Mission: Impossible - Rogue Nation arvostelu elokuva
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Mission: Impossible – Rogue Nation

Mission: Impossible – Rogue Nation on vuonna 2015 valmistunut vakoilujännäri, jonka on ohjannut sekä käsikirjoittanut amerikkalainen Christopher McQuarrie. Suurelle yleisölle varsin tuntematon McQuarrie on ohjannut aiemmin mm. Jack Reacherin ja tehnyt käsikirjoituksen moniin tunnettuihin elokuviin, kuten The Usual Suspects, Edge of Tomorrow ja The Wolverine. McQuarrie on kiinnitetty myös Mission: Impossible 6 -elokuvan ohjaajaksi, jonka on määrä valmistua kesällä 2018.

Rogue Nation on viides osa Mission: Impossible -elokuvien sarjassa, joka alkoi vuonna 1996. Edellinen osa oli nimeltään Mission: Impossible – Ghost Protocol. Se ilmestyi neljä vuotta aikaisemmin (2011). Elokuvasarja on rakennettu Tom Cruisen esittämän Ethan Huntin hahmon ympärille. Hän on näkyvin osa Impossible Mission Force (IMF) -tiimiä, joka saa hoidettavakseen ns. mahdottomia tehtäviä.

Tom Cruisen lisäksi elokuvassa nähdään edellisestä osasta tuttuja IMF-tiimin hahmoja, joita esittävät Jeremy Renner, Simon Pegg sekä Ving Rhames. Pääpahiksen roolissa on englantilaisnäyttelijä Sean Harris. Ruotsalaiskaksikko Rebecca Ferguson sekä Jens Hulten ovat myös merkittävissä osissa. IMF-tiimin jäsenistä Tom Cruise sekä Ving Rhames ovat mukana jokaisessa Mission: Impossible -sarjan kuudesta elokuvasta.

Mission: Impossible – Rogue Nation oli valtava kaupallinen menestys ja tienasi 150 miljoonan budjetilla yli 680 miljoonan dollarin lipputulot. Se oli yksi koko vuoden 2015 suosituimmista elokuvista, ja edelliset osat ovat menestyneet myös erittäin hyvin.

Embed from Getty Images

Kuvassa ohjaaja Christopher McQuarrie sekä näyttelijät Simon Pegg, Rebecca Ferguson sekä Tom Cruise

Rogue Nation on kronologisesti suoraa jatkoa edelliseen M:I -elokuvaan, Ghost Protocol. Impossible Mission Force (IMF) on myös tässä osassa lopettamisuhan alla. Alec Baldwinin esittämä CIA-pomo Alan Hunley ajaa IMF:n toiminnan alas ja haluaa tuoda Ethan Huntin Yhdysvaltoihin kuulusteltavaksi.

Hunt joutuu samaan aikaan Syndikaatti-nimisen terroristijärjestön kynsiin Lontoossa. Hän onnistuu pakenemaan, mutta joutuu metsästämään järjestöä yksin ilman IMF:n tukea.

Hunt pääsee salaperäisen terroristihahmon jäljille ja vetää entisen IMF-tiimikaverinsa, Simon Peggin esittämän Benjin, mukaan toimintaan. Tästä alkaa M:I -elokuvista tuttu terroristien ajojahti ympäri maailmaa, josta ei tiukkoja tilanteita puutu. Päänvaivaa aiheuttaa myös Rebecca Fergusonin esittämä agentti Ilsa Faust, jonka todelliset tavoitteet ovat jatkuvasti hämärän peitossa.

Tom Cruise joutuu elokuvan aikana kuolemanvaaraan lukemattomia kertoja. Cruisen tavaramerkkinä on hänen itse tekemänsä stuntit, jotka hän suorittaa myös tässä elokuvassa. Aivan Rogue Nationin alussa (sekä yllä olevassa trailerissa) näkyvä lentokonekohtaus on niin ikään Cruisen itse tekemä stuntti. Hän oli todellakin sidottuna lentokoneen ulkopuolelle sen lentäessä noin 1500 metrin korkeudessa.

Cruise harjoitteli myös hengityksensä pidättämistä yli kolmen minuutin ajaksi elokuvassa nähtävän vedenalaisen kohtauksen kuvaamiseksi. Ei ole mikään yllätys, että mies loukkaantui kuvauksissa yhteensä kuusi kertaa.

Embed from Getty Images

Kuvassa Tom Cruise sekä ohjaaja Christopher McQuarrie

Mission: Impossible – Rogue Nation tarjoaa elokuvasarjan ystäville aiemmista osista tuttua tekemistä. Lukemattomia läheltä piti -tilanteita, kikkailua erilaisilla teknisillä laitteilla, takaa-ajoja sekä totta kai myös naamarien käyttöä.

Elokuvana se jää kuitenkin keskinkertaiseksi ja häviää mielestäni edeltävälle Ghost Protocol -osalle. Rogue Nationin ongelmana on heikosti rakennettu juoni, pääpahiksen ponnettomuus sekä Rebecca Fergusonin esittämä Ilsa Faust, jonka tarina ei oikein tunnu toimivalta. Mystinen Syndikaatti on jotenkin sekavan oloinen kokonaisuus, eikä Sean Harrisin esittämä pääpahis Lane ole onnistuneesti rakennettu hahmo. Elokuva juonesta tulee hieman mieleen uusin James Bond -filmatisointi (Spectre), joka ei ole tässä kontekstissa positiivinen asia.

Mission: Impossible -elokuvat koostuvat aina muutamista ”mahdottomista tehtävistä”, joissa IMF-tiimi (ja erityisesti Ethan Hawke) taiteilee veitsen terällä mission onnistumisen kanssa. Rogue Nationissa näitä jaksoja vain tuntui tulevan hieman liian monta. Ghost Protocol oli astetta viihdyttävämpi kokonaisuus. IMF-tiimin yhteispeli koko leffan ajan oli myös paremmin toimiva konsepti. Esimerkiksi Jeremy Rennerin esittämä Brandt on turha sivuhahmo koko Rogue Nation -elokuvan ajan.

Elokuvan huippuhetki on ehdottomasti keskivaiheilla oleva takaa-ajo, joka on kuvattu todella hyvin. Pahiksia saadaan raivattua tieltä hauskoilla eri tavoilla, ja pätkään mahtuu myös sopiva ripaus huumoria. BMW:n product placement on väkevästi esillä etenkin tässä kohtaa.

Rogue Nation ei ole Mission: Impossible -sarjan paras elokuva. Se tarjoaa kuitenkin Ethan Huntin ja Impossible Mission Forcen faneille juuri sitä, mitä he myös odottavat näkevänsä.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat