Euribor 12 kk ennuste 2025 – näin korolle käy!

euribor 12kk ennuste 2025
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Euribor 12 kk ennuste 2025 on seuraava: korko laskee vuoden 2025 aikana selvästi alle kolmeen prosenttiin (2,6-2,7 %). Euribor 12 kk ennuste vuodelle 2025 tuo vihdoin helpotusta asuntolainan haltijoille.

Vuoden 2025 euribor-ennuste voi muuttua, jos inflaatio- ja talousennusteet muuttuvat merkittävästi nykyisistä. Vuoden 2025 jälkeen korkotason odotetaan palautuvan lähemmäs pitkän aikavälin keskiarvoja.

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on päivittäin laskettava viitekorko, joka kuvastaa euroalueen pankkien välisten lainojen keskimääräistä korkotasoa.

Euribor 12 kk ennuste 2025 pohjautuu euroalueen kasvunäkymiin

Euribor 12 kk ennuste 2025 on seuraava: korko laskee vuoden 2025 aikana selvästi alle kolmeen prosenttiin (2,6-2,7 %). Ennuste perustuu euroalueen kasvunäkymiin sekä inflaation kehitykseen.

Tällä hetkellä ennuste euriborin kehityksestä on varsin suotuisa, sillä inflaatio on laskussa ja talousnäkymät ovat varsin heikot. Uusin inflaatiodata on julkaistu euroaalueelta 29.11.2023. Sen mukaan inflaatio on pudonnut jo 2,4 prosenttiin. Katso alla oleva grafiikka.

euroalueen inflaatio 11-2023

Inflaatio on usein seurausta talouskasvusta ja kuluttajien ostovoiman kasvusta. Euroalueella on kärsitty historiallisen kovasta inflaatiosta kaksi vuotta, ja kaikki odottavat inflaatiolle laskua. Nyt sitä vihdoin saadaan.

Miksi heikot talousnäkymät olisivat sitten hyvä asia euriborin laskun kannalta? Heikko talouskehitys lisää todennäköisyyttä, että Euroopan keskuspankki löysentää rahapolitiikkaansa ja laskee ohjauskorkoaan.

Euroopan keskuspankin ennuste euroalueen BKT:lle ovat seuraava:

Euroalueen BKT:n keskimääräisen vuotuisen kasvun odotetaan hidastuvan 3,4 prosentista vuonna 2022 aina 0,7 prosenttiin vuonna 2023. Sen jälkeen kasvun odotetaan elpyvän niin, että se on 1,0 % vuonna 2024 ja 1,5 % vuonna 2025.

Euribor 12 kk ennuste 2025 on siis sidoksissa EKP:n näkemyksiin. EKP:n ohjauskorko ohjaa kaikkia euriborin maturiteetteja, mutta vaikutukset näkyvät erityisesti 12 kk euriborissa.

Vuoteen 2025 on kuitenkin pitkä matka, joten euribor 12 kk ennuste kyseiselle vuodelle sisältää paljon arvauksia ja oletuksia. Oma ennusteeni vuodelle 2025 on se, että korko laskee vuoden edetessä alle kolmeen prosenttiin

Euribor 12 kk ennusteen pohjana 2025 vuodelle toimii myös vuoden 2024 ennuste. Voit tutustua siihen tästä: Euribor 12 kk ennuste 2024. Vuoden 2025 ennuste on luonnollisesti jatkumoa edeltävän vuoden kehitykselle.

Euribor 12 kk ennuste 2025: Asuntolainaajien olo helpottaa

Euribor 12 kk ennuste vuodelle 2025 tuo vihdoin helpotusta asuntolainan haltijoille. Tämä on hyvä asia, sillä euriborin nousu on koetellut vuosina 2022–2023 monia suomalaisia. Asuntolainan korkokulut ovat paikoin tuplaantuneet tai jopa triplaantuneet aiemmasta!

Asuntolainan haltijoille on siis luvassa aurinkoisempia aikoja vuodesta 2025 eteenpäin.

asuntolainaajat

EKP:n ohjauskoro näyttäisi pysyvän korkealla tasolla ainakin vuoden 2024 ensimmäisen puoliskon ajan. Tähän suuntaan viittaa EKP:n pääjohtaja Lagarden kommentit lokakuun 2023 EKP:n kokouksessa.

Lagarde kuvaili EKP:n politiikkaa näin:

Based on our current assessment, we consider that the key ECB interest rates are at levels that, maintained for a sufficiently long duration, will make a substantial contribution to this goal. Our future decisions will ensure that our policy rates will be set at sufficiently restrictive levels for as long as necessary.

Lagarden mukaan EKP on saavuttanut riittävän korkean tason. Nyt korkoja on myös syytä pitää tällä tasolla, jotta inflaatio voidaan kukistaa. Makroanalyytioiden konsensus on se, että EKP alkaa laskea ohjauskorkoaan vuoden 2024 lopulla. Euribor 12 kk ennuste on 3,5–4,0 prosentin välissä vuoden 2025 alkaessa.

Inflaatioennusteet viittaavat siihen, että EKP:n ohjauskorko jatkaa laskuaan vuoden 2025 puolella. Näin ollen euribor 12 kk ennuste 2025 on myös vuotta 2024 matalampi, sillä euribor 12 kk seuraa hyvin vahvasti EKP:n ohjauskorkoa.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että 12 kuukauden euriborin laskulle löytyy pohja jo ennen 2,5 prosentin tasoa. Tämän vuoksi ennuste on noin 2,7-2,8 prosentin tasolla juuri nyt, vaikka inflaatio voi pudota merkittävästi alemmas.

Mikä muuttaisi vuoden 2025 euribor-ennustetta?

Vuoden 2025 euribor-ennuste voi muuttua, jos inflaatio- ja talousennusteet muuttuvat merkittävästinykyisistä. Tällä hetkellä etenkin inflaatioennusteet ovat laaja-alaisesti laskevia. Olisi hyvin yllättävää, jos inflaatio kääntyisi uudelleen nousuun vuoden 2024 alussa.

Nousu ei olisi kuitenkaan täysin poikkeuksellista. Sen voisi aiheuttaa esimerkiksi Lähin-idän kriisistä johtuva öljyn hinnannousu. Silloin puhutaan kustannusinflaatiosta. Tämä pakottaisi EKP:n jatkavan kiristävää politiikkaansa ja nostamaan kenties korkoja uudelleen.

Jos euroalueen talous kääntyisi nopeaan kasvuun, se voisi ruokkia myös inflaatio-odotuksia ja kääntää inflaation uudelleen kasvuun. EKP olisi myös tässä tilanteessa pakotettu pitämään ohjauskorkonsa aiempaa korkealla.

Euribor 12 kk ennuste 2025 on vielä varsin pitkän ajan päässä, mutta tämän hetken trendit ovat vahvat. Tästä johtuen vuoden 2025 ennusteesta ollaan asiantuntijoiden keskuudessa varsin yksimielisiä.

On kuitenkin jätettävä aina tilaa virheille. Jos Euribor 12 kk ennuste 2025 vuodelle alkaa muuttua merkittävästi, me päivitämme myös tätä artikkelia.

Lue lisää koroista Asialinjan kattavasta oppaasta.

Pitkän tähtäimen euribor ennuste

Vuoden 2025 jälkeen korkotason odotetaan palautuvan lähemmäs pitkän aikavälin keskiarvoja. Tämä näkemys perustuu Chatham Financial -yhtiön näkemykseen euriborin kehityksestä.

Chatham Financial odottaa monien muiden makroasiantuntijoiden tavoin, että korot palautuvat vuosikymmenen loppua kohden pitkän aikavälin keskiarvoja kohti.

Alla oleva grafiikka näyttää euribor 12 kk historian.

euribor 12 kk historia

Kuten näkyy, edeltävän vuosikymmenen matalat korot ovat hyvin poikkeuksellinen ajanjakso. Jos katsotaan yleistä korkotasoa vielä 50 vuotta taaksepäin, niin lähes 10 prosentin korot olivat täysin normaaleja.

Asialinjasta löytyy myös tarkempi analyysi euribor 12 kk tasosta pitkälle aikavälillä. Lue lisää: Euribor 12 kk ennuste 2030 vuodelle.

Mikä on euribor 12 kk?

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on päivittäin laskettava viitekorko, joka kuvastaa euroalueen pankkien välisten lainojen keskimääräistä korkotasoa. Se on yksi yleisimmistä viitekoroista Euroopassa, ja sitä käytetään monissa rahoitustuotteissa, kuten asuntolainoissa, luotoissa ja johdannaissopimuksissa.

Euribor-korkoja on eri maturiteetilla, ja ne vaihtelevat yhdestä viikosta 12 kuukauteen. 12 kk Euribor viittaa siis 12 kuukauden lainaan, jonka viitekorkona toimii euribor. Se on yksi yleisimmistä Euribor-lainoista ja kuvastaa pankkien välisten 12 kuukauden lainojen keskimääräistä korkotasoa.

Suurin osa asuntolainoista on sidottu Suomessa juuri 12 kk euriboriin. Käytännössä lainaajan maksama korko on euribor 12 + pankin marginaali, joka on yleensä alle prosentin luokkaa.

Lue lisää Asialinjan euribor-oppaasta.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *