eSports vedonlyönti
Vedonlyönti

eSports vedonlyönti kasvattaa suosiotaan

Elektroninen urheilu eli e-urheilu on noussut 2010-luvun loppupuolella suureen suosioon ympäri maailmaa. Turnauksia televisioidaan nykyään jopa Ylen kanavilla, ja valtavat palkintopotit houkuttelevat nuoria lajin pariin. Samaan aikaan myös eSports vedonlyönti turnausten sekä otteluiden voittajista kasvattaa suosiotaan.

eSpots on tehnyt suomalaispelaajista miljonäärejä

Englanninkielinen termi eSports on käytössä laajasti myös suomenkielisessä vedonlyönnissä, joten käytetään sitä myös tässä artikkelissa.

Vielä 10 vuotta sitten idea suomalaisesta peliammattilaisesta tuntui kaukaiselta ajatukselta. Nykyään parhaat suomalaispelaajat pääsevät yli miljoonan dollarin vuosituloihin!

Dota 2:n MM-kisoissa suuren tilin tehnyt Jesse ”JerAx” Vainikka on tienannut vuonna 2018 yli kaksi miljoonaa taalaa. Samassa turnauksessa menestynyt Topias ”Topson” Taavitsainen keräsi palkintorahaa myös yli kaksi miljoonaa. Vuoden 2017 Dota-maailmanmestari Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen on tienannut yli puoli miljoonaa dollaria.

Edellä listatut voittosummat antavat kuvaa siitä, miten valtava bisnes eSports on tällä hetkellä. Arvioiden mukaan ala kasvaa vuoden 2018 aikana noin kahden miljardin dollarin kokoluokkaan.

Turnauksia käydään jatkuvasti ympäri maailmaa. Lajin kasvu tarkoittaa myös sitä, että eSports-vedonlyöntikohteiden määrä on selvässä nousussa. Maailman suurimmat vedonvälittäjät ovat laajentaneet tarjontaansa, ja nykyisin eSports vedonlyönti löytyy myös Veikkauksen listoilta.

eSports vedonlyönti tarjoaa uusia mahdollisuuksia tienesteihin

eSports on uusi ja mielenkiintoinen uravalinta monelle nuorelle. Videopelien pelaamisella voi lyödä toden teolla rahoiksi! Laji on samalla uusi mahdollisuus vedonlyöjille. eSports vedonlyöntimarkkina ei ole läheskään yhtä kova, kuin esimerkiksi Valioliiga tai NHL.

Lajituntemuksella voi tehdä mukavaa lisätuloa, ja eSports-vetoja löytyy kaikkien tunnetuimpien vedonvälittäjien tarjonnasta.

Termillä eSports tarkoitetaan laajemmin kaikkea elektronista urheilua. Käytännössä kyse on hieman vastaavasta termistä kuin palloilulajit tai yleisurheilu. Sen alakategoriat sisältävät hyvin erilaisia lajeja.

Elektroninen kilpaurheilu jakautuu useampaan eri genreen. Näistä suurimpia ovat reaaliaikaiset strategiapelit, ensimmäisen persoonan ammuntapelit (katso alla oleva kuva), taisteluareenamoninpelit sekä suuret online-moninpelit.

CS:GO PC

Kuvakaappaus suositusta CS:GO -pelistä.

Englanninkieliset lyhenteet eri kategorioista ovat usein käytössä myös suomen kielessä. Nämä ovat RTS (real-time strategy), FPS (first-person shooter) ja MOBA (multiplayer online battle arena).

Tunnettuja pelejä ovat MOBA-kategoriassa League of Legends (LoL) ja Dota 2. FPS-peleistä monille on tuttu kirjainlyhenne CS:GO, eli kyse on pelistä Counter Strike: Global Offensive. Vedonlyöntikohteita löytyy usein myös Starcraft 2:sta, joka on online-strategiapeli.

Vedonlyöntitarjonta vaihtelee vedonvälittäjästä riippuen. Lisäksi turnauksien suosio vaikuttaa kohteiden määrään ja sallittuihin panoksiin.

eSport vedonlyönti – pelikohteet

eSports vedonlyönti muistuttaa pelikohteiden puolesta hieman tennisvedonlyöntiä. Tenniksessä lyödään useimmiten vetoa ottelun voittajasta, pisteiden ja erien määrästä sekä erien voittajasta tasoituksella.

Yksinkertaisin vedonlyöntikohde on eSports-ottelun voittajasta, jossa vaihtoehtoja on kaksi: joukkue A tai joukkue B. Lisäksi voidaan lyödä vetoa turnauksen voittavasta joukkueesta. Näiden lisäksi on tarjolla pelikohteita lajista riippuen.

Yllä olevassa kuvassa on Unibet eSports -tarjontaa.

CS:GO on vedonlyönnin kannalta yksi suosituimmista. Siinä joukkueet kohtaavat toisensa tietyssä kartassa, jonka voittaja ratkaistaan 30 kierroksen sarjassa. 15 kierrosta hyökätään ja 15 kierrosta puolustetaan. Molempien ”puoliaikojen” alussa pelataan ns. pistoolikierros.

CS:GO vedonlyönti tapahtuu mm. näistä pistoolikierroksista, joissa toinen joukkueista voi olla poikkeuksellisen hyvä. Tämän lisäksi lyödään vetoa joukkueen A:n voitosta tasoituksella karttojen määrästä, esim. +2,5 tai -3,5 karttaa.

Dota 2 ja League of Legends -peleistä on tarjolla hieman erilaisia kohteita, mutta perusidea on kuitenkin sama. eSports vedonlyönti tapahtuu pääasiassa ottelun voittajasta tai pelattavien karttojen määrästä.

eSports vedonlyönti – aloittelijan vinkkejä

eSports tarjoaa tällä hetkellä mielenkiintoisia mahdollisuuksia aloittelevalle vedonlyöjälle. Markkina on selvästi heikompi suuriin palloilusarjoihin verrattuna. Suuret syndikaatit keskittyvät yhä lajeihin, joissa on suuremmat panosrajoitukset sekä laajemmin dataa. Lisäksi monilta syndikaateilta puuttuu vielä eSports-osaamista.

Paras tilanne on luonnollisesti se, jos pelaat itse jotain suosittua eSports-lajia. Oma pelitausta ei ole mikään ehdoton vaatimus, mutta se helpottaa luonnollisesti pelin eri aspektien ymmärtämistä. Lisäksi alan uutisia on helpompi seurata, jos peliin liittyy luonnollista kiinnostusta.

Seuraava ero on tärkeää huomata: oma pelitausta ei takaa menestystä vedonlyönnissä. Tämä koskee kaikkia urheilulajeja. Menestyvä vedonlyöjä tarvitsee erilaisia ominaisuuksia kuin menestyvä urheilija, vaikka osa niistä (kuten paineensietokyky) onkin samoja.

eSports-pelaajia keskittyneenä turnaksessa.

eSports-joukkueella on tietty pelitapa, jota ryhmä harjoittelee jatkuvasti. Aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi futisjoukkueella. eSports-ryhmä on kooltaan paljon futis- tai lätkäjoukkuetta pienempi, joten yksittäisen pelaajan vaihtumisella on suurempi merkitys.

Tämän lisäksi pelaajilla on hyvin tarkat roolit. Esimerkiksi CS:GO -joukkueesta löytyvät AWP (tarkka-ampuja), entry-fragger (hakee joukkueelle ensimmäisen tapon), lurker (sotkee vastustajan peliä), support (tukihenkilö) ja rifler (rynnäkkökiväärien käyttäjä). Jos joukkue menettää esimerkiksi tarkka-ampujansa heikompaan pelaajaan, sen menestys voi heikentyä ratkaisevasti.

Vedonlyöjän on selvitettävä ensin jokaisen joukkueen vahvuudet ja heikkoudet. Tämän jälkeen voit rakentaa rankingin, jonka perusteella voit arvioida annettuja kertoimia.

eSports-joukkueiden taso voi muuttua siis hyvin nopeasti. Yleisin aloittelijan virhe on pelata liikaa suosikkeja. Isot nimet on painettu lähes poikkeuksetta liian mataliin kertoimiin. Kannattaa myös huomioida, että suuren turnauksen voittanut joukkue ei ole välttämättä parhaimmillaan seuraavassa online-matsissa.

Asialinjalta löytyy myös kaksiosainen CS:GO -artikkeli, jossa on käyty läpi tämän suositun lajin eri piirteitä. Tarjolla on CS:GO johdanto sekä jatkokurssi, joissa lajiin mennään hieman syvemmin.

Kuva: Flickr / James Cao , Flickr / arturb 

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Vedonlyönti