Google tekoäly
Teknologia

Googlen kehittämä tekoäly alkaa siivota verkkokeskusteluita

Vihapuhe, vastakkainasettelu ja yleinen verkkokeskusteluiden aggressiivisuus ovat olleet usein tapetilla viime aikoina. USA:n presidentinvaalit, Brexit ja pakolaiskriisit ovat muun muassa jakaneet kansaa eri puolilla maailmaa. Keskustelu on polarisoitunut ja muuttunut yhä aggressiivisemmaksi, kun ääriryhmät ottavat mittaa toisistaan internetin keskustelupalstoilla. Nykyään kommentointi ei kuitenkaan rajoitu keskustelufoorumeille, vaan se on levinnyt sosiaalisen median lisäksi käytännössä jokaiseen verkkojulkaisuun. Tälläkin sivustolla on kommentointimahdollisuus jokaiseen artikkeliin, ja ihmisiä rohkaistaan myös kommunikoimaan yhä enemmän. Tästä on muodostunut iso ongelma sivuston ylläpitäjille, sillä kommenttien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.

Iso keskustelupalsta tarvitsee ison moderaattoriarmeijan siivoamaan törkeyksiä. Tämän lisäksi suurimpien sanomalehtien ja portaalien keskusteluosiot aiheuttavat sivustojen omistajille valtavasti työtä, kun tarkastettavana voi olla päivittäin jopa kymmeniä tuhansia viestejä. Nyt apuun on kehitetty tekoäly.

Perspective-tekoäly oppii toimimaan kuin ihminen

Kaikille tuttu teknologiayhtiö Google kertoi pari päivää sitten julkaistussa blogipostauksessa Perspective-tekoälystä, joka alkaa siivota New York Times -sivuston keskustelupalstaa. Tutkimusten mukaan yli 70 prosenttia amerikkalaisista on todistanut online-häirintää ja puolet on kokenut sellaista myös itse. Ongelma on siis todellinen, ja tilanne on haastava isoille verkkosivustoille. Keskustelun moderointi ja miljoonien viestien läpikäyminen vie valtavasti aikaa ja rahaa. Ainoa vaihtoehto onkin usein kommentointimahdollisuuden poistaminen kokonaan, kun resursseja sen valvomiseen ei ole. Tähän haetaan nyt apua tekoälyn kautta.

Googlen kehittämä Perspective-tekoäly laitetaan tutkimaan moderaattorien erottamia viestejä. Tekoäly käy läpi haitalliseksi merkittyjä viestejä ja oppii niiden sisällön perusteella arvioimaan uusia kommentteja. Tämän jälkeen moderaattorit saavat viestiin liitettynä konearvion sen mahdollisesta haitallisuudesta, joka nopeuttaa heidän työtään. Viestien koneellinen seulonta tuo myös uusia mahdollisuuksia kommenttien lukijoille. Käyttäjät voivat saada varoituksen viestin haitallisuudesta jo ennen lähetä-napin painallusta. Tämän lisäksi kommenttiosiota voi lukea järjestämällä viestit niiden arvioinnin mukaan järjestykseen. Näin lukija voi seuloa helposti hyvin argumentoidut viestit muiden joukosta.

Suomalaisyhtiö Utopia Analytics on kehittänyt oman työkalunsa

Tekstianalytiikkaa ja koneoppimisalgoritmeja kehittävä Utopia Analytics tarjoaa myös vastaavaa palvelua. Utopia Moderator -työkalu pystyy arvioimaan automaattisesti 90% nettikeskustelijoiden viestistä, ja se on tällä hetkellä jo käytössä esimerkiksi Suomi24 -sivustolla. Tekoäly oppii arvioimaan viestit ihmisen tekemän moderointityön perusteella käyttäen tilastollisia koneoppimisalgoritmeja. Utopia Analytics ei siis määritä asiakkaansa moderointilinjaa, vaan kone opettelee sen esimerkkien avulla. Tämän jälkeen ylläpito voi säätää tekoälyn filtteröinnin tiukkuutta ja keskittyä itse vain hankalimpiin rajatapauksiin.

Koneellinen seulonta on monissa tapauksissa ihmisen tekemää työtä tasalaatuisempaa. Moderaattorilla on hyviä ja huonoja päiviä, ja harva ihminen on täysin neutraali esimerkiksi poliittisissa kysymyksissä. Ihminen voi näin ollen poistaa omassa tunnekuohussaan sinänsä aivan kelvollista ja napakkaa argumentointia, jos se sattuu olemaan liian kriittistä oman maailmankuvan kannalta. Tekoäly ei kuitenkaan kykene vielä täydelliseen moderointiin, ja esimerkiksi sarkasmin havaitseminen voi olla sille hankalaa. Ihmisiä tarvitaan edelleen luomaan koneälylle opetusmateriaali ja käsittelemään hankalat tapaukset.

Tulevaisuudessa ongelmat voivat hyvin siirtyä yhdestä formaatista toiseen. Videon tuottaminen yleistyy koko ajan, ja perinteiset tekstikommentit tullaan jossain vaiheessa varmasti korvaamaan lähettämällä oma näkemys videomuodossa. Tämän keskustelun moderointi onkin taas oma ongelmansa.

Kuva: Pexels

Web Hosting

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Teknologia