Elokuva-arvostelu: The Accountant

the accountant arvostelu

The Accountant on vuonna 2016 valmistunut trilleri, jonka on ohjannut amerikkalainen Gavin O’Connor. Elokuva ei perustu kirjaan (kuten voisi olettaa), vaan käsikirjoituksen on tehnyt Bill Dubuque.

The Accountant kertoo autismista kärsivästä Christian Wolffista, joka toimii pahamaineisten rikollisliigojen palkkaamana konsulttina. Pääosassa nähdään Ben Affleck, jonka kahden ilmeen valikoima riittää mainiosti kivikasvoisen Wolffin esittämiseen. Sivurooleissa ovat mm. Anna Kendrick, J.K. Simmons, Jon Bernthal sekä John Lithgow.

The Accountant oli ilmestyessään kaupallinen menestys, vaikka elokuva saikin katsojilta varsin ristiriitaisen vastaanoton. Se tienasi varsin kohtuullisella 40 miljoonan budjetilla yli 150 miljoonan dollarin lipputulot.

The Accountant on elokuva, joka kietoutuu Ben Affleckin esittämän Christian Wolffin ympärille. Hänen sairastamansa autismin muoto tekee miehestä varsin poikkeuksellisen persoonan. Wolffilla on vaikeuksia mm. ihmisten välisessä kommunikoinnissa, ilmeiden tunnistamisessa (ja niiden luomisessa) ja kirkkaiden valojen sekä kovien äänten sietämisessä. Toisaalta hänen visuaalinen muistinsa on ilmiömäinen, minkä johdosta Wolff on loistava kirjanpitäjä. Hänen kykynsä tulkita ja summata yhteen valtavia lukujoukkoja on yli-inhimillinen.

Ben Affleckin esittämä päähenkilö on myös paljon muuta, kuin pelkkä lukutoukka. Taustalla on vaikea lapsuus, jossa Christian muutti isän työn perässä ympäri maailmaa. Samalla perheen pää kielsi lapseltaan mahdollisuuden vastaanottaa asiaankuuluvaa hoitoa autismiin. Päähenkilömme saikin lähestulkoon spartalaisen kasvatuksen, minkä johdosta Christian Wolff hallitsee myös itsepuolustuslajit sekä erilaisten aseiden käytön.

Kyseessä onkin varsin monipuolinen ja kivikasvoinen tappaja, jonka taustatarinaan on uhrattu elokuvassa ihan kohtalaisesti aikaa.

The Accountantin pääjuoni pyörii Christian Wolffin uuden casen ympärillä. Hän saa toimeksiannon Living Robotics Corporation -yhtiön omistajilta, jotka ovat löytäneet kymmenien miljoonien aukon firman kirjanpidosta. Wolff alkaa selvittää numeroita A Beautiful Mind -leffan tyyliä mukaillen.

Tapaus muuttuu kuitenkin astetta vaarallisemmaksi, kun firman johtoportaasta alkaa kuolla ihmisiä. Tämän lisäksi Wolffin apuna ollut kirjanpitäjä Dana Cummings (Anna Kendrick) joutuu myös vaarallisten miesten tähtäimeen, joten The Accountant joutuu avaamaan asekaappinsa ja lähtemään tappajien jäljille.

Taustalla pyörii myös toinen tarina. Wolffin perässä on myös viranomaistaho FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network), joka yrittää selvittää miehen henkilöllisyyttä. Wolff joutuu väistelemään sekä rikollisia että viranomaisia, ja samalla hän yrittää pitää myös sievän kirjanpitäjän elossa.

The Accountant on aivan kelvollinen trilleri, jossa juoneen ja käsikirjoitukseen on panostettu astetta normaalia enemmän. Elokuvaan on rakennettu takaumia sekä pari twistiä, jotka saattavat tosin olla elokuvien suurkuluttajille ennalta arvattavia.

Ben Affleck sopii hyvin tällaisen henkilön rooliin, jonka on tarkoitus näyttää ilmeettömältä koko elokuvan ajan. Käytännössä Christian Wolffin hahmosta tulee hyvin paljon mieleen Affleckin aiemmin esittämä Daredevil. The Accountantin hahmo on ehdottomasti eräänlainen supersankari.

Kyseessä on mielestäni keskitasoa parempi trilleri, jossa juoneen sekä päähenkilöön on saatu onnistuneesti hieman enemmän syvyyttä. Lopputulos vastaan hieman Jason Bournea, johon on sekoitettu neljännes Kaunis mieli -elokuvaa. Tsekkaa yllä oleva elokuvan traileri, joka antaa mielestäni osuvan kuvan sen sisällöstä.

Jos Ben Affleckin naama miellyttää, niin suosittelen lukemaan myös Gone Girl -elokuvan arvostelun.

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*