Elokuva-arvostelu: Sicario

Sicario Emily Blunt

Sicario on vuonna 2015 valmistunut toimintajännäri, jonka on ohjannut kanadalainen Denis Villeneuve. Elokuvan keskiössä on Villeneuven Arrival-elokuvan tapaan vahva ja itsenäinen nainen, jota esittää pätevä Emily Blunt.

Sicarion muissa päärooleissa nähdään kokeneet Hollywood-nimet Benicio del Toro sekä Josh Brolin. Koko kolmikko esittää yhdysvaltalaisen iskuryhmän jäseniä, joiden tehtävänä on tuhota meksikolainen huumekartelli.

Sicario sai ilmestyessään suitsutusta kriitikoilta sekä kolme Oscar-ehdokkuutta. Elokuva tienasi lopulta noin 85 miljoonan dollarin lipputulot hyvin vaatimattomalla 30 miljoonan budjetillaan.

Ohjaaja Denis Villeneuve heittää katsojan välittömästi tapahtumien keskipisteeseen Arrival-elokuvan tavoin. Sicario alkaa FBI:n iskuryhmän hyökkäyksellä huumekartellin omistamaan kiinteistöön, jossa Emily Bluntin esittämä Kate Macer on tiiviisti mukana. Tapahtuneen jälkeen Macer kutsutaan haastatteluun, jossa hänelle tarjotaan mahdollisuutta päästä iskemään huumeongelman alkulähteille.

Josh Brolinin esittämä Matt Graver ja Benicio Del Toron hahmo Alejandro Gillick ovat iskuryhmän päähahmoja, joiden tavoitteena on poistaa pelistä Manuel Diaz -niminen huumeparoni. Emily Bluntin esittämä Macer lähtee FBI-agenttina mukaan tähän iskuryhmään, jonka metodit ja tavoitteet alkavat selvitä hänelle ensimmäisen tehtävän aikana. Delta Forcen ja DEA-agenttien tukema ryhmä käy hakemassa yhden huumeparoni Diazin miehistä pahamaineisesta Juarezin kaupungista.

Kate Macer joutuu muiden tapaan tulitaisteluun ryhmän palatessa takaisin Yhdysvaltojen puolelle. Kartellin asemiehet ammutaan tylysti sivullisten keskellä, mikä ei sovi Macerin moraaliin tai toimintamalleihin. Tämä on kuitenkin vasta alkua. FBI-agentti Macer alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, että tässä sodassa ei pelata perinteisten sääntöjen mukaan.

Emily Bluntin esittämä Kate Macer on hieman samanlainen hahmo kuin Arrival-leffan päähenkilö Louise Banks (Amy Adams). Molemmat ovat itsenäisiä ja vahvoja naisia hyvin maskuliinisessa toimintaympäristössä, joiden toimintaa ohjaa korkea moraali.

Bluntin lisäksi elokuvan kaksi muuta pääosan esittäjää (Josh Brolin sekä Benicio Del Toro) hoitavat roolihahmonsa hyvin. Brolin sekä Del Toro ovat molemmat fyysiseltä olemukseltaan henkilöitä, joiden on helppo uskoa olevan yhtä aikaa sekä ”hyvä” että ”paha”. Molempien toimintaa ohjaa ajatus päämäärä pyhittää keinot, joka on Sicarion ytimessä elokuvan alusta loppuun.

Kuinka pitkälle lain oikealla puolella olevat henkilöt voivat mennä saadakseen kiinni kaikista pahimmat rikolliset?

Ei ole mikään yllätys, että Sicario sai vuonna 2015 Parhaan kuvauksen Oscar-ehdokkuuden. Tämä osa-alue on ehdottomasti elokuvan parasta antia. Ohjaaja Denis Villeneuve yhdistelee jatkuvasti erilaisia kuvakulmia, ja kamera kulkee etenkin toimintakohtauksissa paikoin todella tyylikkäästi tapahtumien keskellä. Välillä se on pultattuna Meksikolaisen iskuryhmän lava-autoon ja pimeässä suoritettavan tehtävän aikana katsoja näkee maaston erikoisjoukkojen yökiikareiden läpi. Näiden vastapainona on monia tyylikkäitä panoraamaotoksia New Mexicon tasangoilta.

Sicario kuvaa Meksikon rajalla käytävää huumesotaa realistisella otteella. Villeneuven näkökulma tapahtumiin on kiinnostava, kun iskuryhmän toimintaa kuvataan siihen ulkopuolisena liittyvän Kate Macerin kautta. Hänen by the book -mentaliteettinsa eroaa selkeästi ryhmän muista jäsenistä. Hieno kuvaus viimeistelee katselukokemuksen. Sicarion heikkous on mielestäni elokuvan juoni. Elokuvan alku on todella lupaava, mutta tarinaa ei oikein nidota yhteen omaan makuuni sopivalla tavalla.

Sicario voisi olla jonkinlainen yhdistelmä The Shield tv-sarjaa ja elokuvia End of Watch, No Country for Old Men sekä Traffic. Elokuvan pääpaino on jännityksessä ja draamassa, jonka vastapainona ovat realistiselta tuntuvat toimintakohtaukset.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*