transcendence arvostelu - johnny depp
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Transcendence

Transcendence on vuonna 2014 valmistunut scifi-elokuva, jonka on ohjannut Wally Pfister. Elokuva on Pfisterin ensimmäinen ohjaustyö, mutta hänellä on pitkä ura takanaan kuvaajan tehtävistä. Pfister on työskennellyt useissa Christopher Nolanin elokuvissa, ja brittiohjaaja oli mukana Transcendencessa tuottajan roolissa. Nolan harkisti aluksi elokuvan ohjausta itse, mutta totesi sen olevan sopiva projekti Pfisterin ensimmäiseksi ohjaustyöksi.

Transcendencen pääosissa nähdään kovia Hollywood-nimiä, kuten Johnny Depp, Morgan Freeman, Rebecca Hall, Kate Mara ja Cillian Murphy. Depp ja Hall esittävän elokuvassa tutkijapariskuntaa, joka yrittää pelastaa ihmiskunnan tulevaisuuden tekoälyn avulla.

Transcendence sai ilmestyessään melko vaisun vastaanoton ja tienasi lipputuloina aika tarkallaan budjettinsa (100 miljoonaa dollaria) verran rahaa.—

Johnny Deppin esittämä tohtori Will Caster johtaa tutkimuksia komputationalismin alalla. Kyseisen teorian mukaan aivot ovat kuin monimutkainen tietokone, ja mieli on vain aivojen ylläpitämä tietokoneohjelma. Casterin ryhmän tavoitteena on luoda itsestään tietoinen (self-aware) supertietokone. Hänen ennustuksen mukaan kyseinen tietokone luo tulevaisuudessa teknologisen singulariteetin, jota Caster kutsuu termillä transcendence. Rebecca Hallin esittämä Evelyn Caster on Will Casterin vaimo sekä tutkimuspartneri.

“For 130,000 years, our capacity to reason has remained unchanged. The combined intellect of the neuroscientists, mathematicians and… hackers… in this auditoirum pales in comparison to the most basic A.I. Once online, a sentient machine will quickly overcome the limits of biology. And in a short time, its analytic power will become greater than the collective intelligence of every person born in the history of the world. So imagine such an entity with a full range of human emotion. Even self-awareness. Some scientists refer to this as “the Singularity.” I call it “Transcendence.” (Will Caster)

Kaikki eivät ole innoissaan Casterin pioneerityöstä. Erään konferenssin jälkeen hän saa luodin rintaansa radikaaliryhmän R.I.F.T. jäseneltä. Luoti on myös käsitelty poloniumilla, jonka myrkky varmistaa Casterin kuoleman kuukauden päästä. Evelyn Caster haluaa pelastaa miehensä, ja siirtää hänen tietoisuutensa supertietokoneen sisään.

Evelyn Caster rakentaa laboratorion siirtoa varten. Hänen apunaan on Will Casterin paras ystävä, Paul Bettanyn esittämä Max Waters. Siirto onnistuu, mutta Max on epäluuloinen, eikä halua missään nimessä kytkeä ”uuden Willin” tietoisuutta onlineen. Evelyn suorittaa toimenpiteen tästä huolimatta, jonka jälkeen supertietokone ottaa käytännössä haltuunsa koko internetin.

Evelyn rakentaa tämän jälkeen syrjäisen pikkukaupungin alle valtavan laboratoriokompleksin, jossa ”uusi Will” saa kasvaa ja vahvistua entisestään. ”Uusi Will” luo lähes mittaamattomien resurssien avulla uusia tieteellisiä läpimurtoja, mutta alkaa mennä lopulta liian pitkälle. Max Waters liittyy radikaaliryhmän R.I.F.T:n jäseneksi. He yrittävät pysäyttää Evelynin ja Willin projektin, ennen kuin on liian myöhäistä.

Transcendencen kuvaus kuulostaa varmasti mielenkiintoiselta teknologiasta kiinnostuneille. Elokuvassa olisi aineksia vaikka mihin, ja näyttelijät kuten Johnny Depp ja Morgan Freeman ovat asiansa osaavia Hollywood-nimiä.

Valitettavasti Transcendence kaatuu mielestäni onnettomaan käsikirjoitukseen. Elokuvan perusidea on ihan ok, mutta tapahtumien eteneminen on ensimmäisen puolen tunnin jälkeen ärsyttävää katseltavaa johtuen järkyttävän kokoisista aukoista juonessa. Spoilereiden välttämiseksi en mene kohtauksiin tarkemmin.

Tämän lisäksi elokuva ei saa nimekkäistä näyttelijöistään oikein mitään irti. Morgan Freeman ja Cillian Murphy ovat täysin statistin roolissa, eikä Johnny Depp tuo elokuvaan myöskään mitään extraa. Kokonaisuutena Wally Pfisterin ohjausdebyytti on valitettavasti hyvin keskinkertainen elokuva hyvästä lähdemateriaalista ja näyttelijöistä huolimatta. Transcendence ei tuo genreensä mitään uutta, enkä suosittele sitä laadukasta scifi-leffaa hakevalle henkilölle.

Elon Musk tekee muuten cameon elokuvan ensimetreillä. Tarkkaavainen katsoja huomaa hänet yleisön joukossa Will Casterin puheen aikana.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat