Blade Runner 2049 arvostelu
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Blade Runner 2049

Blade Runner 2049 on vuonna 2017 valmistunut scifi-elokuva, jonka on ohjannut Denis Villeneuve. Kanadalaisohjaajan status on ollut kovassa nousussa viime vuosina, ja Villeneuven kaksi edellistä ohjausta, Arrival sekä Sicario, on myös arvosteltu Asialinjalla.

Alkuperäinen Blade Runner on tuttu lähes kaikille elokuvien harrastajille. Kyseessä on Ridley Scottin 35 vuotta sitten ohjaama elokuva, josta on tullut vuosien mittaan todellinen kulttiklassikko. Villeneuven teos on sen jatko-osa ja sijoittuu ajallisesti 30 vuoden päähän alkuperäisestä Blade Runnerista.

Ridley Scottin elokuvassa blade runner -hahmoa esittänyt Harrison Ford on mukana myös jatko-osassa yhdessä Edward James Olmosin kanssa. Blade Runner 2049:n pääosassa nähdään Ryan Gosling sekä vahvoja naishahmoja, joita esittävät Robin Wright, Ana de Armas ja Sylvia Hoeks.

Blade Runner sijoittuu vuoteen 2049, jossa ihmisten seassa elää miljoonia ”replikantteja”. Kyseessä ovat biologiset robotit, jotka on tehty ihmisten kaltaisiksi. Replikantit on valjastettu ihmiskunnan selviytymisen kannalta kriittisiin tehtäviin, kuten orjatyövoimaan, hengenvaarallisiin tutkimusretkiin, uusien planeettojen asuttamiseen ja niin edelleen.

Replikantit ovat täysin ihmisten kaltaisia, mutta kestävämpiä, vahvempia sekä mallista riippuen myös älykkäämpiä. Ryan Goslingin esittämä ’K’ on myös replikantti, jonka tehtävänä on metsästää kaltaisiaan. Aiemman version replikantit aiheuttivat ihmiskunnalle ongelmia, joten nyt ne on ”poistettava käytöstä” . Toisin sanoen tuhottava. Replikantteja metsästävää henkilöä kutsutaan nimellä blade runner.

Elokuvan alussa Ryan Goslingin esittämä blade runner nimeltään ’K’ suorittaa rutiinitehtävän ja niin sanotusti poistaa replikantin käytöstä. Hän kuitenkin pääsee samalla salaisuuden jäljille, joka on luokaltaan koko ihmiskuntaa järisyttävä. LAPD:n etsivänä työskentelevä K saa tehtäväkseen siivota sotkun ja tuhota kaikki todisteet, ennen kuin tieto leviää.

Taustalla on Jared Leton esittämä Niander Wallace, joka on luonut kaikki uuden version replikantit. Wallace laittaa tehokkaimman replikanttinsa ’Luv’ seuraamaan K:n tutkimuksia ja varmistamaan sen, että operaatio päättyy hänen kannaltaan oikeaan lopputulokseen.

Blade Runner 2049 on elokuva, joka täytyy kokea isolla kankaalla. Kyseessä on ennen kaikkea visuaalinen mestariteos, jonka vertaista ei ole hetkeen tullut nähtyä. Denis Villeneuven Blade Runner muistuttaa tyyliltään paljon 35 vuoden takaista. Elokuvan teemana toistuu jatkuvasti masentava pimeys sekä vesi/lumisade, joka maalaa tulevaisuuden Los Angelesista synkän kuvan. Tuo ei ole kaupunki, jossa kukaan elokuvan katsojista haluaisi asua. Ryan Goslingin esittämä K elää pienessä asunnossa ainoana kumppaninaan hologrammi.

Tämän lisäksi autioitunutta Las Vegasia kuvaavat pätkät tai Niander Wallacen futuristinen toimisto ovat huikean hienoja. Itse pidin erityisesti lukemattomista pienistä yksityiskohdista tapahtumapaikoissa sekä esimerkiksi K:n aluksessa, jotka olivat mietitty loppuun saakka.

Hans Zimmerin äänimaailma tuo monessa kohtaa mieleen Dunkirkin. Se luo elokuvaan täydellisesti sopivan tunnelman, ja bassot saavat paikoin koko elokuvateatterin tärisemään. Elokuvan soundtrack ei ole musiikkia perinteisessä mielessä (laulua / melodiaa), vaan pääasiassa painostavaa tunnelmaa. Kuva: elokuvan päähenkilöt

Embed from Getty Images

Ohjaaja Denis Villeneuve on sanonut Blade Runner 2049:n olleen hänen uransa suurin riski. Taustalla ovat lukemattomien fanien odotukset, joiden mittatikkuna on Ridley Scottin luoma kulttielokuva.

“I know that every single fan will walk into the theater with a baseball bat. I’m aware of that and I respect that, and it’s okay with me because it’s art. Art is risk, and I have to take risks. It’s gonna be the biggest risk of my life but I’m okay with that. (Denis Villeneuve) ”

Villeneuve onnistuu mielestäni täyttämään odotukset, vaikka en olekaan mikään Blade Runner -superfani. Blade Runner 2049 on elokuva, joka on kyllä klassikko jo syntyessään. Se toimii täysin itsenäisenä teoksena, eikä elokuvan katsojalta vaadita 35 vuoden takaisen Blade Runnerin tuntemusta. Se tuo kuitenkin Villeneuven teokseen kuitenkin lisää syvyyttä. Jos mietit, pitäisikö wanha Blade Runner katsoa ensin elokuviin menemistä, niin ei siitä ainakaan haittaa ole.

Villeneuve on luonut juuri sellaisen maailman, jonka trailerin katsottuaan odottaa näkevänsä. Tulevaisuus on kylmä, pimeä, likainen ja saastainen. Elokuva saa katsojan pohtimaan inhimillisyyden rajoja sekä tarjoaa myös isompia ja pienempiä twistejä, joita ei ole syytä alkaa spoilaamaan. Tosin, kaikki varmasti tietävätkin jo sen, että elokuvassa nähdään (suomea puhuva) Krista Kosonen.

Blade Runner 2049 ei ole aivan jackpot, sillä 2h ja 43 min. kestävä elokuva laahaa juoneltaan etenkin puolivälin jälkeen. Monet jälkipuoliskolla olevat kohtaukset olisi mielestäni saanut leikata paljon lyhyemmiksi, enkä ollut aivan tyytyväinen myöskään loppuratkaisuun. Elokuva tarjoaa silti niin paljon enemmän, kun sitä vertaa esim. keskikertaiseen scifi-leffaan Transcendence.

Blade Runner 2049 tulee varmasti ottamaan oman paikkansa scifi-klassikoiden joukossa, aivan kuten 35-vuoden takainen Ridley Scottin versiokin teki. Yksi suuri ero elokuvien välillä kuitenkin on. Alkuperäinen Blade Runner oli iso huti elokuvateattereissa, ja alkoi kerätä suosiota vasta paljon ilmestymisensä jälkeen. Villeneuven jatko-osa on sen sijaan yksi vuoden odotetuimmista elokuvista, ja tulee olemaan taatusti valtava menestys heti ensimmäisistä näytöksistä alkaen.

Jokainen muodista kiinnostunut mieskatsoja avaa leffasta kotiin päästyään googlen ja kirjoittaa: ryan gosling jacket blade runner 2049. Esquiren mukaan niitä tehtiin vain 15 kpl elokuvaa varten, joten kannattaa varoa myynnissä olevia kalliita feikkejä, joilla innokkaita faneja yritetään rahastaa.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat