Euribor 12 kk ennuste 2024 – näin korko kehittyy!

euribor 12kk ennuste 2024
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle on noin 3,5 prosenttia kesään 2024 mennessä. Euribor ennuste vuodelle 2024 ei tuo vielä isoa helpotusta lainanottajille. Euribor 12 kk ennuste voi muuttua merkittävästi, jos Euroopassa nähdään yllättävä talouskriisi. Euribor on euroalueen tärkein viitekorko.

Euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle

Euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle on noin 3,5 prosenttia kesään 2024 mennessä. Tämä ennuste pohjautuu Euroopan keskuspankin näkemykseen euroalueen inflaatiokehityksestä. Euriborin ennuste vuodelle 2024 näyttää hyvältä koron laskun suhteen, sillä inflaatio on kääntynyt selvään laskuun vuoden 2023 aikana.

Pohjaan Euribor-ennusteeni vahvasti euroalueen inflaatioennusteeseen. Tämä johtuu siitä, että Euroopan keskuspankki (EKP) on nostanut ohjauskorkoaan poikkeuksellisen paljon taistellakseen inflaatiota vastaan vuosina 2022-2023. EKP:n ohjauskorko puolestaan ohjaa nimensä mukaisesti euriboria.

Meillä on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Jos inflaatio ei laske tarpeeksi, EKP:n ohjauskorko pysyy korkealla, mikä tarkoittaisi myös korkeaa euribor-ennustetta vuodelle 2024.
  2. Jos inflaatio laskee riittävästi, EKP voi laskea ohjauskorkoaan, mikä johtaa euriborin laskuun vuonna 2024.

Talousdata viittaa juuri nyt vaihtoehtoon kaksi.

Euroopan unionin tilastokeskus Eurostat julkaisi tuoreimmat tiedot euroalueen inflaatiosta 29.11.2023. Eurostatin mukaan euroalueen inflaatio putosi jo 2,4 prosenttiin. Näet inflaation kehityksen alla olevasta grafiikasta edellisen 12 kuukauden ajalta.

euroalueen inflaatio 11-2023

Kuten graafista näkyy, inflaatiohuippu on selvästi ohitettu. Nyt on kyse siitä, miten nopeasti inflaatio saadaan EKP:n pitkän aikavälin tavoitteseen. Tämä on hieman alle kaksi prosenttia.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich oli harvinaisen suorasanainen X:ssä ja kommentoi uusimpia inflaatiolukuja näin ytimekkäästi:

”Euroalueen inflaatio tippuu kuin kivi.”

Von Gerich pitää neljän prosentin palveluinflaatiota yhä liian korkeana, mutta suunta on tässäkin luokassa selvästi alaspäin. Hänen mukaansa keskustelu EKP:n koronlaskuista voidaan pian aloittaa jos sama tahti jatkuu.

Euroopan keskuspankin viimeisin korkokokous pidettiin 26.10.2023 Ateenassa. EKP päätti pitää ohjauskorkonsa muuttumattomana 4,5 prosentissa. Tätä ennen EKP oli nostanut ohjauskorkoaan kymmenen kertaa peräkkäin.  EKP:n päätös vahvistaa näkemystä siitä, että ohjauskorko on saavuttanut lakipisteensä. Tämän vuoksi euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle on selvästi nykyistä tasoa alempana.

Euribor 12 kk kääntyy todennäköisesti laskuun jo aiemmin, koska markkina ennakoi tulevaa ohjauskoron muutosta.

Euribor 12 kk ennuste ei tuo isoa helpotusta lainaajille

Euribor ennuste vuodelle 2024 ei tuo vielä isoa helpotusta lainanottajille. Suomessa useimmat asuntolainat on sidottu 12 kuukauden euriboriin, joten vuosina 2022–2023 tehdyt koronnostot ovat aiheuttaneet merkittäviä kulueriä kotitalouksille.

Vaikka euribor 12 kk kääntyisi vuoden 2024 keväällä laskuun, monilla on koron tarkistuspäivä vasta huomattavasti myöhemmin. Lisäksi euriborin lasku jäänee koko vuoden osalta vielä maltilliseksi.

”Nopeaa helpotusta korkotasoihin ja kotitalouksien tilanteeseen ei ole näköpiirissä”, kommentoi OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen aiemmin tässä kuusa.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kertoi EKP:n 26.10.2023 kokouksessa, että nykyinen ohjauskoron taso todennäköisesti riittää ajamaan inflaation alas. Mutta, sillä oletuksella, että ohjauskorkoa pidetään riittävän korkealla tasolla riittävän pitkään.

Lagarden kollega, Jerome Powell, vetää vastaavaa linjaa Yhdysvalloissa: ”Higher for longer”. Moni odottaa ohjauskoron kääntyvän laskuun jo vuoden vaihteessa, mutta nämä odotukset voivat olla turhan optimistisia.

Euribor 12 kk ennuste 2024 näyttää siis tätä vuotta valoisammalta. Euribor-korot lähtevät laskuun, mutta nopeaa pudotusta 2021 vuoden tasolle on vielä turha odottaa.

Mikä voi muuttaa euribor-ennustetta 2024?

Euribor 12 kk ennuste voi muuttua merkittävästi, jos Euroopassa nähdään yllättävä talouskriisi. Myös Lähi-idän tai Venäjän hyökkäyssodan negatiivinen kehitys voisi saada EKP:n toimiin.

Tällä hetkellä EKP:n ennuste on euroalueen bruttokansantuotteesta 0,7 prosenttia vuodelle 2023, 1,0 prosenttia vuodelle 2024 ja 1,5 prosenttia vuodelle 2025. EKP ei siis odota taantumaa.

Jos euroalue kuitenkin ajautuisi taantumaan ja työttömyys alkaisi kohota, EKP voisi löysentää rahapolitiikkaansa ja laskea ohjauskorkoa jo ennakoitua kauemmin.

Entä jos inflaatio olisi tässä vaiheessa vieläkin yli EKP:n tavoitteen? Todennäköisesti EKP laskisi ohjauskorkoaan siitä huolimatta ja nostaisi pitkän tähtäimen inflaatiotavoitettaan kahdesta prosentista kolmeen prosenttiin.

Euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle voi myös muuttua, jos talous lähtisi yllättävään kasvuun ja inflaatio kääntyisi niin ikään nousuun. Tämä pakottaisi EKP:n nostamaan ohjauskorkoaan, mikä saisi myös 12 kk euriborin uuteen nousuun. Tämä skenaario vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä.

Miten euribor toimii?

Euribor on euroalueen tärkein viitekorko. Tämä tarkoittaa sitä, että euriboria käytetään määrittelemään muiden lainojen korkoja. Hyvä esimerkki ovat asuntolainat, joiden viitekorkona toimii usein euribor 12 kk.

Euribor on käytännössä se korkotaso, jolla suuret pankit ovat valmiita lainaamaan rahaa toisilleen ilman vakuuksia. Se muodostetaan eri pankkien korkojen keskiarvosta. Euriboreja noteerataan yhdestä viikosta 12 kk euriboriin asti.

Normaalisti viikon korko on matalin ja 12 kk euribor korkein. Yleensä erot ovat kuitenkin pieniä, vain parin kymmenyksen luokkaa.

Euribor ei ole sama asia kuin EKP:n ohjauskorko. EKP:n ohjauskorko kuitenkin ohjaa käytännössä myös euriborin kehitystä etenkin ns. lyhyessä päässä. Historiallisesti nämä korot ovat liikkuneet hyvin lähekkäin.

Lue lisää: Mikä on euribor?

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *