Euribor 12 kk ennuste 2025: Korko laskee 2,5 % tasolle!

euribor 12kk ennuste 2025
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Euribor 12 kk ennuste vuoden 2025 loppuun on noin 2,5 prosenttia. Euribor-ennuste perustuu arvioon Euroopan keskuspankin rahapolitiikan johdonmukaisesta kehityksestä. Jos EKP saa koronlaskut käyntiin odotetulla tavalla, niiden odotetaan jatkuvan myös vuoden 2025 aikana.

Markkina pyrkii ennakoimaan aina tulevaa. Tämän vuoksi euribor 12 kk ennuste 2025 on tällä hetkellä 0,5–1,0 prosenttiyksikköä ohjauskoron ennustetta alempana. Euribor 12 kk ennakoi vuoden 2025 lopulla sitä, missä EKP:n ohjauskorko on vuoden päästä.

Alla oleva Suomen Pankin grafiikka näyttää hyvin, miten 12 kuukauden euribor on alkanut ennakoida EKP:n koronlaskuja jo huomattavasti ennen kuin ne ovat käynnistyneet.

euribor ennuste 2025

Saat seuraavaksi perustelut Asialinjan euribor-ennusteelle. Sen taustalla on kolme merkittävää tekijää: inflaation kehitys, Yhdysvaltain keskuspankin esimerkki ja EKP:n edellisenä vuonna käynnistänyt rahapolitiikan muutos.

Inflaatio jatkaa laskuaan vuoden 2025 aikana

Vuoden 2025 ennuste 12 kk euriborille ankkuroituu hyvin vahvasti euroalueen inflaatioon. Tämä johtuu siitä, että inflaatio ohjaa Euroopan keskuspankin ohjauskorkoa, ja EKP:n ohjauskorko vaikuttaa suoraan euribor-korkojen tasoon.

Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu riistäytyi käsistä vuoden 2021 lopulla. Tämä johtui keskuspankkien elvytyksen, valtioiden fiskaalielvytyksen ja tuotantoketjujen ongelmien yhdistelmästä. Pahimmilleen inflaatio kävi euroalueella yli kymmenessä prosentissa (katso alla oleva grafiikka). Alla oleva data on peräisin  EKP:n sivuilta.

euribor ennuste inflaatio

Inflaatio trendaa nyt hyvin vahvasti alaspäin. Tuorein inflaatiolukema on huhtikuulta, ja se on vain 2,4 prosenttia. Inflaatio on palannut lähes EKP:n kahden prosentin tavoitetasolle. EKP odottaa inflaation saavuttavan sen tavoitteen vuoden 2025 puoliväliin mennessä, ja tätä ennustetta voidaan pitää jopa konservatiivisena.

Jos inflaatiodatassa ei saada yllätyksiä, EKP aloittaa tänä kesänä koronlaskut, jotka jatkuvat tasaisesti vuoden 2025 aikana. Euribor 12 kk ennakoi tätä trendiä ja pysyy todennäköisesti 0,5–1,0 prosenttiyksikköä ohjauskorkoa alempana.

EKP seuraa Fedin esimerkkiä

EKP on ollut toistaiseksi hyvin varovainen toimissaan, vaikka inflaation laskutrendi on niin selkeä. Tähän on kaksi syytä:

  1. Euroopan keskuspankki pelkää inflaation kääntyvän uudelleen nousuun
  2. Euroopan keskuspankki seuraa toimissaan usein Fedin esimerkkiä pienellä viiveellä

Pelko uudelleen käynnistyvästä inflaatiosta on peräisin Yhdysvalloista. Siellä inflaatio raivosi edellisen kerran yli kymmenessä prosentissa 1970-luvulla. Silloin keskuspankki käynnisti elvytystoimet liian aikaisin, ja inflaatio räjähti uudelleen nousuun entistä pahempana.

Moni ekonomisti on ennakoinut vastaavan tapahtuvan myös 2025. Tuo skenaario ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä.

Yhdysvaltain keskuspankki ei halua toistaa 1970-luvun virheitä. Fedin ennustettiin tekevän 6–7 koronlaskua tänä vuonna, mutta ennuste on pudonnut 1–2 koronlaskuun. Fedin ensimmäinen koronlasku nähdään todennäköisesti vasta syyskuussa.

EKP haluaisi Fedin tekevän ensimmäisen liikkeen, mikä on osaltaan hidastanut sen toimintaa. Pelissä on paljon poliitikkojen arvovaltaa. Onneksi Euroopassa on jo nähty koronlaskuja muilta keskuspankeilta. Esimerkiksi Ruotsin ja Sveitsin keskuspankit ovat reagoineet inflaation laskuun, mikä tuo ”tulitukea” EKP:lle.

Jos haluat lisätietoa tämän vuoden ennusteesta, lue tämä artikkeli: Euribor 12 kk ennuste 2024 vuodelle.

Yhteenveto euribor 12 kk ennusteesta 2025 vuodelle

Yhteenvetona voidaan todeta, että vuoden 2025 ennuste 12 kk euriborille ankkuroituu inflaation suotuisaan kehitykseen. Tämä antaa EKP:lle mahdollisuuden vihdoin laskea ohjauskorkoaan, jonka seurauksena myös euribor 12 kk (ja muut maturiteetit) kääntyvät laskuun.

Suurimmat kysymykset ovat tällä hetkellä:

  1. Miten nopeasti inflaatio putoaa EKP:n tavoitteeseen?
  2. Nähdäänkö Euroopassa taantumaa?
  3. Mitä Fed tekee?

Jos Euroopassa nähdään taantumaa ja inflaatio putoaa vauhdilla, se voi triggeröidä EKP:n laskemaan ohjauskorkoaan entistä nopeammin. Tämä johdosta myös euribor 12 kk ennuste 2025 vuodelle putoaisi entisestään.

Myös Fedin odotettua aggressiivisemmat koronlaskut voivat vauhdittaa EKP:n toimia.

Tällä hetkellä ei näytä todennäköiseltä, että euribor 12 kk ennuste 2030 vuodelle olisi lähelläkään nollaa. Todennäköisesti näemme EKP:n ohjauskoron jäävän pysyvästi aiempaa nollalinjaa korkeammalle, noin 1,5–2,0 prosentin tasolle. Euribor 12 kk tasaantuu tulevina vuosina myös näille lukemille.

Mikä on euribor 12 kk?

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on päivittäin laskettava viitekorko, joka kuvastaa euroalueen pankkien välisten lainojen keskimääräistä korkotasoa. Se on yksi yleisimmistä viitekoroista Euroopassa, ja sitä käytetään monissa rahoitustuotteissa, kuten asuntolainoissa, luotoissa ja johdannaissopimuksissa.

Euribor-korkoja on eri maturiteetilla, ja ne vaihtelevat yhdestä viikosta 12 kuukauteen. 12 kk Euribor viittaa siis 12 kuukauden lainaan, jonka viitekorkona toimii euribor. Se on yksi yleisimmistä Euribor-lainoista ja kuvastaa pankkien välisten 12 kuukauden lainojen keskimääräistä korkotasoa.

Suurin osa asuntolainoista on sidottu Suomessa juuri 12 kk euriboriin. Käytännössä lainaajan maksama korko on euribor 12 + pankin marginaali, joka on yleensä alle prosentin luokkaa.

Lue lisää Asialinjan euribor-oppaasta.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *