Sully
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Sully

Sully on vuonna 2016 valmistunut elämäkerrallinen draamaelokuva, jonka on ohjannut Clint Eastwood. Kyseessä on Hollywood-legendan 35. teatterilevitykseen päätynyt elokuva. Mittavan uran näyttelijänä tehnyt Eastwood on siis ehtinyt ohjata lukemattomia laatuelokuvia.

Sully kertoo Miracle on the Hudson -tapahtumaksi nimetyn lentoturman tarinan. US Airwaysin lento 1549 teki pakkolaskun New Yorkin Hudson-jokeen vuonna 2009, mutta kaikki matkustajat selvisivät siitä kuin ihmeen kaupalla hengissä. Elokuvan nimi tulee pääosassa olevan lentokapteeni Chesley Sullenbergerin lempinimestä. Sen käsikirjoitus perustuu Sullenbergerin teokseen Highest Duty, ja mies oli myös mukana elokuvan teossa sen alusta asti.

Pääosaa esittää Tom Hanks, ja sivuosissa nähdään mm. Aaron Eckhart sekä Laura Linney. Sully sai ilmestyessään positiivisen vastaanoton kriitikoilta. Se tienasi lähes 240 miljoonaa dollaria vain 60 miljoonan budjetilla.

Ohjaaja Clint Eastwood on ottanut elokuvassa hyvin realistisen näkökulman. Tämä lähestymistapa on tuttu myös monista muista Eastwoodin tuotannoista. Hän ei ole rakentanut tapahtumien päälle mitään keinotekoista draamaa, kuten kapteenin alkoholiongelmaa, riitoja perämiehen kanssa, avioeroa tai muuta vastaavaa.

Eastwood kertoo tapahtumat siten, kuten ne todellisuudessa myös etenivät. Elokuvien pienissä sivurooleissa on myös henkilöitä, jotka olivat esimerkiksi mukana alkuperäisen turman pelastustöissä. Tähän lähestymiskulmaan on vaikuttanut kapteeni Sullenbergergin mukanaolo projektissa sekä elokuvan perustuminen hänen kirjaansa.

Valitettavasti tämä näkökulma ei onnistu käytännössä tarjoamaan katsojalle minkäänlaista draamaa. Eikä oikein muitakaan erityisen kiinnostavia elementtejä, sillä loppujen lopuksi kaikki päättyi hyvin – dramaattisesta moottoreiden hajoamisesta huolimatta. Elokuva ei saa rakennettua jännityselementtejä myöskään itse lennosta, sillä onnettomuus tapahtui vain pari minuuttia nousun jälkeen.

Sullenbergerin suoritus oli lähes yli-inhimillinen, mikä tulee hyvin esiin tutkijalautakunnan kuulustelussa. Tämäkin puoli jää mielestäni hieman paitsioon, ja sitä olisi voitu tuoda enemmän esiin. Elokuvaa katsoessa olisi kaivannut myös vähän syvempää henkilökuvaa itse sankarista. Nyt elokuvan tunnelma on hieman kuin dokumentin ja draaman välimuoto.

Kuvassa: turmakone Airbus A320-214 (rek. N106US) Carolinan ilmailumuseossa, jonna se kuljetettiin tapahturman jälkeen.

Tom Hanks tekee Chesley Sullenbergerin roolissa hyvän rutiinisuorituksen. Sully on klassinen esimerkki sankarista, joka ei halunnut olla sankari. ”I was just doing my job” -lauseen lisäksi Sullenberger alleviivaa yhteistyötä perämies Jeff Skilesin (Aaron Eckhart) kanssa. Sully onkin ehdottomasti olemukseltaan sankari, josta ei voi olla pitämättä. Hanksin lisäksi sivuosien esittäjät jäävät aika vähälle huomiolle, eikä heidän suorituksillaan ole suurempaa merkitystä.

Elokuvan ainoa vastakkainasettelu syntyy onnettomuutta tutkivan NTSB:n (National Transportation Safety Board) sekä turmakoneen miehistön välille. Tutkijalautakunnan mukaan kone olisi ollut mahdollista laskeutua yhdelle lähistöllä olevista lentokentistä, eikä pakkolasku Hudson-jokeen olisi ollut tarpeellinen. Sully käsittelee NTSB:n tutkintaa sekä miehistön kuulemista ja todisteiden analysointia.

Tätä asetelmaa on jälkeenpäin muutettu, sillä todellisuudessa myös tutkinta oli paljon nähtyä myötämielisempi (näin ainakin NTSB:n mielestä). On kuitenkin hyvä, että edes tämä pieni dramaattisuus oli väritetty Sullyn käsikirjoitukseen. Muuten kyseessä olisi ollut vieläkin harmaampi teos. Mielestäni elokuvan koskettavin kohtaus oli lopputekstien jälkeen esitetty oikean kapteeni Sullenbergerin sekä lennon matkustajien tapaaminen. Tämä kertoo jotain itse elokuvasta.

Aiemmin arvosteltu Flight on huomattavasti mielenkiintoisempi kuvaus hieman vastaavasta aiheesta. Sully on amerikkalaisille tehty elokuva heidän omasta sankaristaan. Mielestäni se ei kuitenkaan onnistu koskettamaan aihetta hieman kauempaa katsovaa elokuvien ystävää. Kyseessä on yksi harvoista Clint Eastwoodin ohjauksista, jota en oikeastaan suosittele. Monet aiheesta tehdyt dokumentit tarjoavat varmasti enemmän mielenkiintoista asiaa ko. tapahtumasta kiinnostuneille.

Image credit: by RadioFan – photographed at Carolinas Aviation Museum, CC BY-SA 3.0, Link

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat