Golf vedonlyönti
Vedonlyöntiopas

Vedonlyöntiopas: Golf-vedonlyönti

Golf vedonlyönti voi olla tuottoisaa puuhaa, jos lajin perusteet ovat hallussa. Tämä vedonlyöntiopas tarjoaa hyödyllistä luettavaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita golf-vedonlyönnistä. Miten golf-pelaajat laitetaan paremmuusjärjestykseen? Entä kuinka paljon painoarvoa tulee laittaa golffarin päivän kunnolle? Tämä artikkeli tarjoaa vastaukset mm. näihin kysymyksiin.

Tilastodataa on paljon tarjolla

Tilastot ovat nykyään suuressa roolissa niin golfissa, kuin monissa muissakin lajeissa, jotka ovat Yhdysvalloissa suosittuja. Pelkästään PGA Tourin kotisivuilta löytyy satoja erilaisia tilastoja. Tilastoinnit ovat myös kehittyneet kovaa vauhtia. Alkuaikoina tilastoja laskettiin vain tulosten perusteella, mutta jo parin vuosikymmenen ajan tilastoissa on kuvattu mm. lähestymisten onnistumista kuvaavia griiniosumia.

2000-luvulla PGA alkoi mitata laserilla jokaisen kentällä suoritetun lyönnin useimmissa turnauksissa. Tämä toimenpide on suorastaan räjäyttänyt tilastointimahdollisuudet, sillä pelisuoritus voidaan pilkkoa todella pieniin osiin.

Tilastoja tutkiessa kannattaa muistaa, että golfille on lajina tyypillistä satunnaisuus. Yksi epäonninen pomppu sadettajan kannesta voi maksaa ammattigolffarillekin kaksi lyöntiä. Vastaavasti onnekkaista pompuista tai kaukaa upotetuista puteista voi helposti syntyä muutama birdie yksittäisellä kierroksella. On täysin normaalia, että ammattilainen pelaa yhtenä päivänä kolme lyöntiä yli kentän ihannetuloksen ja seuraavana päivänä kolme alle.

SG-tilastointi on tärkeä tietolähde

Jos vedonlyöntipäätöksiä haluaa tehdä tilastojen perusteella sekä mahdollisimman pienellä vaivalla, on ratkaisu Mark Broadien kehittämä Shots gained (SG)-tilastointi. SG-tilastojen ideana on kuvata sitä, kuinka monta lyöntiä pelaaja voittaa (tai häviää) keskimääräistä pelaajaa vastaan per kierros. Shots gained voidaan jakaa neljään osaan: avaukset, lähestymiset, lähipeli, putit. Esimerkiksi puttien osalta tilasto ottaa huomioon sen, miten pitkästä putista on kyse. Tilasto sisältää siis huomattavasti vähemmän kohinaa, kuin esimerkiksi pelkkä puttien määrä.

golf vedonlyönti

Shots Gained: Total -tilasto kuvaa pelaajan tasoa muihin pelaajiin verrattuna. Tämä lukema sopii perustason mittariksi huomattavasti paremmin, kuin esimerkiksi kierroskeskiarvo. Puhtaiden kierrostulosten tuijottaminen johtaa vedonlyöjän harhaan, koska kenttien ihannetulokset sekä vaativuus vaihtelevat suuresti. SG-tilastoinnit poistavat tämän epäkohdan ja soveltuvat erinomaisesti voimaluvuksi, joka on helposti saatavilla.

Golf vedonlyönti – erilaiset pelimuodot

Golf-turnauksia pelataan ympäri vuoden aina jossain päin maailmaa. Vetokohteiden tarjonnasta ei ole pulaa, sillä vedonvälittäjät ottavat kohteikseen 5-10 suosituinta kiertuetta. Paras pelitarjonta löytyy suurimmille kiertueille, eli miesten PGA Tourille sekä European Tourille. Nämä turnaukset keräävät myös selkeästi isoimmat vetovaihdot.

Tyypillisesti vetoa lyödään muiden yksilölajien tapaan turnauksen voittajasta, pelaajien top X sijoituksesta sekä H2H-kohteista (eli kumpi pelaajista sijoittuu turnauksessa paremmin). Näitä kohteita on tarjolla käytännössä jokaisella vedonvälittäjällä ympäri maailman. Vetopörsseissä voittajakohteet keräävät yleensä miljoonien pelivaihdot.

Pelikassa kasvaa H2H-vedoilla

Pelikassan kasvattamisen kannalta fiksuimmat golf-vedot ovat koko turnauksen sekä yksittäisten kierrosten H2H (head-to-head)-vedot. Näitäkin vetoja on laajasti tarjolla jokaisella vedonvälittäjällä ja niiden suosio kasvaa koko ajan. Vetomuodon suurin etu on luonnollisesti se, että osumistodennäköisyys on keskimäärin luokkaa 50%. Harrastepelaajan työmäärä putoaa myös merkittävästi, sillä H2H-vedoissa analysoit koko kentän sijasta vain kahta pelaajaa.

Suurimpiin turnauksiin (Majors ja WGC) on tarjolla myös useita erikoisvetoja. Perinteisimpiä ovat ennalta määriteltyjen pelaajaryhmien keskinäistä paremmuutta koskevat vedot. Kohteena voi siis olla esimerkiksi: kuka suomalaisista tai pohjoismaalaisista pelaajista menestyy parhaiten. Toinen mielenkiintoinen vetomuoto on voittajan tai karsintarajan tulosta koskevat kohteet. Voittaakseen ei siis tarvitse tietää kuka pelaajista onnistuu juuri kyseisessä kilpailussa, vaan tulostason ennustaminen riittää. Näissä kohteissa on ajoittain mahdollisuus tienata rahaa pelkällä sääennusteen seuraamisella; esimerkiksi kovat tuulet vaikuttavat reilustikin kierrostuloksiin.

Päivän kunto golf-vedonlyönnissä

Golfissa päivän kunto on moniin muihin lajeihin verrattuna selvästi oleellisempi tekijä. Suositun hokeman mukaisesti golf on ”mental game”, eli henkisillä asioilla on iso vaikutus tulokseen. Lajin herkkyyden vuoksi useamman kilpailun ajan kestäviä huippusuorituksia sekä pohjakosketuksia nähdään melko usein. Keskitasoinen golffari voi hyvin pelata jopa 4-5 kilpailua putkeen huipputasolla, jos kaikki palaset loksahtavat paikoilleen. Toisaalta kärkipään pelaaja voi vaeltaa varjojen mailla monta kuukautta ennen palautumista omalle tasolle.

Kuten mainittua, golf sisältää hyvinkin paljon satunaisuutta ja kierrostulokset vaihtelevat paljon. Näin ollen muutaman kierroksen poikkeavat esitykset eivät kovinkaan usein kerro lähitulevaisuudesta mitään. Kun pelaajan suoritustasoa korjataan päivän kunnon perusteella, on järkevä otanta 2-5 turnausta.

Lisäksi hyviä suorituksia on monenlaisia. Lyhyen aikavälin hyvät suoritukset puttaamisessa ja lähipelissä ovat yleensä enemmän tuuria kuin taitoa. Edellä mainitut shots gained -tilastot ovat tässäkin kohtaa fiksun golf-vedonlyöjän apuna.

Artikkelin tekstin on tuottanut golf-vedonlyönnin ammattilainen Juuso @Tikkeman. Löydät Juuson loistavat golf-pelivihjeet Ylikerroin.com -foorumilta.

Kuva: Flickr, Public domain

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.