Itseohjautuva auto on nykypäivää – moraalikysymykset yhä haastavia
Popular Science -sivusto uutisoi tänään MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) kehittämästä pelistä, joka on robottiautoilun moraalikysymyksen ytimessä. Itseohjautuva auto on ollut teknisesti nykypäivää jo monen vuoden ajan, mutta useita tärkeitä kysymyksiä on edelleen ratkaisematta. Osa ongelmista on ratkaistavissa teknisillä innovaatioilla, mutta moraaliset dilemmat aiheuttavat enemmän päänvaivaa. Tärkeä kysymys nimittäin kuuluu: kenet robotin pitäisi tappaa?
Itseohjautuva auto joutuu ennen pitkää tilanteeseen, jossa sen on valittava kahden eri (kuolemaan johtavan) onnettomuuden välillä. Yksi esimerkki voisi olla vaikkapa tilanne, jossa auton jarrut katoavat kesken ajon. Pitäisikö robotin ohjata auto suoraan yli suojatiellä olevan jalankulkijan, ohjata se vastaantulevalle kaistalle aiheuttaen nokkakolarin, vai ajaa ajoneuvo päin seinää vahingoittaen auton sisällä olevia henkilöitä. Mitä jos vaihtoehtoina on tappaa vanha tai nuori henkilö, mies tai nainen? Omaa moraalikäsitystään voi tutkailla MIT:n Moral Machine -sivustolla, jossa pelaaja joutuu pohtimaan vastaavia tilanteita.
Robottiautojen toteutukset arkipäivää myös normaaleissa autoissa
Itseohjautuvia autoja on ollut liikenteen seassa jo pitkän aikaa, tosin käytännöt vaihtelevat eri maittain. Kokeita robottiautoilla on tehty jo lähes sata vuotta, mutta ensimmäiset todella itseohjautuvat autot valmistuivat 1980-luvulla. Nykyään lukuisat autonvalmistajat kehittävät omia robottiautojaan, ja mukana ovat myös yhtiöt kuten Uber ja Google. Idea ilman kuljettajaa liikkuvassa autossa on se, että tietokone arvioi tarvittavia ohjaustoimenpiteitä lukuisten eri antureiden avulla.
Vastaavaa tekniikkaa on ollut käytössä ns. “normaaleissa autoissa” jo pitkän aikaa, ja niitä hyödynnetään kaistavahtien, parkkitutkan ja jarruassistenttien tapaisissa ominaisuuksissa. Uudessa Teslassa on myös kiistelty autopilotti-toiminta, joka tekee ajoneuvosta täysin itseohjautuvan. Erilaiset anturit ja kamerat mittaavat auton etäisyyttä ympäristöönsä, ja laskevat joka sekunti millä nopeudella ja mihin suuntaan sen kuuluisi liikkua. Normaaleissa autoissa päätösvalta suunnasta ja vauhdista on kuitenkin yhä sen kuljettajalla, eli ihmisellä, mutta robottiautossa laskennan hoitavat mikropiirit. Kumpi on sitten kyydissä olijan kannalta parempi vaihtoehto?
Vallalla olevien mielipiteiden mukaan onnettomuudet liikenteessä vähenisivät robottiautojen myötä noin 90 prosenttia. Vaikka tekniikassa olisikin puutteita ääritilanteissa, niin robottiauto olisi huomattavasti turvallisempi tapa matkustaa. Ihminen on altis onnettomuuksille monista eri fysiologisista syistä johtuen: autoa ajetaan päihteiden alaisuudessa, väsyneenä, sairaana, huomio keskittyneenä puhelimeen, ja niin edelleen. Tähän päälle erilaiset virhearviot esimerkiksi huonolla kelillä, sekä huolimattomuus- ja havainnointivirheet. On helppo ymmärtää, että robottikuljettaja välttäisi monet näistä ongelmatilanteista.
Itseohjautuva auto muuttaisi monen elämää
Autonominen ajaminen muuttaisi monella tapaa lähes kaikkien aikuisten ihmisten elämää. Robottiauto mahdollistaisi liikkumisen myös vanhuksille ja nuorille, joilla ei ole ajokorttia. Työelämä muuttuisi paljon, kun ruuhkassa istumisen voisi käyttää nyt työaikaan. Lienee myös itsestäänselvyys, että liikenne muuttuisi paljon sujuvammaksi, kun robotit pitäisivät välimatkat ja nopeudet täsmälleen kohdallaan jatkuvasti. Ihmisillä on lisäksi valtava määrä rahaa kiinni autoissa juuri nyt, jotka ovat todella huonoja sijoituksia jokaiselta kantilta katsottuna. Menopelin arvo ropisee alas koko ajan, ja kaupan päälle tarvitaan vakuutukset, huolto ja niin edelleen. Moni varmasti käyttäisi tämän rahan elämänlaatunsa parantamiseen, ja tilaisi ennemmin robottiauton ovensa eteen.
Itseohjautuvat autot tulevat yhä kasvavassa määrin muun liikenteen sekaan, mutta ongelmia riittää vielä ratkottavaksi. Edellä mainittu moraalikysymys on ehdottomasti suurin niistä, mutta ei toki ainoa. Robottiautot tekevät kuljetusalan työpaikoista turhia, ja samoin moni muu autoiluun liittyvä sektori kärsii. Ihmiskunnan kokonaiskehityksen kannalta tämä ei ole ongelma, sillä kaikki tekniset innovaatiot parantavat pitkässä juoksussa kaikkien elämänlaatua. Hevosrattaiden korvaaminen autolla ja junalla oli myös aikoinaan monille ongelma, tai automaation kehittyminen tehtaissa. Mutta lyhyellä tähtäimellä protesteja tietysti seuraisi.
Tekniikan puolella riittää yhä haasteita
Tällä hetkellä ratkaisemattomia ongelmia löytyy myös auton tekniseen turvallisuuteen liittyen. Robottiauto voitaisiin myös kaapata tietotekniikan avulla, hieman samaan tapaan kuin muutkin tekniset laitteet. Kysymys kuulu myös: kuka maksaa onnettomuuksien kustannukset? Auton omistaja tiesi kyllä ostaessaan sen riskit, mutta pitäisikö lasku lähettää silti ajoneuvon valmistajalle, tai sen tietokoneen softatoimittajalle? Vastuukysymys myös kuolemaan johtavissa onnettomuuksissa on iso – miten kaikki oikein vakuutetaan?
Oma ongelmansa on myös auton havainnoinnissa. Joulukuussa julkaistu video osoittaa, kuinka Uberin itseohjautuva auto ajaa tylysti punaisia valoja päin. Lisäksi yhtiö on myöntänyt autojen ongelmat pyöräilykaistojen kanssa, jotka robotti sekoittaa ajoneuvoille varattuihin kaistoihin. Suurkaupungeissa ihmisten kaoottinen liikkuminen, huonot sääolot jne. ovat myös oma ongelmansa. Miten robottiauto pärjäisi esimerkiksi Suomessa, jossa lumi voi peittää kaistamerkinnät ja opastetaulut?
Itseohjautuvien autojen yleistymiseen on vielä matkaa, mutta tekniikka alkaa olla pitkällä. Tulevina vuosina edellä mainittuja kysymyksiä ratkotaan kiivaasti, ja eri maat ympäri maailmaa kehittävät lainsäädäntöään. Monien kyselyiden mukaan ihmisten asenne on yleisesti ottaen positiivinen robottiautoja kohtaan. Mitä mieltä sinä olet tästä kehityksestä? Kommentoi alla!
Kuva: Flickr