westworld arvostelu
Elokuvat

Tv-sarjasuositus: Westworld

HBO:n Westworld oli yksi viime vuoden puhutuimmista tv-sarjoista. Lokakuussa 2016 ensi-iltansa saanut scifi-sarja tarjosi katsojille erilaisen toimintaympäristön sekä paljon pohdittavaa mm. robottien tietoisuudesta. Kyseessä on tällä hetkellä kaikkien aikojen katsotuin HBO Originals tv-sarja. Toisen kauden mielenkiintoinen traileri julkistettiin eilen Comic-Conin yhteydessä. Nyt onkin sopiva hetki esitellä Westworld kaikille, jotka eivät ole sarjaan vielä tutustuneet.

Westworld on 100 miljoonan dollarin tv-sarja

Sarjan idea on peräisin vuonna 1973 ilmestyneestä Westworld-elokuvasta. Alkuperäisteoksen on käsikirjoittanut monille tuttu Michael Crichton, joka loi myös mm. Jurassic Parkin.

Westworldin uusintaversion tuotanto ei ollut tuore päähänpisto. HBO:n emoyhtiö Warner Bros. oli suunnitellut Westworld-rebootia jo 90-luvulta lähtien. Tuotanto saatiin vihdoin liikkeelle vuoden 2013 lopulla. Uuden version ovat luoneet Lisa Joy sekä Jonathan Nolan, joista jälkimmäinen on elokuvaohjaaja Christopher Nolanin veli.

Westworldin ensimmäinen kausi sisältää 10 jaksoa, jotka ovat kaikki katsottavissa HBO Nordic -palvelusta. Sarjan pääosissa nähdään mm. Anthony Hopkins, Jeffrey Wright (tuttu mm. James Bond -filmeistä sekä Boardwalk Empiresta), Thandie Newton sekä Evan Rachel Wood.

Kyseessä on ison rahan tuotanto, sillä sarjan avauskausi maksoi noin 100 miljoonaa dollaria. Yksittäiset jaksot maksoivat 8-10 miljoonaa ja pilotti peräti 25 miljoonaa. Tämä on samaa luokkaa kuin huippusuositun Game of Thronesin budjetti, jonka viimeisin kausi maksoi myös 100 miljoonaa dollaria.

Westworld on tulevaisuuden teemapuisto

Katsoja pääsee hyvin sisälle Westworldin ideaan heti avausjaksosta lähtien. Kyseessä on tulevaisuuteen sijoittuva valtava teemapuisto, jonka ympäristönä toimii 1860-luvun Yhdysvallat. Kyseessä on laaja maantieteellinen alue, joka sisältää useita kaupunkeja, farmeja, rautatien, ynnä muuta.

Westworldin asukkaina toimivat androidit, eli ihmiseltä näyttävät robotit (katso alla oleva kuva). Nämä ”isännät” (hosts) ovat ohjelmoitu suorittamaan erilaisia seikkailuja sekä työtehtäviä, joiden avulle ne pyörittävät realistista 1860-luvun villin lännen maailmaa.

Westworldin rakentajat ovat luoneet jokaiselle androidille oman persoonallisuuden sekä taustatarinan. Joku roboteista on arka, ja toinen on taas seikkailunhaluinen. Mukana on myös mm. pankkiryöstäjiä, intiaaneja sekä sisällissodan aikaisia sotilaita. Teemapuiston vieraille kyseessä on valtava live-roolipeli, jossa heillä on mahdollisuus tehdä mitä tahansa. Kuten tappaa – ilman seurauksia tai rangaistuksia.

Tästä saadaan hyvä esimerkki heti avausjaksossa, jossa Ed Harrisin esittämä sadistinen Man in black (hahmon nimeä ei kerrota sarjan aikana) tappaa kylmäverisesti puiston androidit Doloresin sekä Teddyn. Osa vieraista on Westworldissa toteuttamassa omia sadistisia fantasioitaan – toiset taas suhtautuvat asukkaisiin kuin oikeisiin ihmisiin.

Westworld Dolores Teddy

Terry Flood (James Marsden) sekä Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood) ovat sarjan avainhenkilöitä. Tai siis, androideja.

Seuraavana aamuna Teddy ja Dolores suorittavat kuitenkin samat rutiininsa kuin aina ennenkin. Näin katsojalle opetetaan, että puiston hahmot resetoidaan (ja tarvittaessa paikkaillaan) joka yö. Tarina alkaa aina seuraavana aamuna alusta.

Robotit alkavat muistaa

Westworldin juoni rakentuu inhimillisyyden sekä androidin tietoisuuden ympärille. Robotit alkavat heti sarjan alussa muistaa asioita, joita heidän ei pitäisi. Tästä alkaa mielenkiintoinen kuvaus siitä, kuinka osa puiston asukkaista alkaa kehittää tietoisuutta itsestään.

Toinen kantava teema on inhimillisyys. Jos robotti on lähes 100% ihmisen näköinen, onko sen epäinhimillinen kohtelu oikein? Puiston asukkaat esittävät tunteita ja vuotavat verta kuten normaalit ihmiset. Miten pitkälle näitä androideja murhaava pelaaja voi oikein mennä, ennen kuin hän tuntee tappaneensa toisen ihmisen? Westworldin juonesta ei kannata tämän enempää kertoa, sillä spoilausvaara on niin suuri.

Käytännössä sarja kuvaa teemapuistoa kolmesta eri näkökulmasta: androidit, puiston ylläpitäjät sekä vieraat (= asiakkaat). Westworldin hallinta sisältää oman valtapelinsä, joka asettaa myös tietyt henkilöt hengenvaaraan. Kaiken takana on Anthony Hopkinsin esittämä Robert Ford, joka on luonut teemapuiston jo kymmeniä vuosia sitten. Hänen ympärillään on tiimi nuorempia teknikoita sekä hahmojen kehittäjiä, jotka yrittävät pitää robotit ojennuksessa.

Vieraiden toimintoja seurataan muutamien eri mielenkiintoisten hahmojen kautta, jotka kokevat kaikki puiston omalla tavallaan. Tämän lisäksi puiston asukkaat, eli androidit, alkavat kehittää ymmärrystä sekä itsestään että niitä ympäröivästä maailmasta. Tapahtumat puiston eri toimijoiden kesken alkavat kietoutua toisiinsa heti avausjaksoista lähtien.

Tätä sarjaa voi suositella kaikille, joita kiinnostavat astetta syvempi psykologinen pohdinta, mielenkiintoiset dialogit sekä monimutkaisemmat juonikuviot. Westworld tarjoaa sarjan edetessä viihdettä monella eri tasolla, ja sarjan fanit käyvät jatkuvasti läpi erilaisia teorioita sen tapahtumista. Sarja ei selitä kaikkea aivan aukottomasti, mikä jättää esim. Lostin tavoin tilaa omille tulkinnoille.

Westworldia on suunniteltu 5-6 kautta eteenpäin, joten tulevina vuosina lienee luvassa lisää katsottavaa. Yksi mahdollisuus on Game of Thrones -henkinen teemapuisto, sillä alkuperäinen Westworld esitteli myös idean useista erilaisista teemoista villin lännen lisäksi. Todennäköisesti tulevien kausien aikana nähdäänkin erilaisia ympäristöjä.

Alla ykköskauden traileri:

Kuvat: HBO Press

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat