Näin sijoitat ETF-rahastoihin

etf
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund eli ETF on pörssinoteerattu rahasto. ETF-rahastoissa on kaksi pääasiallista tapaa jäljitellä vertailuindeksiä: fyysinen ja synteettinen replikointi.

ETF:n ja perinteisen rahaston tärkein ero on ETF:n noteeraus pörssissä. ETF-rahastot tarjoavat monia etuja verrattuna muihin sijoituskohteisiin. ETF-rahastojen avulla voi sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin, korkoihin, kiinteistöihin ja raaka-aineisiin.

ETF:n kulut ovat tärkeässä roolissa rahastoja valittaessa. Sijoittajan on tärkeää huomioida kulujen lisäksi myös ETF-rahastojen muut ominaisuudet. Omat kokemukseni ETF-rahastoista ovat erittäin positiivisia.

Mikä on ETF-rahasto?

ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund eli ETF on pörssinoteerattu rahasto. Voit ostaa tai myydä ETF-rahaston osuuksia yhtä helposti kuin pörssilistatun yhtiön osakkeita.

ETF tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa laajaan joukkoon erilaisia sijoituskohteita yhden rahasto-osuuden kautta. Yksi ETF-rahasto voi sijoittaa satoihin eri yrityksiin ympäri maailman. ETF voi sijoittaa myös tiettyyn toimialaan, raaka-aineisiin, jalometalleihin tai kryptovaluuttoihin.

Esimerkiksi kulta-ETF tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa kultaan ilman, että sijoittajan tarvitsee ostaa fyysistä kultaa. Voit myös sijoittaa ETF:n avulla tietyn toimialan yrityksiin. Jos olet kiinnostunut sijoittamaan kotimaan markkinoille, voit valita ETF:n, joka seuraa Helsingin pörssin vaihdetuimpia osakkeita.

Kaikki suosituimmat ETF-rahastot ovat indeksirahastoja. Niiden tarkoituksena on seurata osakeindeksien kehitystä. Maailman tunnetuin osakeindeksi on Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi. Maailman ensimmäinen ETF oli vuonna 1993 julkaistu SPY, joka seuraa nimenomaan S&P 500 -indeksiä. SPY on vielä tänäkin päivänä maailman tunnetuin ja suosituin ETF-rahasto.

Alla on SPY:n kehitys vuodesta 2005 lähtien. Kuten näet, sijoittaminen tällaiseen ETF:ään olisi viisinkertaistanut alkupääomasi.

spy

ETF-rahastojen suosio johtuu sen monipuolisuudesta ja joustavuudesta. Se tarjoaa sijoittajille helpon tavan hajauttaa sijoituksia ja saada osuus erilaisista markkinoista. Koska ETF:t ovat pörssinoteerattuja, ne ovat erittäin likvidejä sijoituksia ja helposti vaihdettavissa pörssin aukioloaikoina.

Suomessa ETF-rahastoihin on helppo sijoittaa Nordnetin kautta.

Fyysinen ja synteettinen ETF

ETF-rahastoilla on kaksi pääasiallista tapaa jäljitellä vertailuindeksiä: fyysinen ja synteettinen replikointi.

Fyysisessä replikoinnissa (tunnetaan myös nimellä Direct Replication eli DR), rahasto sijoittaa suoraan indeksissä oleviin osakkeisiin. Tämä on suoraviivainen tapa seurata indeksin tuottoa ja se on usein suositeltavaa pitkäaikaisille sijoittajille.

Synteettinen replikointi ei sijoita suoraan osakkeisiin. Sen sijaan rahasto käyttää futuuri- ja swap-sopimuksia jäljitelläkseen indeksin tuottoa. Tämä menetelmä voi olla rahastoyhtiölle kustannustehokkaampi vaihtoehto.

Synteettisessä replikoinnissa on kuitenkin omat haasteensa:

 • Kun futuurisopimuksia uusitaan, rahasto voi jäädä indeksin tuotosta jälkeen (”contango”)
 • Synteettisessä replikoinnissa on aina vastapuoliriski

Vaikka vastapuoliriskiä hallitaan vakuuksilla, äärimmäisissä markkinatilanteissa vakuudet eivät välttämättä riitä kattamaan velvoitteita. Pidä siis huolta, että ymmärrät ETF-rahastojen tyypit ja riskit.

ETF vai rahasto?

ETF:n ja perinteisen rahaston tärkein ero on ETF:n noteeraus pörssissä.  Pyritään seuraavaksi vastaamaan tarkemmin kysymykseen ”ETF vai rahasto?”, jota moni sijoittaja pohtii. Puhumme tässä yhteydessä indeksirahastosta, johon ETF:ää useimmiten verrataan.

Termi indeksirahasto tarkoittaa yleisesti ottaen rahastoa, joka seuraa tiettyä indeksiä. Indeksirahasto voi seurata esimerkiksi Yhdysvaltain S&P 500 -osakeindeksin kehitystä hankkimalla samat osakkeet, joita indeksi seuraa.

Perinteiseen indeksirahastoon voi sijoittaa vain liikkeellelaskijan kautta. Monilla pankeilla on omat rahastonsa, jotka on suunnattu pankin asiakkaille. Esimerkiksi OP:n indeksirahastot ovat vain OP:n asiakkaille. ETF-rahastoon voi sen sijoittaa pörssistä kuka tahansa.

etf vs indeksirahasto

Termi ”indeksirahasto” tai ”rahasto” viittaa perinteiseen indeksirahastoon, joka ei ole pörssinoteerattu. Jos puhutaan pörssinoteeratuista indeksirahastoista, käytetään termiä ETF tai ETF-rahasto.

Sijoitusasiantuntija Martin Paasi kommentoi Nordnetin sivuilla näiden rahastojen eroja pitkäjänteisen sijoittajan näkökulmasta:

Pitkäjänteisen sijoittajan kannalta ero tavallisen ja ETF-indeksirahaston välillä on hävivän pieni.

ETF-indeksirahastot ovat korvanneet 2000-luvulla pitkälti perinteiset indeksirahastot niiden helppouden vuoksi. ETF-rahastojen valikoima on myös valtava verrattuna perinteisiin indeksirahastoihin. Tavallinen piensijoittaja pääsee esim. Nordnetissa käsiksi satoihin erilaisiin ETF-indeksirahastoihin.

ETF:n hyödyt ja haitat

ETF-rahastot tarjoavat monia etuja verrattuna muihin sijoituskohteisiin. Käydään seuraavaksi läpi tärkeimmät hyödyt ETF-rahastoista unohtamatta myöskään niiden haittapuolia.

Hyödyt:

 1. Kulut: ETF-rahastojen kulut ovat useimmiten huomattavasti pienemmät kuin perinteisissä rahastoissa.
 2. Joustavuus: ETF:tä voidaan ostaa ja myydä milloin tahansa pörssin aukioloaikana.
 3. Valikoima: ETF-rahastojen valikoima on merkittävästi laajempi kuin perinteisten rahastojen.
 4. Hajautus: ETF-rahastoilla on helppo hajauttaa omaa sijoitussalkkua verrattuna yksittäisten osakkeiden hankintaan.

Haitat:

 1. Tuotot: Sijoittamalla esim. pörssinoteerattuun indeksirahastoon sijoitat isoon joukkoon osakkeita, joilloin tuotto jää vuositasolla keskimäärin alle 10 prosenttiin. Yksittäisellä osakkeella tuotot voivat olla satoja prosentteja vuodessa.
 2. Likviditeetti: Varo sijoittamasta matalan likviditeetin rahastoihin, sillä niiden myyminen ei välttämättä onnistu haluamallasi hinnalla haastavassa markkinatilanteessa.
 3. Valinta: Markkinoilla on tuhansia ETF-rahastoja, ja tiettyä toimialaa voi seurata satoja erilaisia rahastoja. Aloittelijan voi olla vaikea valita oikea rahasto ja löytää tarvittavat tiedot esimerkiksi kuluista ja riskeistä.

ETF-rahastot ovat niiden haittapuolista huolimatta nettoposiitivinen asia piensijoittajille. Ne tarjoavat niin monia etuja perinteiseen osakepoimintaan verrattuna, että edut peittoavat selvästi haitat ja riskit.

Lue lisää sijoittamisesta laajemmin: Näin aloitat sijoitusurasi.

Erilaisia ETF-rahastoja

ETF-rahastojen avulla voi sijoittaa mm. korkoihin, kiinteistöihin ja raaka-aineisiin tai jopa satoihin yhtiöihin kerralla. Olipa mielenkiintosi missä sijoituskohteessa tahansa, sille löytyy hyvin todennäköisesti oma ETF. Käydään seuraavaksi läpi suosittuja ETF-rahastotyyppejä.

Osake-ETF:t

Osake-ETF:t ovat yleisimpiä ETF-rahastoja, jotka sijoittavat varansa osakkeisiin. Ne voivat seurata suuria tunnettuja indeksejä, kuten S&P 500 tai MSCI World, mutta myös pienempiä tai erikoistuneempia indeksejä. Sijoittamalla osake-ETF:iin sijoittaja saa osuuden useista eri osakkeista yhdellä transaktiolla, mikä mahdollistaa helpon hajautuksen.

Osake-ETF:t ovat hyvä aloittelijan valinta. Jos olet aikeissa aloittaa sijoittamisen, mutta et tiedä mitä osaketta ostaa, hanki ensin ETF:ää. Voit hankkia esimerkiksi Helsingin suurimpia yhtiöitä tai Yhdysvaltain S&P 500 -indeksiä seuraavaa rahastoa. Tällainen rahasto tarjoaa sinulle pitkässä juoksussa varsin vakaan vuosituoton.

Korko-ETF:t

Korko-ETF:t sijoittavat erilaisiin velkakirjoihin, kuten valtion- tai yrityslainoihin. Ne tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden saada korkotuottoa salkkuunsa ja ovat erityisen suosittuja matalan korkoympäristön aikoina. Korko-ETF:t voivat myös auttaa hajauttamaan sijoitussalkkua.

Korot ovat monille sijoittajille hieman vaikea käsite. Asialinjasta löytyy aiheesta kattava artikkeli, joka auttaa ymmärtämään niitä paremmin. Lue lisää koroista: Näin korot vaikuttavat talouteen.

Kiinteistö- eli REIT-ETF:t

Kiinteistö-ETF:t sijoittavat kiinteistösijoitusyrityksiin, jotka puolestaan sijoittavat varansa asuntoihin ja muihin kiinteistöihin. Sijoittamalla REIT-ETF:iin sijoittaja voi hyötyä kiinteistömarkkinoiden tuotoista ilman suoraa kiinteistösijoittamista.

asuminen

REIT-sijoittaminen on merkittävästi helpompi vaihtoehto kuin asuntolainan ottaminen ja asunnon osto. ETF-rahasto tuo asuntosijoittamisen monta askelta lähemmäksi piensijoittajia.

Raaka-aine ja jalometalli-ETF:t

Raaka-aine-ETF:t tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa erilaisiin raaka-aineisiin, kuten öljyyn, kultaan tai maataloushyödykkeisiin. Ne voivat tarjota suojaa inflaatiota vastaan ja ovat suosittuja hajautusvälineitä sijoitussalkussa.

Yksi suosituimmista tämän kategorian sijoituksista on kulta. Markkinoilla on monia suosittuja kulta-ETF:iä, joiden avulla pääset kiinni tämän jalometallin kurssikehitykseen ilman riesaa fyysisten kolikoiden tai harkkojen hankinnasta. ETF-rahasto on myös huomattavasti helpompi myydä kuin fyysinen kolikko.

Lue lisää aiheesta: kultaan sijoittaminen.

Alue- tai teemakohtaiset ETF:t

Nämä ETF:t keskittyvät tiettyihin maantieteellisiin alueisiin tai erityisiin teemoihin. Esimerkiksi sijoittaja voi valita ETF:n, joka sijoittaa pelkästään Aasian markkinoille tai teknologiasektorille.

Strategiset tai älykkäät beta-ETF:t

Nämä ovat suhteellisen uusi ETF-luokka, joka pyrkii ylittämään markkinatuoton erilaisten sijoitusstrategioiden avulla. Ne voivat perustua esimerkiksi arvo-sijoittamiseen, kasvuun tai muihin sijoitusstrategioihin.

Kryptovaluutta-ETF:t

Krypto-ETF:t ovat tulleet markkinoille laajemmin 2020-luvulla. Tarjolla on toistaiseksi pääasiassa Bitcoin- ja Ethereum-rahastoja, jotka seuraavat kyseisten kryptovaluuttojen kursseja. Suurin osa krypto-ETF:stä on fuuturipohjaisia eli ne eivät holdaa kryptoja vaan futuurisopimuksia.

Yhdysvalloissa on saatu iso regulaatiomuutos vuonna 2024, kun maan arvopaperimarkkinoita valvova SEC hyväksy ensin spot Bitcoin ETF -rahastot ja puoli vuotta myöhemmin myös spot Ethereum ETF-rahastot. Valitettavasti EU-säädökset estävät näiden rahastojen ostamisen suomalaisille. Tarjolla on onneksi vaihtoehtoisia tuotteita.

Krypto-ETF:n etuna on verotuksen helppous. Jos ostat aitoja kryptoja, sinun on tehtävä verolaskelmasi itse joka vuosi. Ostamalla ETF:ää sinun ei tarvitse myöskään murehtia hakkeroinneista tai kryptolompakoista.

ETF:n kulut

ETF:n kulut ovat tärkeässä roolissa rahastoja valittaessa. Sijoittajan kannattaa aina minimoida kulut, sillä niiden vaikutus moninkertaistuu kymmenien vuosien aikana.

Kulujen kannalta ETF-rahastot voidaan jakaa kahteen luokkaan: aktiivisiin ja passiivisiin. Aktiivisissa ETF:issä portfolion omistuksia myydään ja ostetaan aktiivisesti, kun taas passiiviset ETF:t on sidottu indeksiin. Tämä näkyy hallinnointikuluissa, jotka ETF:n tarjoaja perii itselleen ETF:n ylläpitämisestä.

Passiivisissa ETF:issä kulut ovat yleensä pieniä, kun taas aktiivisissa ETF:issä kulut voivat olla suurempia. Nyrkkisääntöinä passiivisen rahaston alle 0,15 prosentin kuluja voidaan pitää matalina, kun taas aktiivisissa ETF:issä kulut ovat noin 0,5 prosentin luokkaa.

Aloittelijan on hyvä aloittaa ETF-ostot passiivisista indeksiin sijoittavista ETF:istä. Hyödynnä myös oman pankkisi tai treidausalustasi kuukausisäästöohjelmia! Suurin osa pankeista tarjoaa esimerkiksi S&P 500-pohjaisen ETF:n, joka on turvallinen valinta ensimmäiseksi sijoituskohteeksi. Usein valikoimiin kuuluu myös muita matalakuluisia vaihtoehtoja Suomen pörssistä.

Tuotto-osuudelliset ja kasvuosuudelliset ETF-rahastot?

Sijoittajan on tärkeää huomioida kulujen lisäksi myös ETF-rahastojen muut ominaisuudet. Onko kyseessä tuotto-osuudellinen vai kasvuosuudellinen ETF-rahasto? Seuraava lainaus on Nordnetin ETF-koulusta:

Pitkäaikaissäästäjälle kulutasoa vieläkin tärkeämpi seikka on se, että rahastolla on kasvuosuudet. Jos rahastoon kertyvä, usein noin 3-4 prosentin vuotuinen osinkotuotto maksetaan tuotto-osuuksien tapaan ulos, syntyy tästä vuosittain noin prosentin verokuluerä.

Käytännössä ero on siis seuraava:

 • Tuotto-osuudellinen ETF maksaa tuoton rahasto-osuuksien omistajille esimerkiksi kvartaaleittain, puolivuosittain tai vuosittain. Tuotto on esimerkiksi osake-ETF:ssä osinkoja.
 • Kasvuosuudellinen ETF sijoittaa saamansa tuotot uusiin rahasto-osuuksiin.

Pitkäjänteisen sijoittajan kannalta on tärkeää sijoittaa kasvuosuudelliseen rahastoon, koska silloin hyödyt maksimaalisesti korkoa korolle -efektistä. Jos rahasto maksaa tuotto-osuuksia ulos, joudut maksamaan näistä tuloista veroja. Vaikka sijoittaisitkin ne uudelleen rahastoon, menetät pääomaa verrattuna kasvuosuudelliseen ETF:ään.

ETF-rahasto kokemuksia

Itselläni on erittäin positiivisia ETF-rahasto kokemuksia. Sijoitin pitkään osakkeisiin poimimalla yksittäisiä yhtiöitä, mutta tämä on ollut yhtä ongelmallisempi tapa 2020-luvulla. Olen siirtänyt ajan kuluessa yhä enemmän Nordnet-portfolioni painoa ETF-rahastoihin.

Viime vuosina Yhdysvaltain osakemarkkinoita ovat alkaneet dominoida teknologiajätit kuten Microsoft, Google, Apple ja Meta. Vuonna 2024 joukkoon liittyi myös Nvidia, josta tuli kesäkuussa 2024 maailman arvokkain yritys AI-buumin ansiosta.

Näiden yhtiöiden ostaminen on kuitenkin todella vaikeaa. Yhtiöiden arvostuskertoimet tuntuvat jatkuvasti liian korkeilta, ja moni kokenut osakesijoittaja on jäänyt myös tähän ansaan. Kurssi jatkaa vain nousuaan, eikä ”teknojunan” kyytiin tunnu pääsevän millään.

Ratkaisu on tähän indeksin ostaminen. Itse hankin S&P 500 -indeksin sijasta Nasdaq 100 -indeksiä seuraavaa ETF:ää, koska haluan maksimaalisen painon teknologiajättiläisille. Tämä on ollut ehdottomasti hyvä päätös. En olisi muuten päässyt missään vaiheessa hyötymään Nvidian valtavasta buumista.

Olen jakanut Nordnet-portfolioni siten, että 60 % menee ETF-rahastoihin ja 40 % yksittäisiin osakkeisiin. ETF-osuudessa on Nasdaq 100 -indeksin lisäksi Helsingin OMX 25 -indeksiä seuraava ETF ja Intian osakemarkkinaa seuraava ETF. Saan näillä rahastoilla todella tehokkaan hajautuksen erilaisiin markkinoihin ympäri maailmaa.

Alla on kuva omasta Nordnetin apista, jossa näkyvät yllä mainitut rahastot.

etf-kokemuksia

Teen omat ETF-ostoni Nordnetin kautta. Voit lukea lisää kokemuksistani ja Nordnetin käytöstä tästä artikkelista: Nordnet kokemuksia ja arvostelu.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *