Jussi Halla-aho
Satraapin linjanveto

Halla-ahon sofismia ei voiteta rikostuomioilla tai kauhistelulla

Tehdään alkuun selväksi, etten koskaan äänestäisi Jussi Halla-ahoa mihinkään tehtävään. Toisaalta katson, että perussuomalaisten tuore puheenjohtaja on aikojen saatossa tullut epä-älyllisesti kohdelluksi niin median kuin oikeuslaitoksen toimesta.

Molemmat näkemykseni perustuvat samaan aineistoon eli Halla-ahon kuuluisaan Scripta-blogiin. Olen vuosien saatossa suurimmaksi osaksi lukenut tuon blogin kirjoitukset ja täten erotun useimmista tuntemistani Halla-aho-ilmiöstä kiinnostuneista ihmisistä.

Massiivinen, osin kirjanakin julkaistu aineisto maalaa kuvan oudon katkerasta ja kireästä miehestä, jolla toisaalta on ollut älyä ja aikaa tutustua asioihin perinpohjaisesti.

Argumentointitekniikkana Halla-aho käyttää sofismia, jota kriitikoitaan (kuten Sokratesta, Platonia ja Aristotelesta) mukaillen voisi haukkua saivarteluksi ja näsäviisasteluksi. Otetaan esimerkki: kun eräässä maakuntalehdessä todettiin pääkirjoituksessa, että kännissä tappaminen on suomalaisten kulttuurinen, jopa geneettinen erityispiirre, tarttui sofisti Halla-aho asiaan.

Hän julkaisi aiheesta kaksi kirjoitusta, joissa kysyi, saako vastaavanlaisia väitteitä esittää muistakin kansanryhmistä ja korvasi suomalaiset eräällä maahanmuuttajaryhmällä sekä tappamisen toisella rikoksella. Hän vieläpä otsikoi jälkimmäisen kirjoituksensa täkyksi valtakunnansyyttäjälle.

Valtakunnansyyttäjä tarttui syöttiin ja kirjoitus kävi läpi kaikki oikeusasteet. Korkein oikeus lopulta päätti, että Halla-aho on syyllinen kiihottamisen kansanryhmää kohtaan.

Kuka voitti? Halla-ahon saivartelu katsottiin rikokseksi, mitä se ei oman oikeustajuni mukaan alkuunkaan ole. Samalla jäi varjoon, että tuollainen viisastelu on ilkeää ja kaikkea muuta kuin rakentavaa.

Halla-aho ei tietenkään hyväksynyt tuomiotaan ja sai kannattajiensa silmissä sananvapauden marttyyrin viitan. Nyt kun tämän vänkääjän toisaalta toistellaan olevan oikeudessa tuomittu rasisti, saavat niin hänen kannattajansa kuin vastustajansa olla kummatkin omissa poteroissaan oikeassa. Mutta kuinka moni on edes lukenut puheena olevan olevan kirjoituksen?

Halla-ahon tuomitsijat nostelevat yksittäisistä blogikirjoituksista yksittäisiä virkkeitä, joiden pohjalta Halla-aho sitten demonisoidaan. Samalla periaatteella löytyisi vaikka vanhasta testamentista paljon enemmän otoksia, joissa erehtymätön päähenkilö tai hänen profeettansa hekumoivat vääräuskoisten ja -kansaisten tappamisella, polttamisella, raiskaamisella sun muulla häpäisyllä ja hävityksellä.

Eli ei, laajoja kokonaisuuksia ei voi uskottavasti arvioida yksittäisten virkkeiden perusteella. Kokonaisuutena esimerkiksi raamattu on paljon kestävämpää, iloisempaa ja rakentavampaa luettavaa kuin Jussi Halla-ahon blogi: isossa kirjassa on myös valtavasti toivoa, viisautta ja valoa. Halla-ahon viestistä ne puuttuvat, mutta ei se nyt hyvänen aika hänen vaivalla kirjoittamastaan blogista rikollista materiaalia tee.

Jörn Donnerin kaupallistamaa slogania lainaten: lukeminen kannattaa aina. Jos ei ole vaivautunut lukemaan joitain tiettyjä tekstejä ei niistä kannattaisi vetää johtopäätöksiä. Mikä sivumennen sanoen koskee myös ateisteja ja raamattua, mutta siitä aiheesta joskus toisella kertaa.

Havainto siitä, että Halla-aho on klassinen sofisti ei ole omani, vaan sen teki jo aikaa sitten Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski. Mutta miten antiikin sofistit aikoinaan kukistettiin? Sofistit ymmärtääkseni joko voitettiin näiden omilla aseilla tai sitten heidän väittelytekniikkansa puutteet osoittamalla.

Onko Halla-aho rasisti? Bloginsa perusteella ennemminkin ihmisvihamielisyyteen taipuvainen utilitaristi, eli henkilö, joka määrittelee ihmisen arvon tämän tuottaman hyödyn perusteella.

Kuva: kuvakaappaus halla-aho.com etusivusta.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

3 Comments

  1. […] arvioida samoilla paradigmoilla kuin esimerkiksi Jussi Halla-ahon. Halla-ahon lähestymistapa on, kuten aiemmin tällä palstalla on pohdittu, ihmisvihamielisyyteen saakka utilitaristinen siinä kun Toiviaisen on uskonnollinen eli pohjaa […]

  2. […] kidutus ja keinotekoiset näländädät. Tällaisten mielikuvien liittäminen Halla-ahoon (josta kirjoitin aiemmin kesällä) on nyt […]

  3. […] on ilkeä, repivä, retorisesti tehokas ja edustaa juuri sitä Jussi Halla-ahoa, jonka olen Asialinjalla kuvannut. Sananvalinnatkin ovat ties kuinka usein aiemmin käytettyjä. Halla-aho kyttää iskunpaikkoja ja […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *