Tesla Model 3 press
Teknologia

Ensimmäinen Tesla Model 3 valmistui aikataulussa

Sunnuntai 9. heinäkuuta 2017 oli juhlallinen hetki sähköautoja valmistavalle Teslalle. Yhtiön ensimmäinen Tesla Model 3 -nimeä kantava malli ajettiin ulos Kaliforniassa sijaitsevalta Fremontin tehtaalta. Kyseinen auto annettiin yhtiön toimitusjohtaja Elon Muskin käyttöön hänen 46-vuotispäivänsä kunniaksi. Musk jakoi myös kuvan tästä historiallisesta autosta twitter-tilillään. Kyseessä on tärkeä rajapyykki Teslalle, jolla on takana huonojen uutisten sävyttämä viikko.

Tesla Model 3 valmistui aikataulussa

Ensimmäinen Tesla Model 3 valmistui monien yllätykseksi ajallaan. Auton ennakkomyynti aloitettiin keväällä 2016, jolloin sen tuotannon luvattiin käynnistyvän noin vuoden 2017 puolivälissä. Tavoite näytti vielä alkuvuodesta haastavalta, sillä ongelmat auton prototyypissä vaikuttivat huolestuttavilta.

Tesla sai kuitenkin tärkeän mallinsa ulos aikataulussa. Toimitusjohtaja Elon Muskin mukaan Model 3 läpäisi kaikki viranomaistarkastukset kaksi viikkoa etuajassa. Musk kommentoi myös auton tuotantoa, jonka pitäisi kasvaa lähikuukausina eksponentiaalisesti.

Ensimmäiset oikeat asiakkaat saavat autonsa 28. heinäkuuta. Elokuussa tuotetaan 100 autoa, ja syyskuussa tuotanto pitäisi olla jo 1500 auton kuukausitahdissa. Vuoden loppuun mennessä Musk lupaa jo 20.000 Model 3 -mallia ulos joka kuukausi.

Takana vaikea viikko osakemarkkinoilla

Teslan osakekurssi on ollut vahvassa nosteessa vuoden ensimmäisen puoliskon. Positiivista menoa ovat vauhdittaneet yhtiön saavuttamat rajapyykit muihin autonvalmistajiin verrattuna. Kuukausi sitten Tesla nousi jo koko maailman top 3 -sijalle, kun yhtiön markkina-arvo ohitti saksalaisjätti BMW:n. Aiemmin tänä vuonna taakse olivat jo jääneet amerikkalaisjätit GM sekä Ford.

Teslan osakekurssi kävi korkeimmillaan jo 383,45 dollarissa, mutta nyt takana on raskas viikko, sillä osake on laskenut huippulukemista yli 20 prosenttia. Jutun kirjoitushetkellä Teslan kurssi on noin 316 dollarissa.

Tesla Model S

Osakelaskun taustalla ovat monet Teslan kannalta haastavat uutiset. Yhtiö ilmoitti aiemmin tässä kussa autotuotannon jääneen tavoitteista vuoden toisella kvartaalilla, mikä johtui ongelmista akkujen valmistuksessa. Hieman myöhemmin Tesla koki myös imagotappion jäätyään ulos kärkikolmikosta Top Safety Pick -listauksessa.

Yhtiö on saanut myös heinäkuun aikana lisää painetta sen kilpailijoilta. Volvo ilmoitti viime viikolla isosta linjanvedosta autonvalmistuksessa, mikä tarkoittaa kaikkien uusien mallien siirtymistä sähkökäyttöisiksi vuodesta 2019 alkaen. Vastaavia kommentteja on kuulunut myös muilta autonvalmistajilta. Ranskan ympäristöministeri taas ilmoitti maan aikeista lopettaa polttomoottoriautojen myynti kokonaan vuoteen 2040 mennessä.

Teslan osake on monien mielestä edelleen iso kupla ja muistutus vuoden 2000 teknohuumasta. Vuosituhannen vaihteessa monen internet-firman osake nousi taivaisiin, vaikka yhtiöt eivät tuottaneet penniäkään voittoa. Perusteluina osakkeen arvostukselle oli usein “uusi teknologia, jota ei voi arvottaa perinteisillä metodeilla”. Tämä perustelu kuulostaa varsin tutulta myös Teslan suhteen. Tavoitehinnat kuitenkin vaihtelevat analyytikosta riippuen rajusti. Moni haluaa nähdä ensin Model 3 -autojen tulevan ulos tuotantolinjalta luvattuun tahtiin.

Uusimman Tesla-mallin julkistus aikataulussa ei juurikaan nostanut yhtiön kurssia. Tämä tarkoittaa sitä, että aikataulussa pysyminen oli jo hinnoiteltu Teslan osakkeeseen.

Model 3:n ja muidenkin mallien myyntiä voi rajoittaa akkujen tuotantokapasiteetti. Teslan on pidettävä huoli siitä, että gigafactoryt eivät ole pullonkauloina sähköautojen valmistuksessa.

Tesla Model 3 on tärkeä etappi

Model 3 on yhtiölle tärkeä etappi yhtiön tulevaisuuden kannalta. Käytännössä kaikki aiemmat Teslan versiot ovat vain olleet valmistautumista Model 3:n tuotantoon.

Teslan ensimmäinen malli, Roadster, oli lähinnä kallis lelu rikkaille sijoittajille. Sen ideana oli herättää ihmisten kiinnostus, ja näyttää, millaiseen suorituskykyyn sähköautolla voidaan päästä. Roadster mahdollisti seuraavan askeleen, joka oli Model S. Tämä malli osoittautui todelliseksi Teslan läpilyönniksi. Auto on rikkonut erilaisia ennätyksiä ympäri maailmaa ja voittanut myös lukemattomia alan palkintoja.

Model S on muiden ominaisuuksiensa lisäksi historian nopein sarjatuotantoauto. Elon Musk onkin sanonut osuvasti: We don’t make slow cars at Tesla.

Model X tuli ulos pari vuotta sitten hyödyntäen vahvasti Model S:n tuotantoa. Model S ja Model X ovat edelleen varsin kalliita autoja, mutta niiden pääasiallinen tehtävänä onkin maksaa Model 3:n kehitystyö. Model S ja Model X ovat myös todistaneet Teslan kapasiteetista rakentaa massatuotantoon soveltuva auto. Ja toimittaa se asiakkaille ajallaan, hoitaa jälkimarkkinointi, huolto ja niin edelleen.

Tesla Model 3

Kuvassa ensimmäinen koskaan valmistettu Tesla Model 3

Kaikki tämä työ on johtanut Model 3:n julkaisuun ja tuotantoon. Model 3 on se automalli, jota Tesla haluaa myydä miljoonia kappaleita. Kyseessä on ensimmäinen huokean hintalapun (noin 35 000 USD) tuote, jonka potentiaalinen ostajakunta on todella laaja. Autolla on kovat odotukset, sillä sen tehtävänä on lunastaa sijoittajille annetut lupaukset ja maksaa takaisin viime vuosien kallis kehitystyö.

Elon Muskin tavoitteet ovat korkeammalla

Kirjoitimme aiemmin keväällä artikkelin Teslan toimitusjohtajasta, Elon Muskista. Viime viikolla 46 vuotta täyttänyt miljardööri ei halua suinkaan tehdä vain sähköautoja – hän haluaa pelastaa maailman. Muskille on myyntilukuja tärkeämpää nähdä Teslan vaikutus sähköautojen tuotantoon maailmassa. Hän haluaa olla alan pioneeri ja tehdä jotain sellaista, mihin muut eivät ole pystyneet. Musk haluaa muuttaa autoteollisuutta pysyvästi.

Maallisten tavoitteiden lisäksi Elon Muskilla on omat projektinsa myös avaruudessa. Hän haluaa viedä ihmisen Mars-planeetalle ja tehdä (enemmän kuin) oman osansa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Tällä hetkellä Muskilla on rahaa sekä valtaa muuttaa maailmaa. Tulevaisuus näyttää, millaisen roolin Model 3 saa tässä yhtälössä. Toistaiseksi Musk on vienyt Teslan oikeaan suuntaan, mutta nyt on lopullisen testin aika. Teslan täytyy nyt todistaa ennen kaikkea se, että yhtiö kykenee tuottamaan tulevaisuudessa myös voittoa.

Kuvat: Adobe Stock (Model S), Tesla Press (Model 3)

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

3 Comments

  1. […] Tesla on ottanut hetki sitten viimeisen suuren askeleen yhtiön sähköautostrategiassa. Sen tähtäimessä on ollut koko ajan huokean hintaisen menopelin tuominen markkinoille. Myös […]

  2. […] ainutlaatuista. Spotify on mullistanut koko musiikkiteollisuutta. Samalla tavalla kuin Elon Muskin Tesla on mullistanut tuotteillaan autoteollisuutta. Molemmilla on vielä pitkä matka edessään kohti […]

  3. […] Teslan Roadster oli harvinaista herkkua USA:n ulkopuolella, mutta Model S on menestystarina myös ympäri maailmaa. Se rikkoi mm. Norjassa suosionsa huipulla autojen kaikkien aikojen kuukausimyynnin ennätyksen, vaikka on kallis sähköauto. Seuraava vaihe Teslan menestystarinassa on vieläkin halvemman auton valmistus, joka tulee olemaan samassa hintaluokassa Volksagen Golfin kanssa. Tämä malli tunnetaan nimellä Model 3. […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Teknologia