Viimeiset dokumentit JFK:n murhasta julkistetaan 25 vuoden jälkeen

JFK - avoin tapaus - JFK:n murha

John F. Kennedy on varmasti yksi historian tunnetuimmista presidenteistä, vaikka hänen uransa Valkoisessa talossa jäi alle kahden vuoden mittaiseksi. Suurin osa tuntee Yhdysvaltain 35. presidentin johtuen hänen traagisesta kuolemastaan. JFK murhattiin raa’asti 22. marraskuuta vuonna 1963, kun hänet ammuttiin Dallasin läpi kulkevassa autosaattueessa.

JFK:n kuolema on yksi maailman tunnetuimpia murhia johtuen tapahtuman ympärillä pyörivistä salaliittoteorioista. Tapausta on käsitelty lukemattomien henkilöiden toimesta jo yli 50 vuoden ajan, ja siitä on kuvattu dokumentteja sekä kirjoitettu kirjoja näihin päiviin saakka. Nimi Lee Harvey Oswald tuli myös koko maailman tietoisuuteen JFK:n murhan yhteydessä. Hänet tuomittiin syylliseksi tapahtuneeseen ja murhattiin Jack Ruby -nimisen miehen toimesta vain kaksi päivää myöhemmin.

Virallisen raportin mukaan Lee Harvey Oswald ampui JFK:n kolmella laukauksella ja toimi yksin. Tämä ns. Warrenin komission raportti on kyseenalaistettu monien eri tahojen toimesta, ja sen on osoitettu sisältävän monia aukkoja sekä kysymysmerkkejä. JFK:n murhasta ja sen todellisista taustavaikuttajista onkin olemassa lukemattomia salaliittoteorioita.

Miksi JFK:n murha on noussut otsikoihin juuri nyt? Donald Trumpin alla oleva twiitti avaa asiaa:

Tuhansia tapahtumaan liittyvä dokumentteja on siis edelleen salattuna. Ja olisivat todennäköisesti jatkossakin vielä yli kymmenen vuotta ilman Oliver Stonen 90-luvulla tekemää elokuvaa (JFK – avoin tapaus). Kyseinen elokuva antaa ymmärtää JFK:n murhan olevan de facto vallankaappaus, johon liittyi CIA:n (sekä monien muiden tahojen) lisäksi myös Kennedyn seuraaja, Lyndon B. Johnson.

Stonen elokuva herätti ilmestyessään valtavan myrskyn Yhdysvalloissa. Lopulta tapahtumat johtivat siihen, että kongressi sääti vuonna 1992 lain nimeltään John F. Kennedy Assassination Records Collection Act of 1992, tai lyhyemmin ilmaistuna JFK Records Act. Lain hyväksyi silloin virassa ollut presidentti, George W. Bush, seuraavin sanoin:

”Today I am signing into law S. 3006, the ”President John F. Kennedy Assassination Records Collection Act of 1992.” This legislation provides for the review and, wherever possible, the release of records about the assassination of President Kennedy that have not yet been made public. I fully support the goals of this legislation.” 

JFK Records Act asetti käytännössä uuden päivämäärän kaikille murhatutkimukseen liittyville dokumenteille. Alun perin tuhansia CIA:n ja FBI:n dokumentteja oli määrätty salassa pidettäväksi aina vuoteen 2029 saakka. JFK Records Actin ansiosta dokumentit saadaan päivänvaloon jo 26.10.2017, joka on tämän artikkelin kirjoitushetkellä vain muutaman päivän päässä.

Presidentti Donald Trumpilla on veto-oikeus asiaan, mutta viimeisimmän kommentin perusteella hän ei aio estää dokumenttien julkituloa.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa käytännössä? Saadaanko JFK:n murha vihdoinkin selvitettyä lopullisesti? Mitä todennäköisemmin 26.10.2017 ei tule avaamaan tapahtumaa merkittävällä tavalla. Miljoonia JFK:n murhaan liittyviä dokumentteja on nimittäin julkistettu jo aiemmin, ja jäljellä on enää vain pieni osa.

Täysin salattuja dokumentteja on noin 3100 kappaletta. Tämän lisäksi noin 30 000 dokumenttia tullaan avaamaan täysin, jotka ovat olleet tähän päivään mennessä osittain salattuja (esimerkiksi nimiä tai muuta salaista informaatiota on peitetty).

Joidenkin historioitsijoiden mukaan dokumenttien avulla saadaan lähinnä lisätietoa Lee Harvey Oswaldin oudosta matkasta Meksikoon vain viikkoa ennen salamurhaa. Mutta mitään savuavaa asetta tuskin löydetään. Case Closed: Lee Harvey Oswald and the Assassination of JFK -teoksen kirjoittanut Gerald Posner kommentoi tapausta seuraavasti.

Posner said that the conspiracy theories about the CIA and mob working together to assassinate a head of state are true — but the target was Cuban leader Fidel Castro, not Kennedy.

”They tried seven times and they couldn’t even wound him. … They couldn’t get rid of Castro, but somehow these same guys who were an ’F’ there pulled off the perfect crime in Dallas, and 54 years later we can find not a shred of evidence about it. I just don’t buy it,”

Monet salaliittoteoriat ovat lähteneet liikkeelle tapahtumista, joita ei ole niiden mukaan dokumentoitu lainkaan, tai on dokumentoitu virheellisesti. Esimerkiksi Kennedyn ruumiinavausta johtanut patologi poltti ruumiinavauspöytäkirjan luonnoksen kotinsa takassa. Monien eri teorioiden mukaan erilaisia valokuvia ja pöytäkirjoja olisi myös väärennetty. Oliver Stonen JFK-elokuvassa mainitaan myös silminnäkijälausuntoja, joita oli kirjattu Warrenin raporttiin eri tavalla, kuin haastateltavat olivat ne kertoneet.

JFK-aineiston lopullinen avaaminen jättääkin mitä todennäköisemmin salaliittoteoriat eloon. Aineiston avaaminen ei tule poistamaan spekulointia lukemattomista dokumenteista, joita on tuhottu jo kymmeniä vuosia sitten.

”Uskon, että Yhdysvaltain tiedustelukollektiivin kiihkomieliset antikommunistit lietsoivat ja suunnittelivat sitä kauan etukäteen, että sen suorittivat todennäköisimmin ilman virallista hyväksyntää CIA:n peitetoimikoneiston henkilöt ja muut hallituksen ulkopuoliset yhteistyöosapuolet, että sen salasivat FBI:n, salaisen palvelun, Dallasin poliisilaitoksen ja armeijan samanhenkiset yksilöt ja että sen tarkoituksena oli estää Kennedyä liennyttämästä suhteita Neuvostoliittoon ja Kuubaan ja lopettamasta kylmää sotaa.”

Näin kertoo Jim Garrison vuonna 1988 julkaistussa kirjassaan ”On the Trail of the Assassins”. Kyseinen kirja toimi lähdeaineistona Oliver Stonen JFK-elokuvassa, joka seuraa Garrisonin ja hänen ryhmänsä tutkimuksia aiheesta 1960-luvun lopulla.

Jos tapaus JFK alkoi kiinnostaa, niin suosittelen vahvasti katsomaan kyseisen elokuvan. Se kuuluu jokaisen elokuvafanien kirjastoon ja kestää useita katselukertoja vuosien mittaan.

Alla olevassa artikkelissa on kerättynä paljon tietoa tapahtumista, jotka tukevat teoriaa useista eri ampujista.

Lähteet: presidency.ucsb.edu, vastavalkea.fi, CNN. Kuva: Public Domain

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*