Star Wars The Last Jedi arvostelu
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Star Wars – The Last Jedi

Star Wars: The Last Jedi on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut eeppinen avaruusseikkailu, joka on legendaarisen Tähtien sota -saagan kahdeksas elokuva. Kyseessä jatko-osa kaksi vuotta sitten ilmestyneelle The Force Awakens -elokuvalle.

The Last Jedin on käsikirjoittanut sekä ohjannut amerikkalainen Rian Johnson, jonka CV on vielä varsin lyhyt moneen Hollywoodin tähtiohjaajaan verrattuna. Johnsonin tunnetuimmat ohjaukset ovat The Brothers Bloom sekä Looper.

Seikkailussa ovat mukana edellisestä osasta tutut sankarit. Pimeän puolen valtias Snoke on aiempaa suuremmassa roolissa. Digitaalisesti luotua pahista esittää Andy Serkis. Uudeksi Darth Vaderiksi haluava Kylo Ren (Adam Driver) on jälleen tapahtumien keskipisteessä. Hänen vastapuolellaan on koko ajan voimistuva Rey (Daisy Ridley) sekä muut tutut sankarit; Luke Skywalker (Mark Hamill), Leia Organa (Carrie Fisher), Finn (John Boyega) ja Poe Dameron (Oscar Isaac).

The Last Jedi jäi Carrie Fisherin viimeiseksi elokuvaksi. Prinessa Leian roolista elokuvahistoriaan jäänyt näyttelijätär kuoli vain 60 vuoden ikäisenä 27. joulukuuta 2016. Tragediaa lisäsi se, että Fisherin äiti Debbie Reynolds sai sydänkohtauksen tapahtuneen johdosta ja kuoli vain pari päivää myöhemmin.

The Last Jedi on artikkelin kirjoitushetkellä vasta saapunut elokuvateattereihin, joten lopulliset lipputulot eivät ole tiedossa. Se tienasi reilusti yli 200 miljoonan budjettinsa jo avausviikonloppuna, joten luvassa on todennäköisesti lähes miljardin dollarin tienestit.

The Last Jedi on kronologisesti suoraa jatkoa The Force Awakens -elokuvalle. Viime vuonna teattereissa ollut Rogue One on täysin itsenäinen elokuva, joka sijoittuu ajallisesti hetkeen ennen Star Wars -saagan ensimmäistä elokuvaa (eli neljättä osaa).

The Force Awakens päättyi dramaattisiin tapahtumiin. Kylo Ren surmasi isänsä Han Solon ja kohtasi Reyn valomiekkataistelussa. Tämän lisäksi kapinalliset onnistuivat tuhoamaan Ensimmäisen ritarikunnan (First Order) valtavan aseen, joka pystyi räjäyttämään planeettoja. The Last Jedi päättyi kuumottavaan kohtaukseen, jossa Rey kohtasi legendaarisen Luke Skywalkerin.

Nyt tarinaan saadaan jatkoa, sillä iso osa elokuvaa pyörii Reyn sekä Luken ympärillä. Rey yrittää houkutella Luken kapinallisten mukaan taisteluun, mutta sodat taakseen jättänyt Jedi-ritari ei innostu ideasta. Tämän lisäksi Rey yrittää ymmärtää paremmin sisällään olevaa Voimaa sekä omaa paikkaansa universumissa.

Skellig Michael03(js)

Kuva: Luken ja Reyn kohtaaminen on kuvattu Irlannin lounaisrannikolla olevalla Skellig Michael -saarella.

Kaukaisen saaren lisäksi toinen tapahtumapaikka on avaruudessa, jossa kapinalliset käyvät katkeraa sotaa First Orderin aluksia vastaan. Elokuvan alussa nähdään heti upeasti toteutettu taistelu, jonka pääosassa on jälleen kerran rämäpäinen lentäjä Poe Dameron.

Samaan aikaan kun Rey yrittää saada Luken mukaan taistelukentälle, kapinalliset kamppailevat elämästään aikaa vastaan. Rey ja Kylo Ren lähestyvät myös koko ajan toisiaan. Kaksikon sisällä oleva Voima vetää heitä puoleensa, ja elokuvassa nähdäänkin klassinen hyvän ja pahan kohtaaminen yhdessä pimeän puolen valtiaan, Snoken, kanssa.

The Force Awakens oli hieno elokuva johtuen Daisy Ridleyn onnistuneesta sankaritar-hahmosta sekä vanhoista Star Wars -sarjan näyttelijöistä. Han Solon roolissa esiintynyt Harrison Ford suorastaan varasti koko shown, mutta nyt hän ei ole enää mukana. The Last Jedistä on myös muutamia humoristisia kohtauksia, mutta ne eivät toimi samalla tavalla ilman Fordin ilveilyä.

Mark Hammill tekee väkevän paluun kameran eteen Luke Skywalkerin roolissa. Hänen karismansa toimii kokeneen jedin roolissa mainiosti. Toinen veteraani Carrie Fischer hoitaa myös osansa arvokkaasti ja tyylikkäästi.

The Last Jedi tulee varmasti jakamaan mielipiteitä leffafanien keskuudessa. En itse allekirjoita kaikkea sen saamaa ylistystä, sillä elokuva ei ollut oikein ehjä kokonaisuus. Ensimmäinen ja viimeinen kolmannes toimivat hyvin, mutta etenkin elokuvan keskivaiheilla toteutettu vierailu ”kasinoplaneetalle” oli jotenkin ihmeellinen lisäys. Tällä juonikoukerolla elokuvaan saatiin mukaan eräs kokenut Hollywood-veijari, mutta pääjuoneen vaikuttava ratkaisu olisi voitu toteuttaa fiksumminkin.

En itse myöskään pitänyt erityisemmin Reyn Jedi-koulutuksesta ja tapahtumista ylipäätään mystisellä saarella. Reyn itsetutkiskelut ja etenkin vierailu pimeälle puolelle jäi jotenkin ontoksi.

Star Wars -fanit ovat spekuloineet edellisen osan jälkeen Reyn vanhempien henkilöllisyyttä. Tämä kauan odotettu tiedonmuru kerrotaan The Last Jedi -elokuvan aikana, mutta onko kyseessä lopullinen totuus? Se jää jokaisen katsojan itsensä tulkittavaksi.

Embed from Getty Images

Kuva: Elokuvan nuoret sankarit John Boyega (Finn), Daisy Ridley (Rey) sekä Mark Hamill.

Tämänkin elokuvan yksi sankareista on Poe Dameronin mainio droidi BB-8, joka pelastaa isäntänsä sekä muita elokuvan sankarihahmoja useaan otteeseen. Kyseinen droidi hoitaa mainosti R2-D2:n roolin tässä trilogiassa.

Millennium Falconille olisi toivonut hieman enemmän ruutuaikaa. Edellisen osan yksi ehdottomia kohokohtia oli Rey & Finn -kaksikon huima lentely elokuvan alkupuolella. Nyt vastaavaa menoa on luvassa selvästi lyhyempi pitkä. Millennium Falconin näkeminen on kyllä Star Wars -fanille aina hieno hetki – vaikka Han Solo ei olekaan enää sen ohjaimissa.

Star Wars: The Last Jedi on visuaalisesti juuri niin upea teos, kuin kuvitella voi. Se tahkoaa Disneylle jälleen hirvittävät määrät rahaa, ja vekkulit porg-hahmot löytävät tiensä taatusti moneen joululahjasäkkiin.

Oma mielipiteeni on lopulta se, että The Last Jedi tulee jäämään uuden Star Wars -trilogian heikoimmaksi elokuvaksi. Monen muun elokuvatrilogian keskimmäinen leffa on kokenut täysin vastaavan kohtalon. The Last Jedi on heikkouksistaan huolimatta hieno elokuva, mutta se ei kuitenaan ansaitse kaikkea sitä ylistystä, mitä jotkut arvostelijat ovat sen suuntaan suitsuttaneet.

Ohjaaja Rian Johnson muuten kieltäytyi trilogian viimeisen osan ohjaamisesta. Yhdeksännen Star Wars -elokuvan ohjaajaksi on nimetty J.J. Abrams, ja sen on tarkoitus ilmestyä loppuvuodesta 2019. Johnson saa kuitenkin tulevaisuudessa ohjattavakseen kolme muuta Star Wars -universumiin sijoittuvaa elokuvaa.

Kuva: kuvakaappaus yllä olevasta trailerista, Skellig Michael By Jerzy Strzelecki (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat