live by night elokuva-arvostelu
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Live by Night

Live by Night on vuonna 2016 valmistunut rikosdraama, jonka on ohjannut Ben Affleck. Kyseessä on paremmin näyttelijänä tunnetun Affleckin neljäs ohjaustyö. Live by Night perustuu amerikkalaiskirjailija Dennis Lehanen samannimiseen romaaniin. Lehanen muita elokuvaksi käännettyjä menestysteoksia ovat mm. Mystic River, Shutter Island sekä Gone, Baby, Gone. Näistä jälkimmäinen oli muuten Ben Affleckin esikoisohjaus kymmenen vuotta sitten.

Live by Night kertoo tarinan gangsteri Joe Coughlinin elämästä Yhdysvaltain kieltolain aikaan. Jos tv-sarja Boardwalk Empire on sinulle tuttu, niin Live by Night käsittelee hyvin pitkälle samoja teemoja. Ohjaaja Ben Affleck vetää itse päähenkilön roolin. Sivuosissa nähdään kokeneet Hollywood-jyrät Brendan Gleeson ja Chris Cooper sekä naiskolmikko Sienna Miller, Zoe Saldana ja Elle Fanning.

Live by Night oli ilmestyessään valtava floppi ja keräsi lipputuloina vain kolmasosan 65 miljoonan dollarin budjetistaan. Kyseessä on ensimmäinen Ben Affleckin ohjaustyö, joka ei saanut yhtään Oscar-ehdokkuutta.

Live by Night -romaani koostuu kolmesta osasta: Joe Coughlinin elämä Bostonissa, Floridassa sekä Kuubassa. Elokuva keskittyy vahvasti Florida-osuuteen ja jättää Kuuban käytännössä kokonaan pois.

Joe Coughlin on elokuvan alussa bostonilainen gangsteri, joka ryöstää jenginsä kanssa paikallisia pankkeja. On vain ajan kysymys, milloin komisarion (Brendan Gleeson) poika menee liian pitkälle. Lopulta tie vie linnan kautta uudelle uralle. Coughlin hakeutuu mafiapomo Maso Pescatoren juttusille ja ottaa haltuunsa italialaisten laittoman viinabineksen Floridassa.

Live by Night sijoittuu vuosien 1926-1933 väliseen aikaan, jolloin Yhdysvalloissa oli voimassa kieltolaki.

Coughlin alkaa hallita Floridan alamaailmaa partnerinsa Dion Bartolon kanssa. Kaksikko nouseekin nopeasti Yborin alueen kuninkaiksi. Coughlin löytää rinnalleen myös kuubalaiskaunotar Graciela Corralesin, jota esittää upea Zoe Saldana. Ongelmia bisneksiin aiheuttavat muiden gangstereiden lisäksi paikalliset Ku Klux Klanin jäsenet, jotka eivät voi sietää Coughlinin hallitsevan viinabinestä kuubalaisten ja muiden tummaihoisten kanssa.

Lopulta Coughlin joutuu pohtimaan, kuinka pitkälle hän haluaa lopulta mennä tuhotakseen kaikki vihollisensa.

Live by Night oli valtava floppi elokuvateattereissa, eikä tämä ole mikään ihme. Ben Affleckin aikaisemmat ohjaustyöt ovat olleet täyttä timanttia, mutta tämä elokuva ei vain iske millään tasolla.

Suurin ongelma on Affleckin esittämä kivikasvoinen päähenkilö. Elokuvan sivuosat ovat täynnä loistavia rooleja, mutta Coughlinin ilme ei tunnu värähtävän kertaakaan koko 129 minuutin aikana.

Juoni on myös varsin keskinkertainen, ja tietyt twistit tuntuvat jotenkin päälle liimatuilta. Ikään kuin elokuvaan haluttiin saada vähän lisää draamaa, kun sitä ei muuten oikein olisi irronnut. Kuvaus hoituu kolmen Oscar-palkinnon saaneelta Robert Richardsonilta todella hyvin. Samoin 1920-luvun ajankuvaus on mielestäni onnistunutta.

Kokonaisuutena Live by Night jää keskinkertaiseksi elokuvauksi gangsteri-genreen. Jos kieltolaki ja gangsterit kiinnostavat, niin katso ennemmin todella laadukasta Boardwalk Empire tv-sarjaa.

Aika näyttää, alkaako tästä Ben Affleckin alamäki ohjaajana vai nouseeko mies takaisin huipulle seuraavan elokuvansa avulla. Asialinja on arvostellut myös muita Ben Affleckin elokuvia – löydät ne tästä linkistä.

Kuva: kuvakaappaus trailerista

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat