Englannin Mestaruussarja
Kausiennakko

Englannin Mestaruussarja kausiennakko 2017/2018

Brittifutiskausi 2017/2018 käynnistyy perjantaina 5. elokuuta kahdella Championshipin ottelulla. Suomalaisittain nimetty Englannin Mestaruussarja on tunnettu tasaisuudestaan ja yllättävistä nousijoista sekä putoajista. Asialinjan kausiennakko käy läpi tulevan kauden asetelmat ja nostaa esiin mielenkiintoisimmat joukkueet. Myöhemmin julkaistaan myös erillinen Championshipin vedonlyöntiopas, jossa sarjaan pureudutaan tarkemmin myös vedonlyöjän näkökulmasta.

Aston Villa ja Middlesbrough nousevat takaisin Valioliigaan

Tulevaan Championship-kauteen lähdetään kahden suosikin johdolla. Aston Villa ja Middlesbrough ovat markkinoiden sekä analyytikoiden suosikit nousijajoukkueiksi. Manageri Steve Bruce on vahvistanut Aston Villaa kokeneilla pelaajilla, joista kirkkaimpana tähtenä on Chelsea-legenda John Terry. Joukkueen puolustus näyttää jäätävän kovalta, ja Villassa riittää laatua sekä syvyyttä jokaisella pelipaikalla. Ykköstykki Jonathan Kodijan pelikunto (lähinnä sen puute) aiheuttanee pieniä ongelmia avauskierroksilla.

Valioliigasta viime kauden päätteeksi pudonnut Middlesbrough on toinen selkeä suosikki. Boro on saanut pidettyä kokoonpanonsa hyvin kasassa verrattuna kahteen muuhun putoajaan. Joukkueen vahvuus on Aston Villan tapaan puolustus, joka piti monta nollapeliä myös viime kauden Valioliigassa. Tehotonta hyökkäyspäätä on sen sijaan vahvistettu kovilla hankinnoilla: Britt Assombalonga, Martin Braithwaite sekä Ashley Fletcher. Boroa johtaa tällä kaudella Garry Monk, joka korvaa seuraa vuosia manageroineen Aitor Karankan.

Englannin Mestaruussarja sisältää tasaisen ryhmän playoffs-kandidaatteja

Englannin Mestaruussarja on rakenteeltaan erilainen moneen muuhun liigaan verrattuna. Tasoerot ovat joukkueiden välillä varsin pienet, ja kärkikaksikon takana on tänäkin vuonna pitkä lista laadukkaita joukkueita.

Sheffield Weds oli todella lähellä nousta Valioliigaan viime keväänä. Lopulta Owls tippui nousufinaalista rankkarikisassa Huddersfieldia vastaan. Sheffieldin ykkösseura ei ole heikentynyt viime kaudesta, joten joukkueelta on syytä odottaa jälleen top 5 -sijoitusta.

Fulham on ollut kaksi kautta putkeen liigan runsasmaalisimpia joukkueita. Mökkiläisten hyökkäystehot hyytyivät kuitenkin playoffs-vaiheessa Readingia vastaan, joten nousuhaaveet eivät koskaan materialisoituneet odotetulla tavalla. Fulham jatkaa lähes viimevuotisella kokoonpanolla, ja harjoitusottelut lupaavat hurjia maalimääriä myös tulevalla kaudella. Fulhamin ongelmana on tällä hetkellä pahasti vuotava puolustus. Tästä pahin esimerkki oli harjoituskaudella kärsitty 8-2 -tappio Chelsealle.

Viime kaudella epäonnistunut Wolves on yksi nousijasuosikeista. Uusi valmentaja Nuno Espirito Santo on tuonut seuraan todella kovia nimiä Etelä-Euroopasta. Wolves käytti mm. 17,9 miljoonaa euroa Porton keskikenttäpelaaja Ruben Nevesin hankintaan. Joukkueella on riveissään todellisia helmiä, mutta heikkoutena on suuri vaihtuvuus viime kaudesta sekä vahvan ykköskärjen puuttuminen. Wolves on hankkinut hetki sitten brassihyökkäjä Leo Bonatin Saudi-Arabian Al-Hilalista, mutta miehen tehoista Championshipissä ei ole vielä minkäänlaisia todisteita. Myös viime kauden tähti Helder Costa on edelleen sivussa loukkaantumisen vuoksi. Wolves teki kuudessa harjoitusottelussa vain viisi maalia.

Embed from Getty Images

Kuvassa: Wolvesin Ruben Neves on todella kova nimi tähän sarjaan.

Ns. moneyball-metodeistaan tunnettu Brentford kärkkyy myös playoffs-paikkaa. Ampparit saivat pidettyä siirtohuhujen keskellä olleen Jotan riveissään, ja harjoitusotteluiden meininki on näyttänyt lupaavalta.

Norwich hakee myös paluuta Valioliigakentille. Kanarialinnut ovat palkanneet managerikseen Daniel Franken, joka siirtyy sumujen saarille Dortmundin kakkosjoukkueesta. Hänen tehtävänään on kopioida Huddersfieldin menestyskaava Norwichiin. Kesäkaudella kerätty kuntopohja voi viedä Norwichin todella pitkälle, jos joukkue sisäistää nopeasti uuden pelityylin.

Edellä mainittujen joukkueiden lisäksi myös Derby, Reading ja Leeds kärkkyvät top 10 -sijoituksia.

Sunderland ja Hull rakentavat uudet joukkueet

Valioliigan kaksi muuta putoajajoukkuetta, Sunderland ja Hull, ovat ennakkoon vaikeuksissa. Molempien haasteena on joukkueen uudelleenrakennus, mikä voi ottaa oman aikansa. Menetyksiä on paikkailtu nuorilla pelaajilla, ja tämän lisäksi molemmat ovat vaihtaneet manageria.

Suurempaa menestystä on vaikea luvata näistä lähtökohdista. On paljon todennäköisempää, että molempien iskukyky on kohdillaan vasta vuoden päästä. Molemmat voivat olla suurissakin vaikeuksissa alkukaudella ja tarjota tarkkaavaiselle vedonlyöjälle hienoja ohipelimahdollisuuksia.

Sijojen 12-18 maastoon mahtuvat pienillä marginaaleilla joukkueet kuten Cardiff, Bristol City, Preston sekä Birmingham. Myös perinteinen Championship-seura Nottingham sijoitetaan alempaan keskikastiin.

Nousijajoukkueet eivät ole muuttuneet

Bolton tekee paluun Englannin Mestaruussarja -tasolle vain yhden välivuoden jälkeen. Trotters on pysynyt hyvin kasassa viime kaudesta ja hankkinut myös pari kelpo vahvistusta. Suurin ongelma on tällä hetkellä avainpelaaja Filipe Moraisin loukkaantuminen.

Sheffield United on hakenut nousua League 1:stä jo vuosikausia. Blades on onnistunut sössimään nousuhaaveensa joka kevät tavalla tai toisella, mutta viime kaudella se jyräsi vakuuttavasti League 1:n voittajaksi 100 pisteen saldolla. United lähtee Championship-kauteen käytännössä viime kauden joukkueella, jonka tärkein hankinta on kokenut toppari Richard Stearman.

Millwall nousi takaisin Championshipiin kahden vuoden korpivaelluksen jälkeen. Lions näyttää ennakkoon heikoimmalta nousijalta, eikä Millwall ollut viime kaudellakaan erityisen vakuuttava. Lontoolaiset lähtevät uuteen kauteen muiden nousijoiden tavoin hyvin pitkälti League 1:ssä nähdyllä joukkueella. Vahvistukset ovat olleet varsin maltillisia, joten Millwall on helppo rankata putoamisviivan tuntumaan.

Sheffield United on tällä hetkellä selkeästi vahvin nousijoista, eikä keskikastin sijoitus yllättäisi. Bolton ja Millwall ovat mukana putoamistaistelussa.

Barnsley ja QPR ovat ongelmissa

Rankingin pohjalla ovat Barnsley sekä QPR, joiden tilanne näyttää ennakkoon haastavalta. Barnsley on kokenut kesän aikana valtavia muutoksia jokaisella pelipaikalla. Tykes on tyhjennetty viime kauden avainmiehistä, eikä pelaajavirta ole vieläkään täysin tyrehtynyt.

QPR:n ongelmat ovat päin vastaiset. Lontoolaisten siirtopolitiikkaa rajoittaa viime vuosien tolkuton rahankäyttö, johon halutaan nyt muutos. Manageri Hollowayn tehtävänä on nyt rakentaa seuran pelaajapolitiikka kestävämmälle pohjalle. Ärrät lähtevät tulevaan kauteen hyvin pitkälle viime kevään miehistöllä, mikä ei ole erityisen hyvä asia. QPR nimittäin vältti putoamisen viime keväänä vain parin pisteen marginaalilla.

Viime kauden heikoimmaksi joukkueeksi arvioitu Burton on jälleen kaikkien suosikki putoamaan. Albionin tilanne heikkeni merkittävästi aivan kauden alla, sillä ennätyssummalla hankittu maalitykki Liam Boyce loukkasi polvensa viimeisessä harjoitusottelussa. Skotlannissa kovaa jälkeä tehnyt Boyce on voi hyvinkin missata koko kauden. Tämä on valtava isku Burtonille ja heikentää joukkueen hyökkäyspäätä merkittävästi. Albion on syystäkin rankattu pakan pohjimmaiseksi.

Kuva: Flickr

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

2 Comments

  1. […] En yritä sanoa, että Valioliigaa ei kannata matkustaa katsomaan tai että tunnelma välttämättä olisi otteluissa huonompi kuin tv-tuotannoista voisi päätellä. Mutta en myöskään olisi futissydämelleni uskollinen, jos väittäisin, etten olisi ollut pettynyt siihen, miten kaukana todellisuus välillä oli siitä 1980-luvulla kuvittelemastani taiasta. Miljöötkin joillain stadioneille vaikuttavat, olen perinteisten neljästä katsomosta koostuvien brittistadioneiden ikuinen ystävä. Esimerkiksi mainitulle Villa Parkille saapuminen sykähdytti aina sydäntä. Nykyäänhän Aston Villa pelaa Championshipissä, josta Antti kirjoitti eilen tänne Asialinjalle jämäkän asiaennakon. […]

  2. […] vedonlyöntioppaan, jossa sarjaan pureudutaan tarkemmin vedonlyöjän näkökulmasta. Lue myös Championshipin kausiopas sekä Kristian Sundqvistin kolumni […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Kausiennakko