Jadon Sancho
Brittifutista

Deutschland Deutschland über England?

Jadon Sancho (17-vuotias englantilaispelaaja kuvassa vasemmalla), viime kesänä siirto Manchester Citystä Borussia Dortmundiin, vaikka Pep Guardiola olisi ehdottomasti halunnut pitää Sanchon. Ademola Lookman (20-vuotias englantilaispelaaja), tammikuun siirtoikkunan viimeisenä päivänä Evertonista RB Leipzigiin lainalle, vaikka Everton ei olisi halunnut. Reece Oxford (19-vuotias englantilaispelaaja), lainaa West Hamista Borussia Mönchengladbachiin jatkettiin tammikuussa.

Listaa voisi jatkaa esimerkiksi Kaylen Hindsilla (20-vuotias englantilaispelaaja), joka siirtyi viime kesänä Arsenalista Wfl Wolfsburgiin. Hinds ei toisin kuin ylempänä mainitut pelaajat ole kuitenkaan tehnyt vielä oikein minkäänlaista läpimurtoa Bundesliigassa – yksi esiintyminen syyskaudella ja lainalle 2. Bundesliigan SpVgg Greuther Fürthiin.

Kuvio on yhtä kaikki selvä: nousevan sukupolven englantilaispelaajia on lyhyessä ajassa siirtynyt valioliigaseuroista Saksaan niin monta, että asia antaa aihetta pohdintaan. Itse asiassa aiheeksi riittäisi se, että tuollaisia pelaajia siirtyy Englannista ylipäätään mihinkään vieläpä tilanteissa, joissa valioliigaseura haluaisi nuorukaisen riveissään pitää.

Ei sillä, etteikö englantilaisessa jalkapallokeskustelussa olisi pitkään pidetty huonona, että nuoret lahjakkuudet eivät siirry ulkomaille. Pelaajan henkilökohtaisen kehityksen ja sen myötä potentiaalisesti A-maajoukkueen kannalta olisi otollista, että sukupolvensa potentiaalinen  suurpelaaja kantaa jo hyvin nuorena isoa vastuuta esimerkiksi Bundesliigan suurseurassa sen sijaan, että kärvistelisi Manchester Cityssä rotaatiopelaajana – jos sellaisenakaan.

Asialinjaa mahdollisesti lukevat saksalaisen futiksen ystävät älähtävät tässä kohtaa, ettei esimerkiksi Dortmundin kokoonpanoon saati avaukseen noin vain kävellä Englannin poikamaajoukkuenäytöillä. Viittaan Sanchoon, joka tämän kalenterivuoden ensimmäisessä neljässä liigaottelussa pelasi avauksessa kolmasti ja on sittemmin ollut sivussa nilkkavamman vuoksi. Hänen odotetaan palaavan pelikuntoon seuraavan parin viikon aikana.

Embed from Getty Images

Sanchon ja astetta-paria vähäisemmilla odotuksilla varustettujen Oxfordin sekä Lookmanin pärjääminen Saksassa ei tarkoita, että Bundesliiga olisi Valioliigaa ratkaisevasti huonompi sarja, vaan että Valioliigasta on sinne siirtynyt kovatasoisia nuorukaisia. Jadon Sancho ei maajoukkuestatukseltaan ole vain poikamaajoukkuepelaaja, vaan laituri oli U-17 -maailmanmestaruuden voittaneen joukkueen runkopelaajia.

Nyt hänellä on Ousmane Dembeleltä vapautunut seiskapaita ja luottoa mahtavassa Borussia Dortmundissa. Tämä ennen 18. syntymäpäivää.

Olen elämäni varrella ollut eri tehtävissä tekemisissä nuorten jalkapalloilijoiden kanssa. Jotkut heistä ovat päässeet pelaamaan isoihin sarjoihin, yksi oikeinkin isoon. Nuoret futaajat eivät keskimäärin eroa ikätovereistaan sikäli, että esimerkin voima on valtava. Kun joku omasta viiteryhmästä tekee jonkin onnistuneen ratkaisun on se omiaan vaikuttamaan muihinkin. Onko alle parikymppisten pelaajien virta valioliigaseuroista Bundesliigaan vasta käynnistymässä?

Siirroissa ja lainasopimuksissa on valtavasti muuttujia ja niiden joukossa sattuma, joten kysymykseen on vaikea vastata. Enkä väitä ymmärtäväni puheena olevan kaltaisten siirtojen maailmasta mitään – eikä luullakseni ymmärrä kukaan muukaan jalkapallosta suomeksi kirjoittava. Tuossa maailmassa agentit eivät pyri tienaamaan pelaajalla satunnaisia satatonnisia, vaan miljoonia. Eivätkä agentit ole pelureista suurimpia. Härmäläinen futisskribentti on Englannin nuorten toivojen siirtobisnesten todellisuudesta yhtä kaukana kuin elokuva-arvostelija Hollywood-tähtien arjesta, eikä salaisuuksien maailma yleensä aukea brittitoimittajillekaan.

Niinpä etsimme vastauksia yleisesti tiedossa olevista seikoista ja arvailuista. Totta ihmeessä on pelaajan kehityksen kannalta parempi pelata enemmän Saksassa kuin vähemmän Englannissa. Totta ihmeessä siitä kannattaa maksaa hinta, jossa palkkaa tuleekin kaudessa vaikkapa kolmanneksen vähemmän. Totta ihmeessä on jalkapalloilijalle – ainakin suurimmalle osalle heistä – monella tapaa kehittävää lähteä nuorena uudenlaiseen ympäristöön ja kulttuuriin, olettaen, että urheilullinen taso on sopiva.

Embed from Getty Images

Jadon Sancho kasvoi Lontoon Kenningtonissa (jonka voisi alueena määritellä siten, että se on hyvin erilainen kuin Kensington), jossa tuli jo seitsemänvuotiaana pikkujunnuna Watfordin bongaamaksi. Kenningtonista ei ole Watfordiin kuin kolmisenkymmentä kilometriä, mutta matka ottaa tunnista pariin yhteen suuntaan. Sancho kulki ja häntä kuljetettiin harjoituksiin 12-vuotiaaksi, kunnes hän muutti Watfordiin sisäoppilaitokseen. Täysin jalkapallon ehdoilla sujunut matka jatkui 14-vuotiaana Manchesteriin.

Kun viime kesänä ei herunut riittävästi takuita peliajasta, hän ilmoitti haluavansa pois. Guardiola yritti ylipuhua, mutta turhaan.

Tällaisia päätöksiä ei tee ja noita kuvioita suunnittele ensisijaisesti se 17-vuotias pelaaja itse. Joku teki pelaajan puolesta tai yhdessä hänen kanssaan suuren ratkaisun, joka juuri nyt näyttää olleen oikea. Tästä saattavat vetää johtopäätöksiä jotkut muut, joilla on nuorten huippulahjakkuuksien tulevaisuuksia käsissään.

Pääkuva: Youtube/Borussia Dortmund

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *