Elokuva-arvostelu: The Social Network
The Social Network on vuonna 2011 valmistunut draamaelokuva, joka kertoo Facebookin tarinan. Elokuva perustuu Ben Mezrichin vuonna 2009 julkaistuun kirjaan The Accidental Billionaires. Elokuvan on ohjannut David Fincher, mikä on yleensä takuu hyvästä elokuvasta – niin nytkin. Fincherin tunnetuimpia elokuvia ovat mm. Fight Club, Se7en ja Gone Girl.
Facebookin perustaja Mark Zuckerbergia esittää mainiosti rooliinsa sopiva Jesse Eisenberg. Hänen ystäväänsä Eduardo Saverinia esittää Hacksaw Ridge -leffasta tuttu Andrew Garfield. Muissa rooleissa nähdään mm. Justin Timberlake ja Rooney Mara. The Social Network oli valtava menestys ja keräsi 40 miljoonan tuotantobudjetilla yli 220 miljoonan tulot.
Kyseessä on David Fincherin ensimmäinen täysin digitaalisesti kuvaama elokuva. Lopputuloksena oli 268 tuntia materiaalia 4K resoluutiolla, joka tarkoitti yhteensä 35060 gigatavua. Fincher on tunnettu split-screen tekniikan käyttäjä, ja ko. ominaisuutta hyödynnettiin elokuvassa Winklevossien kaksoisveljesten kanssa. Veljeksiä esitti kaksi eri näyttelijää, ja toisen kasvot muokattiin jälkeen päin digitaalisesti.
—
The Social Network kuljettaa katsojaa sekä nykyhetkessä että historiassa. Se kertoo Facebookin tarinan oikeudeusriidan kautta, joka käydään nykyhetkessä Zuckerbergin sekä yhtiön toisen perustajan, Eduardo Saverinin, välillä. Käsittelyn aikana palataan ajassa taakse päin, kun Zuckerberg ja Saverin kelaavat tapahtumien kulkua lakimiehille.
Facebook on nykyään osa miljardien internetin käyttäjien elämää, ja sen kehitys teki Zuckerbergista maailman nuorimman miljardöörin. Tällaisen konseptin tarina on syystäkin mielenkiintoinen. Mark Zuckerberg ei alun perin halunnut itse nähdä elokuvaa, mutta päätti lopulta katsoa sen. Hänen mielestään tapahtumia on dramatisoitu turhan paljon, mutta yhdessä asiassa elokuvantekijät olivat tarkkoina: kaikki hänen käyttämänsä vaatteet olivat tismalleen oikeita.
Sean Parkeria esittävä Justin Timberlake oli ainoa näyttelijä, joka tapasi esittämänsä hahmon ennen elokuvan valmistumista. Tämä johtuu siitä, että David Fincher ei halunnut pääosan esittäjien olevan yhteydessä oikean elämän hahmoihinsa ennen elokuvan julkaisua.
—
The Social Network kertoo siis dramatisoituna hyvin mielenkiintoisen tarinan. Facebookin kehitys lähti käyntiin Zuckerberin perustamasta palvelusta Facemash, joka oli ”hot or not” -tyyppinen sivusto Harvardin opiskelijoille. Zuckerberg keräsi (ja hakkeroi) palveluun opiskelijoiden kuvat henkilöiden tietämättä, ja sivusto suljettiinkin pian. Se ehti kuitenkin saada valtavan suosion ja sai Harvardin senioriopiskelijat Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss, ja Divya Narendra ottamaan yhteyttä Zuckerbergiin. He halusivat hänen ohjelmoivan palvelun HarvardConnection.com, mutta Zuckerberg tekikin aivan jotain muuta.
Hän alkoi kehittää salaa HarvardConnectionin sijasta omaa sivustoaan, jonka nimeksi tuli theFacebook. Kyseessä oli varsinaisen Facebookin edeltäjä, jonka toimintalogiikka oli käytännössä sama. Palvelu oli alun perin tarkoitettu vain ns. Ivy League yliopistoille. Sen suosio lähti kuitenkin räjähdysmäiseen kasvuun, ja tie oli auki miljoonille siinä vaiheessa, kun Facebook laajeni kaikkialle Yhdysvaltoihin.
—
The Social Network kuvaa hyvin “alkuräjähdyksen” jälkeistä kehitystä, jossa Zuckerbergin ja Eduardo Saverinin välit alkavat viilentyä. Kaksikko tapaa Napster-palvelun perustajan Sean Parkerin, jonka ehdotuksesta Facebook muuttaa Kaliforniaan ja alkaa laajentua entisestään. Tätä vaihetta kuvaa hyvin Sean Parkerin lausahdus: “A million dollars isn’t cool, you know what’s cool? A billion dollars.” Saverin jää puolestaan New Yorkiin hoitamaan bisneksiä, mutta huomaa jäävänsä yhä enemmän ulos Facebookin tuotannosta. Samaan aikaan Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss ja Divya Narendra haastavat Zuckerbergin oikeuteen heidän ideansa varastamisesta, josta on tulossa miljardibisnes.
Vaikka Facebook onkin elokuvan ydin, The Social Network on ennen kaikkea myös elokuva kaveruudesta ja lojaalisuudesta. Elokuva on hyvä esimerkki siitä, miten valta ja raha muuttavat ihmisiä. Vaikka Mark Zuckerberg esitetään hyvin ristiriitaisena hahmona (toisaalta nero, toisaalta kusipää), David Fincher on onnistunut luomaan leffaan hyvin inspiroivan tunnelman. Amerikkalaiskriitikko Bob Lefsetz kertoi elokuvan nähtyään: “Watching this movie makes you want to run from the theatre, grab your laptop and build your own empire”. Tämä lause tiivistää mielestäni aika hyvin elokuvasta tulevan fiiliksen.
Kuva: kuvakaappaus elokuvan trailerista
[…] katsomaan myös elokuvan The Social Network, joka kertoo Zuckerbergin […]
[…] oli myös vahvasti mukana Facebookin johtoryhmässä vuosituhannen alkupuolella (kts. elokuva The Social Network). Parkerin avulla Spotify pääsi neuvottelemaan suurten yhdysvaltalaisten levy-yhtiöiden kanssa. […]