Gasum maakaasuauto
Teknologia

Gasum tarjoaa tankkausta maakaasuautoille kiinteään kk-hintaan

Tällä viikolla on julkistettu mielenkiintoinen uutinen liittyen kaasuautojen käyttöön: kotimainen yhtiö Gasum alkaa tarjota kiinteää kuukausihintaa autojen tankkaukseen. Kaasuautoon voi tankata polttoainetta rajattomasti 18 kuukauden ajan, ja hinta on 69e/kk maakaasulle sekä 89e/kk kotimaiselle biokaasulle. Kampanja on suunnattu Gasumin uusille sekä olemassa oleville GasCard-asiakkaille, jotka ostavat tai maahantuovat kaasuauton kampanjan aikana.

Kyseessä on mielenkiintoinen hinnoittelu, sillä vastaavaa ei ole nähty (eikä nähdä) perinteisillä bensa-asemilla. Kaasun kohdalla tilanne on kuitenkin erilainen, johtuen jo pelkästään varsin pienestä käyttäjämäärästä. Suomen liikenteessä on pari tuhatta kaasuautoa, ja uusia tulee vuosittain parin sadan lisävauhtia. Kokoluokka on siis karkeasti sama kuin täyssähköllä toimivissa autoissa. Mitä hyötyjä ja haittoja kaasuautojen käytössä on, ja miksi sellainen kannattaisi hankkia?

Sähköautoon verrattuna käytännöllisempi ratkaisu

Kaasuautot ovat teknologialtaan monien mielestä “turvallisempi” vaihtoehto kuin täysin sähköllä liikkuva kulkupeli. Sähköautoissa on omat ongelmansa esimerkiksi toimintasäteen ja latauspisteiden kanssa, mikä pelottaa monia ostajia. Kaasuauton etuna on se, että ajoneuvosta löytyy kaasusäiliön lisäksi tankki tutulle ja turvalliselle polttoaineelle. Näin ollen tankkauspisteiden kanssa ei tule ongelmaa, koska autoon voi aina tilanteen vaatiessa tankata myös bensiiniä tai dieseliä. Tällä hetkellä kaasuasemia on Suomessa 28 kappaletta, mutta valtio-omisteisen Gasumin tarkoituksena on tuplata määrä lähivuosina. Kaasuautojen idea on siinä, että niissä käytetään voimanlähteenä joko maakaasua, tai kotimaista biokaasua. Tällaista ajopeliä ei välttämättä tarvitse ostaa uutena, vaan olemassa oleva polttomoottoriauto voidaan myös konvertoida kaasulla kulkevaksi.

Kaasuautojen suurin myyntivaltti on tietysti ympäristöystävällisyys. Hiilidioksidipäästöt ovat maakaasulla ajettaessa 25% ja biokaasulla peräti 97% pienemmät kuin polttomoottoriautoissa. Kemialliselta koostumukseltaan molemmat ovat samaa ainetta (metaania), mutta maakaasu on siis fossiilinen polttoaine. Biokaasu on täysin uusiutuvaa energiaa, jota voidaan tuottaa esimerkiksi syömäkelvottomista ruoasta tai muusta biojätteestä.

Sähköautoihin verrattuna kaasuautoilla on tärkeitä käytännön etuja. Suurin ongelma sähköautoissa on tällä hetkellä niiden toimintasäde, joka on kaasuautoissa polttomoottoriauton luokkaa – tai jopa pidempi. Lisäksi itse tankkaus on sähköautoissa usein aikaa vievä prosessi, joka voi vaatia pidemmillä matkoilla kymmenien minuuttien stoppauksen. Kaasuauton tankkaus sujuu yhtä nopeasti kuin polttomoottoriajoneuvon. Lisäksi bonuksena on aiemmin mainittu riippumattomuus harvoista kaasuasemista; tarvittaessa autoon voi tankata perinteistä bensaa, jos muuta ei ole saatavilla.

Rajalliset markkinat ja jälleenmyynti huolettavat monia

Kaasuautojen ongelmat ovat hieman vastaavat sähköautojen kanssa. Kaasuautot ovat aina erikoisversioita, joten niiden saatavuus on rajallista. Polttomoottorilla kulkevia merkkejä ja malleja on lukematon määrä, mutta sähköllä tai kaasulla toimivia malleja vain muutamia. Monet merkit eivät tarjoa niitä lainkaan, joten todennäköisesti sinulla ei ole mahdollisuutta ostaa suosikkiautoasi sähkö- tai kaasukäyttöisenä. Tosin, vanha (tai uusi) bensiini- ja dieselkäyttöinen auto voidaan konvertoida toimivaksi myös kaasulla. Mutta tämä taas maksaa. Yleisten arvioiden mukaan kaasuautokonversion saisi takaisin hieman alle kahdessa vuodessa.

Yksi kuluttajia pelottava asia on sähköautojen jälleenmyyntiarvo, josta kirjoitimme myös aiemmassa artikkelissamme. Jokainen haluaisi ostaa auton uutena, jolloin uusi tekniikka ja sen mahdollinen toimimattomuus ei pelota. Uudet sähköautot taas ovat kalliita, mikä aiheuttaa omat ongelmansa. Harva haluaa ostaa 5-6v käytetyn sähköauton juuri nyt, joten auton myyntivaiheessa on todennäköisesti edessä roima hinnanpudotus. Sama ongelma on myös kaasuautoilla: ympäristöystävälliselle tekniikalle löytyy aina oma kannattajakuntansa, mutta massat valitsevat vielä pitkän aikaa varman päälle. Molempien tilanne tulee ajan myötä paranemaan, kunhan autot yleistyvät, ja tietoa sekä käyttökokemuksia niiden tekniikasta tulee yleisön tietoon.

Uusiutuvaa energiaa käyttävät autot ovat tulevaisuus

Sähköllä ja kaasulla toimivat ajoneuvot ovat tulevaisuus, se on aivan selvää. Niitä on jo paljon käytössä julkisessa liikenteessä, jossa vanhat ja saastuttavat bussit onkin fiksua korvata puhtaammilla energianlähteillä. Fossiiliset polttoaineet tulevat ajan myötä käymään niin vähiin (ja muuttumaan niin kalliiksi), että niitä ei kannata käyttää yksityisautoilun voimanlähteenä. Tällä hetkellä molempien edellä mainittujen tekniikoiden kasvu on vielä Suomessa hidasta, ja latauspisteitä on vähän.

Ihmisten asenne uutta ja erikoista tekniikkaa kohtaa on vielä liian epäilevä, mikä vaikuttaa paljon auton jälleenmyyntiarvoon. Ajan myötä tämä tulee muuttumaan, ja todennäköisesti naapurimaiden (Ruotsi & Norja) huomattavasti ripeämpi kehitys potkii myös Suomen kuluttajia liikkeelle jossain vaiheessa. Näiden vaihtoehtojen lisäksi autonvalmistajille riitää myös uskoa vetyautoiluun, mutta niiden yleistyminen on vielä huomattavasti sähköä ja maakaasuakin hitaampaa.

Kuva: Adobe Stock

Web Hosting

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] joka vähentäisi kuluttajan pelkoa auton hankinnasta? Suomi voisi olla myös edelläkävijä kaasuautojen käytössä. Vaihtoehtoja on […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Teknologia