FedExin historia
Historia

FedExin historia – yhtiötä pelastettiin 70-luvulla Blackjack-pöydässä

FedEx Corporation on tällä hetkellä yksi maailman johtavista kuljetusalan yhtiöistä. Se työllistää noin 400 000 henkilöä ja kuljettaa yli 10 miljoonaa pakettia päivässä yli 200 maahan. FedExin historia on kuitenkin kaikkea muuta kuin voitollinen. Yhtiö teki alkuvuosinaan valtavia tappiota ja oli hyvin lähellä mennä konkurssiin. Perustaja Fred Smith joutui eräänä viikonloppuna turvautumaan jopa blackjack-pöytään maksaakseen firman laskut.

FedEx oli Fred Smithin vallankumouksellinen idea

FedExin taustalla on siis amerikkalainen yrittäjä Fred Smith. Vuonna 1944 syntynyt Smith oli jo pienestä pitäen kiinnostunut lentämisestä, ja hänestä tuli amatööripilotti teini-iässä. Smith kirjoitti siihen aikaan vallankumouksellisen idean FedExin toimintamallista vuonna 1962, jolloin hän opiskeli Yalen yliopiston taloustieteen kurssilla.

Smith kuvaili esseessään tulevaisuuden tarpeen yön yli tapahtuville toimituksille, jotka syntyisivät informaatioteknologian kehityksestä. Hänen mukaansa kuluttajat haluaisivat tulevaisuudessa yhä suuremmissa määrin massatuotettuja elektronisia tuotteita. Näiden toimitus oli kuitenkin ongelma, sillä tehtaat olivat hajautettuna ympäri maailmaa, jolloin toimitusajat venyivät tolkuttoman pitkiksi normaaleilla postipalveluilla.

Smithin esitteli idean kuljetuspalvelusta, joka hoitaisi paketin toimituksen alusta loppuun. Vaadittava nopeus voitaisiin saavuttaa vain käyttämällä lentokoneita. Kuljetuspalvelulla olisi omat lentokoneensa, omat kuljetusautonsa ja lajittelukeskuksensa.

Smithin idea ei saanut kannatusta hänen professoriltaan, sillä sinänsä hyvä idea ei ollut toteutuskelpoinen käytännössä. Fred Smith oli kuitenkin eri mieltä.

FedExin historia – Fred Smith perustaa yhtiön

Smith osallistui muutamia vuosia myöhemmin Vietnamin sotaan, jossa hän sai lisää kokemusta lentokoneiden kanssa toimimisesta. Sodan jälkeen hän työskenteli isäpuolensa yrityksessä, joka korjasi lentokoneiden moottoreita. Smith huomasi ongelmat toimitusajoissa tilatessaan lentokoneen varaosia ja päätti tehdä asialle jotain. Hän pyyhki pölyt Yalen taloustieteen esseestään ja päätti toteuttaa ideansa.

Smith oli vakuuttunut, että idea kuljetuspalvelusta voisi toimia voitollisesti. Kaiken keskiössä olisi ”hubi”, jonka kautta liikenne kulkisi. Tästä keskuksesta paketit lähtisivät eteenpäin lentokoneilla, jotka liikkuisivat yöaikaan. Smith päätti perustaa yhtiön ja laittoi siihen omat perintörahansa neljä miljoonaa dollaria.

Federal Express (FedEx) perustettiin huhtikuussa 1971, ja Smith keräsi seuraavana vuonna noin 70 miljoonaa riskirahaa sen pyörittämiseksi. FedExistä tuli siihen aikaan suurimman riskirahoituksen saanut uusi yhtiö Yhdysvalloissa. Yhtiö teki ensimmäiset kuljetuksensa vuonna 1973.

Epätoivoinen viikonloppu Blackjack-pöydässä

Fred Smithin idea yön yli tapahtuvasta kuljetuspalvelusta oli toimiva, sillä FedEx alkoi kasvaa nopeasti. Yhtiö joutui kuitenkin valtaviin ongelmiin johtuen öljykriisistä, mikä nosti lentokoneiden polttoaineen hintaa valtavasti. Kulut painuivat nopeasti pakkaselle, ja yhtiö teki vuoden 1974 puolivälissä tappiota miljoona taalaa kuukaudessa.

FedEx joutui venymään niin äärirajoille, että lentäjät tankkasivat koneita välillä jopa omilla luottokorteillaan. Smith yritti saada sijoittajilta lisää rahaa, mutta ei onnistunut. Kriisi huipentui eräänä viikonloppuna, jolloin yhtiön varat olivat vain 5000 dollaria. Maanantaina olisi maksettava yli 20 000 taalan edestä laskuja. Smith hyppäsi koneeseen ja lensi Las Vegasiin FedExin rahat mukanaan. Hän istui Blackjack-pöytään ja palasi takaisin 27 000 dollarin kanssa.

Kun yhtiön vara-toimitusjohtaja Roger Frock kysyi Smithiltä syytä tähän päättömään ideaan, mies totesi: “What difference does it make? Without the funds for the fuel companies, we couldn’t have flown anyway.” Smithin mielestä tilanne oli niin epätoivoinen, että mitään hävittävää ei juuri ollut.

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Legendan mukaan Smith siis pelasti kuljetusjätti FedExin Blackjack-pöydässä. Tämä onkin osaltaan totta, mutta 27 000 dollaria ei toki riittänyt kovinkaan pitkälle. Se oli Smithin mielestä kuitenkin hyvä enne siitä, että asiat kääntyisivät parempaan. Onnistunut riskinotto auttoi varmasti Smithiä henkisesti vaikeina aikoina. Joskus tällaisilla tapahtumilla voi olla todella iso merkitys tulevaisuuden kannalta. Mitä Smith olisi tehnyt, jos hän olisi tullut Vegasista takaisin ilman yhtään dollaria?

Yhtiö jatkoi tämänkin jälkeen tappioiden tekemistä, mutta sen perustaja ei missään vaiheessa luovuttanut. Lopulta FedEx onnistuikin kääntämään tuloksensa plussalle. Tähän vaikutti osaltaan loistavasti onnistunut iso markkinointikampanja, jonka avulla FedEx toi nimensä esiin kuluttajille 1975-luvulla.

Vuonna 1976 yhtiö teki voittoa jo 3,6 miljoonaa ja listautui pörssiin pari vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen yrityksen suunta on ollut ylöspäin.

FedEx esitteli myöhemmin monia innovaatioita, joita kuljetusalalla ei oltu ennen nähty. Se toi tietokoneet mukaan kuljetusten käsittelyyn ja kehitti mm. 1980-luvulla ”supertracker” -järjestelmän, joka mahdollisti pakettien seurannan viivakoodien avulla.

Nykyisin FedEx on monikansallinen yhtiö, joka on kymmenien miljardien arvoinen. Sen perustaja Fred Smithistä on tullut vuosien mittaan myös miljardööri. Smithin gämbläys (kirjaimellisesti) siis kannatti.

FedExin tarina on hyvä esimerkki siitä, miten hyvään ideaan pohjautuvat yritykset kohtaavat usein myös valtavaa vastarintaa ja taloudellisia vaikeuksia. Ne vaativat perustajiltaan ajoittain isoja taloudellisia riskejä, sekä vakaata uskoa idean toteutumiseen.

Kannattaa tutustua myös Elon Muskin tarinaan; hän joutui myös pistämään koko omaisuutensa likoon pelastaakseen Teslan sen alkuaikoina.

Lähde: Wikipedia, BusinessInsiderEntrepreneuer.com, Kuva: Flickr / Tomas Del Coro

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia