Elokuva-arvostelu: Rita Hayworth – avain pakoon (The Shawshank Redemption)

the shawsank redemption | rita hayworth avain pakoon

Rita Hayworth – avain pakoon (The Shawshank Redemption) on vuonna 1994 valmistunut draamaelokuva. Sen on ohjannut ja käsikirjoittanut amerikkalainen Frank Darabont. Elokuva perustuu Stephen Kingin pienoisromaaniin Rita Hayworth and Shawshank Redemption, joka on julkaistu suomeksi kokoelmassa Kauhun vuodenajat. Frank Darabont on ohjannut myös kaksi muuta Stephen Kingin novelleihin perustuvaa elokuvaa: The Green Mile sekä The Mist.

Rita Hayworth – avain pakoon kertoo Shawshankin vankilaan vuonna 1947 joutuvasta pankkiirista ja hänen selviytymistaistelustaan. Elokuvan pääroolissa nähdään Tim Robbins, joka ystävystyy vankilassa Morgan Freemanin esittämän Ellis Reddingin kanssa. Päärooleihin oli aikanaan tarjolla Hollywoodin tunnetuimpia nimiä. Esimerkiksi Tom Cruise skippasi pääosan, koska ei halunnut työskennellä niin kokemattoman ohjaajan kanssa.

The Shawshank Redemption on tunnettu parhaiten IMDB:n (Internet Movie Databasen) top 250 -listan ykkössijan haltijana. Elokuva nousi Kummisedän ohi kärkipaikalle kymmenen vuotta sitten, ja se on edelleen kyseisellä sijaluvulla. Kyseessä on siis miljoonien ihmisten mielestä historian kaikkien aikojen paras elokuva.

The Shawshank Redemption sai vuonna 1995 peräti seitsemän Oscar-ehdokkuutta. Elokuva ei kuitenkaan voittanut yhtään pystiä, sillä samaan aikaan ehdolla ollut Forrest Gump tyhjensi pitkälti palkintopöydän. The Shawshank Redemption oli melkoinen floppi myös teatterilevityksessä. Samaan aikaan pyörineet Pulp Fiction ja Forrest Gump tienasivat valtavat summat ja veivät massojen huomion. Leffan nimi oli myös monien mielestä epäonnistunut valinta markkinoinnin näkökulmasta.

The Shawshank Redemptionista on tullut yksi historian eniten vuokratuista elokuvista – teattereissa floppaamisesta huolimatta.

Elokuvan pääroolissa on Tim Robbinsin esittämä pankkiiri nimeltään Andy Dufresne. Hänet tuomitaan elinkautiseen vankeuteen vuonna 1947 vaimonsa sekä tämän rakastajan murhista. Andy ei ole mikään tyypillinen vankilakundi, ja katsoja kyseenalaistaa miehen paikan tässä helvetissä ensi minuuteista lähtien. Dufresnen sopeutuminen murhaajien ja raiskaajien sekaan ei ole mikään kaunis tarina.

shawshank-redemption-morgan-freeman

Jonkin ajan kuluttua kuvaan astuu Morgan Freemanin esittämä Ellis ”Red” Redding, joka toimii vankilan salakuljetuseksperttinä. Kaverukset ystävystyvät pikkuhiljaa yhä enemmän ja muodostavat ympärilleen oman yhteisönsä.

The Shawshank Redemption kuvaa päähenkiöiden tapaa käsitellä pitkiä tuomioitaan vankilassa. Toiset tyytyvät kohtaloonsa, mutta osa haikailee edelleen elämästä muurien ulkopuolella. Tässä kohtaa ei kannata avata elokuvan juonta sen tarkemmin, koska se voisi turhaan pilata katselukokemusta.

Miksi tämä elokuva on sitten äänestetty IMDB:n top 250 -listan kärkipaikalle? Mikä tekee karmeasti nimetystä The Shawshank Redemptioniasta niin hienon elokuvan? Yksi merkittävä elementti on näyttelijäkaarti. Pääosan esittäjien rinnalla on loistava kokoelma sivuhahmoja, joilla on kaikilla oma tarinaa tukeva roolinsa. Morgan Freeman ja Tim Robbins ovat myös täydellisesti roolihahmoihinsa sopivia henkilöitä. Rauhallisesti etenevä tarina antaa käsikirjoitukseen tilaa henkilöiden taustatarinoille, jolloin heidän kohtalonsa koskettavat elokuvan katsojaa.

The Shawshank Redemption onnistuu kuvaamaan upealla tavalla ihmismielen käyttäytymissä poikkeuksellisissa olosuhteissa. Elokuva on tarina toivosta ja epätoivosta, lempeydestä ja raakuudesta. Miten vankilaan kymmeniksi vuosiksi joutuneet miehet käsittelevät tällaisia tunteita sisällään? Kuinka ihminen voi kuluttaa koko aikuisikänsä vankilan sisällä ja pysyä silti järjissään? Lopulta monet eivät edes halua enää ulos tai musertuvat vapaudun koittaessa täydellisesti.

Kaiken kruunaa loistava juoni. Elokuva tarjoaa alusta loppuun mielenkiintoisia käänteitä, jotka pitävät katsojan kiinnostuksen yllä. Yli kahden tunnin mittainen kesto ei tunnu elokuvan aikana missään. Jos katsoessa tulee mieleen GoodFellas-elokuvasta tuttu kerrontatyyli, niin tähän on hyvä selitys. Ohjaaja Frank Darabont katsoi kuvausten aikana kyseisen elokuvan joka sunnuntai, ja otti siitä inspiraatiota kerrontatyyliin sekä ajankulun kuvaamiseen.

The Shawshank Redemptionin valmistumisesta on kulunut jo 25 vuotta. Elokuva on silti yhtä pysäyttävä kokemus kuin vuonna 1994. Onko kyseessä historian paras leffa, kuten IDMB:n top 250 -lista väittää? Vaikea sanoa, mutta kyllä se viiden parhaan joukossa ehdottomasti on.

Loppuun pieni knoppitieto. Stephen King pyysi aikanaan tekstinsä elokuvaoikeuksista vain tuhat dollaria. King ei koskaan edes lunastanut sekkiä, vaan lähetti sen vuosia myöhemmin ohjaaja Frank Darabontille kehystettynä. Mukana oli viesti: “In case you ever need bail money. Love, Steve”

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*