HJK Helsinki fanit
Urheilu

HJK – parempaa ei oo?

Tässä artikkelissa ruoditaan kriittisesti läpi Suomen jalkapallon ykkösseura – HJK Helsinki. Otetaanpa nyt heti ensimmäiseksi kiinni HJK:n tämän kauden europeleistä – ja tarkemmin sanottuna niissä töpeksimisistä. Kauden ensimmäinen europeli Walesissa, mitättömän kokoisessa kylässä, Connah’s Quay Nomadseja vastaan päättyi 0-1 tappioon. Katsoin pelin. Olkoonkin, että reissusta oli Atomu Tanaka poissa ja Alfredo Morelos oli juuri myyty Rangersiin, niin kokoonpano oli maalivahti Markus Uusitaloa lukuun ottamatta hyvä. Itse pelaaminen taas ei hyvää nähnytkään.

Klubi näytti täysin amatöörinipulta, kun se hävisi tilannekovuudessa walesilaisille satanolla. Pallollisena isänniltä tuli painetta, mutta eniten HJK oli hukassa Nomadsin miesvartioinnin kanssa. Tämä tuli haastatteluidenkin mukaan päävalmentaja Mika Lehkosuolle yllätyksenä, mikä taas herättää suunnatonta hämmästystä, sillä Nomadsin takataskusta löytyi kuitenkin niinkin lähihistoriasta kuin viime kaudelta norjalaisen Stabaekin pudottaminen Euroopan liigassa, mikä onnistui nimenomaan järkyttävän kovuuden, jopa sikailun, ryydittämän miesvartioinnin avulla.

Enpä tiedä, mutta luulisi Suomen suurimmilla pelimerkeillä pelaavalla seuralla olevan scouting-osasto edes jossain määrin kunnossa, ettei tuollainen farssi pääsisi tapahtumaan. On surullista ja jopa noloa, että valmentaja myöntää itse tulleensa yllätetyksi housut kintuissa, kun kyseessä on parhaimmillaan satojen tuhansien eurojen kokoiset rahasummat. Oliko valmistautuminen jopa ylimielistä? Viime kausina HJK:n tavaramerkiksi tullut heikko erikoistilannepuolustaminen maksoi maalin. Toisen puolikkaan alkuun Klubi tuntui olevan unessa avausjakson tavoin, minkä ansiosta ainakin osin Nomads oli hyvin lähellä toistakin rysää, mutta Uusitalo pelasti pahemmalta nöyryytykseltä.

Toinen osaottelu meni miten meni. Aivan ottelun alkupäässä tullut onnekas Mosan vaparimaali pelasti paljon, niinpä jatkopaikka irtosi lopulta suht vaivatta. Tosin, ei tuossakaan ottelussa HJK mitenkään erikoinen ollut. Laskin pelin xG:n (expected goals), eikä reilu lopputulos olisi ollut kuin korkeintaan 2-0. Jopa 2-1 ei olisi ollut huutava vääryys. Käytännössä Kolmosen tason joukkuetta vastaan tuollaiset lukemat kotiedun siivittämänä ovat todella keskikenkertaisia, jopa heikkoa suorittamista. Syystä tai toisesta Lehkosuon europeleissä Klubi ei pelaa omilla vahvuuksillaan. Nomadsejakin vastaan HJK:n olisi pitänyt liikuttaa vastustajan muotoa mahdollisimman paljon ja juoksuttaa amatöörit puhki. Nyt tuntui enemmän tai vähemmän siltä, että joukkue suoritti ainoastaan minimin.

Tämän kauden Veikkausliigassa HJK on täysin suvereeni joukkue, ja sen pitäisi hoitaa mestaruus todella suurella pistemarginaalilla omiin nimiin. Olisi äärimmäisen mukava todeta, että ylivoimaisuus johtuisi Klubin pelillisestä ylivertaisuudesta, mutta realiteetit ovat paljon surullisemmat. Tämän kauden Veikkausliiga on nimittäin kokonaistasoltaan todella heikko. Otteisiinsa nähden HJK on itse asiassa kerännyt vähemmän pisteitä kuin olisi ansainnut. Liigassa Lehkosuolla olisi sauma käyttää vielä ronskimpaa rotaatiota, mutta eipä Morelosta tai Tanakaa liikaa alkukaudella säästelty. Nyt Atom on jälleen rikki kauden kriittisimmillä hetkillä. Japanilaista kaivataan kentälle europeleissä kipeästi.

Nopea siirtymä Makedoniaan ja seuraavan kierroksen avausosaan Shkendijaa vastaan. Katsoin tämänkin ottelun. Veikkausliigaa sekä HJK:ta olen seurannut hyvin tarkkaan jo pitkälle päälle vuosikymmenen, enkä voi sanoa muistavani, että olisin nähnyt niin huonosti organisoidun HJK-puolustuksen kuin mitä Klubi toisen puolikkaan avauskaksikymppiselle tarjosi. Etäisyydet olivat valtavia, puolustuksessa tuki katosi, miehet olivat missä sattui. Peli oli vielä tauolla aivan hanskassa, vaikka isännät saivat kevyen pilkun myötä ottelun tasoihin. Mutta HJK ei kyennyt pitämään palloa yhtään. Helpot parin metrin syötöt karkasivat kovalla kentällä rajoista yli, eikä joukkue itse asiassa saanut toisella nelivitosella luotua maaliodotusta käytännössä yhtään.

Menetyksien jälkeen Shkendija oli todella vaarallinen kontratessaan nopeasti läpi ottelun, mikä johti lopulta maaliin, Patrosen ulosajoon sekä toiseen (kevyehkösti tuomittuun) pilkkuun sekä lopulta 1-3 tappioon. Varmasti jokainen joka toisen jakson näki, näki myös sen, että peli karkasi vaarallisen oloisesti hansikkaasta. Tässä kohtaa päävalmentajalla voisi olla vastuu tehdä pikaisia muutoksia, reagoida peliin, ottaa vaihtoja. On hyvin hämmentävää, että laidalla lähes aina vaisusti esiintyvä Akseli Pelvas sekä heikkoa kautta pelaava Demba Savage saivat jatkaa kehissä käytännössä viimeisellä vartin alkuun asti. Tarjolla olisi kuitenkin ollut tempokuljettaja Evans Mensah sekä kohtalaisen pallotaitava Filip Valencic. Päävalmentaja Lehkosuon yksi suurimmista puutteista on ollut varsinkin europeleissä kyky reagoida tapahtumiin nopeasti. Varmasti tästäkin johtuen myös vaihtoja pantataan loputtomiin.

Yksi Shkendija-vieraspelin kritiikeistä menee toppariparin valintaan. Jalasto sekä Patronen eivät ole kovin paljon minuutteja yhdessä saaneet. Miksi Jalastoa ei peluutettu laitapakkina ja laitettu fyysistä Obiloria Patrosen rinnalle? Obilorin pelin avaamista ja jalalla pelaamista on (syystäkin) toki kritisoitu, mutta jos Klubin tavaramerkkinä on tällä kaudella ollut äärimmäisen tiivis ja hyvin organisoitu sekä vähän maaleja päästänyt puolustus, niin miksi tällaiseen ratkaisuun päädyttiin? Pallollisessa pelaamisessa puolestaan näkyi ratkaisevasti Tanakan sekä Yaghoubin poissaolot. Varsinkin tauon jälkeen kaksikkoa olisi tarvittu pelin rytmittämiseen sekä rauhoittamiseen, sillä eritoten europelien vierasmatseissa puolustaminen pallonhallinnan kautta korostuu. Nyt HJK pelasi täysin vastustajan pussiin, sillä Shkendija on parhaimmillaan, kun peli aaltoilee ja tempo pysyy korkealla.

HJK tulee toiseen osaotteluun pitkälti vedenjakajalla. Kotimaassa mestaruus kyllä tulee ilman valtavia loukkaantumismurheita, mutta europelien päättyminen jo tässä vaiheessa, ennakkoon hieman heikompaa joukkuetta vastaan, olisi valtava pettymys. Se olisi pettymys niin taloudellisesti, imagollisesti että fanien tuen kannalta. Lehkosuota on kritisoitu jo pitkään kahden edellisen mestaruuden livettyä käsistä. Viime kauden jälkeen HJK jopa etsi uutta päävalmentajaa, mutta päätyi lopulta Lehkosuo-Rivero kaksikkoon. Espanjalaisluotsin mukana Klubin peli on toki kehittynyt tälle kaudelle aktiivisemman prässin sekä monipuolisemman hyökkäyspelaamisen kautta, mutta lopun viimein Klubi oli todella riippuvainen Morelosin onnistumisista alkukauden ajan.

2-0 on vielä tehtävissä Töölössä, mutta jos HJK putoaa jatkosta, olisiko seurajohdon vihdoin tehtävä ratkaisuja? Koska näyttää siltä, että tämä luu alkaa olla puhkikaluttu.

Lue myös aiheeseen liittyvä Asialinjan artikkeli: kauniit miehet tuoksuvat jopa HJK:n fanikatsomossa.

Kuva: Niko Karumaa / Shutterstock.com

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

2 Comments

  1. Eikö Tämä Makedonialais-porukka edennyt melko pitkälle viime vuoden katsinnoissa?
    HJK näytti huonolta Makedoniassa mutta se johtui taitavasta ja räjähtävästä vastustajastaan.

  2. […] ovat sittemmin lisääntyneet. Mutta tyylin tavoittelu ei yhtä kaikki ole enää epäilyttävää (uudempaakin kuvaa Klubi-faneista täällä Asialinjalla), vaan aivan hyväksyttävää jopa futiskatsomossa. Toisin oli omassa näiltä osin synkässä […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu