memento arvostelu
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: Memento

Memento on vuonna 2000 valmistunut psykologinen trilleri, jonka on ohjannut Christopher Nolan. Tuohon aikaan Nolan oli vasta kolmekymppinen ja suurelle yleisölle tuntematon nimi, mutta Memento teki hänet tunnetuksi joka puolella. Läpimurtonsa jälkeen Nolan on noussut Hollywoodin parhaiten palkatuksi ohjaajaksi, jonka elokuvia suositellaan tällä sivustolla varmasti myös jatkossa.

Memento perustuu Jonathan Nolanin (Christopher Nolanin veli) novelliin Memento mori (suom. muista, että kuolet). Veljekset ovat kirjoittaneet yhdessä myös muita menestyselokuvia, kuten The Prestige, The Dark Knight sekä The Dark Knight Rises.

Mementon pääosaa esittää Guy Pearce ja sivuosissa nähdään Matrix-trilogiasta tunnettu Carrie-Anne Moss sekä mm. Sopranos-sarjasta tuttu Joe Pantoliano. Elokuva oli jättimenestys huolimatta sen pienestä 9 miljoonan budjetista keräten 40 miljoonan lipputulot. Pienestä budjetista kertoo myös jotain se, että kuvaukset kestivät yhteensä vain 25 päivää. Memento on myös päässyt monelle erilaiselle “vuosisadan parhaat elokuvat” -tyyppiselle listalle johtuen sen omaperäisestä tavasta kuljettaa tarinaa.

Mementon erikoisuus on siinä, että elokuva etenee sen loppukohtauksesta kohti alkua. Tämä voi kuulostaa ensin ratkaisulta, joka ei käytännössä voi onnistua. Kuinka leffan jännitys voi oikein toimia, jos sen loppuratkaisu näytetään ensimmäisenä? Elokuvaa katsoessa kuitenkin huomaa, että tämä ratkaisu on mielenkiintoisempi kuin perinteinen lineaarinen esitystapa. Se on itse asiassa hyvin koukuttava.

Mementon idea on siinä, että Guy Pearcen esittämä Leonard Shelby kärsii hyvin harvinaisesta sairaudesta. Kyseessä on anterogradinen amnesia, joka on yksin muistinmenetyksen muoto. Leonard Shelbyn aivot eivät pysty luomaan uusia muistijälkiä, ja hän muistaa käytännössä nykyhetkestä vain noin viisi minuuttia taaksepäin. Herätessä aamulla Shelby ei tiedä missä on tai mistä on ko. paikkaan tullut. Kun Shelby keskustelee ihmisten kanssa, hän ei tiedä tapaako kyseisen henkilön ensimmäistä vai sadatta kertaa. Tämä fyysinen tila on pakottanut Shelbyn tallentamaan tapahtumia muistilappujen, valokuvien ja tatuointien avulla.

Elokuvan juoni etenee siis loppukohtauksesta taakse päin, jossa Shelby ampuu vaimonsa murhaajan. Tämän jälkeen tarinaa esitetään hyppäämällä aina ajassa tietty pätkä taaksepäin, josta se kelataan edelliseen hyppäyskohtaan. Esitystapaa on hieman vaikea kuvata sanoin, mutta se toimii suorastaan nerokkaasti. Nolan on onnistunut kuvaamaan tämän avulla pääosan esittäjän tilan täydellisesti. Kun uusi kohtaus alkaa, niin Leonard Shelby ei tiedä mitä sitä ennen on tapahtunut. Eikä tiedä myöskään elokuvan katsoja!

Memento kelaa tapahtumia näiden aikahyppyjen avulla taaksepäin, ja jokaisen kohtaus selittää aina aiemmin nähdyn juonen taustat. Miksi Shelby oli ko. paikassa ko. aikaan ja miten hän sai hallussaan olevat tiedot ja niin edelleen.

Päähenkilön Leonard Shelbyn muistisairaus on myös vaarallinen tila, sillä ympärillä olevat ihmiset voivat käyttää sitä hyödykseen. Shelbyn on käytännössä kerrottava tilastaan joka kerta keskustellessaan jonkun kanssa, sillä hän ei muista onko tavannut henkilön aiemmin vai ei. Keskustelukumppani voi käyttää tätä hyödyksi kertomalla asioita jotka eivät oikeasti ole tapahtuneet. Sillä Shelby ei voi tietää ilman fyysistä todistusaineistoa onko asia todellakin näin. Hän joutuu joka tilanteessa arvioimaan toisen henkilön käytöstä ja motiiveja.

Memento on ehdottomasti elokuvana moderni klassikko ja kerronnaltaan jotain aivan muuta mihin on totuttu. Toteutus on suorastaan nerokas. Ohjaaja Christopher Nolanin ura lähti Mementon jälkeen kovaan myötätuuleen, eikä mikään ihme. Asialinja suosittelee vahvasti tätä elokuvaa osaksi jokaisen leffafanin kirjastoa, sillä Memento kestää vuosien mittaan monta katselukertaa.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] aiempiin ohjaustöihin kuuluvat jättimenestykset kuten Inception, Dark Knight, Prestige sekä Memento. Viimeisen 15 vuoden aikana saavutettu menestys onkin tehnyt Nolanista tämän hetken parhaiten […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat