Mikä on härkämarkkina (bull market)?

härkämarkkina
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Härkämarkkina on ajanjakso, jolloin markkina on nousutrendissä ja sijoittajilla on positiivinen näkemys tulevasta kurssikehityksestä. Termin härkämarkkina alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. Härkämarkkina ja karhumarkkina ovat toistensa vastakohtia.

Härkämarkkina ja talouskasvu liittyvät usein toisiinsa, mutta härkämarkkina voi esiintyä myös heikossa taloustilanteessa. Härkämarkkinassa sijoittaminen on parhaimmillaan erittäin tuottoisaa, mutta sijoittajan on osattava pitää hermonsa kurissa. Härkämarkkina voi muuttua sen loppuhetkillä kuplaksi, jos sijoittajien sentimentti kasvaa ylioptimisteksi.

Vuodesta 1990 lähtien markkinoilla on nähty neljä selkeää härkämarkkinaa.

Mikä on härkämarkkina?

Härkämarkkina on ajanjakso, jolloin markkina on nousutrendissä ja sijoittajilla on positiivinen näkemys tulevasta kurssikehityksestä. Härkämarkkinasta puhutaan usein osakkeisiin liittyen, mutta sillä voidaan kuvata minkä tahansa sijoituskohteen trendiä.

Sana härkämarkkina on peräisin englanninkielisestä termistä ”bull market”. Härkä symboloi markkinoiden aggressiivisuutta ja voimaa, kun se työntää hintoja ylöspäin. Härkämarkkinan vastakohta on karhumarkkina, englanniksi ”bear market”.

Härkämarkkinalle ei ole olemassa absoluuttisen tarkkaa määritelmää sen pituuden tai prosentuaalisen nousun osalta. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita säätelevä SEC kuvaa härkämarkkinaa seuraavasti:

Härkämarkkina on ajanjakso, jolloin osakekurssit nousevat ja markkinan ilmapiiri on optimistinen. Yleensä härkämarkkinat syntyvät, kun laajan markkinaindeksin nousu on 20 % tai enemmän vähintään kahden kuukauden aikana.

Tämä on mielestäni hyvä yleisen tason kuvaus härkämarkkinasta. Markkina on silloin laaja-alaisesti nousutrendissä yhdistettynä sijoittajien positiiviseen sentimenttiin.

Härkämarkkinalle on myös tyypillistä, että kurssi pysyttelee selvästi yli 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Liukuva keskiarvo on suosittu indikaattori teknisessä analyysissa. Alla olevassa kuvassa on esimerkki Bitcoinin härkämarkkinasta 2020-2021. Vuoden kestänyt härkämarkkina oli niin vahva, että kurssi ei pudonnut edes 50 päivän keskiarvon alapuolelle (sininen trendilinja). Purppura trendilinja on 200 päivän keskiarvo.

bitcoinin härkämarkkina 2020-2021

Härkämarkkina on osakemarkkinalle selvästi karhumarkkinaa tyypillisempi tila. Osakemarkkinat ovat noin 80 prosenttia ajasta nousussa, ja keskimääräinen härkämarkkina on selvästi karhumarkkinaa pidempi. Käyn hieman myöhemmin artikkelissa härkämarkkinan ja karhumarkkinan erot tarkemmin.

Härkämarkkinat ovat sijoittajille hyvää aikaa, sillä ne tarjoavat positiiviset tuottonäkymät. Parhaat ostot tehdään sillä hetkellä, kun karhumarkkina on loppumassa ja kääntymässä härkämarkkinaksi. Tuolloin moni sijoittaja pelkää yhä karhumarkkinan jatkuvan, mutta rohkeille sijoittajille on tarjolla erinomaisia ostopaikkoja.

Mistä härkämarkkinan nimitys on peräisin?

Termin härkämarkkina alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. On olemassa kaksi suosittua teoriaa, jotka ovat molemmat hyvin mahdollisia:

  1. Härän käyttäytyminen
  2. Historialliset kaupankäynnin käytännöt

Termi härkämarkkina voi juontaa juurensa härän tavasta hyökätä, joka on olennainen osa tämän eläimen käyttäytymistä. Kun härkä hyökkää, se työntää sarvensa voimakkaasti ylöspäin. Tämä liike symboloi osakemarkkinoiden nousua, jossa hinnat liikkuvat ylöspäin.

Toinen teoria härkämarkkinan alkuperästä liittyy historiallisiin kaupankäynnin käytäntöihin. Härkiä on perinteisesti pidetty vaurauden ja voiman symboleina monissa kulttuureissa. Niitä on käytetty maksuvälineenä tai vaihdantakohteena kaupankäynnissä, erityisesti maatalous- ja karjatalousyhteisöissä. Tästä syystä härkä on saattanut tulla vertauskuvaksi markkinoille, joilla nähdään vahva ja jatkuva arvonnousu.

Härkämarkkina vs. karhumarkkina

Härkämarkkina ja karhumarkkina ovat toistensa vastakohtia. Tämän lisäksi niillä on myös merkittäviä muita eroja, jotka olen kerännyt alla olevaan taulukkoon. Taulukon lukemat kuvaavat osakemarkkinoita.

ErotHärkämarkkinaKarhumarkkina
Markkinan suunta Nousumarkkina Laskumarkkina
Kesto Voi kestää kuukausista vuosiin. Pisin härkämarkkina on nähty vuosina 2009-2020. Voi kestää kuukausista vuosiin. Pisin karumarkkina nähtiin 1930-luvun laman aikana vuosina 1937-1942.
Keskimääräinen kesto Härkämarkkinan keskimääräinen kesto on 6,6 vuotta. Karhumarkkinan keskimääräinen kesto on 1,3 vuotta.
Keskimääräinen % muutos Kurssit nousevat härkämarkkinan aikana keskimäärin 339 %. Kurssit laskevat karhumarkkinan aikana keskimäärin 38 %.
Englanninkielinen nimi Bull market Bear market

Jos haluat oppia lisää karhumarkkinasta, Asialinjasta löytyy kattava artikkeli aiheesta: Mitä karhumarkkina tarkoittaa?

Jokaisella omaisuusluokalla on hieman erilaiset härkä- ja karhumarkkinansa, koska kursseja ohjaavat erilaiset ajurit. Esimerkiksi kullan tai öljyn kurssi ei liiku aina samoista syistä kuin osakemarkkina.

On myös hyvä muistaa, että härkämarkkinassakin on aina poikkeuksia. Jotkut sijoituskohteet nousevat enemmän kuin muut. Yhtiöitä voi myös mennä konkurssiin härkämarkkinan aikana, vaikka se onkin epätodennäköisempää kuin laskumarkkinassa.

Härkämarkkina ja talous

Härkämarkkina ja talouskasvu liittyvät usein toisiinsa, mutta härkämarkkina voi esiintyä myös heikossa taloustilanteessa. Vuoden 2023 härkämarkkina osakkeissa on tästä hyvä esimerkki. Moni analyytikko odotti vuodelle 2023 taantumaa Yhdysvalloissa, mutta etenkin teknologiasektori nousi vahvasti koko vuoden suuryhtiöiden vetämänä.

Alla on kuva teknologiayhtiöitä kuvaavasta Nasdaq-indeksistä vuonna 2023. Indeksi nousi noin 10.500 pisteestä yli 14.400 pisteeseen vuoden 2023 aikana.

nasdaq 2023

Markkina jatkoi myös nousuaan vuoden 2023 lopulla siitäkin huolimatta, että moni indikaattori on alkanut ennakoide taantumaa vuoden 2024 alkuun. Miten tämä on mahdollista?

Osakekurssit ennakoivat Yhdysvaltain keskuspankin laskevan vihdoin ohjauskorkoaan vuosien 2022-2023 nousujen jälkeen. Osakemarkkin katsoo siis tulevaisuuteen ja näkee markkinoille tulevaa likviditeettiä, mikä auttaa etenkin spekulatiivisempi teknologiayhtiöitä nousuun. Myös Bitcoinin kurssi on noussut vuonna 2023 yli 140 prosenttia.

Vuosi 2023 on hyvä esimerkki siitä, että härkämarkkina voidaan nähdä osakkeissa myös epävarmassa taloustilanteessa.

Strategiavinkkejä härkämarkkinassa sijoittamiseen

Härkämarkkinassa sijoittaminen on parhaimmillaan erittäin tuottoisaa, mutta sijoittajan on osattava pitää hermonsa kurissa. Markkina pyrkii nimittäin ravistelemaan sinua jatkuvasti ja kylvämään epäluuloa.”Onko härkämarkkina oikeasti alkanut? Entä jos nousu loppuukin huomenna?” Sijoittaminen ei ole koskaan helppoa, mutta hallitsemalla tunteesi ja seuraamalla faktoja pärjäät oikein hyvin.

Tässä muutamia hyviä vinkkejä.

