Euroopan keskuspankki laski vihdoin ohjauskorkoaan

ekp-euro
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Euroopan keskuspankki laski ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Kyseessä oli ensimmäinen koronlasku vuonna 2022 alkaneen korkojen nostosyklin jälkeen. EKP ei antanut selkää signaalia uusista koronlaskuista.

Euroopan keskuspankki teki tänään odotetun päätöksen ja laski ohjauskorkoaan 0,25 %-yksikköä. Uusi ohjauskorko on nyt 4,25 prosenttia. EKP oli pitänyt ohjauskorkonsa 4,50 prosentissa syyskuusta 2023 lähtien.

Nordean pääekonomisti Jan von Gerich postasi X:ään tänään tilaston, jonka mukaan korkojen lasku oli odotettu päätös historiallisen datan perusteella. Historiallinen keskiarvo viimeisen noston ja ensimmäisen laskun välillä on 8,8 kuukautta. Syyskuun 2023 koronnoston ja tämän päivän laskun välillä on 8,7 kuukautta.

Myös markkina odotti EKP:ltä koronlaskua, ja keskuspankeilla ei ole tapana yllättää markkinoita ilman todella hyvää syytä. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarden mukaan päätös oli yksimielinen lukuun ottamatta yhtä EKP:n neuvoston jäsentä.

Sijoittajat odottivat kuumeisesti Lagardelta kommentteja tulevista päätöksistä. Mitään selkeää vastausta ei kuitenkaan saatu. EKP ei sitoudu Lagarden mukaan tiettyihin askelmerkkeihin, joten seuraavien koronlaskujen määrä on yhä arvoitus.

Jan von Gerichin mukaan voidaan olettaa, että keskuspankki jatkaa samalla linjalla.

Keskuspankit lähtevät harvoin hienosäätämään politiikkaansa, ja nytkin paras arvio on se, että koronlaskuja tulee lisää ja pidemmätkin euribor-korot kääntyvät pikkuhiljaa selvemmälle lasku-uralle.

Von Gerichin mukaan paras arvaus seuraavasta koronlaskusta on syyskuussa. Hän odottaa EKP:n laskevan korkoja 0,25 %-yksikköä per kvartaali. Asialinjan euribor-ennuste 2024 loppuun pysyy myös muuttumattomana eli 3,1-3,3 prosentissa. Me olemme ennakoineet markkinan tavoin EKP:n tekevän 2-3 koronlaskua tänä vuonna.

EKP:n koronlaskut mahdollistaa jatkuvasti heikentyvä inflaatio. Näin kertoo pankin virallinen tiedote:

Our goal is to keep inflation at 2% over the medium term. Now that inflation is coming closer to that target, we no longer need to keep interest rates quite so high. We will, however, keep rates at levels which ensure that inflation returns to 2% in due course and doesn’t become “stuck” at a higher level. This is very important, as high inflation makes life hard for people and businesses.

EKP on siis yhä varovainen inflaation suhteen. Yhdysvaltain keskuspankki Fed on myös seurannut samoilla askelmerkeillä. EKP ja Fed tekivät ison virheen 2021-2022 hidastellessaan korkojen noston kanssa. Tämän vuoksi sekä EKP että Fed ovat varovaisia, etteivät laske korkoja liian nopeasti ja triggeröi inflaatiota uudelleen nousuun.

EKP:n tänään tekemä päätös oli ensimmäinen koronlasku sitten vuoden 2016. Tuolloin EKP laski ohjauskorkonsa nollaan, jossa se pysyi aina heinäkuuhun 2022 saakka.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *