Tennis Henri Kontinen maailmanlista
Urheilu

Henri Kontinen ei lannistunut – nyt hän on maailman paras

Virossa nykyisin asuva Henri Kontinen teki tänään (3.4) suomalaista urheiluhistoriaa. Kontinen siirtyi ensimmäisenä suomalaisena tennispelaajana nelinpelin maailmanlistan kärkipaikalle. Kyseessä on merkittävä saavutus, sillä historian saatossa nelinpelin piikkipaikkaa on pitänyt hallussaan vain 50 eri urheilijaa. Urallaan lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Kontinen on taistellut tiensä vaikeuksien läpi maailman huipulle tilanteessa, jossa moni muu olisi saattanut jo luovuttaa.

Tampereelta maailmalle

Nuoren Henri Kontisen tennisura alkoi jo kolmevuotiaana taaperona Tampereen Ruotulassa. Pentti-isän kertomusten mukaan Henrille lyötiin maila käteen ennen kuin poika osasi kunnolla edes kävellä. Kuuden ikäisenä Kontinen harjoitteli jo säännöllisesti. Menestyksekäs tennisura alkoi pelailemalla niin sanottua ”tuhnua”, joka tarkoittaa käytännössä kevyempää versiota tenniksestä. Tuhnussa käytetään pehmopalloja ja madallettuja verkkoja. Kontisen mukaan tuhnun parissa tuli vietettyä lapsuudessa aikaa tuntikaupalla päivittäin.

Nuoren tuhnumestarin kyvyt huomattiin jo juniorivuosina. 10-vuotiaana Kontinen sai stipendin osallistuakseen tennisvalmentaja Nick Bollettierin tennisleirille Miamiin. Kyseisellä leirillä ovat nuoruudessaan käyneet muun muassa eräät Williamsin sisarukset, Serena ja Venus. Lisäksi Henri pääsi mukaan kansainvälisen tennisliiton juniorijoukkueeseen, johon olivat päässeet aikaisemmin mukaan suomalaisista vain Jarkko Nieminen ja Emma Laine. Vuosituhanteen vaihteessa 11-vuotias Kontinen pelasi koululaisten mestaruusturnauksen loppuottelussa. Silloin voiton vei vielä vuotta vanhempi Harri Heliövaara.

Viimeinen juniorivuosi oli Kontiselle menestys. Nuorten tasolla palkintokaappiin tarttui Ranskan avointen nelinpeliturnauksen voitto Christopher Rungkatin parina. Lisäksi Kontinen selviytyi Wimbledonin poikien tennisturnauksen loppuotteluun saakka, mutta taipui lopulta bulgarialaiselle Grigor Dimitroville kahdessa erässä. Junioriuran viimeisen vuoden lopussa Kontinen oli nuorten maailmanlistalla peräti neljännellä sijalla.

Vaikeuksien kautta nelinpeliin

Kontisen ammattilaisura lähti kivikkoisesti käyntiin, sillä mies joutui vuosina 2010-2012 rajuun loukkaantumiskierteeseen. Ensin hänen ranteessaan todettiin verenkiertohäiriö, ja myöhemmin Kontinen joutui myös polvioperaatioon. Muutamaa kuukautta myöhemmin sama polvi kipeytyi uudestaan Hollannin Futures-turnauksessa, ja Kontinen joutui jättämään turnauksen kesken. Polvi jouduttiin leikkaamaan uudestaan vain muutamaa kuukautta edellisen leikkauksen jälkeen.

Jarkko Niemistä haastamaan matkalla ollut Kontinen joutui tekemään vaativan päätöksen ja jättämään kaksinpelit sikseen. Polvi kestäisi yksittäisiä kaksinpeliotteluita, mutta pidempiaikainen rasitus kipeyttäisi jalkaa liikaa. Lyhyemmät nelinpeliottelut, joissa ei tarvitse peittää koko kenttää, mahdollistavat pelaamisen heikommallakin polvella. Positiivista tilanteessa oli se, että nelinpelissä korostuvat syöttötaidot ja verkkopelaaminen sopivat Kontiselle kuin nenä päähän.

Vuonna 2016 Kontinen sai todellisen mahdollisuuden nousta maailman huipulle, kun nelinpelin maailmanlistan kahdeksannella sijalla ollut australialainen John Peers pirautti Kontiselle ja kysyi tämän halukkuutta yhteistyöhön. Valinta oli Kontiselle loppujen lopuksi varsin helppo, sillä kisaaminen Peersin kanssa mahdollisti Kontiselle pääsyn suoraan kaikkiin isoihin ja merkittäviin kilpailutapahtumiin.

Tammikuussa 2017 Kontinen teki historiaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisena tenniksen Grand Slam –turnauksen miesten nelinpelin Australian avointen loppuottelussa. Tänään julkaistavalla maailmanlistalla Henri Kontinen nousee historiallisesti listan kärkisijalle.

Henri Kontinen – ilon kautta

Kontisen ura on ollut kivikkoinen ja haastava, mutta mies on sitkeästi jatkanut taisteluaan maailman huipulle. Hänen kaikkea tekemistään on leimannut ilo ja rakkaus lajiin. Kontisen omien sanojensa mukaan hän nauttii pelaamisesta yhä yhtä paljon kuin nuoruusvuosina, jolloin hän löi ensimmäisiä kertoja pehmopalloja seinään. Tämä ilo näkyy myös oveluutena ja rohkeutena miehen pelissä; Kontinen uskaltaa yrittää tiukoissakin paikoissa rohkeita ja yllättäviä ratkaisuja. Nyt tämä rohkeus näkyy myös tulostaululla. Ja tänään julkaistulla maailmanlistalla.

Tenniksen maailmanlista

Lista löytyy osoitteesta: http://www.atpworldtour.com/en/rankings/doubles

Artikkelin on tuottanut Miika Kyllönen

Kuva: Pexels

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu