Mifsud
Sundqvistin Maailma

Joseph Mifsud – sutkiprofessori Trump/Venäjä-skandaalin ytimessä

Tosielämän agenttitarinat sisältävät niiden varsinaisten agenttien lisäksi monenlaisia hahmoja: aatteellisia fanaatikkoja, rahan vuoksi kaikenlaiseen suostuvia opportunisteja ja vaikeammin määriteltäviä seikkailijatyyppejä. Mihin jos mihinkään näistä ryhmistä kuuluu maltalainen Joseph Mifsud eli mies, josta monilla laatulehdillä (täydellinen lähdeluettelo artikkelin lopussa) on viime päivinä ollut kiire kaivella esiin kaikki mahdollinen?

Kun Donald Trumpin entinen avustaja George Papadopoulos kuulusteltuna paljasti professori Mifsudin toimineen välimiehenä Venäjän edustajien yhteydenotossa pääsi pikkuinen Malta jälleen maailmankartalle. Mifsudin akateeminen ura, sikäli kun sellaisesta voi puhua, on tosin toteutunut muualla kuin Maltalla.

Mitä Yhdysvalloissa käynnissä olevan tutkinnan pohjalta laaditun syytekirjelmän perusteella on Mifsudin toimesta tapahtunut? Vakavia asioita, jotka toisaalta lähentelevät parodiahorisonttia, kun Mifsudin viime päivinä valikoiduille tiedotusvälineille antamat kommentit huomioi.

Syytekirjelmä katsoo, että Papadopoulos tapasi Mifsudin ensi kertaa vuoden 2016 maaliskuussa, jolloin Mifsud lupasi toimittaa Papadopoulosille kuraa Hillary Clintonista. Mifsudilla oli mukanaan naispuolinen Venäjän kansalainen, joka esittäytyi Vladimir Putinin sisarentyttäreksi.

Italialaiselle La Repubblicalle antamassaan haastattelussa Mifsud naurahtaa, että kyseessä oli vain opiskelijatyttö, mutta erittäin hyvännäköinen opiskelijatyttö. Samassa yhteydessä hän vannoo tyttärensä nimeen ettei ole koskaan keskustellut Trumpin kampanjan edustajien kanssa arkaluontoisten Clinton-tietojen toimittamisesta, mutta kehuskelee tuntevansa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

Joseph Mifsud toimi nuorena miehenä jonkin aikaa kasvatustieteellisen tiedekunnan tuntiopettajana University of Maltalla jättäen kollegoille kuvan charmanttiuteen pyrkivästä naistenmiehestä.

”Hurmaajatyyppi”, kommentoi dekaani Dominich Fenech Washington Postin mukaan. Mifsudin kiinnostusta opettamiseen, tutkimukseen saati tieteellisten julkaisujen laatimiseen entiset kollegat kuvaavat minimaaliseksi.

Onko kyseessä oman elämänsä semiakateeminen agenttiseikkailija, joka on viimein osunut ainakin egonsa kannalta jättipottiin?

Mifsudin nimi on noussut esiin monenlaisista paikoista ja taakse on jäänyt jälkiä. Euroopan unionin rahoituksella Sloveniassa toimineen Euro-Mediterranean Universityn perustamisessa johtajan ominaisuudessa toiminut Mifsud hävisi hankkeesta jättäen jälkeensä kymmenien tuhansien eurojen edestä epämääräisiä laskuja ja Slovenian valtio jäi pois projektista. Tätä ennen hän oli ehtinyt olla vaikuttamassa University of Maltan ja rikollisista yhteyksistä epäillyn italialaistahon yhteistyöhankkeessa, josta maltalainen osapuoli äkkiä vetäytyi.

Värikäs meno on sittemmin jatkunut Iso-Britanniassa, jossa ihmetellään paraikaa, miksi miehellä on professuurit sekä Stirlingin että East Anglian yliopistoissa. Jälkimmäisestä raportoidaan, että hän ei ole koskaan tehnyt työtä opiskelijoiden parissa eikä ole tutkijakaan. Akateemisia julkaisuja professorilla ei ole.

Akateemisten ansioiden sijaan Mifsud on täyttänyt ansioluettelonsa komealta kalskahtavilla toimeksiantajilla London Center of International Law Practicesta esimerkiksi London Academy of Diplomacyyn. Tarkastelu on nyt osoittanut moisten tahojen olleen olemassa lähinnä paperilla. Maltan ulkoministeriössä Mifsudilla näyttää olleen jonkinlaisia diplomaattisia vastuita.

Seikkailijan ohella hämärämies ja petoshuijari, jollaisia akateemisessakin maailmassa silloin tällöin paljastuu?

Siltä näyttää, mutta se Venäjä-yhteys? Joko yhteys on ollut todellinen tai sitten Yhdysvaltain syyttäjänviranomaisten juttu Papadopoulosta ja potentiaalisesti presidentti Trumpia vastaan on heikolla pohjalla. Vaikka Joseph Mifsud olisikin huijannut Papadopouloksen uskomaan kuvitteellisiin Venäjä-kontakteihinsa, niin miten tämä näytettäisiin toteen? Mies itse kiistää kaiken, eikä näyttöä voi olla, jos ei oikeasti ollut kontaktejakaan.

Mifsudin nimi on putkahdellut esille Venäjään liittyvistä yhteyksistä, joita hän ei ole aiemmin yrittänyt peitellä. Mifsud on esiintynyt mainitun London Academy of Diplomacyn ”directorin” tittelillä presidentti Vladimir Putinin työkaluna pidetyn Valdai-ajatushautomon tilaisuuksissa (tämän artikkelin kuva). On herännyt epäilys, että Mifsudin ansioluettelo koostuu Kremlin bulvaaneiksi perustetuista tahoista. Kysymys koskettaa Iso-Britanniaa suoraan siksi, että Kremliä syytetään taannoisen brexit-äänestyksen manipuloinnista. Konkreettiset näytöt puuttuvat, vaikka esimerkiksi Sunday Times käsittelee aihetta jälleen perinpohjaisesti.

Mifsudiin liittyvät kiemurat saattavat ulottua brexitiin saakka. Entä pikkuinen Malta, jonka perusteita globaaliksi uutiseksi noussut poliittinen murha juuri järkytti? Tutkiva journalisti Daphne Caruana Galizia haudattiin perjantaina ja jotkut salaliittoteoreetikot ovat alusta asti osoittaneet sormella Venäjää. Caruana Galizian niin sanottuja Panama-papereita koskeneet tutkimukset suuntautuivat myös Venäjälle ja Caruana Galizia väitti tietävänsä korkea-arvoisten venäläisten ja eräiden maltalaisten salatuista yhteyksistä.

Foliohattuspekulaatiota? Kaiketi, mutta esimerkiksi London Center of International Law Practice hävisi internetistä ja sen käyntiosoite hiljeni sopivasti juuri viikkoa ennen kuin Papadopoulos-syytekirjelmä tuli julki. Maltalla spekuloidaan, että Caruana Galizia hiljennettiin lopullisesti juuri samaan aikaan.

Mitähän Joseph Mifsud miettii juuri nyt? Ja missä? Onko Mifsud huijannut kaikkia osapuolia, myös Venäjän edustajia? Hänen varhaisempi uransa viittaa perinteiseen petosmieheen, joka puhuu paljon ja paskaa ja häipyy nopeasti rahat mukanaan.

Nyt on kyse niin isojen poikien pelistä, että pakopaikat saattavat olla vähissä.

Kuva: Valdai-ajatushautomon Youtube-kanava.

Lähteet: Washington Post, New York Times, Slate, RepubblicaTimes of Malta

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.