Elokuva-arvostelu Training Day
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Training Day

Training Day on vuonna 2001 valmistunut trilleri / rikosdraama, jonka on ohjannut Antoine Fuqua. Saman miehen ohjaustöitä ovat myös mm. Shooter,  Brooklyn’s Finest sekä The Magnificent Seven. Elokuvan pääosassa nähdään loistava Denzel Washington. Hänen roolisuorituksensa oli niin vakuuttava, että Washington voitti sillä parhaan miespääosan Oscarin vuonna 2002. Denzel Washington esittää Los Angelesin huumepoliisi Alonzo Harrisia, joka alkaa kouluttaa Ethan Hawkin esittämälle Jake Hoytille katujen koodistoa.

Myös Ethan Hawk sai roolisuorituksestaan Oscar-ehdokkuuden, mutta ei lopulta voittanut palkintoa (parhaan miessivuosan esittäjä). Training Day oli huomattava kaupallinen menestys ja tienasi 45 miljoonan budjetilla yli 100 miljoonan lipputulot. Elokuva sai myös kriitikoiden tunnustuksen, josta osaltaan kertovat pääosan esittäjien Oscar-ehdokkuudet.

Lähes jokainen laadukas Hollywood-elokuva perustuu nykyään kirjaan tai tositapahtumiin. Training Dayn käsikirjoitus ei kuitenkaan perustu suoranaisesti kumpaankaan. Kässärin tehnyt David Ayer otti kuitenkin elokuvaan paljon vaikutteita LAPD:a järisyttäneestä korruptioskandaalista 90-luvun lopulla.

Skandaalin keskiössä oli korruptoitunut poliisi Rafael Perez, jolla on epäilty olevan yhteyksiä myös mm. kuuluisan rapparin The Notorious B.I.G:n kuolemaan. Training Dayn päähenkilö Alonzo Harris perustuu hahmona Rafael Pereziin. Hänen ulkonäkönsä pyrittiin saamaan myös mahdollisimman paljon Pereziä vastaavaksi. Alonson auton rekisterikilpi ORP 967 viittaa myös suoraan tähän: Officer Rafael Perez + syntymävuosi 1967.

David Ayer rakensi käsikirjoituksen kokonaan yksin, mikä on hyvin harvinaista tällaisessa produktiossa.

Elokuva kertoo tarinan kokeneen huumekyttä Alonzo Harrisin sekä noviisi Jake Hoytin yhden päivän tapahtumia. Kyseinen päivä on kirjaimellisesti training day, jonka aikana Harris opettaa Ethan Hawken esittämälle Hoytille katujen koodiston. Hoyt huomaa kuitenkin nopeasti, että kyseessä on aivan jotain muuta kuin normaali poliisityö; Alonzo pakottaa mm. uuden partnerinsa käyttämään huumeita.

Denzel Washington on roolissaan todella vakuuttava ja näyttää olevan LA:n katujen kuningas. Hänellä on otteessaan nippu pikkurikollisia ja ilmiantajia sekä suhteet kaupungin pahamaineisiin jengeihin. Alonzo on manipuloiva hahmo, joka saa ihmiset toimimaan haluamallaan tavalla.

Pikkuhiljaa Hoytille alkaa selvitä, että Alonzon toiminta ei kestä moniltakaan osin päivänvaloa. Hän alkaa upota nopeasti tähän korruptoituneeseen maailmaan ja joutuu aloittamaan taistelun omien arvojensa puolesta. Mitä pidemmälle päivä etenee, sen vaarallisemmiksi tapahtumat muuttuvat. Lopulta Hoyt joutuu taistelemaan henkensä edestä Alonzon maailmaa vastaan.

Training Day on elokuvana todella hyvä kuvaus LA:n kaduilta ja jengien maailmasta. Tämä ei ole sattumaa, sillä afroamerikkalainen ohjaaja Fuqua hankki luvat oikeilta Los Angelesin jengeiltä kuvata elokuvaa heidän alueellaan. Vastapalveluksena Fuqua otti oikeita jengiläisiä mukaan elokuvaan, jonka vuoksi synkät katujen miehet näyttävätkin realistisilta. Elokuvassa oli myös avustajina meritoituneita LA:n poliiseja, jotka varmistivat realistisuuden eri kohtauksissa.

Pääosaan esittäjä Denzel Washington on sanonut useaan otteeseen Alonzo Harrisin olevan hänen kaikkien aikojen suosikkihahmonsa. Tähän mielipiteeseen voi hyvin yhtyä. Kyseinen hahmo on t-o-d-e-l-l-a cool, eikä Washington voittanut Oscaria syyttä tästä suorituksesta. Elokuvassa nähdään myös kaksi aikakauden tunnettua räppäriä: Snoop Dogg ja Dr. Dre, joista jälkimmäinen vastasi myös Training Dayn väkevästä soundtrackista.

Training Day on loistava trilleri, joka on ohjaaja Fuquan sekä pääosan esittäjien Hollywood-uran paras elokuva. Se kuuluu jokaisen leffafanin kirjastoon ja tämä elokuva kestää lukemattomia katselukertoja vuosien ajan.

Katso elokuvan traileri:

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat