Elokuva-arvostelu Shooter (Mark Wahlberg)
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Shooter

Shooter on vuonna 2007 valmistunut jännityselokuva, jonka on ohjannut Antoine Fuqua. Pääosassa on yksi Hollywoodin tunnetuimmista miesnäyttelijöistä, Mark Wahlberg. Hän esittää Yhdysvaltain merijalkaväen tarkka-ampuja Bob Lee Swaggeria, joka päätyy tahtomattaan korruptoituneiden miesten salaliiton kohteeksi. Elokuva perustuu juoneltaan Stephen Hunterin vuonna 1993 julkaistuun jännäriin Point of Impact.

Pääpahiksena nähdään Tappava Ase -leffoista tuttu Danny Glover ja Wahlbergin aisaparina elokuvassa esiintyy Michael Pena (tuttu etenkin leffasta End of Watch). Shooter oli kohtalainen kaupallinen menestys ja tienasi 61 miljoonan dollarin budjetilla vajaat 100 miljoonaa lipputuloja.

Mark Wahlbergin esittämä Bob Lee Swagger joutuu vaikeuksiin, kun hänet rekrytoidaan hallituksen toimesta anti-terrorismitehtäviin. Swagger haluaisi vain elää metsän keskellä omassa rauhassaan ja pysyä kaukana entisistä tehtävistään. Hän suostuu kuitenkin Danny Gloverin esittämän kenraali Isaac Johnsonin pyyntöön. Swagger lähtee torjumaan tarkka-ampujaa, jonka epäillään yrittävän presidentin salamurhaa.

Tilanne kääntyy kuitenkin päälaelleen, kun Swagger huomaa olevansa itse lavastuksen kohteena, kun joku ampuukin presidentin vieressä seisovan Etiopian arkkipiispan. Hän pääsee haavoittuneena pakenemaan ampumapaikalta, mutta saa peräänsä Yhdysvaltain tiedustelupalvelun joukot. Samaan aikaan Swaggerin on löydettävä arkkipiispan todellisuudessa ampunut henkilö, ja todistettava oma syyttömyytensä.

Shooter on varsin vaivattomasti etenevä jännäri. Lee Swagger etenee päättäväisesti kohti totuutta aisaparinaan FBI-agentti Nick Memphis (Micahel Pena). Toisella puolla korruptoitunut kenraali Johnson järjestelee tulivoimaa kaksikon kiinni saamiseksi. Tämä johtaa väistämättä vastapuolten kohtaamiseen, jossa Lee Swagger tekee lopulliset ratkaisut kiikaritähtäminen läpi.

Elokuvan teknisenä asiantuntijana toimi Yhdysvaltain merijalkaväen tarkka-ampuja Patrick Garrity. Hän opetti Wahlbergille tarvittavat ampumatekniikat. Wahlberg joutui opettelemaan ampumaan sekä oikealta että vasemmalta, koska Lee Swaggerin hahmo joutui vaihtamaan puolta loukkaantumisensa vuoksi. Shooter tarjoileekin läpi elokuvan maukkaita ja varsin realistisen oloisia ampumakohtauksia. Elokuvan yleisöystävällisyyden vuoksi tosin tarkka-ampujan osumien vaikutuksia oli ajettu alas reilusti. Normaalisti toista kilometriä lentävä ison kaliiberin luoti tuhoaisi ihmiskehon todella epämiellyttävän näköiseksi, ja pelkästään luodin poistumisreikä olisi valtavan kokoinen.

Elokuvan juoni perustuu siis jännäriin Point of Impact, jonka inspiraationa on ollut Yhdysvaltain merijalkaväen legendaarinen tarkka-ampuja Carlos Hatchcock. Vietnamin sodan aikana Hatchcockista luvattiin korkeampi tapporaha, kuin mistään toisesta tarkka-ampujasta. Hän onnistui kuitenkin voittamaan jokaisen peräänsä lähetetyn vihollisen tarkka-ampujan ja surmasi joidenkin arvioiden mukaan 300-400 Pohjois-Vietnamin sotilasta.

Hatchcockin legendaarisin suoritus lienee Vietcongin tarkka-ampuja ”Cobran” ampuminen silmään vihollisen kiikaritähtäimen läpi. Hatchcock totesi jälkeen päin, että tämä oli käytännössä mahdollista ainoastaan siten, että molemmat tarkka-ampujat katsoivat toisiaan juuri samalla hetkellä. Luodin lentoaika huomioiden oli todennäköisesti sekunnin kymmenyksistä kiinni, ettei vihollisen luoti lähtenyt ilmaan yhtä aikaa Hatchcockin laukauksen kanssa. Tähän suoritukseen viitataan myös elokuvan loppupuolella olevassa ampumavälikohtauksessa.

Shooter on kokonaisuutena kelvollinen jännäri, vaikka siitä ei koskaan tullutkaan mitään mestariteosta. Elokuvan juoni on varsin toimiva ja ampumakohtaukset asiallisesti toteutettuja. Jos Shooter osoittautuu toimivaksi elokuvaksi, kannattaa tsekata myös Netflixin Shooter -sarja, joka perustuu täsmälleen samaan tarinaan.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] trilleri / rikosdraama, jonka on ohjannut Antoine Fuqua. Saman miehen ohjaustöitä ovat myös mm. Shooter,  Brooklyn’s Finest sekä The Magnificent Seven. Elokuvan pääosassa nähdään loistava Denzel […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat