West Ham London Stadium
Fantasyfutis

FPL-pelaaja Marko Seppälän haastattelu

Valioliigan virallinen fantasyfutis-peli, Fantasy Premier League, kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Maailmanlaajuisesti pelaajia on tällä hetkellä jo yli 4 miljoonaa. Suomessa FPL-managereita on arviolta parikymmentä tuhatta, ja Valioliiga on yleisesti ottaen hyvin seurattu urheilusarja. Brittifutis on muiden Euroopan pääsarjojen tapaan kesätauolla, joten kierrosanalyysien sijaan päätimme haastatella yhtä aktiivista ja menestynyttä suomalaispelaajaa nimeltään Marko Seppälä. Kysyimme Markolta hänen ajatuksiaan mennestä sekä tulevasta FPL-kaudesta. Mukana on myös vinkkejä fantasyfutis-menestyksesi parantamiseksi!

Sisällysluettelo

1: Kerrotko hieman omaa taustaasi Valioliigan seuraamiseen. Kuinka kauan olet sarjaa seurannut ja millä intensiteetillä?
 • Markon vastaus: Seuraan urheilua paljon ja monipuolisesti, mutta Valioliiga on seuraamistani urheilusarjoista selvä ykkönen. Luen päivittäin juttuja ja katson lähes kaikki tv-pelit ja niiden lisäksi West Hamin pelejä seuraan streamien kautta. Lisäksi katson koosteet ja raportit kaikista peleistä. West Hamia olen kannattanut 90-luvun alkupuolelta lähtien ja tulevalle kaudelle on taas reissu suunnitelmissa London Stadiumille. COYI!
2: Onko sinulla taustaa vedonlyönnistä – lasketko esimerkiksi otteluiden todennäköisyyksiä itse?
 • Kyllä, harrastan urheiluvedonlyöntiä ja lasken todennäköisyyksiä. Excel-seurannan perusteella voin kertoa, että Valioliiga on ainoa sarja, josta olen todistetusti voitolla pitkässä juoksussa 😊 Menneellä kaudella palautusprosentti oli 115% luokkaa ja samoja todennäköisyysarvioitani hyödynnän FPL:ssa mm. kapteenivalinnoissani.
3: Entäs millainen FPL-pelin historia sinulla on?
 • Olen pelannut peliä kymmenisen vuotta, joista viimeiset viisi vuotta hyvin intensiivisesti. Viitenä vuotena peräkkäin olen yltänyt brittien arvostamaan parhaaseen prosenttiin. Mennyt kausi oli urani paras, overall-sijoitus oli neljän tonnin paremmalla puolella ja voitin kaikki 10 rahakimppaa, joissa olin mukana. Se täydellinen huippukausi on kuitenkin vielä saavuttamatta, mutta myös tuurien ollessa kohdallaan se tulee vielä!
4: Viime kauden alku oli haastava . Leicesterin ja Chelsean kone yski ja Liverpoolin tehotrio Mane & Coutinho & Firmino teki tuhojaan. Oliko sinulla vaikeuksia ns. hypätä oikean hevosen kyytiin?
 • Alku oli minullekin hankala, ja parin kierroksen jälkeen overall-sijoitukseni oli yli miljoonan! Luotin kuitenkin valintoihini ja sain pienellä hienosäädöllä joukkueesta sellaisen, että se alkoi tuottaa pisteitä. Siitä sijoitukseni lähti sitten nousemaan. Tuosta yllä mainitusta Liverpoolin kolmikosta valitsin lopulta Manen, joka osoittautui hyväksi ratkaisuksi.
Vakioveikkaus vihjeet - Valioliiga

Philippe Coutinho oli alkukaudella monien FPL-pelaajien suosikki.

5: Mitä vinkkejä antaisit yleisesti kauden avauskierroksille? 
 • Painotan otteluohjelmaa ja katson sopivimman paikan käyttää ensimmäisen wildcardin, joten teen joukkueen ainoastaan siihen asti oleville kierroksille. Yleensä käytän ensimmäisen wildcardin ensimmäisellä tai toisella maajoukkuetauolla. Silloin saa rauhassa rakentaa joukkuetta ja hinata sen arvoa ylöspäin vaihtokikkailulla.
6: Jokainen FPL-pelaaja muistaa viime kauden alusta pelaajat kuten West Hamin Michael Antonio ja Watfordin Etienne Capoue, jotka iskivät muutaman kierroksen aikana maaleja lähes joka pelissä. Miten itse suhtaudut tällaisiin kuumiin nimiin, jotka nousevat esiin yllättäen ja ovat hetken aikaa kaikkien tähtäimessä?
 • Oikeiden bandwagonien kyytiin hyppääminen on tämän pelin kannalta tärkeää. Mutta vieläkin tärkeämpää on osata luopua niistä oikeaan aikaan. Se vaatii taitoa ja rohkeutta sekä tietysti myös tuuria, jolla on aina osansa tässä pelissä.
7: Miten suhtaudut todella suosittuihin laatupelaajiin, kuten viime kaudella esim. Zlatan tai Alonso. Onko sinulla joku prosenttiraja (teams selected by %) jonka yli et pelaajia valitse? 
 • Aiemmin olen seurannut varsin tarkkaan päävastustajien valintoja ja pyrkinyt välttämään liiallista samankaltaisuutta. Sittemmin olen keskittynyt vain omaan joukkueeseeni, ja se on ollut parempi tapa. Valitsen siis mielestäni parhaat pelaajat omistusprosentista huolimatta. Toki yritän ujuttaa sekaan myös ”hakuja”, joilla voi sitten tehdä eroa kilpakumppaneihin. Esimerkiksi edellä mainitun Alonson otin joukkueeseeni heti, kun Chelsea muutti puolustusmuotoaan (3-4-3), ja Alonso alkoi pelata laitalinkkiä.
8: Valioliigassa on pelaajia, jotka palkitsevat vuosi toisensa jälkeen. Harry Kane, Alexis Sanchez ja niin edelleen. Onko sinulla joitain tiettyjä pelaajia, jotka pidät joukkueessasi aina, vaikka pelaajan tai joukkueen formi olisi millainen?
 • Sanchezin pidin lähes koko kauden, koska hän pystyy tekemään yksin tyhjästä maaleja – oli joukkueen formi mikä tahansa. Hazard sen sijaan aaltoilee joukkueen vireen mukaan, ja hänet ulostin ja otin uudelleen sisään parikin kertaa joukkueen vireen mukaan. Aiemmin myös Aguero on ollut tällainen essential, mutta loukkaantumisherkkyyden ja Gabriel Jesusin tulon myötä hän ei sellaine enää ole.
9: Jos mennään hieman yleisempään taktiikkaan. Mitkä ovat mielestäsi FPL:ssä tyypillisiä aloittelijoiden tekemiä virheitä? 
 • Vaihtojen ajoitus vaikuttaa ratkaisevasti joukkueen arvoon. Pelkästään vaihtojen ajoituksella joukkueen arvon voi saada useita miljoonia suuremmaksi. Joukkueen arvon merkitys korostuu wildcardien yhteydessä. Chipit täytyy ehdottomasti käyttää vasta tuplakierroksilla! Toinen wildcard täytyy ehdottomasti myös säästää lopun tuplakierroksia varten.
10: Mitä mieltä olet “chipeistä” ylipäätään? Kuten bench boost ja triple captain. Ottaisitko ne pois, vai ovatko ne mukava lisä tuomaan satunnaisuutta peliin?
 • Bench boost ja triple captain on mukava lisä peliin. Ne suosivat kärsivällisiä FPL-pelaajia, jotka malttavat jättää ne lopun tuplakierroksille. Toki niillä voi aiemminkin osua varsin maukkaasti, mutta se vaatii jo tuurit kohdilleen. All out attack on mielestäni nykymuodossaan täysin turha chippi.
11: Onko mielestäsi huippupelaajilla joitain tiettyjä taktisia linjauksia, joita useimmat noudattavat? Hyödyntävätkö pro-pelaajat joitain tiettyjä tilastoja tai työkaluka, kuten esim. Fantasy Football Fix?
 • Erilaiset apusivustot kuten FFFix, tilastosaitit, loukkaantumissaitit ja arvonnousu-sivustot ovat ainakin itselläni kovassa käytössä  Twitter on sosiaalisen median kanavista ehdoton ykkönen FPL-pelaajien kesken globaalilla tasolla, ja siellä pääsee osallistumaan keskusteluun halutessaan. Täytyy kuitenkin luottaa omaan tekemiseen, eikä antaa muiden mielipiteiden ohjata liikaa omia päätöksiä.
12: FPL-keskustelu käy englanniksi todella kuumana. Twitter on täynnä ‘banteria’ ja satoja jos ei tuhansia FPL-tilejä. Mitä mieltä olet pelin tästä puolesta ja keskustelun tasosta?
 • Vaikka Twitterissä onkin hyvää keskustelua ja paljon FPL-aiheisia tilejä, niin kannattaa huomioida, että ne eivät ole välttämättä keskivertoa kovempia pelaajia tässä pelissä. Tein taannoin vertailua lukuisista FPL-tileistä ja heidän sijoitukset olivat kaukana omastani, joten olen keskittynyt vain tiettyjen tilien ja blogien seuraamiseen. Asialinjan fantasyblogi on hyvä avaus, toivotaan että sen myötä viriää keskustelua jatkossa enemmän myös suomen kielellä. Myös Futisforumilla on ajoittain hyvää keskustelua aiheesta.
 • Mielestäni paras tapa kehittää omaa peliään on jutella FPL-asioista jonkun luotettavan kaverin/kavereiden kanssa ja peilailla ajatuksia sekä ideoita eri pelaajien kohdalla. Tässä on tietysti omat haasteensa, jos kaveri on mukana samoissa kimpoissa. Pitkässä juoksussa tiedonvaihto kuitenkin hyödyttää varmasti kaikkia osapuolia!
13: Liittyen äskeiseen. Suosittele jotain suomalaisia ja/tai ulkomaisia twitter-tilejä ja/tai www-sivustoja, joita olisi syytä seurata. Oma suosikkini on CalleditFPL!
 • Suomalaisista kannattaa ottaa seurantaan ainakin @huapis ja @kiltroni. Ulkomaisista @BenDinnery on ehdoton loukkaantumisten asiantuntija.
14: Viime vuosina Eurooppaan on rantautunut jenkkilästä myös daily fantasy eli päivittäinen fantasyfutis (jos DFS ei ole  jollekin lukijalle tuttu, niin tämä artikkeli selventää asiaa). Oletko itse kokeillut tätä pelimuotoa?
 • DFS:aa en ole vielä pelannut, mutta vähän vastaavaa, eli FanTeamia olen kokeillut pari kautta. Siinä on potentiaalia tehdä rahaa tietämyksellä, mutta softa on vielä niin buginen, että oma innostukseni on sen myötä lopahtanut siinä.
15: Jos mietitään uutta kautta, niin mitä uudistuksia haluaisit tehdä peliin? 
 • All out attackin muuttaisin sellaiseksi, että saa itse päättää muodon, kunhan kentällä on se 11 pelaajaa. Eli voisi halutessaan pelata vaikkapa kahdella mokella. Kapteenin merkitys on pelissä mielestäni liian suuri ja siksi antaisin kapteenille pisteet vain 1.5 kertaisena, jolloin sattuman rooli vähenisi.
16: Heitä vielä loppukommentit haastattelun päätteeksi!
 • Kaikki Twitteriä käyttävät, liittykää ensi kaudella mukaan perustamaani ”twitternistit”-kimppaan ja seuratkaa kyseistä häsää ja sekä osallistukaa keskusteluun #fplfi alla, niin saadaan sen myötä hyvää pöhinää aikaan. Pian fpl-saittikin taas aukeaa ja joukkueen rakentaminen pääsee alkamaan! Terveisin: @MascoOuka

Asialinja haluaa kiittää Markoa tästä mainiosta haastattelusta. Sivuston FPL-katsaukset jatkuvat jälleen elokuussa!

Kuva: Flickr / David Holt

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

4 Comments

 1. […] voit parantaa fantasyfutis-menestystäsi. Suosittelemme lukemaan myös tunnetun suomalaispelaajan Marko Seppälän haastattelun. Marko antaa artikkelissa hyviä vinkkejä aloitteleville […]

 2. […] myös FPL-pelaaja Marko Seppälän haastattelu täältä. Jutussa käydään läpi mennyttä sekä tulevaa kautta. Marko antaa myös vinkkejä […]

 3. […] lukemaan myös nämä Asialinjan artikkelit: Marko Seppälän haastattelu, Valioliigan kausiennakko, FPL-kausiennakko ja FPL draft -formaatin […]

 4. […] lukemaan myös nämä Asialinjan artikkelit: Marko Seppälän haastattelu, Valioliigan kausiennakko, FPL-kausiennakko ja FPL draft -formaatin […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Fantasyfutis