Lord of War Nicolas Cage
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Lord of War

Lord of War on vuonna 2005 valmistunut draamaelokuva, jonka on ohjannut monille varsin tuntematon Andrew Niccol. Uusiseelantilainen ohjaaja on myös tehnyt elokuvan käsikirjoituksen, ja toimi sen tuottajana yhdessä pääosaa esittävän Nicolas Cagen kanssa. Lord of War kertoo Cagen esittämän asekauppias Yuri Orlovin tarinan. Orlov nousee köyhästä ukrainalaisesta maahanmuuttajasta rikkaaksi mieheksi, joka myy aseita lähes jokaisen maailmalla käynnissä olevaan sotaan.

Sivurooleissa nähdään aina mainio Jared Leto (Orlovin veli Vitaliy) ja Bridget Moynahan (Orlovin vaimo Ava). Orlovia jahtaavan FBI-agentin roolissa on Ethan Hawke. Lord of War oli kohtalainen kaupallinen menestys; elokuva tuotti 50 miljoonan budjetilla reilut 73 miljoonan lipputulot.

Lord of War sijoittuu tapahtumiltaan hieman menneeseen aikaan – pääosin 80- ja 90-luvuille Elokuva lähtee liikkeelle New Yorkista, jossa Orlovin perhe asuu köyhinä maahanmuuttajina. Yurin isä pyörittää ravintolaa, jossa veli Vitaliy on surkea kokki. Yurin todistaessa lähiravintolassa tapahtunutta murhayritystä, hän päättää ryhtyä asekauppiaaksi.

“Selling a gun for the first time is a lot like having sex for the first time. You’re excited but you don’t really know what the hell you’re doing. And some way, one way or another, it’s over too fast.”

Alkuvaikeuksin jälkeen Yuri saa ensimmäisen läpimurtonsa vuonna 1982 Liberian sodassa, jossa hän myy aseita molemmille osapuolille. Pikkuhiljaa hän alkaa laajentaa toimintaansa, joka herättää myös FBI:n huomion. Ethan Hawken esittämä agentti Jack Valentine alkaa jahdata Yuria ympäri maailmaa. Kaksikko käykin omaa kissa ja hiiri -leikkiään koko elokuvan ajan. Samaan aikaan Orlov ottaa myös tähtäimeensä nuoruuden ihastuksensa Ava Fontainen (Bridget Moynahan) ja onnistuu myös valloittamaan naisen.

Orlovin todellinen läpimurto tapahtuu 90-luvun taitteessa, kun Neuvosto-Liitto hajoaa. Ukrainasta kotoisin oleva asekauppias lentää sen jälkeen kotimaahansa ja alkaa tyhjentää sekaisin olevan itäblokin armeijan varastoja. Orlov alkaa kohota yhä korkeammalle ja samaan aikaan hänen veljensä Vitaliy uppoaa yhä syvemmälle kokaiinin pauloihin. Orlov joutuu yhä suurempiin vaikeuksiin myös kotirintamalla hänen yrittäessään pitää kulissit pystyssä asekaupan ja vaimonsa välissä.

“I supplied every army in the world except the Salvation Army.”

Lord of War on mielenkiintoinen elokuva asekauppiaiden toiminnasta. Nicolas Cagen esittämä Yuri Orlovin toiminta pohjautuu useisiin todellisiin asekauppiaisiin, joista lähimpänä on monien tietojen mukaan Viktor Bout. Oikeita asekauppiaita oli mukana myös elokuvan teossa, joilta vuokrattiin filmauksia varten mm. 50 tankkia sekä tuhansia tsekkiläisiä Vz 58 rynnäkkökivääreitä esittämään legendaarista AK-47:sta. Syy jälkimmäiseen tekoon oli muuten huvittava; tsekkiläiset rynkyt tulivat halvemmaksi kuin feikkiaseet.

Lord of War on elokuvana jäänyt turhaan paitsioon. Ehkä siksi, että mikään yhdysvaltalainen studio ei lähtenyt alun perin sen tuotantoon mukaan. Kyseessä on erittäin toimiva draama varsin erilaisesta aiheesta, mitä ei ole usein kuvattu. Tämä tuotos kestää myös monta katselukertaa (itselläni 6 tai 7 jo takana) ja kuuluu ehdottomasti elokuvafanin leffahyllyyn. Nicolas Cagen poika, Weston, tekee muuten pienen sivuroolin elokuvassa helikopterimekaanikkona. Katso elokuvan traileri, niin saat hyvän käsityksen sen tyylistä!

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat