Eurostatin tuoreiden tietojen mukaan euroalueen inflaatio laski lokakuussa 2,9 prosenttiin! Syyskuussa inflaatio oli ollut 4,3 prosenttia. Lokakuun lukema alitti ekonomistien ennusteet, jotka odottivat inflaation hidastuvan 3,1 prosenttiin.
Eurostat on Euroopan unionin virallinen tilastotoimisto. Sen 31.10.2023 julkaistu raportti kertoo seuraavaa euroalueen inflaatiokehityksestä:
- Ruoka, alkoholi ja tupakka: 4,9 %
- Energia: -11,1 %
- Teollisuustuotteet: 3,5 %
- Palvelut: 4,6 %
- Kaikki yhteensä: 2,9 %
Alla on grafiikka inflaation kehityksestä euroalueella parin vuoden aikana.
Pohjainflaatio, joka poistaa helposti muuttuvien energian ja elintarvikkeiden vaikutuksen, oli lokakuussa 4,2 prosenttia. Tämä on erityisesti Euroopan keskuspankin tarkkailussa.
Euroopan keskuspankki on nostanut vajaan puolentoista vuoden aikana ohjauskorkoaan kymmenen kertaa yhtäjaksoisesti. Uusimmassa kokouksessaan EKP päätti vihdoin pistää koronnostot paussille. Syynä tähän oli lupaava inflaation kehitys.
Ohjauskoron nostaminen on merkittävä tekijä inflaation taltuttamisessa. Inflaation piikki nähtiin vuosi sitten lokakuussa, jolloin kuluttajahinnat kohosivat huimat 10,6 prosenttia vuoden takaisesta.
Inflaation taittuminen on hyvä asia, sillä se antaa Euroopan keskuspankille mahdollisuuden laskea ohjauskorkoaan. Tämä saa puolestaan euriborin laskuun, mikä tuo helpotusta asuntolainan haltijoille.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Päivi Puonti kommentoi inflaatiodataa näin Helsingin Sanomien haastattelussa:
Uudet inflaatiotiedot vahvistavat sitä näkemystä, että keskuspankin ei tarvitse enää kiristää rahapolitiikkaa. Hyvältä näyttää siinäkin mielessä, että inflaation hidastuminen on ollut laaja-alaista.
Olemme päivittäneet euribor 12 kk 2024 ennusteemme ajan tasalle uusimpien tietojen jälkeen.
Suomessa inflaation kehitys on samankaltaista, mutta paikalliset tekijät vaikuttavat myös hintakehitykseen. Suomessa inflaatiota mittaa kuluttajahintaindeksi, ja tietoja ylläpitää Tilastokeskus.
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli lokakuussa 2,4 %. Syyskuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli 3,0 %.
Suomen inflaatio on siis euroaluetta matalampi. Korkein inflaatio on euroalueella Slovakiassa, jossa se on yhä 7,8 % tasolla. Hollanti ja Belgia ovat sen sijaan kääntyneet jo deflaation puolelle.