Euroopan keskuspankki pitää ohjauskoron ennallaan

euro
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde piti torstaina 26.10.2023 lehdistötilaisuuden, jossa hän toi esille EKP:n päätöksen pitää ohjauskorko ennallaan 4,5 prosentissa. EKP:n päätös oli odotettu, vaikka sitä edelsi kymmenen peräkkäistä koronnostoa.

Päätös perustuu tuoreimpiin taloudellisiin tietoihin, jotka osoittavat keskipitkän aikavälin inflaationäkymien olevan linjassa aiempien arvioiden kanssa.

Lagarde huomautti, että inflaation odotetaan pysyvän korkealla tasolla pitkään, ja että euroalueen sisäiset hintapaineet ovat edelleen voimakkaita. Hän kuitenkin korosti, että inflaatio hidastui merkittävästi syyskuussa, mikä johtui osittain voimakkaista vertailuajankohdan vaikutuksista. Tämä hidastuminen näkyy myös pohjainflaatiossa, joka on jatkanut laskuaan useimpien mittareiden mukaan.

Lagarde painotti, että EKP:n aiemmat koronnostot vaikuttavat edelleen voimakkaasti rahoitusoloihin, mikä vaimentaa taloudellista kysyntää ja auttaa hidastamaan inflaatiota.

Lagarde kommentoi EKP:n tavoitteita inflaation kehittymisestä seuraavasti:

Pyrimme määrätietoisesti varmistamaan, että keskipitkän aikavälin inflaatiovauhti palautuu kohtuullisessa ajassa kahden prosentin tavoitteemme mukaiseksi.

Tämänhetkisen arvion perusteella Lagarde uskoo, että nykyiset ohjauskorot ovat oikealla tasolla tavoitteen saavuttamiseksi.

christine lagarde
European Parliament from EU, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Lagarde korosti, että EKP on valmis tarkistamaan kaikkia mandaattiinsa kuuluvia välineitä varmistaakseen, että inflaatio palautuu keskipitkän aikavälin tavoitteeseen ja että rahapolitiikka välittyy talouteen tehokkaasti. Hän mainitsi, että EKP määrittää rajoittavuuden tason ja keston jatkossa tuoreimpien tietojen perusteella.

Lisäksi Lagarde käsitteli euroalueen talouden nykytilaa, joka on edelleen heikko. Hän huomautti, että teollisuustuotanto on laskenut, mikä johtuu heikosta ulkoisesta kysynnästä ja tiukemmista rahoitusoloista.

Lagarde korosti myös energiakriisin vaikutuksia ja kehotti valtioita vähentämään energiatukitoimiaan. Hän painotti, että finanssipolitiikan tulisi keskittyä talouden tuottavuuden parantamiseen ja julkisen velan vähentämiseen. Hän mainitsi myös Next Generation EU -ohjelman merkityksen talouden tukemisessa ja kehotti EU:ta nopeuttamaan talouden ohjausjärjestelmän uudistusta.

Lopuksi Lagarde käsitteli inflaation nykytilaa ja totesi, että inflaatio hidastui syyskuussa merkittävästi. Hän korosti, että useimmat pohjainflaation mittarit ovat laskussa, mutta sisäiset hintapaineet ovat edelleen voimakkaita. Hän mainitsi myös geopoliittisten riskien, kuten Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin, vaikutukset talouteen ja inflaatioon.

Lehdistötilaisuus päättyi kysymys- ja vastausosioon, jossa Lagarde vastasi toimittajien kysymyksiin EKP:n päätöksistä ja euroalueen talouden näkymistä.

Lue EKP:n virallinen lehdistötiedote tästä linkistä.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *