Epidemiologi Gary Slutkin: nettiviha on tartuntatauti

Gary Slutkin

Viha, AIDS, kondomit, Chicagon murha-aalto, kaveripiirit. Aloitetaan viikko tällaisilla leppoisilla ja helpoilla aiheilla. Silmiini on nimittäin osunut huisin kiinnostava lääkäri, tarkemmin sanoen epidemiologi nimeltä Gary Slutkin (kuvassa). Hän väittää – jos hieman mutkia suorimme – että nettiviha on vastustajana samanlainen kuin AIDS.

Kondominkäyttö lisääntyi länsimaissa, kun tietoisuus hivistä ja AIDS:sta kasvoi, mutta kyse ei Slutkinin mukaan tutkimusten valossa ollut suorasta syy- ja seuraussuhteesta.

“Suurin ennakoiva tekijä kondominkäytölle ei ollut, että henkilö tiedosti että ilman sitä voi sairastua AIDS:iin vaan se, luuliko henkilö, että hänen ystävänsäkin käyttävät kondomia [satunnaisissa seksisuhteissaan]”, Slutkin sanoo Timen haastattelussa.

Valistus eli tieto ei itsessään riittänyt, ennen kuin sosiaaliset normit muuttuivat. Niitä normeja me peilaamme lähipiiristämme ja toisaalta julkisuuden kautta mielipidevaikuttajilta.

Kotimaassaan Yhdysvalloissa Gary Slutkin on nykyään väkivallanehkäisyn supertähti, mies joka muiden ansioidensa ohessa ennusti Chicagon viimevuotisen henkirikosaallon (750 surmattua). Eurooppalaisissakin laatulehdissä Slutkin on huomattu jo aikaa sitten, Economistilta löytyy kiinnostava osuma liki kymmenen vuoden takaa. Varttitunnin puheenvuoro Slutkinilta on katsottavissa esimerkiksi täältä.

Olemme suomalaisessa verkkolehdessä, joten pohditaan Slutkinin ajatuksia suomeksi kirjoitetun verkkoviestinnän valossa. Se, että joku valistushenkilö valistustuolissaan on nettivihasta kovin huolissaan ei itsessään taida merkitä mitään, ellei huoli aiheuta muutoksia sosiaalisessa normistossa. Hesarin pääkirjoitustoimituksen saati puoluepampun tai kirkon edustajan toimesta ilmaistu huoli on merkityksetön, elleivät tuollaiset instituutiot enää ole mielipidevaikuttajia.

Sama toimii toiseenkin suuntaan: vaikkapa pahamaineisella MV-lehdellä on väliä vain, jos sen jutut leviävät riittävästi sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla ja jos ne otetaan vakavasti.

Palataan Slutkinin teorioihin eli lähipiirin vaikutukseen. Tartuntatauti kun saadaan useimmiten aiemmin tutulta ihmiseltä samoin kuin – Slutkinin mukaan – vihatartunta. Slutkinin väkivaltatutkimuksen ja -ennaltaehkäisytyön ytimessä olevissa Yhdysvaltain suurkaupunkien sosioekonomisesti arvioiden huonoimmissa inner city -ympäristöissä tämä on yleensä tarkoittanut konkreettista, ei virtuaalista lähipiiriä.

Sama logiikka toimii verkossa ja jopa tehokkaammin. Entä jos ihmisellä ei reealimaailmassa ole lähipiiriä, ei yhteisöä eikä yhteisöllisyyttä, ei ketään joiden kanssa heimoutua toimimalla samalla tavalla?

Muistelin terapeutti Tommy Hellstenin joskus sanoneen tästä asiasta jotain fiksua (jos Hellsten on intellektuelli niin sitten olen minäkin, mutta osumme me pseudoälykötkin välillä). Löytyihän se, kun aikansa etsi:

“[Nettivihan] taustalla on se kulttuurimme vika, että olemme järjestelmällisesti purkaneet yhteisöllisyyttä. Kun ihmisillä ei ole toimivaa lähiyhteisöä, jossa peilata itseään, he kiinnittyvät omamielistensä nettiryhmiin. Jokaisella on nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen tarve. Jos tämä ei toteutunut, hyväksyntää haetaan nettiryhmistä vaikka muita vihaamalla.”

Lähiyhteisö, jossa peilata itseään on Gary Slutkinin viestin ytimessä. Hellsten taas väittää suomalaisen kulttuurin olevan olevan nykymuodossaan sikäli viallinen, että siitä on järjestelmällisesti purettu yhteisöllisyyttä, mikä taas ajaa ihmiset heimoutumaan netissä jopa vihan ympärille. Ääritapauksissa seurauksena voi olla hirmuteko reaalimaailmassa.

Näistä asioista on hyvin vaikea sanoa mitään uutta tai kiinnostavaa, mutta minuun kovasti vetoaa ajatus vihasta tartuntatautina. Tauteihin kun emme me yksittäiset ihmiset ole syyllisiä, voimme vain yrittää olla saamatta tartuntaa ja levittämättä sairauksia eteenpäin. Voimme ottaa henkisiä rokotteita ja uudistaa niitä aika-ajoin. Täyttä immuniteettiä ei ole kenelläkään

Miksi linkitin myös MV-lehteen? Siksi, että ei kannata kuvitella, että tuollaista ei ole olemassa.

Kuva: Kuvakaappaus Youtubesta Ted Talk -kanavalta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*