KHL kausiennakko
Urheilu

Jokerit jatkaa KHL:ssä – pelaako Harkimo venäläistä rulettia?

Helsingin Jokerit julkisti tänään solmineensa viiden vuoden jatkosopimuksen KHL:n kanssa. Tuore sopimus katkaisee siivet huhuilta, joiden mukaan Jokerit olisi palaamassa takaisin kotimaiseen liigaan. Pitkä kontrahti on selkeä statement Jokereiden pääomistaja Harry Harkimolta – sarjassa ollaan ja siellä myös pysytään.

Jokereiden kolmivuotinen KHL-taival on ollut toistaiseksi hyvin kaksijakoinen. Joukkue on saavuttanut urheilullista menestystä runkosarjassa, mutta lunta on tullut tupaan jokaisena keväänä pudotuspelien ensimmäisillä kierroksilla. Kuluva kausi oli selkeästi joukkueen heikoin sekä runkosarjasijoituksen että pudotuspelien osalta.

Sama kaksijakoisuus voidaan havaita myös talouspuolella. Yleisömäärissä mitattuna Jokerit on yksi KHL:n suurimmista seuroista. Seura on kerännyt viimeisen kolmen vuoden aikana kolmanneksi eniten yleisöä kotiotteluihinsa koko liigan mittapuulla mitattuna. Seuran talouslukuja sen sijaan täytyy tarkastella lapaset kädessä; kahdella ensimmäisellä KHL-kaudella seuralle kertyi tappiota peräti 28.8 miljoonaa euroa.

Onko tällaisen yhtälön ylläpidossa mitään järkeä?

Toiminta oli ollut jo pitkään tappiollista – Harkimo teki siirtonsa

Asia valottuu hieman paremmin, kun tarkastellaan Jokereiden taloudellista menestystä kotimaan liigassa ennen seuran siirtymistä isojen poikien sarjaan. Kotimaassa Jokereiden taloudellinen toiminta perustui seuran kotiareenan (Helsinki Halli Oy:n) tapahtumatuotantoon sekä jääkiekkojoukkueen toimintaan. Yhteenlaskettuna hallibisnes sekä jääkiekkojoukkueen toiminta tuottivat vuosina 2000-2012 tappiota liki 28 miljoonaa euroa. Lukema on lähes identtinen seuran kahden ensimmäisen kauden saldolle KHL:ssä.

Jokereiden toiminta oli siis alun perinkin selkeästi tappiollista. Pääomistaja Harry Harkimo teki tästä omat johtopäätöksensä ja myi pitkälti tappiollisen Hartwall Areenan ja 49 prosenttia Jokereista venäläisomisteiselle Arena Events Oy:lle. Harkimo teki sangen nerokkaan tempun; siirtämällä vastuun venäläisille rahoittajille, hänen ei tarvitse enää kuitata tappiollista toimintaa omasta kukkarostaan. Tästä huolimatta Harkimon lempilapsi Jokerit säilyy miehen omissa nimissä. Kolikon kääntöpuoli on se, että Jokereiden tarina KHL:ssä päättyy samalla sekunnilla, jos venäläiset rahoittajat pistävät rahahanat kiinni.

Tähtipelaajat ja menestys kiinnostavat

Jokerit ei tule KHL:ssä saavuttamaan taloudellista menestystä. Seuran liikevaihto ei ole noussut juurikaan kotimaisen liigan ajoista, mutta kulut ovat kasvaneet valtavasti. Tässä yhtälössä ei ole elementtejä kestävään positiiviseen kehitykseen.

Seuran uskottavuuden kannalta olisi äärimmäisen tärkeää, että Jokerit säilyttäisi kiinnostavuutensa ja mediaseksikkyytensä johtavana huippu-urheiluseurana Suomessa. Tämän taas mahdollistaa erityisesti kaksi tekijää: urheilullinen menestys ja kiinnostavat pelaajat. Yksittäisillä tähtipelaajilla saattaa olla valtava merkitys otteluiden katsojamäärissä. Esimerkiksi Oulun Kärppien otteita I divisioonassa seurasi kaudella 1993-1994 keskimäärin 2000-3000 katsojaa. Kahdessa Kärppien ottelussa pelasi Reijo Ruotsalainen – kumpaakin näistä otteluista seurasi paikan päällä keskimäärin huimat 6000 katsojaa. Jokereiden kannattaakin panostaa vahvasti Datsjukien, Kovaltšukien, Reginien ja kumppanien markkinointiin.

Kestääkö KHL?

KHL on myös organisaationa ongelmissa, sillä sen rahoitus on varsin epäterveellä pohjalla. Sarja toimii pitkälti teollisuusoligarkkien pelikenttänä, ja rahat tulevat heidän kukkarostaan. Lukuisat seurat ovatkin joutuneet vetäytymään KHL:stä talousongelmien vuoksi. Kysymys kuuluu: kuinka pitkään rahoittajat haluavat upottaa varojaan täysin tappiolliseen liiketoimintaan?

Sitä miettinee myös Hartwall Areenan uumenissa hallituksen puheenjohtaja Harry Harkimo.

Artikkelin on tuottanut Miika Kyllönen. Lue myös Asialinjan opas KHL-vedonlyöntiin!

Kuva: Shutterstock

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu