valioliigaliput - vakioveikkaus vihjeet
Fantasyfutis

Fantasy Premier League draft on uusi FPL:n peliformaatti

Fantasy Premier League (FPL) on tällä hetkellä maailman suosituin fantasyfutis-peli. Miljoonat Valioliigan fanit manageroivat joukkueitaan kauden aikana ja kilpailevat tuttuja sekä tuntemattomia vastaan. Pelin suosio ei ole laskenut edes daily fantasy -formaatin rantauduttua Eurooppaan viime vuosina – päin vastoin. Vaikka Valioliigan alkuun on vielä pitkä aika, niin keskustelu käy FPL:n ympärillä kuumana. Tulevan kauden peli avataan yleisölle ensi viikon alussa, ja tällä viikolla julkistettiin tieto monia kiinnostavasta draft-ominaisuudesta.

Draft-formaatti ei ole uusi keksintö

Draft-peliformaatista on spekuloitu ja huhuttu jo pitkään, mutta nyt Fantasy Premier League on tehnyt virallisen ilmoituksen asiasta. Draft ei ole sinänsä mikään maata mullistava uudistus, sillä se on tuttu formaatti etenkin jenkkilajien fantasypelejä pelaaville. Maailmalla on myös useita erilaisia draft fantasy -pelejä Valioliigasta, joista esimerkkinä PlayTogga tai Dugout FC.

Draft-pelit eivät ole kuitenkaan erityisen suosittuja, sillä formaatin ongelmana on henkilöiden kerääminen pelin ääreen tiettyyn aikaan. Tämä toimii ehkä hardcore-pelaajien keskuudessa, mutta suurten pelaajamassojen kanssa tilanne on huomattavasti hankalampaa. Voit yrittää itse saada esimerkiksi 15 tuttua koneelle samalla kellonlyömällä – puolet ilmoittaa heti ennalta sovituista menoista tai työvuoroista samaan aikaan. Todennäköisesti pelimuodolle löytyykin aluksi oma pieni faniryhmänsä. Toisaalta, FPL voi saada draft-formaatin avulla myös uusia pelaajia.

Jos termi draft ei ole joillekin lukijoista tuttu, niin kyseessä on joukkueiden muodostaminen samalla idealla, kuin ala-asteen futismatseissa. Jokainen manageri ”draftaa” vuoron perään yhden pelaajan omaan joukkueeseensa. Näin ollen yksi pelaaja voi olla vain yhdessä joukkueessa, mikä on suurin ero normaaliin FPL-peliin verrattuna. Jokainen draft-formaatin joukkue on siis täysin uniikki.

Luo oma FPL draft -liigasi kavereiden kesken

Virallinen Fantasy Premier League -sivusto on julkistanut eilen draft-formaatin tärkeimmät pelisäännöt.

FPL Draft on ensinnäkin kokonaan oma pelinsä. Se kulkee virallisen FPL-pelin rinnalla, mutta formaatit eivät liity mitenkään toisiinsa. Draft-versio avautuu pelattavaksi noin parin viikon päästä.

FPL Draftissa fantasyfutis-managerit voivat luoda 2-15 henkilön kokoisia liigoja kaveriporukoiden kesken. Vaihtoehtoisesti voit liittyä automaattisesti generoituun kahdeksan henkilön liigaan tuntemattomien pelaajien kesken. Itse tehdyssä liigassa draftin ajankohta voidaan määrittää vapaasti, mutta automaattisesti luodussa liigassa draft suoritetaan noin 24h kuluessa liigan muodostamisesta. Perinteisessä FPL:ssä on myös liigat kaveriporukoiden kesken, mutta draft-formaatissa niiden koko on käytännön syistä rajattu.

Draft järjestetään ennen kauden ensimmäisen kierroksen alkua.

FPL Draft suoritetaan pelaaja kerrallaan

Yksi draft-formaatin suurista eroista perinteiseen FPL-peliin on budjetti, tai oikeastaan sen puuttuminen. Drafissa voit valita vapaasti haluamasi pelaajat, sillä rajoitukset tulevat muiden managerien valinnoista. Kuten aiemmin todettu, niin draft-formaatissa jokainen pelaaja voi olla vain yhdessä joukkueessa. Jos kaverisi päättää poimia Diego Costan ennen sinua, niin silloin et ko. pelaajaa voi valita. Eikä kukaan muukaan kyseisessä liigassa.

Tasapuolisuuden varmistamiseksi draft-vuorot käännetään aina jokaisen draft-kierroksen alussa. Joukkue koostuu normaalin FPL-pelin tapaan 15 pelaajasta, eli draft-kierroksia on myös 15. Ensimmäisellä kierroksella ensimmäisen draftin tehnyt manageri joutuu toisella kierroksella suorittamaan peliliikkeensä porukan viimeisenä.

Eden Hazard on todennäköisesti 1. draft-kierroksella valittu pelaaja.

Managerit voivat luoda ennen draftia oman watchlistin, johon he keräävät suosikkipelaajansa. Jos et voi osallistua draftiin syystä tai toisesta, niin järjestelmä valitsee sinulle pelaajat watchistin pohjalta.

Waiver request -järjestelmä tasoittaa uusien pelaajin poimintaa

Joukkueiden pisteytys tapahtuu normaalin FPL-pelin mukaisesti. Ainoa ero on kapteenivalinnoissa: draft-versiossa ei valita kapteenia eikä varakapteenia.

Pelaajien vaihdot ja niiden suunnittelu ovat olennainen osa FPL-peliä. Draft-versiossa pelaajia voidaan myös vaihtaa, mutta ei suoraan toisten managereiden kesken. Et voi siis sopia kaverisi kanssa vaihdosta Diego Costa <> Alexis Sanchez päittäin, vaan operaatio menee kaikille avoimen valintaprosessin kautta.

  • Voit poimia Free Agent -statuksen pelaajia ns. Free Agent pelimoodissa 24h ennen otteluviikon alkamista. Free Agent status on kaikilla niillä pelaajilla, joita ei ole draftissa valittu yhteenkään joukkueeseen.
  • Peliin tulee etenkin siirtoikkunan auki ollessa uusia pelaajia. Tämän lisäksi managerit suorittavat vaihtoja, jolloin vaihdon kohteena ollut pelaaja vapautuu muiden valittavaksi. Nämä edellä mainitut pelaajatyypit voidaan poimia ns. waiver requestin

Waiver request on käytännössä pyyntö järjestelmään halusta suorittaa hankinta uudesta tai vapautetusta pelaajasta. Idea on siinä, että tällaisten pelaajien hankinta suoritetaan tietyssä järjestyksessä. Jokainen manageri voi laittaa waiver requestin järjestelmään sisään, mutta ne prosessoidaan siten, että heikomman rankingin managerin pyyntö käsitellään ensin.

Kaikki waiver requestit prosessoidaan kerran viikossa 24h ennen otteluviikon alkua. Tämän jälkeen alkaa Free Agent Mode, jossa valitsematta olevia pelaajia voi poimia joukkueeseen ennen otteluviikon alkua.

Seuraa Asialinjaa kesän aikana

Asialinja.com julkaisee FPL-aiheisia viikkokatsauksia myös ensi kaudella. Sivusto seuraa ainoana Suomessa alati kasvavaa fantasyfutis-genreä ja etenkin FPL-peliä. Tiedotamme myös uusista tuulista daily fantasy -formaatin maailmassa. Muista, että lähes kaikki daily fantasy -operaattoritkin tarjoavat kausipelejä Valioliigasta, joissa on huomattavasti vähemmän pelaajia kuin FPL:ssä. Sinulla on näin ollen huomattavasti parempi mahdollisuus voittaa rahaa.

Asialinja julkaisee kauden alla myös muita mielenkiintoisia artikkeleita. FPL:n lisäksi löydät meidän mielipiteemme Valioliigan voimasuhteista sekä harjoituskauden parhaista pelaajista. Tarjolla on myös uusia työkaluja, joiden avulla voit parantaa fantasyfutis-menestystäsi. Suosittelemme lukemaan myös tunnetun suomalaispelaajan Marko Seppälän haastattelun. Marko antaa artikkelissa hyviä vinkkejä aloitteleville FPL-pelaajille.

Kuva: Flickr / Paul Hudson, Shutterstock / Vlad1988 

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

3 Comments

  1. […] Voit pelata draft-formaattia tutun FPL:n rinnalla, jos haluat. Lue lisää draftin ominaisuuksista tästä […]

  2. […] Asialinjan artikkelit: Marko Seppälän haastattelu, Valioliigan kausiennakko, FPL-kausiennakko ja FPL draft -formaatin […]

  3. […] Asialinjan artikkelit: Marko Seppälän haastattelu, Valioliigan kausiennakko, FPL-kausiennakko ja FPL draft -formaatin […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Fantasyfutis