valamiehet elokuva-arvostelu
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Valamiehet

Perjantain Subleffana nähdään oikeussalidraama Valamiehet (Runaway Jury). Kyseessä on vuonna 2003 valmistunut jännäri, jonka ohjauksesta vastaa monille tuntematon Gary Fleder. Elokuva perustuu John Grishamin samannimiseen menestysromaaniin, tosin hieman erilaisella teemalla.

Grishamin alkuperäinen teos käsitteli tupakkayhtiötä vastaan tehtyä kannetta, mutta elokuvaversiossa tämä on dramatisoitu oikeudenkäynniksi aseyhtiötä vastaan. Kyseinen muutos tehtiin johtuen vuonna 1999 julkaistusta The Insider -elokuvasta, joka käsitteli tupakkateemaa.

Valamiehet oli alun perin Joel Schumacherin projekti, sillä John Grisham halusi varta vasten hänet elokuvansa ohjaajaksi. Schumacher oli ohjannut 90-luvulla kaksi muuta Grishamin kirjoihin pohjautuvaa menestyselokuvaa Päämies (The Client) sekä On Aika Tappaa (A Time To Kill). Runaway Juryn päärooleihin oli nimitetty alun perin mm. Edward Norton, Sean Connery sekä Gwyneth Palthrow. Schumacherin vetäydyttyä projektista myös pääosat menivät uusiksi. Tärkeimmissä rooleissa nähdään Gene Hackman, Dustin Hoffman, John Cusack sekä Rachel Weisz.

Valamiehet oli ilmestyessään vaatimaton kaupallinen menestys ja tienasi 60 miljoonan budjetilla noin 80 miljoonan dollarin lipputulot. Alkuperäisen teoksen kirjoittanut John Grisham oli silti elokuvaan erittäin tyytyväinen. Hän oli yllättynyt sen vaatimattomasta menestyksestä.

Valamiehet on hyvin pitkälti oikeussalidraama. Jos tv-sarjat Law & Order ja Murder One ovat olleet lähellä sydäntäsi, niin tämä elokuva uppoaa varmasti. Jos olet nähnyt muita Grishamin kirjoihin perustuvia elokuvia, niin Valamiehet sopii samaan genreen.

Valamiesten keskiössä ovat Dustin Hoffman sekä Gene Hackmanin johtamat joukkueet. Dustin Hoffman on Wendell Rohr, joka toimii aseyhtiön oikeuteen haastaneen henkilön lakimiehenä.

Gene Hackman on puolestaan Rankin Fitch, jolla on pitkä sarja voitettuja oikeudenkäyntejä asefirmojen puolesta. Hän ei kaihda mitään keinoja päästäkseen haluttuun lopputulokseen. Fitchin tiimillä on käytössä kaikki mahdolliset ja mahdottomat resurssit, joiden avulla he yrittävät vaikuttaa oikeuden päätökseen.

“In court, somebody always loses. Just not me.” (Rankin Fitch)

John Cusackin esittämä Nicholas Easter on yksi oikeudenkäynnin valamiehistä. Hän alkaa manipuloida ovelasti valamiesten toimintoja ensimetreistä lähtien. Easter toimittaa sen jälkeen viestin molemmille osapuolille, että valamiesten lopullinen päätös on ostettavissa. Wendell Rohr joutuu pohtimaan oman moraalinsa rajoja, kun taas Rankin Fitch yrittää raivata Easterin tieltään. Hän ei voi sietää sitä, että valamiehistö ei ole hänen tiiminsä ohjailtavissa.

Enempää elokuvan juonesta ei kannata kertoa spoilasvaaran vuoksi.

Lopuksi vielä pieni tiedonmuru. Elokuvassa nähtävä dialogi Rohrin ja Fitchin välillä lisättiin siihen varsinaisten kuvausten jälkeen. Eräs tuotantotiimin jäsenistä sai selville, että Dustin Hoffman ja Gene Hackman eivät ole olleet aikaisemmin samassa elokuvassa yhtä aikaa, vaikka kaksikko on ollut hyviä ystäviä jo vuodesta 1956. Valamiehet on siis kaksikon ensimmäinen elokuva yhdessä. Kyseinen dialogi haluttiin toteuttaa heidän välilleen aivan tuotannon viime metreillä.

Valamiehet on kelpo draama, jonka juoni pitää otteessaan loppuun saakka. Se ei tarjoa genreen mitään sykähdyttävää, mutta on mielestäni onnistunut käännös Grishamin kirjasta. Kyseinen elokuva on ollut omassa leffahyllyssäni jo yli 10 vuotta, ja se kestää hyvin aikaa sekä useita katselukertoja.

 

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat