Euribor 12 kk ennuste 2024: Laskua alle 3 % tasolle!

euribor 12kk ennuste 2024
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle on 2,9-3,0 prosenttia. Euribor ennuste vuodelle 2024 ei tuo vielä isoa helpotusta lainanottajille. Euribor 12 kk ennuste voi muuttua merkittävästi, jos Euroopassa nähdään yllättävä talouskriisi. Euribor on euroalueen tärkein viitekorko.

Euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle

Euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle on 2,9-3,0 prosenttia. Tämä tarkoittaa 12 kk euriborin tasoa vuoden 2024 lopulla. Ennusteeni pohjautuu vahvasti kahteen tekijään:

  1. Inflaation kehitys euroalueella
  2. Euroopan keskuspankin ohjauskorko

Käydään seuraavaksi nämä tekijät läpi tarkemmin.

Inflaation merkitys euribor-ennusteessa

Inflaation kehitys on avainasemassa, kun arvioidaan 12 kk euriborin suuntaa. Tämä johtuu siitä, että Euroopan keskuspankki (EKP) on nostanut ohjauskorkoaan rajusti taistellessaan inflaatiota vastaan viime vuosina. Inflaatio nousi euroalueella pahimmillaan yli yhdeksään prosenttiin vuoden 2022 lopulla. EKP:n tavoite on hieman alle kaksi prosenttia.

Mitä kauemmin inflaatio pysyy yli EKP:n tavoitteen, sitä kauemmin EKP:n on lykättävä ohjauskorkonsa laskua.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on signaloinut pitkään, että keskuspankki haluaa pelata varman päälle. Liian aikainen korkojen lasku voisi triggeröidä inflaation uudelleen nousuun. Tämän vuoksi EKP on pitänyt ohjauskorkonsa muuttumattomana lokakuusta 2023 lähtien, vaikka inflaatio on laskenut jo pidemmän aikaa.

Alla on esimerkki Suomen inflaatiodatasta tammikuulta 2024. Nyt ollaan jo alimmilla tasoilla moneen vuoteen.

Tällä hetkellä on selvää, että EKP:n korkopolitiikka haittaa jo talouksia. Lagarde ei suostunut tästä huolimatta antamaan aikataulua korkojan laskusta EKP:n tammikuun kokouksen jälkeen.

Analyytikot ovat kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että ensimmäinen koronlasku nähdään kesäkuussa. Tämä olisi linjassa Yhdysvaltain keskuspankin toimien kanssa, jolta odotetaan koronlaskua toukokuusta alkaen. EKP on peesannut vahvasti Fedin toimia viime vuosina ja näyttää jatkavan tällä linjalla.

EKP:n ohjauskoron merkitys euribor-ennusteessa

EKP:n ohjauskorko ohjaa nimensä mukaisesti euriboria. Jos haluat tietää mihin euribor menee, katso mihin suuntaan EKP:n ohjauskorko liikkuu.

Nämä korot eivät liiku koko ajan täsmälleen samalla tavalla. Tämä johtuu siitä, että euribor ennakoi EKP:n liikkeitä. Se voi kääntyä nousuun tai laskuun ennen EKP:n toimia, koska markkinoiden toimijat ennakoivat tulevia EKP:n päätöksiä.

Juuri tämä on tilanne myös tällä hetkellä. Euribor 12 kk kääntyi selvään laskuun jo vuoden 2023 lopulla, kun EKP lopetti korkojen nostot. Markkina on alkanut ennakoida siitä lähtien EKP:n koronlaskua, mutta se ollut hieman liian innokas.

Alla olevasta grafiikasta näet EKP:n ohjauskoron (sinisellä) ja 12 kuukauden euriborin.

12kk euribor ennuste ekpl

Grafiikka näyttää hyvin, miten lähellä EKP:n ohjauskorko ja 12 kk euribor ovat toisiaan. Vuoden 2023 lopulla 12 kk euribor kääntyi laskuun ja putosi vuoden 2024 taitteessa hieman yli 3,5 prosenttiin. Tämän jälkeen euribor on kuitenkin kääntyi nousuun ja palautui lähes 3,7 prosenttiin, josta se on laskenut jälleen 3,5 prosentin tuntumaan.

Markkina ennakoi EKP:n laskevan korkoja nopeasti, mutta tämä ei ole vastannut todellisuutta. EKP:lta nähdään vuoden 2024 aikana todennäköisesti vain muutamia koronlaskuja, joten ohjauskorko tuskin putoaa alemmas kuin 3,3-3,4 prosenttin – ellei taloudessa tapahdu jotain dramaattisia muutoksia.

Koska 12 kk euribor ennuste heijastelee EKP:n ohjauskorkoa, uskon euriborin putoavan 2,9-3,0 prosentin tasolle vuoden 2024 loppuun mennessä. Markkina ennakoi todennäköisesti korkojen laskutrendiä koko vuoden ajan, minkä vuoksi euriborin voidaan odottaa olevan noin 0,5 prosenttiyksikköä ohjauskorkoa alempana.

Näin Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kommentoi korkojen muutoksia X:ssä torstaina 1.2.2024.

Kuten von Gerich toteaa, isossa kuvassa trendi on alaspäin, mutta 12 kk euribor ei missään nimessä tule putoamaan kuin kivi. Luvassa on myös monia nousupäiviä.

Euribor ennuste ei tuo suurta helpotusta lainaajille

Euribor ennuste vuodelle 2024 ei tuo vielä isoa helpotusta lainanottajille. Vaikka euribor 12 kk kääntyisi vuoden 2024 keväällä laskuun, monilla on koron tarkistuspäivä vasta huomattavasti myöhemmin. Lisäksi euriborin lasku jäänee koko vuoden osalta vielä maltilliseksi.

Näin kommentoi OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen tilannetta marraskuussa 2023:

Nopeaa helpotusta korkotasoihin ja kotitalouksien tilanteeseen ei ole näköpiirissä.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kertoi EKP:n lokakuun kokouksessa, että nykyinen ohjauskoron taso todennäköisesti riittää ajamaan inflaation alas. Mutta, sillä oletuksella, että ohjauskorkoa pidetään riittävän korkealla tasolla riittävän pitkään.

Lagarden kollega, Jerome Powell, vetää vastaavaa linjaa Yhdysvalloissa: ”Higher for longer”. Moni odottaa ohjauskoron kääntyvän laskuun jo vuoden vaihteessa, mutta nämä odotukset voivat olla turhan optimistisia.

Euribor 12 kk ennuste 2024 näyttää siis tätä vuotta valoisammalta. Euribor-korot lähtevät laskuun, mutta nopeaa pudotusta 2021 vuoden tasolle on vielä turha odottaa.

Mikä voi muuttaa euribor-ennustetta 2024?

Euribor 12 kk ennuste voi muuttua merkittävästi, jos Euroopassa nähdään yllättävä talouskriisi. Myös Lähi-idän tai Venäjän hyökkäyssodan negatiivinen kehitys voisi saada EKP:n toimiin.

Tällä hetkellä EKP:n ennuste on euroalueen bruttokansantuotteesta 0,7 prosenttia vuodelle 2023, 1,0 prosenttia vuodelle 2024 ja 1,5 prosenttia vuodelle 2025. EKP ei siis odota taantumaa.

Jos euroalue kuitenkin ajautuisi taantumaan ja työttömyys alkaisi kohota, EKP voisi löysentää rahapolitiikkaansa ja laskea ohjauskorkoa jo ennakoitua kauemmin.

Entä jos inflaatio olisi tässä vaiheessa vieläkin yli EKP:n tavoitteen? Todennäköisesti EKP laskisi ohjauskorkoaan siitä huolimatta ja nostaisi pitkän tähtäimen inflaatiotavoitettaan kahdesta prosentista kolmeen prosenttiin.

Euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle voi myös muuttua, jos talous lähtisi yllättävään kasvuun ja inflaatio kääntyisi niin ikään nousuun. Tämä pakottaisi EKP:n nostamaan ohjauskorkoaan, mikä saisi myös 12 kk euriborin uuteen nousuun. Tämä skenaario vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä.

Miten euribor toimii?

Euribor on euroalueen tärkein viitekorko. Tämä tarkoittaa sitä, että euriboria käytetään määrittelemään muiden lainojen korkoja. Hyvä esimerkki ovat asuntolainat, joiden viitekorkona toimii usein euribor 12 kk.

Euribor on käytännössä se korkotaso, jolla suuret pankit ovat valmiita lainaamaan rahaa toisilleen ilman vakuuksia. Se muodostetaan eri pankkien korkojen keskiarvosta. Euriboreja noteerataan yhdestä viikosta 12 kk euriboriin asti.

Normaalisti viikon korko on matalin ja 12 kk euribor korkein. Yleensä erot ovat kuitenkin pieniä, vain parin kymmenyksen luokkaa.

Euribor ei ole sama asia kuin EKP:n ohjauskorko. EKP:n ohjauskorko kuitenkin ohjaa käytännössä myös euriborin kehitystä etenkin ns. lyhyessä päässä. Historiallisesti nämä korot ovat liikkuneet hyvin lähekkäin.

Lue lisää: Mikä on euribor?

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *