Feikkiuutisointi uhkaa uutisvirtaasi

Feikkiuutisointi

Sosiaalisen median jättiläiset Google ja Facebook lanseeraavat uutistoimisto Reutersin mukaan kampanjan niin sanottua feikkiuutisointia vastaan. Yritysten tavoitteena on tehdä yhteistyötä Ranskassa paikallisten uutistoimitusten kanssa. Valheellisen uutisoinnin torjunnasta tulee Ranskassa ajankohtaista huhtikuussa, kun maahan valitaan uusi presidentti. Maan presidentinvaalit ovat saaneet jo nyt hämäriä ja likaisia sävyjä. Maltillisen oikeiston ehdokas Francois Fillonia on syytetty korruptiosta, ja äärioikeiston Marine Le Penin taustalla on epäilty olevan epämääräisiä ”haamuavustajia”. Median vaikutus vaaleihin tulee olemaan suuri. Ranskan vaaleissa onkin nähtävissä selvä analogia Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Feikkiuutisointi maailmanlaajuisena ilmiönä

Valheellinen uutisointi ja erilaiset valheelliset lausunnot nousivat valokeilaan erityisesti Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan. Presidenttiehdokkaiden lausuntoja seuloneet faktantarkastajat löysivät useiden ehdokkaiden lausunnoista runsaasti suoranaisia valheita. Lisäksi eri uutistoimistot julkaisivat nopeasti ja tarkistamatta uutisia, jotka paljastuivatkin jälkikäteen valheellisiksi.

Viimeisin pinnalla ollut kohu nousi Donald Trumpin virkaanastujaisista, jonka väkimäärästä löytyi mediasta monen monta kuvaa. Lopulta oli hyvin vaikea erottaa, mitkä kuvat oli lopulta otettu Trumpin virkaanastujaisista ja mitkä esimerkiksi edellisen presidentin, Barack Obaman, virkaanastujaisista.

Toki feikkiuutisia löytyy myös paljon lähempää. Suomessa maahanmuuttokritiikkiin erikoistunut MV-lehti on joutunut rikostutkinnan kohteeksi uutisointinsa vuoksi. Feikkiuutisia löytyy runsaasti myös keskustelupalstoilta ja sosiaalisen median eri kanavista. Toisen ihmisen elämää on loppujen lopuksi varsin helppoa vaikeuttaa; kirjoittaa vain raflaavan tarinan omaan somekanavaansa ja jakaa sitä eteenpäin.

Usein uskottavilta kuulostavat ja tunteisiin vetoavat tarinat leviävät sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Esimerkiksi koulukiusaajat käyttävät näitä konsteja usein uhreihinsa.

Uutisoinnissa nopeus on korvannut laadun

Feikkiuutisoinnin määrä kasvaa mediaympäristössä jatkuvasti. Tämä on ensinnäkin suoraa seurausta yhteiskunnan ja median hektisyyden lisääntymisestä. Lisääntynyt kilpailu kaupallisten medioiden välillä on alentanut rimaa uutisten ja faktojen tarkistukselle. Yhä useammin uutistoimituksissa painotetaan nopeutta laadun sijaan. On ikään kuin kahmittava markkinaetu itselleen uutisoimalla ensin mielenkiintoisesta jutusta, oli se totta tai ei. Jälkikäteen voidaan sitten tarkentaa ja tarkastella asiaan liittyviä faktoja. Kaupallisuus nakertaa huolellisuutta ja analyyttisuutta.

Toinen tekijä on helppous. Teknologian kehitys on tuonut tiedon välittämiseen tarvittavat välineet lähestulkoon jokaiseen kotitalouteen. Kuka tahansa pystyy käytännössä julkaisemaan ja tuottamaan mediaa.

Lähdekriittisyys on kansalaistaito

Helppouteen kuuluu olennaisesti myös lähdekritiikin puute. Sosiologi George Ritzerin mukaan nyky-yhteiskunnassa on paljon pikaruokaravintolan piirteitä. Haluamme, että asiat toimivat tietyllä tavalla; vaivattomasti, sujuvasti ja tutulla kaavalla. Tätä ilmiötä hän nimittää McDonaldisaatioksi. McDonaldisaatio näkyy myös siinä, miten suhtaudumme mediaan.

Luotamme usein tuttujen ja tunnettujen uutistoimitusten tarjoamiin uutisiin. Teemme näin, koska se on helppoa. Uutiset ovat ikään kuin valmiiksi pureskeltuja. Meidän ei tarvitse vaivata tai haastaa itseämme.

Usein pelkät peruskonstit riittäisivät feikkiuutisten pysäyttämiseksi. Selvitä, onko lähde ensikäden vai toissijainen lähde. Pohdi, mitä käyttötarkoitusta varten juttu on syntynyt, ja vaikuttaako sen taustalla jotain motiiveja tai muita tekijöitä. Kannattaa myös vilkaista muiden samasta aiheesta kirjoittamaa sisältöä.

Kuva: Pexels

Artikkelin on tuottanut Miika Kyllönen

Web Hosting

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*