Elokuva-arvostelu: Mission Impossible – Fallout
Mission: Impossible – Fallout on vuonna 2018 valmistunut vakoilujännäri, jonka on ohjannut sekä käsikirjoittanut amerikkalainen Christopher McQuarrie. Hän on työskennellyt viime vuosina Tom Cruisen kanssa lukuisissa eri tuotannoissa.
McQuarrie on joko ohjannut, käsikirjoittanut tai tuottanut elokuvat Jack Reacher (2012), Edge of Tomorrow (2014), Mission: Impossible – Rogue Nation (2015), Jack Reacher: Never Go Back (20169 sekä The Mummy (2017). Tom Cruise esittää pääosaa kaikissa näistä elokuvista.
Fallout on Mission Impossible -sarjan kuudes elokuva. Ensimmäinen M:I -leffa tehtiin jo vuonna 1996, ja Tom Cruise on esittänyt IMF -agentti Ethan Huntia joka kerta. Hänen lisäksi ainoastaan Luther Stickellia esittävä Ving Rhames on ollut mukana alusta asti.
Mission: Impossible – Fallout on tuli teattereihin kolme vuotta edellisen osan jälkeen. Rogue Nation -nimellä tunnettu viides osa julkaistiin vuonna 2015, ja löydät sen arvostelun tästä linkistä. Fallout jatkuu kronologisesti Rogue Nationin juonesta. Edellisen osan katsominen ei ole välttämätöntä, mutta se auttaa ymmärtämään elokuvan asetelmaa paremmin.
Edellä mainittujen Cruisen ja Rhamesin lisäksi mukana ovat Rogue Nationista tutut Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Sean Harris ja Alec Baldwin. Uusina päähenkilöinä tulevat mukaan CIA-agenttia esittävä Henry Cavillin sekä Vanessa Kirby.
Elokuva on kerännyt artikkelin kirjoitushetkellä yli 500 miljoonan lipputulot, ja lisää on luvassa. Fallout on saanut loistava arvostelut, ja monien mielestä kyseessä on jopa Mission Impossible sarjan paras elokuva.
—
Mission: Impossible – Fallout on noudattaa tyyliltään tuttua kaavaa. Tom Cruise on Impossible Mission Forcen (IMF) agentti Ethan Hunt, joka joutuu pelastamaan jälleen maailman sitä uhkaavilta terroristeilta.
Edellisessä osassa koko IMF oli lopettamisuhan alla, ja Hunt joutui toimimaan ”maan alla” taistellessaan Syndikaatti-nimistä rikollisjärjestöä vastaan. Lopulta IMF nappasi Syndikaattia johtaneen Solomon Lanen. Kyseinen terroristi on edelleen vangittuna, mutta Hunt joutuu ryhmänsä kanssa tekemisiin Lanen kanssa uudelleen.
Tällä kertaa maailmaa uhkaa Syndikaatin jäljiltä syntynyt rikollisjärjestö, jolla on hallussaan ydinkärkiä. IMF yrittää metsästää niiden kaupittelijoita, ja Hunt sotkeutuu tiiminsä kanssa aiemmissa osissa nähtyyn, monimutkaiseen, verkkoon.
Kuvioissa on mukana Rogue Nationista tuttu Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), sekä uutena hahmona CIA-agentti August Walker. Henry Cavillin esittämä Walker on loistava lisäys sekoittaa pakkaa toimillaan jatkuvasti.
Kuvassa ohjaaja Christopher McQuarrie sekä näyttelijät Henry Cavill, Simon Pegg ja Tom Cruise.
Mission: Impossible -sarjassa on tiettyjä tavaramerkkejä, jotka ovat hyvin esillä myös kuudennessa osassa. Mukana on ripaus Simon Peggin ja Tom Cruisen välistä huumoria, joka toimii jälleen mainiosti. Lisäksi mukana on myös maskikohtaus, jossa katsojaa höynäytetään mukavasti.
Näiden lisäksi elokuvassa on lukematon joukko läheltä piti -tilanteita, joissa Ethan Huntin henki on hiuskarvan varassa. Uskomatonta on se, että Tom Cruise suoritti vieläkin kaikki elokuvan stuntit. Miehellä on kuitenkin ikää jo 56 vuotta. Vaikuttavia stuntteja on jälleen lukuisia, mutta elokuvan alussa nähty HALO (High Altitude Low Opening) -hyppy lentokoneesta on yksi huikeimmista.
Kyseinen stuntti vaati uskomattoman työmäärän ja Cruiselta vuoden harjoittelun. Seuraavassa hieman tarinaa aiheesta (lähde: IMDB):
“The H.A.L.O skydiving sequence (distance of 7 km / 25000 feet, traveling speed of 265 – 320 km/h) was the last sequence filmed during production, but it was the first stunt designed and required a full year of planning out.
The crew had only a limited time window of three minutes a day during sunset to film a jump. Because of strict air aviation regulations in France, it could only be shot in the Emirates. It took Tom Cruise, Henry Cavill, the skydiving camera operator Craig O’Brien (who was instructed to keep a distance of three feet from Cruise while filming) and others involved a total of 106 jumps to get three possible takes.
However, to rehearse the sequence, the crew built a custom oxygen helmet with RAF assistance that can be lit up to see a face, and then also built one of the world’s largest wind tunnels for practice.
The practice doesn’t end there – Cruise and the other persons involved did five skydives a day with one in the morning, three in the afternoon, and one at dusk. Some of the other cast members turned up to visit, with Simon Pegg saying that he and his co-stars thought multiple times that Cruise was seriously about to die: “It is a daily stress going to work with him, because you don’t know if you are going to see him tomorrow.”
Alla olevassa videossa on listattuna Tom Cruisen hurjimpia stuntteja, jotka kannattaa katsoa (artikkeli jatkuu videon jälkeen).
Mission: Impossible – Fallout jatkaa sarjan perinteitä mallikkaasti. Jos olet tykännyt M:I -leffoista aiemmin, niin Fallout ei tuota varmasti pettymystä. Kyseessä on ehkä jonkinlainen yhdistelmä Fast & Furious sekä James Bond -elokuvia. Lopputulos on mielestäni tämän hetken parasta toimintajännitystä.
Tom Cruisen itse suorittamat stuntit näyttävät todella aidoilta, ja Falloutin juoni on myös toimiva. Loppuratkaisu ei ole mielestäni täysin onnistunut, ja viimeisen puolen tunnin dramatisointi tuntuu vähän ylilyönniltä.
Mission: Impossible -sarjan tavaramerkkejä on myös eri henkilöiden motiivien hämääminen. Kuka on lopulta kenenkin puolella? Fallout pitää nämä kuviot juuri ja juuri yhdessä, sillä juoni meinaa mennä paikoin vähän turhan kikkailuksi.
Kokonaisuus on kuitenkin loistava, ja Fallout voi hyvinkin olla koko sarjan paras osa. Se on nappivalinta toiminnan ystäville, sillä elokuvassa sattuu ja tapahtuu koko ajan. Mukana on todella pitkiä takaa-ajoja sekä tyylikkäästi toteutettuja toimintakohtauksia.
Kyseessä on tähän asti pisin Mission: Impossible -sarjan elokuva, mutta kaksi ja puoli tuntia menee teatterissa kyllä nopeasti. Alla elokuvan trailer.