  1. Tunnista härkämarkkina: Tärkein vinkki on tunnistaa milloin härkämarkkina on käynnistynyt. Seuraa muita alan ammattilaisia ja tee omat johtopäätöksesi. Hyvä nyrkkisääntö on seurata kurssien nousua 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle.
  2. Luota faktoihin: Kun markkina kääntyy karhumarkkinasta härkämarkkinaan, media on täynnä negatiivista julkisuutta. Sijoittajille on yhä muistissa karhumarkkinan tuska, ja suurin osa ei halua uskoa härkämarkkinan alkaneen. Muista, että markkina on suurimman osan ajasta härkämarkkinassa.
  3. Älä hermoile: Myös härkämarkkinan aikana nähdään dippejä. Kurssit testaavat jatkuvasti etenkin 20 ja 50 päivän keskiarvoja. Niin kauan kun ollaan 200 päivän keskiarvon yläpuolella, ei ole syytä huoleen. Media on täynnä tuomiopäivän pasuunoja, jotka missasivat nousurallin ja huutavat jokaisen dipin aikana karhumarkkinan alkamista.

härkämarkkina määritys

Seuraavassa on myös muutama varoituksen sana.

  1. Älä missaa parhaita nousijoita: Eri sektorit performoivat hyvin eri tavoin härkämarkkinassa. Hyvä nyrkkisääntö on se, että eniten romahtaneet sektorit (kuten teknologia, kasvuosakkeet) nousevat usein nopeimmin härkämarkkinan alussa. Älä missaa näitä mahdollisuuksia.
  2. Älä vivuta: Jätä vivuttaminen alan ammattilaisille ja treidaajille. Voit menettää vivuttaessa paljon pääomaa härkämarkkinan dippien aikana, jos et hallitse tätä työkalua oikein.
  3. Varo FOMOa: Muista kotiuttaa voittoja, älä sokaistu muiden sijoittajien tavoin uskomaan, että härkämarkkina jatkuu ikuisesti. Härkämarkkinan aikana näet aina ”parempia sijoituskohteita”, joihin FOMO yrittää ohjata sinua. Pidä kiinni omasta strategiastasi, älä FOMOa.

Yllä olevien neuvojen avulla pärjäät selvästi keskivertosijoittajaa paremmin. Seuraavassa kappaleessa kerron, miten härkämarkkinat päättyvät.

Härkämarkkina päättyy euforiaan

Härkämarkkina voi muuttua sen loppuhetkillä kuplaksi, jos sijoittajien sentimentti kasvaa ylioptimisteksi. Tässä kohtaa puhutaan usein euforiavaiheesta. Näet alla kuvan klassisesta Wall Street Cheat Sheetistä, joka kuvaa markkinoiden psykologiaa. Härkämarkkina alkaa kuvan vasemmasta alanurkasta ja päättyy euforiavaiheeseen.

wall street cheat sheet

Euforiavaiheessa nähdään usein koko bull-markkinan kovimmat prosentuaaliset nousut. Sen alkumetrit eli ”Hope” ja ”Disbelief” ovat usein hidasta nousua, ja englanniksi puhutaan usein termistä ”climbing a wall of worry”. Mitä lähempänä ollaan bull-markkinan huippua, sitä korkeampi kulmakerroin kurssinousuilla myös on.

Mitä volatiilimpi markkina, sitä rajumpia nousuja nähdään. Kryptovaluutat ovat hyvä esimerkki markkinasta, jossa voidaan nähdä jopa 10x-100x nousuja parin kuukauden aikana euforiavaiheessa.

Härkämarkkinan euforiavaiheessa voidaan  nähdä parabolista kurssinousua myös osakkeissa. Tuo on vaihe, jolloin kaikki ryntäävät markkinoille helpon rahan toivossa. Muodostuu kupla eli sijoituskohteiden hinnat nousevat kestämättömälle tasolle, ja lopulta markkina romahtaa rajusti.

Ensimmäisen romahduksen jälkeen nähdään usein vielä ns. ”complacency”-vaihe, joka huijaa monia uskomaan härkämarkkinan vielä jatkuvan.

Historiallisia härkämarkkinoita

Vuodesta 1990 lähtien markkinoilla on nähty neljä selkeää härkämarkkinaa. Seuraavassa saat lyhyen kuvauksen niiden historiasta. Tarkastelen tässä Yhdysvaltain osakemarkkinaa, sillä maailman muut osakemarkkinat seuraavat hyvin pitkälti niiden trendiä.

1990-luvun härkämarkkina

Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi nousi 1990-luvun härkämarkkinassa yli 800 prosenttia. Kyseessä oli pitkä härkämarkkina, joka huipentui vuosituhannen vaihteessa ”teknokuplaan” eli tekonlogiayhtiöiden rajuun kurssinousuun. Härkämarkkinan huippu aiheutui 1990-luvun lopulla käynnistyneestä internet-vallankumouksesta. Kaikki internetiin liittyvät yritykset nousivat räjähdysmäisesti, vaikka ne eivät tehneet edes tuottoisaa bisnestä.

1990-luvun härkämarkkinan huippu saavutettiin kesällä 2000. Tästä käynnistynyt karhumarkkina jatkui aina syksyyn 2002 saakka eli hieman yli kaksi vuotta.

Asuntokuplaan johtanut härkämarkkina

Vuonna 2022 päättyneestä karhumarkkinasta käynnistyi yli kuuden vuoden mittainen härkämarkkina. Se on monien sijoittajien parhaiten tuntema nousuralli, joka huipentui vuoden 2008 finanssikriisiin.

Tämän härkämarkkinan taustalla oli Yhdysvalloissa käynnistynyt asuntobuumi. Ihmiset saivat halpaa lainaa ja spekuloivat asuntojen hinnannousulla, jonka jälkeen he sijoittivat voitot osakemarkkinoille ja huvituksiin. Kriisin ytimessä olivat subprime-lainat eli heikon maksukyvyn asiakkaille myönnetty velka. Subrime-lainojen määrä räjähti vuosina 2004-2006.

subrime lainat

Subprime-lainoille oli tyypillistä vain korkojen maksu ensimmäisen parin vuoden ajan. Kun lainakustannukset nousivat, lainaajien rahat loppuivat, ja asuntoja alkoi mennä pakkolunastuksiin. Tämä johti hintojen rajuun laskuun, jonka seurauksena subrime-lainoista rakennetttujen finanssiinstrumenttien arvo romahti, mikä alkoi kaataa pankkeja.

S&P 500 -indeksi saavutti huippunsa elokuussa 2007. Sen pistelukema oli tuolloin vain muutamia prosentteja korkeammalla kuin vuoden 2000 huippu. Tästä alkanut karhumarkkina päättyi helmikuussa 2009 eli noin 1,5 vuotta myöhemmin.

Finanssikriisin jälkeinen härkämarkkina

Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen käynnistyi yli kymmenen vuoden pituinen härkämarkkina. Se sai alkunsa helmikuussa 2009 ja päättyi maaliskuussa 2020 eli 11 vuotta myöhemmin. Tämän härkämarkkinan taustalla olivat keskuspankkien valtavat elvytystoimet finanssikriisin jälkeisessä maailmassa. Johtavat keskuspankit pudottivat ohjauskorkonsa nollaan useiden vuosien ajaksi.

Keskuspankkien ongelmana oli 2010-luvulla liian matala inflaatio. Ne eivät saaneet inflaatiota ylös edes nollakoroilla. Lopulta pitkä nousuralli tuli päätökseen maaliskuussa 2020, kun markkinat romahtivat ympäri maailmaa COVID-kriisin seurauksena.

Kurssit palautuivat keskuspankkien valtavien elvytystoimien pohjalta uuteen härkämarkkinaan vain noin kuukauden laskun jälkeen. Tämä härkämarkkina jatkui aina jouluukuuhun 2021, jolloin keskuspankkien koronnostot saivat aikaan vuoden 2022 karhumarkkinan.

Vuonna 2023 alkanut härkämarkkina

Tällä hetkellä eletään lokakuussa 2022 alkanutta härkämarkkinaa. Tämä härkämarkkina sai alkunsa, kun markkina alkoi ennakoida syksyllä 2022 keskuspankkien rahapolitiikan muutosta. Härkämarkkina on jatkunut yllättävän voimakkaana, vaikka suurin osa makroanalyytikoista on odottanut 2023 ja 2024 vuosille taantumaa ja kurssien romahdusta.

S&P 500 -indeksi on kuitenkin noussut erittäin voimakkaasti ja tasaisesti. Härkämarkkinan vetureina ovat toimineet suuret teknologiayhtiöt ja etenkin Nvidia, joka on saanut valtavan buustin tekoälyn mahdollisuuksista. Nvidiasta tuli kesällä 2024 jopa maailman arvokkain pörssiyhtiö.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *