ETF-rahasto: Aloittelijan tietopaketti

etf
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Lyhenne ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund eli ETF on pörssinoteerattu rahasto. ETF-rahastoissa on kaksi pääasiallista tapaa jäljitellä vertailuindeksiä: fyysinen ja synteettinen replikointi.

ETF:n ja perinteisen rahaston tärkein ero on ETF:n noteeraus pörssissä. ETF-rahastot tarjoavat monia etuja verrattuna perinteisiin sijoitusrahastoihin. ETF-rahastojen avulla voi sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin, korkoihin, kiinteistöihin ja raaka-aineisiin.

ETF-rahastot ovat monipuolinen ja joustava työkalu sijoittajille, ja ne voivat olla keskeinen osa laajempaa sijoitusstrategiaa

Mikä on ETF?

Lyhenne ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund eli ETF on pörssinoteerattu rahasto. Voit ostaa tai myydä ETF-rahaston osuuksia yhtä helposti kuin minkä tahansa pörssilistatun yhtiön osakkeita.

ETF tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa laajaan joukkoon erilaisia sijoituskohteita yhden rahasto-osuuden kautta. Yksi ETF-rahasto voi sijoittaa satoihin eri yrityksiin ympäri maailman. ETF voi sijoittaa myös raaka-aineisiin, jalometalleihin tai kryptovaluuttoihin.

Esimerkiksi kulta-ETF tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa kultaan ilman, että heidän tarvitsee ostaa fyysistä kultaa. Voit myös sijoittaa ETF:n avulla tietyn toimialan yrityksiin. Jos olet kiinnostunut sijoittamaan kotimaan markkinoille, voit valita ETF:n, joka seuraa Helsingin pörssin vaihdetuimpia osakkeita.

Kaikki suosituimmat ETF-rahastot ovat indeksirahastoja. Niiden tarkoituksena on seurata osakeindeksien kehitystä. Maailman tunnetuin osakeindeksi on Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi.

Maailman ensimmäinen ETF oli vuonna 1993 julkaistu SPY, joka seuraa nimenomaan S&P 500 -indeksiä. SPY on vielä tänäkin päivänä maailman tunnetuin ja suosituin ETF-rahasto.

ETF-rahastojen suosio johtuu sen monipuolisuudesta ja joustavuudesta. Se tarjoaa sijoittajille helpon tavan hajauttaa sijoituksia ja saada osuus erilaisista markkinoista. Koska ETF:t ovat pörssinoteerattuja, ne ovat erittäin likvidejä sijoituksia ja helposti vaihdettavissa pörssin aukioloaikoina.

Suomessa ETF-rahastoihin on helppo sijoittaa Nordnetin kautta.

BlackRock on maailman suurin ETF-tarjoaja

BlackRock on maailman suurin pörssinoteerattujen rahastojen (ETF) tarjoaja iShares-brändinsä kautta. iShares on nykyisin keskeinen osa BlackRockin tarjontaa, ja se on saavuttanut merkittävän suosion sijoittajien keskuudessa globaalisti.

iShares-ETF:t tarjoavat laajan kirjon sijoitusvaihtoehtoja, jotka ulottuvat perinteisistä osakkeista ja joukkovelkakirjoista aina erikoistuneempiin omaisuusluokkiin, kuten kehittyvien markkinoiden varoihin ja kestävän kehityksen kohteisiin.

BlackRockin iShares-ETF:t ovat tunnettuja niiden likviditeetistä, kustannustehokkuudesta ja helppokäyttöisyydestä, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon niin yksityissijoittajille kuin institutionaalisille toimijoillekin.

Fyysinen ja synteettinen ETF

ETF-rahastoilla on kaksi pääasiallista tapaa jäljitellä vertailuindeksiä: fyysinen ja synteettinen replikointi.

Fyysisessä replikoinnissa, tunnetaan myös nimellä ”Direct Replication” (DR), rahasto sijoittaa suoraan indeksissä oleviin osakkeisiin. Tämä on suoraviivainen tapa seurata indeksin tuottoa ja on usein suositeltavaa pitkäaikaisille sijoittajille.

Synteettinen replikointi ei sijoita suoraan osakkeisiin. Sen sijaan rahasto käyttää futuuri- ja swap-sopimuksia jäljitelläkseen indeksin tuottoa. Tämä menetelmä voi olla rahastoyhtiölle kustannustehokkaampi ja verotehokas.

Synteettisessä replikoinnissa on kuitenkin omat haasteensa:

  • Kun futuurisopimuksia uusitaan, rahasto voi jäädä indeksin tuotosta jälkeen (”contango”)
  • Synteettisessä replikoinnissa on aina vastapuoliriski

Vaikka vastapuoliriskiä hallitaan vakuuksilla, äärimmäisissä markkinatilanteissa vakuudet eivät välttämättä riitä kattamaan velvoitteita. Pidä siis huolta, että ymmärrät ETF-rahastojen tyypit ja riskit.

ETF vai rahasto?

ETF:n ja perinteisen rahaston tärkein ero on ETF:n noteeraus pörssissä.

Pyritään seuraavaksi vastaamaan tarkemmin kysymykseen ”ETF vai rahasto?”, jota moni sijoittaja pohtii. Puhumme tässä yhteydessä indeksirahastosta, johon ETF:ää useimmiten verrataan.

Termi indeksirahasto tarkoittaa yleisesti ottaen rahastoa, joka seuraa tiettyä indeksiä. Indeksirahasto voi seurata esimerkiksi Yhdysvaltain S&P 500 -osakeindeksin kehitystä hankkimalla samat osakkeet, joita indeksi seuraa.

Perinteiseen indeksirahastoon voi sijoittaa vain liikkeellelaskijan kautta. Monilla pankeilla on omat rahastonsa, jotka on suunnattu pankin asiakkaille. Esimerkiksi OP:n indeksirahastot ovat vain OP:n asiakkaille. ETF-rahastoon voi sen sijoittaa pörssistä kuka tahansa.

etf vs indeksirahasto

Termi ”indeksirahasto” tai ”rahasto” viittaa perinteiseen indeksirahastoon, joka ei ole pörssinoteerattu. Jos puhutaan pörssinoteeratuista indeksirahastoista, käytetään termiä ETF tai ETF-rahasto.

Sijoitusasiantuntija Martin Paasi kommentoi Nordnetin sivuilla näiden rahastojen eroja pitkäjänteisen sijoittajan näkökulmasta:

Pitkäjänteisen sijoittajan kannalta ero tavallisen ja ETF-indeksirahaston välillä on hävivän pieni.

ETF-indeksirahastot ovat korvanneet 2000-luvulla pitkälti perinteiset indeksirahastot niiden helppouden vuoksi.

ETF-rahastojen valikoima on myös valtava verrattuna perinteisiin indeksirahastoihin. Tavallinen piensijoittaja pääsee esim. Nordnetissa käsiksi satoihin erilaisiin ETF-indeksirahastoihin.

ETF:n hyödyt ja haitat

ETF-rahastot tarjoavat monia etuja verrattuna perinteisiin sijoitusrahastoihin. Käydään seuraavaksi läpi tärkeimmät hyödyt ETF-rahastoista:

  1. Kulutehokkuus: ETF-rahastojen kulut ovat useimmiten huomattavasti pienemmät kuin perinteisissä rahastoissa.
  2. Joustavuus: ETF:tä voidaan ostaa ja myydä milloin tahansa pörssin aukioloaikana, mikä antaa sijoittajille mahdollisuuden reagoida nopeasti markkinamuutoksiin.
  3. Laajuus: ETF-rahastojen valikoima on merkittävästi laajempi kuin perinteisten rahastojen.
  4. Hajautus: ETF-rahastoilla on helppo hajauttaa omaa sijoitussalkkua verrattuna yksittäisten osakkeiden hankintaan.

Haitat:

  1. Kaupankäyntikulut: Etenkin pankit voivat velottaa ETF-kaupoista selvästi enemmän kuin niiden omien indeksirahastojen kaupankäynnistä.
  2. Markkinan laajuus: ETF:ä on tarjolla esimerkiksi Nordnetissa yli 1500 kappaletta, joten itselle sopivan ETF:n valinta voi olla aloittelijalle vaikeaa.
  3. Työmäärä: Perinteisten rahastojen osuksia voi merkata omassa pankissa tilisiirrolla, mutta ETF-osuuksien ostaminen vaatii ylimääräisen tilin avaamista Nordnetiin.
  4. Vipuvaikutteiset ja johdannaissidonnaiset ETF:t: Nämä erityyppiset ETF:t voivat olla monimutkaisempia ja sisältää suurempia riskejä kuin perinteiset ETF:t.

Vaikka ETF:t tarjoavat monia etuja sijoittajille, on tärkeää ymmärtää myös niihin liittyvät riskit ja haitat ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

ETF sijoittaminen

ETF-rahastojen avulla voi sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin, korkoihin, kiinteistöihin ja raaka-aineisiin. Olipa mielenkiintosi missä sijoituskohteessa tahansa, sille löytyy hyvin todennäköisesti oma ETF. Seuraavassa on lista suosituimmista ETF-luokista.

Osake-ETF:t

Osake-ETF:t ovat yleisimpiä ETF-rahastoja, jotka sijoittavat varansa osakkeisiin. Ne voivat seurata suuria tunnettuja indeksejä, kuten S&P 500 tai MSCI World, mutta myös pienempiä tai erikoistuneempia indeksejä.

Sijoittamalla osake-ETF:iin sijoittaja saa osuuden useista eri osakkeista yhdellä transaktiolla, mikä mahdollistaa helpon hajautuksen.

Korko-ETF:t

Korko-ETF:t sijoittavat erilaisiin velkakirjoihin, kuten valtion- tai yrityslainoihin. Ne tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden saada korkotuottoa salkkuunsa ja ovat erityisen suosittuja matalan korkoympäristön aikoina. Korko-ETF:t voivat myös auttaa hajauttamaan sijoitussalkkua.

Korot ovat monille sijoittajille hieman vaikea käsite. Asialinjasta löytyy aiheesta kattava artikkeli, joka auttaa ymmärtämään niitä paremmin. Lue lisää koroista: Näin korot vaikuttavat talouteen.

Kiinteistö- eli REIT-ETF:t

Kiinteistö-ETF:t sijoittavat kiinteistösijoitusyrityksiin, jotka puolestaan sijoittavat varansa asuntoihin ja muihin kiinteistöihin. Sijoittamalla REIT-ETF:iin sijoittaja voi hyötyä kiinteistömarkkinoiden tuotoista ilman suoraa kiinteistösijoittamista.

asuminen

REIT-sijoittaminen on merkittävästi helpompi vaihtoehto kuin asuntolainan ottaminen ja asunnon osto. ETF-rahasto tuo asuntosijoittamisen monta askelta lähemmäksi piensijoittajia.

Raaka-aine-ETF:t

Raaka-aine-ETF:t tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa erilaisiin raaka-aineisiin, kuten öljyyn, kultaan tai maataloushyödykkeisiin. Ne voivat tarjota suojaa inflaatiota vastaan ja ovat suosittuja hajautusvälineitä sijoitussalkussa.

Alue- tai teemakohtaiset ETF:t

Nämä ETF:t keskittyvät tiettyihin maantieteellisiin alueisiin tai erityisiin teemoihin. Esimerkiksi sijoittaja voi valita ETF:n, joka sijoittaa pelkästään Aasian markkinoille tai teknologiasektorille.

Strategiset tai älykkäät beta-ETF:t

Nämä ovat suhteellisen uusi ETF-luokka, joka pyrkii ylittämään markkinatuoton erilaisten sijoitusstrategioiden avulla. Ne voivat perustua esimerkiksi arvo-sijoittamiseen, kasvuun tai muihin sijoitusstrategioihin.

Kryptovaluutta-ETF:t

Krypto-ETF:t ovat tulleet markkinoille laajemmin 2020-luvulla. Tarjolla on toistaiseksi pääasiassa Bitcoin- ja Ethereum-rahastoja, jotka seuraavat kyseisten kryptovaluuttojen kursseja. Suurin osa krypto-ETF:stä on fuuturipohjaisia eli ne eivät holdaa kryptoja vaan futuurisopimuksia.

ETF-rahasto strategiana

ETF-rahastot ovat monipuolinen ja joustava työkalu sijoittajille, ja ne voivat olla keskeinen osa laajempaa sijoitusstrategiaa. Tässä on muutamia tapoja, joilla ETF:t voivat tukea sijoittajan strategisia tavoitteita:

  • Hajauttaminen:  Yhdellä ETF:llä sijoittaja voi saada altistumista kymmenille, sadoille tai jopa tuhansille eri osakkeille tai muille omaisuusluokille.
  • Joustavuus: Toisin kuin perinteiset rahastot, ETF:t ovat pörssinoteerattuja, mikä tarkoittaa, että niitä voidaan ostaa ja myydä kuten osakkeita.
  • Kustannustehokkuus: Monet ETF:t ovat passiivisia rahastoja, mikä tarkoittaa alhaisempia hallinnointikuluja verrattuna aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin.
  • Monipuolisuus: ETF:ien laaja valikoima mahdollistaa sijoittamisen eri teemoihin, sektoreihin, maantieteellisiin alueisiin ja omaisuusluokkiin.
  • Sopivuus erilaisille sijoittajille: ETF:t sopivat sekä aloitteleville että kokeneille sijoittajille.

ETF:t ovat joustava ja tehokas työkalu, joka voi auttaa sijoittajia saavuttamaan monenlaisia tavoitteita. Niiden avulla sijoittajat voivat rakentaa ja mukauttaa sijoitusstrategiaansa vastaamaan heidän riskinottohalukkuuttaan, sijoitushorisonttiaan ja taloudellisia tavoitteitaan.

Ei mikään ihme, että ETF-rahastoista on tullut valtavan suosittuja niin piensijoittajien kuin ammattilaistenkin keskuudessa.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *