Idän pikajuna | orient express | agatha christie
Historia

Idän pikajuna kuljetti Euroopan merkkihenkilöitä ja inspiroi Agatha Christien menestysromaanin

Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express) on yksi Agatha Christien suosituimmista teoksista. Belgialainen salapoliisi Hercule Poirot joutuu kirjassa murhamysteerin keskelle matkustaessaan Euroopan läpi Idän pikajunalla. Tästä klassikkoteoksesta on tehty myös uusi elokuva, jossa Kenneth Branagh nähdään Hercule Poirotin roolissa. Tässä artikkelissa tutustutaan Idän pikajunan historiaan hieman tarkemmin.

Idän pikajunan perustaja sai vaikutteita Amerikasta

Idän pikajuna ei ole Agatha Christien keksintö, sillä Orient Express kuljetti matkustajia Euroopassa yli sadan vuoden ajan. Tosin Orient-sanan käyttö oli hieman harhaanjohtavaa, sillä junan itäisin päätepysäkki oli Konstantinopolissa, joka tunnetaan nykyisin nimellä Istanbul. Orient Express -nimi tuli itse asiassa lehdistöltä. Junayhtiö kuitenkin piti siitä ja hyödynsi nimeä mm. mainosjulisteissaan.

Idän pikajunan perustaja oli belgialaisen pankkiirin poika nimeltään Georges Nagelmackers. Hän visioi jo vuonna 1865 junaa, joka kulkisi läpi koko Euroopan mantereen. Nagelmackers matkusti Amerikkaan asti tutustumaan paikallisiin innovaatioihin, ja oli erityisen vaikuttunut Pullman Companyn kehittämistä makuuvaunuista. Palattuaan takaisin Eurooppaan hän lähti toteuttamaan visiotaan vuonna 1876.

Erilaisten viivästysten ja talousvaikeuksien jälkeen Nagelmackersin Compagnie Internationale des Wagons-Lits sai toiminnan käyntiin vuonna 1883. Junat alkoivat liikkua reitillä Pariisi -> Istanbul, ja neitsytmatka tapahtui 4. lokakuuta kyseisenä vuonna. Mukana oli joukko toimittajia, jotka ihastelivat junan ylellisiä olosuhteita. Orient Expressin matkustaja tunsi astuvansa Euroopan hienoimpaan hotelliin, jossa jokainen yksityiskohta oli mietitty viimeisen päälle.

Alkuperäinen mainosjuliste Idän pikajunasta. Klikkaamalla kuvaa saat esiin täysikokoisen version.

Tuohon aikaan junamatka Pariisista Istanbuliin kesti 80 tuntia, mutta se oli huomattavasti miellyttävämpi ja nopeampi kuin vaihtoehtomatka lautalla. Lentomatkustaminen alkoi nimittäin yleistyä vasta 1930-luvulla (ja toden teolla 2. maailmansodan jälkeen).

Orient Express oli Euroopan eliitin matkustusmuoto

Orient Express oli 1900-luvun alussa kuninkaiden, diplomaattien sekä myös agenttien suosiossa. Junayhteys sai tästä johtuen jopa lisänimen Spies’ Express. Yksi Idän pikajunan tunnetuista käyttäjistä oli partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell. Hän esitti matkallaan perhosten keräilijää. Todellisuudessa Baden-Powellin piirtämät kuvat perhosista olivat koodattuja merkintöjä Dalmatian rannikon linnoituksista, joista oli myöhemmin valtavasti hyötyä Brittien sekä Italian joukoille 1. maailmansodassa.

Sodan syttyminen vuonna 1914 katkaisi Idän pikajunan liikenteen. Se jatkoi toimintaansa vuonna 1918, kun 1. maailmansota oli saatu päätökseen. Simplonin tunnelin avaaminen mahdollisti myös uuden reitin etelämpää Italian läpi.  Junayhteys oli jälleen poikki 2. maailmansodan aikana 1939-1945.

Idän pikajunan reitit

Kuvassa idän pikajunan reitit

Yksi Idän pikajunan vaunu jäi myös ikuisiksi ajoiksi sotahistoriaan. Saksa allekirjoitti 11. marraskuuta vuonna 1918 rauhanehdot liittoutuneiden edustajien kanssa Orient Expressin junavaunussa. Tämän jälkeen ranskalaiset esittelivät vaunua Pariisissa aina vuoteen 1940, kunnes Adolf Hitler halusi maksaa potut pottuina. Saksan valloitettua Ranskan 2. maailmansodassa, Hitler siirrätti vaunun täsmälleen samaan paikkaan, jossa rauhanehdot oli allekirjoitettu 22 vuotta aiemmin. Vuonna 1944 Hitler määräsi vaunun tuhottavaksi, jotta siitä ei tulisi enää koskaan liittoutuneiden voitonmerkkiä.

Agatha Christie matkusti myös Idän pikajunalla

Idän pikajuna oli 1900-luvun alkupuolella Euroopan vaikutusvaltaisimpien henkilöiden kohtaamispaikka. Kuninkaat, miljardöörit, vallankumoustaistelijat, bisnesmiehet, diplomaatit, näyttelijät ja vakoojat matkustivat sen ylellisissä vaunuissa. Tästä piti osaltaan huolen myös junan kalliit liput, joihin harvalla oli varaa.

Juna alkoi menettää statustaan 2. maailmansodan jälkeen, kun kommunistinen Itä-Eurooppa alkoi pyörittää vastaavia vuoroja. Lentomatkailun yleistyminen toi myös vaihtoehtoisia ja nopeampia matkustustapoja.

Entäs Agatha Christie – mistä hän sai idean menestyskirjaansa? Christie matkusti myös Idän pikajunalla ja sai inspiraation kirjan juoneen todellisista tapahtumista. Orient Express juuttui lumeen kuuden päivän ajaksi Turkin lähistöllä vuonna 1929. Lisäksi Christie koki hieman vastaavan tilanteen itse matkustaessaan junalla pari vuotta myöhemmin. Rankkasateet olivat tuhonneet junan kiskot, joten Christie jäi muiden matkustajien kanssa jumiin 24 tunnin ajaksi. Osa kirjan henkilöistä on saanut vaikutteita tästä matkasta.

Varsinainen murhamysteeri on kuitenkin Christien itse kehittämä, sillä Idän pikajunassa ei vastaavia tapahtumia koskaan koettu. Agatha Christien omaa elämää varjosti sen sijaan paljon tunnetumpi katoamismysteeri, joka ei ole täysin selvinnyt edes tähän päivään mennessä.

Idän pikajunan loistoa on nykyisin mahdollista kokea myös restauroiduissa vaunuissa. Hinnat ovat hieman halvempia kuin sata vuotta sitten, mutta nostalgiannälkäiset saavat pulittaa parin päivän mittaisista kyydeistä 2000-3000 euroa.

Lähde: The Smithonians Magazine, Wikipedia | Image by Jules Chéret (retours.eu (collection Arjan den Boer)) [Public domain], via Wikimedia Commons

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia