grigori rasputin
Historia

Grigori Rasputin – mystinen mies

Grigori Rasputin on jäänyt elämään populaarikulttuurissa mystisenä hahmona. Hän oli pyhä mies, munkki, mystikko, parantaja, selvännäkijä, tsaarin neuvonantaja ja paljon muuta. Pyhimys tai itse paholainen – riippuen näkökulmasta. Rasputinin elämään liittyy lukemattomia legendoja, ja hänen kuolemansa oli myös varsin poikkeuksellinen tapahtuma. Rasputin murhattiin 30. joulukuuta vuonna 1916.

Rasputinin nuoruusvuodet

Grigori Jefimovitš Rasputin syntyi 21. tammikuuta 1869 siperialaisen talonpojan perheeseen pienessä Pokrovskojen kylässä. Vaikka Rasputinin isä oli hieman oppinut mies, niin nuori Grigori jäi vaille opetusta. Alueella ei nimittäin ollut yhtään koulua, ja suurin osa kyläläisistä oli myös lukutaidottomia. Rasputinin nuoruusvuosista ei tiedetä varmuudella juuri mitään, mutta aiheesta on sepitetty paljon legendoja hänen tultuaan kuuluisaksi.

Se on kuitenkin varmaa, että Grigori Rasputin meni naimisiin Praskovya Dubrovina -nimisen naisen kanssa vuonna 1887. Pariskunta sai seitsemän lasta, joista kolme selviytyi aikuisikään saakka.

Vuonna 1897 Rasputinin elämä muuttui peruuttamattomasti. Hän lähti syystä tai toisesta pyhiinvaellusmatkalle Pyhän Nikolaksen luostariin. Rasputin oli tehnyt lyhyempiä uskonnollisia vaelluksia myös aiemmin, mutta vuoden 1897 tapahtumat muuttivat hänet. Matkan syystä on esitetty monia eri teorioita, mutta Rasputinin lopullisia päämääriä voidaan vain arvailla.

Kun Grigori Rasputin palasi kotikyläänsä kuukausien luostarielämän jälkeen, hän oli muuttunut mies.

Maine alkaa kasvaa

Rasputin vietti seuraavat vuodet pyhiinvaeltajan roolissa. Hän matkusti kertomusten mukaan aina Kreikkaan ja Jerusalemiin saakka. Rasputin ei ollut tarkalleen ottaen munkki eikä pappi, mutta tarjosi matkoillaan uskonnollisia opetuksiaan yösijaa vastaan. Hän palasi matkoiltaan myös kotikyläänsä – lähinnä sadonkorjuun aikaan.

Rasputinin maine alkoi levitä 1900-luvun alkuvuosina ympäri Siperiaa. Hänen urakehityksensä lähti toden teolla liikkeelle vuosien 1902-1904 tienoilla, jolloin Rasputin matkusti Kazanin kaupunkiin. Hän herätti tulkinnoillaan aristokraattien ja uskonnollisten johtajien kiinnostuksen. Rasputinin tie vei tämän jälkeen Pietariin, jossa hän tutustui yhä vaikutusvaltaisempiin ortodoksisen kirkon johtajiin.

Rasputin tutustui Pietarissa myös korkea-arvoisiin aristokraatteihin, kuten Montenegron prinsessa Milicaan. Kyseessä oli tsaari Nikolai II:n serkun vaimo. Milicia avasi Rasputinille ovet aina valtakunnan huipulle saakka. ”Jumalan mies” tapasi Tsaari Nikolai II:n sekä hänen vaimonsa Aleksandran marraskuussa 1905.

Samaan aikaan Aleksandran ja tsaaari Nikolain lapsi, Aleksei, oli vakavasti sairas. Hän kärsi hengenvaarallisesta verenvuototaudista, johon ei tuohon aikaan tunnettu parannuskeinoa. Aleksandra oli syvästi uskonnollinen nainen ja uskoi rukouksen parantavaan voimaan. Hän pyysi parantajan maineessa olevaa Rasputinia tapaamaan pojan, ja lopputulos on historiaa. Kertomusten mukaan Rasputin pysäytti pojan verenvuototaudin.

Todennäköinen selitys on se, että Rasputin esti Aleksein lääkäriä antamasta pojalle aspiriinia, jolla on verta ohentava vaikutus. Oli totuus mikä hyvänsä – Aleksandra uskoi Rasputinin kykyjen olevan kruununperijän parantumisen syynä.

Rasputin oli tsaariperheen luottomies

Rasputin alkoi kohota tapahtuneen jälkeen yhä korkeammalle Pietarin eliitin arvoasteikossa. Hän vietti jatkuvasti aikaa tsaariperheen eri jäsenten ja tuttavien kanssa. Samaan aikaan tämä vaikutusvaltainen alkoi saada yhä laajempaa mainetta osallisuudestaan erilaisiin orgioihin.

Vuonna 1912 Rasputinin maine parantajana sai jälleen vahvistusta. Kruununperijä Aleksei oli todella huonossa kunnossa loukattuaan itsensä. Tsaaritar Aleksandra oli kauhuissaan ja sähkötti Rasputinille pyytäen häntä rukoilemaan pojan puolesta. Aleksandra sai vastauksen: “Jumala on nähnyt kyyneleet ja kuullut rukouksesi. Älä pelkää, lapsi ei kuole. Älä anna lääkäreiden häiritä häntä liikaa.”

Poika parani, aivan kuten Rasputin oli luvannut. Tapahtuma sementoi hänen asemansa hallitsijaperheen luottomiehenä.

Hiljalleen Rasputinin suosio alkoi kuitenkin kääntyä hänen tuhokseen. Aristokraatit alkoivat vihata tätä jumalan miestä, joka pääsi maanviljelijän taustastaan huolimatta lähemmäs tsaaria kuin he. Ortodoksinen kirkko taas syytti Rasputinia väärän doktriinin levittämisestä, ja kaiken huipuksi hänen huhuttiin olevan jopa tsaaritar Aleksandran rakastaja.

Rasputin joutui käytännössä sekä vasemmiston että oikeiston hampaisiin poliittisessa kentässä. Vasemmistolle hän oli tsaarin kannattaja ja demokratian vihollinen. Oikeiston mielestä Rasputin oli pasifisti ja Venäjän petturi. Tähän oli myös hyvät perusteet, sillä Rasputin ei halunnut Venäjän ottavan osaa 1. maailmansotaan. Rasputin sanoi sodan puhjettua: jos Venäjä lähtee mukaan 1. maailmansotaan, se tulee olemaan monarkian loppu. Näin todellakin kävi, sillä 1. maailmansodan aiheuttamat seuraukset koituivat koko hallitsijaperheen sekä Rasputinin kohtaloksi.

Rasputin Photo

Kuvassa Rasputin ihailijoidensa keskellä vuonna 1914.

Lopun alkua

Vuoden 1915 tienoilla Rasputinilla oli vahva ote tsaarista ja hänen vaimostaan – Rasputin toimi käytännössä heidän neuvonantajanaan. Sota sujui Venäjän kannalta surkeasti ja Rasputin sai tsaarin vakuuttumaan siitä, että sotatoimia johtanut suuriruhtinas Nikolai Romanov piti vaihtaa. Venäjän tappiot eivät tulisi hellittämään ennen kuin tsaari Nikolai ottaisi armeijan ylipäällikkyyden itselleen. Ja näin myös tapahtui.

Tsaarin johtaessa sotatoimia, Rasputin johti käytännössä maata keisarinna Aleksandran kanssa. Poliittinen tilanne alkoi kiristyä, sillä kansalaisten tyytymättömyys maan tilanteeseen johti mellakoihin useissa kaupungeissa. Rasputin alkoi järjestää uusiksi maan hallintoa, ja useat ministerit vaihdettiin hänelle suosiollisiin miehiin.

Lopulta Rasputinin vastustajat olivat saaneet tarpeekseen ja päättivät murhata tämän mysteerisen miehen vuonna 1916. Rasputin oli joutunut jo pari vuotta aiemmin murhayrityksen kohteeksi lähellä kotikyläänsä, mutta toipui kuin ihmeen kaupalla puukotuksesta vatsaan.

Grigori Rasputin kuolema

Rasputinin murhan takana oli ryhmä aristokraatteja, joihin kuului myös Tsaari Nikolai II:n serkku, suuriruhtinas Dmitri Pavlovits Romanov. Tärkeimmän roolin tapahtumissa sai prinssi Feliks Jusupov, joka kutsui Rasputinin kotiinsa illalliselle Pietarissa sijaitsevaan palatsiin.

Ruokailutilaksi oli järjestetty mahdollisimman äänieristetty huone kellarista. Jusupov yritti ensin tarjoilla Rasputinille syanidilla myrkytettyjä leivonnaisia, mutta hän ei suostunut syömään niitä. Niinpä prinssi siirtyi tehokkaampiin keinoihin ja ampui Rasputinia. Luoti lävisti pyhän miehen vatsan, mutta laukaus ei ollut kuolettava. Rasputin onnistui pakenemaan palatsista, mutta Jusupov ampui häntä uudelleen – tällä kertaa selkärangan lävistänyt osuma oli tuhoisa.

Lopulta Rasputinia ammuttiin palatsin ulkopuolella vielä päähän. Joidenkin teorioiden mukaan luodit ampui Dmitri Pavlovits Romanov tai joku muu salaliittolaisista. Tämän jälkeen hänen ruumiinsa heitettiin jokeen läheiseltä sillalta. Murhamiehet eivät kuitenkaan laittaneet Rasputinin ruumiiseen painoja, joten se löydettiin nopeasti.

Rasputinin kuolemasta on kirjoitettu lukemattomia tarinoita. Joidenkin teorioiden mukaan hän olisi selvinnyt jopa kymmenestä laukauksesta sekä syönyt myrkkyä, joka ei vain tehonnut. Legendan mukaan Rasputin olisi myös selvinnyt luodeista hengissä ja oli vielä elossa, kun hänet pudotettiin hyiseen veteen. Rasputin oli saanut elämänsä aikana lähes yli-inhimillisen maineen, joka väritti luonnollisesti myös miehen kuolemaa.

Jos Rasputinin salamurhan tarkoituksena oli palauttaa tsaari Nikolas II:n suosio hallitsijana, se ei auttanut asiaa. Tsaari joutui luopumaan vallasta vain pari kuukautta myöhemmin ns. helmikuun vallankumouksen seurauksena. Lopulta Venäjän keisarikunta kaatui lopullisesti vuoden 1917 aikana, mikä johti lopulta myös Suomen itsenäisyyteen.

Myös tsaari Nikolai II:n kohtalo oli lopulta hänen uskottunsa kaltainen. Koko Romanovin perhe teloitettiin raa’asti vuonna 1918. Nikolai II:n lisäksi surmansa saivat myös tsaarinna Aleksandra sekä kolme heidän lastaan.

Jälkeen päin Rasputinin maineen virallisti ryhmä tutkijoita kesällä 1917, jotka oli nimittänyt tehtäväänsä keisarivallan syrjäyttänyt väliaikaishallitus. Raportteihin valikoitiin lähinnä Rasputinia panetteleva aineisto. Vladimir Leninin johtama uusi neuvostovaltio pönkitti kuvaa osoittaakseen, kuinka läpimätä keisariperhe oli ollut. Myöhemmin länsimainen viihdeteollisuus tarttui tähän mystiseen henkilöön ja loi Rasputinista haluamansa kuvan.

Kuka Rasputin loppujen lopuksi oikein oli? Harras kirkon mies vai mystikko ja irstailija? Oliko hänellä parantajan taitoja tai selvännäkijän kykyjä? Näihin kysymyksiin ei saada koskaan täydellistä vastausta, ja juuri siksi Rasputinin hahmo onkin niin kiinnostava.

Hän osasi ennen kaikkea käsitellä ihmisiä. Rasputinin karisma vetosi erityisesti naisiin, ja hän sai heidän täyden huomionsa välittömästi astuttuaan huoneeseen.

Köyhistä oloista lähtöisin oleva maanviljelijän poika eteni elämässään niin korkealle, kuin Venäjän valtakunnassa oli mahdollista päästä. Hänen yläpuolellaan olivat vain tsaari Nikolai II vaimoineen, mutta hekin olivat käytännössä Rasputinin pauloissa. Tämän jumalan miehen tarina on kaiken kaikkiaan uskomaton. Ei ole mikään ihme, että Rasputin on jäänyt elämään populaarikulttuuriin ikuisiksi ajoiksi.

Lähde: Rasputin – The Man Behind The Tsarina, Wikipedia, Hoviparantaja Rasputin | Kuva: kuvakaappaus tästä videosta, Karl Bulla [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia