JFK - avoin tapaus - JFK:n murha
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: JFK – avoin tapaus

JFK – avoin tapaus on vuonna 1991 valmistunut historiallinen draama, jonka on ohjannut Hollywood-legenda Oliver Stone. JFK on tositapahtumiin perustuva elokuva. Se kertoo New Orleansin piirisyytäjä Jim Garrisonin käynnistämästä tutkimuksesta John F. Kennedyn salamurhaan liittyen. Elokuvan pääosaa esittää loistavasti rooliinsa sopiva Kevin Costner. Sivuosissa nähdään mm. Tommy Lee Jones, Gary Oldman ja Joe Pesci.

JFK aiheutti ilmestyessään valtavan kohun Yhdysvalloissa. Stonen elokuva esittää Kennedyn salamurhan olleen itse asiassa vallankaappaus, johon oli sotkeutunut mm. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA. JFK tienasi 40 miljoonan budjetilla yli 200 miljoonan dollarin lipputulot. Elokuva sai myös kahdeksan Oscar-ehdokkuutta ja voitti lopulta Parhaan kuvauksen sekä Parhaan leikkauksen Oscarit.

JFK – avoin tapaus on eeppinen draamaelokuva, joka pureutuu yhteen historian kuuluisimmista salamurhista koko kolmetuntisen kestonsa voimalla. Presidentti John F. Kennedyn murha tapahtui Dallasissa marraskuun 22. päivänä vuonna 1963, mutta itse elokuva keskittyy vuosien 1966-1969 tapahtumiin.

Kevin Costnerin esittämä New Orleansin piirisyyttäjä Jim Garrison avaa JFK:n murhatutkimukset uudelleen vuonna 1966, kun hän tutustuu kuuluisaan Warrenin komission raporttiin. Kyseessä on virallinen selvitys JFK:n salamurhasta. Warrenin komissio totesi, että Lee Harvey Oswald -niminen henkilö murhasi presidentin ja toimi yksin.

Jim Garrison löytää kuitenkin komission raportista lukemattomia epäselvyyksiä. Useita johtolankoja ei ole tutkittu ja todistusaineistoa on jätetty huomioimatta. Jatkotutkimukset paljastavat myös merkillisiä ristiriitaisuuksia todistajanlausunnoissa. Henkilöiden mukaan heidän lausuntonsa virallisessa raportissa ei vastaa komissiolle annettua todistusta.

Garrison päättää avata JFK -casen uudelleen oman tiiminsä kanssa, ja tapauksen mittasuhteet alkavat pikkuhiljaa selvitä. Garrisonin tiimi löytää Lee Harvey Oswaldin yhteydet Fidel Castron vastaiseen ryhmään, joka käy salaista sotaa CIA:n tukemana. Tämän jälkeen Oswaldin taustoista alkaa paljastua yhä kummallisempia faktoja.

Elokuva etenee hyvin määrätietoisesti eteenpäin. Se kuvaa tutkimusprosessia vahvasti Jim Garrisonin kautta, jonka rooliin Kevin Costner sopii mainiosti. Garrison joutuu käymään oman taistelunsa myös kotioloissa, sillä uppoutuminen JFK-salamurhaan alkaa vaatia veronsa. Vaimo Liz alkaa kypsyä koko projektiin, ja haastaa sen mielekkyyden.

Kun Garrisonin ryhmä hyökkää paikallisen liikemiehen (Clay Shaw) kimppuun, projekti leviää koko valtakunnan tietoisuuteen. Tutkijat löytävät omalta toimistoltaan kuuntelulaitteita, ja jutun paisuessa myös ryhmän sisäinen kemia alkaa rakoilla. Syyttäjänvirasto alkaa tuntea valtavaa ulkopuolista painetta, ja Garrison ryhmä ymmärtää vihdoin, kuinka valtavan jutun kanssa he ovat tekemisissä.

Oliver Stone on luonut eeppisen “pseudo-dokumentin”, joka on kuvaus siitä, mitä saattoi tapahtua. Yleisen mielipiteen mukaan Warrenin komission johtopäätös yksinäisestä ampujasta ei ole totuus tapahtumista. Valtaosa amerikkalaisista on tällä hetkellä sitä mieltä, että Kennedyn ampujia oli useampi kuin yksi.

JFK – avoin tapaus on Stonen dramatisoima näkemys, joka niputtaa yhteen monia salaliittoteorioita. Sen voi nähdä olevan äänitorvi kaikille niille yksityisille tutkijoille, jotka ovat yrittäneet selvittää tapausta vuosien tai jopa vuosikymmenien ajan.

Katsojan on kuitenkin hyvä ymmärtää dramatisoinnin ja dokumentin ero. Oliver Stonen elokuvan ei ole tarkoitus kuvata historiallisia tapahtumia auringontarkasti. Elokuva onkin niin koukuttava, koska yhdistää arkistofilmejä sekä historiallisia faktoja ohjaajan luomiin dramatisointeihin.

Stone esittää elokuvassa joitain kiistanalaisia asioita faktoina, ja JFK sisältää myös muutamia henkilöitä, jotka on luotu dramatisointia varten. Elokuva perustuu kuitenkin Jim Garrisonin todelliseen tutkimukseen sekä hänen kirjaansa On the Trail of the Assassins.

JFK:n viesti tulee vahvasti esille Jim Garrisonin pitämässä loppupuheessa. Elokuvan tarkoituksena on herättää kansalaisia kyseenalaistamaan valtion toimintaa ja vaatimaan avoimuutta.  Ohjaaja Oliver Stone alleviivaa tätä vahvasti Garrisonin dialogissa:

“All these documents are yours. The people’s property, you pay for it! But because the government considers you children who might be too disturbed or distressed to face this reality, or because you might possibly lynch those involved, you cannot see these documents for another seventy-five years.”

Elokuva on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä Yhdysvaltain kansallisarkisto on julkistanut uusia JFK:n murhaan liityviä dokumentteja.

Oliver Stonen elokuva sai Yhdysvaltain kongressin säätämään JFK Records Act -nimisen lain vuonna 1992. Tämä pakotti kansallisarkiston avaamaan kaikki dokumentit jo 25 vuoden päästä, mikä tarkoittaa tarkalleen ottaen päivää 26.10.2017. Uusia dokumentteja on avattu lähes 2900 kappaletta, ja voit tutustua niihin Yhdysvaltain kansallisarkiston sivuilla.

Aika näyttää, saadaanko näistä dokumenteista mitään merkittävää lisätietoa. Valtaosa murhatutkimukseen liittyvästä materiaalista on jo julkaistu aiemmin.

JFK – avoin tapaus on koukuttava elokuva, joka pitää katsojan otteessaan koko kolmetuntisen kestonsa ajan. Jos olet ostamassa elokuvaa, niin suosittelen hankkimaan Director’s Cut -version. Sen kesto on 3h 25min, mutta jokainen minuutti on katsomisen arvoinen.

JFK nostaa Jim Garrisonin jalustalle kansaa puolustavana ritarina, joka yrittää taistella valtion tuulimyllyjä vastaan. Garrison haluaa kertoa kansalle totuuden, jonka se ansaitsee kuulla. Pahuutta ja korruptiota edustaa mystinen verhon takana oleva eliitti, joka todellisuudessa kontrolloi yhteiskuntaa. Sekä Jim Garrison että ohjaaja Oliver Stone halusivat tuoda nämä henkilöt kansalaisten tietoisuuteen.

Elokuvaa voi suositella jokaiselle hyvästä draamasta kiinnostuneelle. Se on yhdistelmä dokumenttia, dekkaria, trilleriä sekä oikeussalidraamaa. JFK koukuttaa katsojan nopeasti ja kolme tuntia sujuu elokuvan parissa todella vaivattomasti.

Artikkelin kuva: public domain.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Elokuvat