Futisforum
Brittifutista

Futisforumilla 18 vuotta – epäilijöille kusta viuluun!

Rekrytoin vuoden 2004 heinäkuussa tuolloin jalkapalloliigan peränpitäjänä räpiköineen FF Jaron päävalmentajaksi Hannu Tourun. Toren valinta niin sanotusti jakoi mielipiteitä syistä, jotka olisivat oman värikkään kertomuksensa aihe, mutta nyt hypätään heinäkuun 25. päivän iltapäivään mainittuna herran vuonna 2004.

Olimme edellisenä iltana kaataneet Toren kotiavauksessa TP-47:n 3000:n katsojan edessä maalein 3-0, Jaron viisi edeltävää matsia olivat päättyneet tappioihin yhteislukemin 1-14. Ilmapiiri oli samaan aikaan varautunut ja ekstaattinen, tästäkö alkaisi nousu valoa kohti? Päätin hetken mielijohteesta näyttää Torelle erään Futisforum-keskustelupalstalle lähetetyn viestin (jota en enää löydä, vaikka jossain tuolla se on), se meni osapuilleen näin: “Tore lorottaa epäilijöille kusta viuluun.”

Muistan tuoreen päävalmentajamme reaktion kuin eilisen päivän: hän tyrskähteli naurusta ja toisteli mainiona pitämäänsä ilmaisua, kusta viuluun! Ja päivitteli, että kaikkea siellä internetissä on. Kusta viuluun -termistä tuli puheissamme lentelevä lause koko loppukaudeksi, kun sarjapaikka säilyi lopulta turvallisella marginaalilla.

Tuosta on yli kolmetoista vuotta, Hannu on ollut ammattivalmennushommista eläkkeellä hyvän aikaa, itse olen Jaron toiminnanjohtajapestin jälkeen tehnyt futiksen parissa erilaisia töitä joko pää- tai sivutoimisesti ja aina välillä jotain ihan mutta. Elämä vienyt, tuonut, antanut, ottanut ja mitä noita kliseitä onkaan. Yksi asia kuitenkin oli jo hyvän aikaa ennen ammoista Jaro-pestiäni ja on yhä.

Oli Futisforum, nykyään äärimmäisellä valtaosalla keskustelijoista Futisforum2.

Eksyin sille alkuperäiselle forumille (kuvassa yllä) muistaakseni päivälleen 18 vuotta sitten. Jos ihmettelette, miten tuollaista voi muistaa, niin minäpä kerron. Olin tullut kokoomuksen edustajana valituksi Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen. Pestin etuihin kuului oma työpiste avokonttorissa SYL:n toimistolla Helsingissä, osoitteessa Kalevankatu 3. Siis kokonaan omassa käytössä oman salasalan takana oleva tietokone silloisen mittapuun mukaan huippunopealla nettiyhteydellä. Jaettuihin koneisiin ja kotikoneiden lankapuhelinmodeemiyhteyksiin tottuneelle tuo oli pala taivasta maan päällä. Taivasta, jossa oli jopa pornoa.

Sain työpisteeni käyttööni maanantaina 20. joulukuuta vuonna 1999, vaikka pesti virallisesti alkoi vuoden alusta. Kaiken lisäksi kirjoituspöytäni oli huoneen nurkassa niin, että kukaan ei nähnyt, missä surffasin. Käytössäni oli ATK-gurujen ylistämä Alltheweb-hakukone. En muista miten päädyin Futisforumille, mutta päädyin kuitenkin.

Nyt, vuoden 2018 sarastaessa, tilastot kertovat Maakuntasatraappi-nimimerkilläni kirjoitetun Futisforumille ja Futisforum2:lle yhteensä 47 570 viestiä. Rekisteröin tuon nimimerkin ykkösforumille vasta alkuvuodesta 2005, sitä ennen kirjoittelin muutamalla satunnaisella tunnuksella. Vanha forum oli kaoottinen paikka, jossa nimimerkkiinsä ei kannattanut liikaa rakastua. Yhtä kaikki uskaltaa sanoa, että olen 18 vuoden aikana kirjoittanut futisforumille (molemmissa muodoissaan yhteenlaskettuna) osapuilleen 50 000 viestiä ja viettänyt siellä tolkuttomasti aikaa.

Mitä järkeä?

Eksistentialistisen tason kysymys, jonka voi laajentaa moneen jokapäiväisen elämämme osa-alueeseen. Mitä järkeä on viihteessä, mitä järkeä on somessa? Teemme – onneksi – valtavasti asioita ilman suoranaista hyötymistarkoitusta. Joskus kun Jeltsin vielä oli Venäjän presidentti ja Ahtisaari Suomen, joskus kun Töölön jalkapallostadionia vasta rakennettiin, kun valuuttamme oli markka ja kun Viroon tarvittiin viisumi minä löysin internetistä jotain, mistä tykkäsin. Ja tykkään 44-vuotiaana miehenä yhä, joten kusta viuluun sille, joka epäilee minun omaksi ilokseni tekemääni valintaa.

Mikä futisforumissa ja futisforum-kulttuurissa sitten niin viehättää, että palstasta on aikojen saatossa muotoutunut aikuisikänäni eniten aikaa vienyt harrastus? Alkuperäinen forum oli se (surullisen)kuuluisa anarkistinen mekka, nykyisen olen joskus angstisella hetkelläni haukkunut keskinkertaiseksi ja ainakin henkisesti keskiluokkaiseksi sekä keskimittaiseksi. Alkuperäistä forumia enemmän tai vähemmän ylläpiti Palloliitolta saaduilla suunnattomilla konsulttipalkkioilla rikastunut Arto Vallila Makra-yhtiöineen, kakkonen taas on yhden yritteliään miehen ja talkootöinä hommia paiskovien säntillisten moderaattoreiden voimin pyörivä asiallisesti hoidettu paikka. Makra yritti aikoineen jopa kerätä forumisteilta rahaa Palloliiton maksamien miljoonien bonukseksi, FF2 sellaista ei ole tehnyt.

Futisforum on kuitenkin aina tarkoittanut ensisijaisesti forumisteja, joista jotkut ovat olleet mukana jopa kauemmin kuin minä. Ykkösforum käynnistyi vuonna 1996. Käyttöliittymä on kakkosellakin yhä alkukantainen ja pelkistetty, sopii hyvin.

Minä olen ollut mukana muiden forumistien vuoksi samoin kuin kaikki muutkin. Väki vaihtuu, jotkut pysyvät, jotkut jopa palaavat pitkän tauon jälkeen. Osa nykyforumisteista on syntynyt ykkösforumin alkamisen jälkeen, tosin ei kovin suuri osa. FF2:n kaltainen paikka ei ainakaan enää edusta nuorisokulttuuria eikä internet ole enää nuori.

Tässä kohtaa on suuri kiusaus yrittää sanoa jotain syvällistä ja oivaltavaa. En kykene vastustamaan.

Ihmisten maailma on jatkuvaa rajanvetoa siitä, miten vakavasti otamme minkäkin asian (tärkein asia meille jokaiselle on tässäkin mielessä minä itse, siis se, kuinka vakavasti otan itseni). Futisforum-kulttuurissa tätä rajanvetoa tehdään joka hetki. Synkeää paasaajaa ei oteta oikein vakavasti eikä pelkkää hassuttelijaakaan. Toisaalta läheskään kaikkien keskustelijoiden tavoite ei olekaan tulla otetuksi mahdollisimman vakavasti. Toistoa tarkoituksella, koska vakavasti otettavuus eri muodoissaan ja kulmissaan on forumin verbaalimiekkailujen pelilaudalla ikuisesti.

Otetaan esimerkiksi aina tähän aikaan vuodesta käynnissä oleva Vuoden forumisti -äänestys. Aikuiset miehet (seassa pari naistakin) äänestävät keskuudestaan vuoden parhaan tai muka parhaan forumistin ja lopuksi kaikista ääniä saaneista laaditaan listaus. Tämä listaus lisätään kaikkien aikojen maratontaulukkoon, minkä jälkeen tuloksia analysoidaan, pohditaan, väännellään ja käännellään.

Niin että kuka siellä maratontaulukossa on ykkösenä?

Meikäläinen, mutta tänä vuonna taitaa olla edessä tipahtaminen takaisin kakkossijalle. Minkä vuoksi tämä kirjoitus tullaan enemmän tai vähemmän vakavissaan tulkitsemaan tarkoitukseksi saada potentiaaliset äänestäjäni liikkeelle!

Näin siis aikuisten ihmisten keskuudessa palstalla, jonka kirjoittajakunta on keskimäärin varsin korkeasti koulutettua, urbaania ja osin jopa kosmopoliittista. Tällaisessa näennäisen lapsellisessa ja järjettömässä toiminnassa on futisforumin piilevin hienous.

Jos futisforum on sinulle entuudestaan vieras paikka ja käsite, niin onneksi olkoon, että jaksoit tänne saakka. En ole yrittänytkään selittää minkälaista keskustelua siellä käydään, mistä aihepiireistä itse nykyään lähinnä kirjoittelen tai miksi HH:lle ostetaan lahjaksi savisorsa. Kaikkea ei tarvitse eikä voi selittää.

Tarkennettakoon lopuksi, etten silloin päivälleen 18 vuotta sitten Kalevankadulla vielä rekisteröinyt nimimerkkiä, joten jo viime vuosituhannella kirjoittaneiden kunniakkaaseen joukkoon en lukeudu. En muista kirjoittajaksi ryhtymistä ollenkaan yhtä tarkkaan kuin forumin lukemisen aloittamista, mutta joskus vuotta-paria myöhemmin sain viimein rekisteröidyttyä.

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.