The Wolf of Wall Street arvostelu
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street on vuonna 2013 valmistunut draamaelokuva, ja sitä voisi paikoin kuvailla myös mustaksi komediaksi. Sen on ohjannut Martin Scorsese, ja päähenkilöä Jordan Belfortia esittää Leonardo DiCaprio. The Wolf of Wall Street on jo viides Scorsesen ja DiCaprion yhteinen elokuva, ja siitä tuli legendaarisen ohjaajan kautta aikojen tuottoisin projekti yli 390 miljoonan dollarin lipputuloilla. The Wolf of Wall Street sai myös viisi Oscar-ehdokkuutta sekä lukuisia muita tunnustuksia, ja se on äänestetty vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon.

Kyseessä on perinteinen nousu ja tuho -tyyppinen draama, joka kertoo sijoittajana rikastuneen Jordan Belfortin uskomattoman tarinan. Belfort oli myös itse mukana elokuvan teossa, ja antoi mm. vinkkejä DiCapriolle  siitä, kuinka hän reagoi käyttäessään eri huumausaineita. The Wolf of Wall Street on siis tositapahtumiin perustuva elokuva. Sivurooleissa nähdään mm. Johan Hill, ja Belfortin vaimoa esittää upea Margot Robbie.

Leonardo DiCaprio on kertonut, että hän halusi ehdottomasti tehdä elokuvan Belfortin tarinasta luettuaan käsikirjoituksen vuonna 2007. Eikä ihme, sillä totuus on jälleen kerran taruakin ihmeellisempää. The Wolf of Wall Street lähtee käyntiin siitä, kun Belfort ottaa ensimmäiset askeleensa Wall Streetin noviisina. Hänen uransa Manhattanilla jää kuitenkin lyhyeksi, sillä työpaikka menee alta vuoden 1987 Black Monday -kriisissä, jolloin osakemarkkinat romahtavat.

Hän löytää kuitenkin uuden työpaikan Long Islandilla toimivasta pienestä firmasta, joka välittää niin sanottuja penniosakkeita. Kyseessä ovat pienet yritykset, joilla ei ole pääomaa listautua varsinaiseen pörssiin. Belfort löytääkin varsinaisen kultasuonen, sillä komissio kyseisten osakkeiden myynnissä on peräti 50%. Kun Wall Streetillä myytyjen suuryritysten osakkeissa se on 1%. Ero on siis valtava, ja Belfort alkaa synnynnäisenä myyjänä rikastua hurjaa tahtia.

Hän tutustuu Johan Hillin esittämään Donnie Azoffiin lounastunnilla, ja palkkaa miehen assistentikseen. Pian Belfort kutsuu remmiin mukaan myös puoli tusinaa lapsuuden kaveriaan, ja rakentaa heille pettämättömän myyntipuheen.

Ainoa tarkoitus on vain saada henkilö ostamaan mahdollisimman paljon osakkeita, ja muulla ei ole väliä. The Wolf of Wall Street kuvaa hyvin sitä, mikä sijoitusneuvojien päämääränä usein todellisuudessa on. He tekevät rahat komissiosta, kun asiakas ostaa osakkeita. Jos kurssi menee ylös päin niin hyvä juttu. Jos kurssit menevät alas, niin puhelinluettelosta etsitään uusi asiakas. On myös moneen kertaan todistettu fakta, että asiakas pääsisi parempaan lopputulokseen arpomalla satunnaisesti oston kohteeksi kuuluvat osakkeet. Sijoitusneuvojien taustalla on heidän yrityksensä agenda tarjota tiettyjä osakkeita, ja ammattilaiset ovat käytännössä useammin väärässä kuin kolikkoa heittävä amatööri.

Belfort tienaa kavereineen rahaa enemmän kuin pystyy sitä tuhlaamaan, ja meno alkaa muuttua toimistolla täysin päättömäksi. Elokuva ei todellakaan peittele Belfortin huumeriippuvuutta, ja hän kiskoo kavereineen suurin piirtein kaikkia mahdollisia huumausaineita maan päällä. The Wolf of Wall Street onkin tietyllä tapaa sekoitus elokuvia Wall Street ja Fear & Loathing in Las Vegas. Lopulta Belfortin firmasta alkaa kiinnostua myös FBI, ja hänen huumeiden käyttönsä alkaa myös riistäytyä täysin käsistä. The Wolf of Wall Street on loistava kuvaus toimintamallista get-rich-quick and by-any-means.

Jordan Belfort ei ollut todellakaan mikään Wall Streetin Robin Hood; hän vei kyllä rikkailta rahaa, mutta laittoi ne omaan taskuunsa. Belfortin hahmo ei ole siis perinteinen tarinan sankari, vaan hän oli myös brutaali ja ahne bisnesmies, joka käytti tylysti hyväksi monia ihmisiä. Hän on kertonut itse jälkeen päin, että yritys teki pääasiassa täysin laillista bisnestä, joka mahdollisti sitten kaiken muun sekoilun, sekä erilaiset laittomuudet osakekauppoihin liittyen.

Elokuva on kaikin puolin erinomainen tarina, ja ohjaaja Scorsese on saanut useat vaikeat kohtaukset onnistumaan upeasti. Monet huumesekoilua sisältävät kohtaukset ovat pääosin improvisoitu, mikä on ohjaaja Scorsesen tavaramerkki. Asialinja suosittelee vahvasti tätä elokuvaa. Katso alta loistava pätkä, jossa Jordan Belfort kertoo myyntimiehilleen, kuinka rahaa oikein tehdään. Kyseinen klippi tiivistää mainiosti sen, mihin yrityksen menestys perustui.

P.S The Wolf of Wall Street pääsi muuten Guinnessin ennätysten kirjaan, sillä elokuvassa lausutaan 681 kirosanaa, joista ’fuck’ eri johdannaisineen esiintyy 569 kertaa.

 

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat