Euribor 12 kk ennuste 2024: Korko laskee lähes 3 % tasolle

euribor 12kk ennuste 2024
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Euribor 12 kk ennuste on vuoden 2024 lopussa 3,1-3,3 prosenttia. Euribor-ennuste perustuu Euroopan keskuspankin ennakoituun korkopolitiikkaan ja inflaation kehitykseen EU:n alueella.

Euroopan keskuspankki on aloittanut koronlaskut kesäkuussa 2024! EKP laski 6. kesäkuuta ohjauskorkoaan 0,25 %-yksikköä. Asialinja ennakoi EKP:n laskevan ohjauskorkoaan 4,50 prosentista 3,75-4,00 prosentin tasolle.

Jos EKP toimii odotetusti, 12 kk euribor ennuste on reilut puoli prosenttiyksikköä ohjauskorkoa matalampi, noin 3,1-3,3 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että markkina odottaa koronlaskujen jatkuvan. Käytännössä 12 kk euribor ennakoi EKP:n ohjauskoron tasoa 12 kk päästä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kirjoittaa X:ssä seuraavasti: ”Keskuspankit lähtevät harvoin hienosäätämään politiikkaansa, ja nytkin paras arvio on se, että koronlaskuja tulee lisää ja pidemmätkin euribor-korot kääntyvät pikkuhiljaa selvemmälle lasku-uralle.”

Voidaan siis olettaa, että kesäkuussa 2024 käynnistynyt korkojen laskuprosessi saa jatkoa. Saat seuraavaksi tarkemmat perusteet siitä, miksi EKP on aloittanut koronlaskut.

Inflaatio on pakottanut ohjauskoron nousuun

Euribor-ennuste on hyvin vahvasti sidoksissa euroalueen inflaatioennusteeseen. Tämä johtuu siitä, että EKP:n ohjauskorkoa on nostettu rajusti vuosina 2021–2022 räjähtäneen inflaation taltuttamiseksi. Ohjauskorkoa ei voida käytännössä laskea ennen kuin EKP on saaneet vahvistuksen inflaation kääntymisestä pysyvään laskuun.

EKP:n ohjauskoro ohjaa nimensä mukaisesti euribor-korkoja. Alla oleva grafiikka näyttää hyvin, miten vahvasti ne korreloivat keskenään. Löydät ajantasaisen datan Suomen pankin sivuilta.

euribor ennuste 2024

Markkinoilla on tapana ennakoida tulevaa. Tämän vuoksi 12 kk euribor ennuste kääntyi vuoden 2023 lopulla laskuun, kun inflaation odotettiin putoavan nopeasti. Kun inflaatio olikin yllättävän sitkeää ja Yhdysvaltain keskuspankki alkoi peruuttelemaan koronlaskuennusteissaan, myös euribor kääntyi hieman nousuun.

Euribor 12 kk ennuste 2024 on pysynyt edeltävät kuukaudet muuttumattomana.

Lue lisää miten euribor toimii tästä artikkelista: Euribor selitettynä selkokielellä.

Inflaationpaineet hellittävät Euroopassa

Kuluttajahintojen nousu eli inflaatio lähti Euroopassa rajuun nousuun vuoden 2021 lopulla. Inflaatio nousi tuolloin reilusti yli EKP:n kahden prosentin tavoiterajan ja ylitti pahimmillaan 10 prosenttia lokakuussa 2022 (katso alla oleva graafi):

euribor ennuste inflaatio 2024

Löydät ajantasaiset tiedot euroalueen inflaatiosta EKP:n sivuilta.

Inflaatio kääntyi selvään laskuun vuoden 2022 lopulla. Vuoden 2023 aikana inflaatio putosi 8,6 prosentista (tammikuu 2023) 2,9 prosenttiin (joulukuu 2023). Inflaatio on jatkanut laskuaan myös vuoden 2024 puolella, vaikka laskuvauhti onkin hidastunut.

Tuorein data on maaliskuulta, jolloin euroalueen inflaatio putosi jo 2,4 prosenttiin eli lähes EKP:n tavoitetasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että sota inflaatiota vastaan on EU:n alueella käytännössä voitettu. EKP:n arvion mukaan inflaatio putoaa kahteen prosenttiin vuoden 2025 puoliväliin mennessä.

Keskuspankit ovat tulleet varovaiseksi vuoden 2022 inflaatiopiikin jälkeen. Inflaatiota on hyvin vaikea hillitä, jos se lähtee uudelleen nousuun. Tämän vuoksi EKP on vielä epäröinyt koronlaskuissaan. Vuoden 2023 lopulla alkanut Lähi-idän kriisi on myös ruokkinut pelkoja öljyn noususta.

Euribor 12 kk ennuste 2024 näyttää kuitenkin inflaation suhteen hyvältä. Markkina odottaa tällä hetkellä EKP:ltä 2-3 koronlaskua vuodelle 2024.

Yhdysvaltain keskuspankki toimii jarruna

Euroopan keskuspankki on seurannut viime vuosina Yhdysvaltain keskuspankin toimia pienellä viiveellä. EKP aloitti koronnostot vuonna 2022 kuukausia Yhdysvaltoja myöhemmin. Moni makroanalyytikko uskoo (minä mukaan luettuna), että EKP haluaisi Fedin tekevän koronlaskun ensin.

Valitettavasti inflaatio on ollut Yhdysvalloissa sitkeämmässä kuin Euroopassa. Tätä on ruokkinut valtava fiskaalielvytys Yhdysvaltain valtion tasolta, minkä lisäksi inflaatiota ovat nostaneet lagaavat indikaattorit (asuminen) ja mm. vakuutukset.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell on peruutellut jatkuvasti koronlaskuodotuksia. Vielä vuoden vaihteessa markkina odotti 6–7 koronlaskua vuodelle 2024. Kevään aikana on alettu pelätä jopa stagflaatiota ja Fedin koronnostoja.

Jerome Powell kertoi kuitenkin viimeisimmässä lehdistötilaisuudessaan, ettei arvopaperikomitea (FOMC) suunnittele koronnostoja. Tämä oli sijoittajille helpottava tieto. Samalla Fed aikoo myös pienentää QT-ohjelmaansa eli määrällistä kiristystä merkittävästi.

Uusin inflaatiodata huhtikuulta kertoo 3,4 prosenin CPI-lukemasta. Vaikka ollaan yhä kaukana Fedin kahden prosentin tavoitteesta, datasta ei sentään saatu yllätyksiä väärään suuntaan.

Fedin pelkona on inflaation kääntyminen uudelleen nousuun 1970-luvun tavoin. Tämän vuoksi Powell epäröi nostaa korkoja ja odottaa tekosyytä työttömyyden noususta tai osakemarkkinan laskusta.

Tällä hetkellä odotukset ovat Fedin suhteen 1-2 koronlaskua vuoden 2024 ajalle. Seuraava kokous on kesäkuussa, jolloin markkina odottaa Fedin pitävät ohjauskorkonsa nykyisellä tasolla 91,1 % todennäköisyydellä. Löydät markkinan arviot Fedin koronlaskuille CME groupin sivuilta.

fed korko ennuste kesäkuu

Heinäkuussa todennäköisyys muutokselle on noin 30 prosenttia, mutta syyskuussa markkina odottaa korkojen olevan nykytasoa alempana peräti 65 prosentin todennäköisyydellä. Jos inflaatiossa ei tapahdu mitään yllättävää, nähdään Fedin ensimmäinen koronlasku viimeistään syyskuussa.

Yhteenveto Euribor 12 kk ennusteesta vuodelle 2024

Yhteenvetona voidaan todeta, että euribor-ennuste vuodelle 2024 riippuu hyvin vahvasti inflaation kehityksestä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. EKP on lähempänä korkojen laskua kuin Fed, ja todennäköisesti Christine Lagarde toivoo virkaveli Powellin tekevän ensimmäisen liikkeen.

Euroopassa on jo nähty koronlaskuja vuonna 2024. Ruotsin keskuspankki Riksbanken aloitti jo koronlaskutoimet. Sveitsin keskuspankki on myös ehtinyt laskea ohjauskorkoaan tänä keväänä.

On todennäköistä, että Fed ja EKP tekevät molemmat pari koronlaskua vuoden 2024 aikana. Vaikka inflaatio ei ole vielä keskuspankkien tavoitetasolla, se on kuitenkin selvässä laskutrendissä suurilta osin. Näin ollen Euribor 12 kk ennusteeni 2024 vuodelle on 3,75 %.

Tämä artikkeli on päivitetty 8.5.2024 ja se päivittyy tasaisin väliajoin, kun inflaatiosta ja keskuspankkien päätöksistä saadaan uutta tietoa.

Haluatko tietää ennusteen myös seuraavalle vuodelle? Lue siinä tapauksessa tämä artikkeli: Euribor 12 kk ennuste 2025 vuodelle.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *