julian nagelsmann
EtusivuUrheilu

Julian Nagelsmann – Kehityksen kasvot

Bundesliigan historian nuorin päävalmentaja, tuleva legenda, modernin pelin murtaja ja kehittäjä. Hän on Julian Nagelsmann, jonka tarina on vertaansa vailla. Lupaava jalkapalloilija joutui lopettamaan uransa vain 20-vuotiaana ja selviytymään samalla oman isän kuolemasta. Nagelsmann löysi itsensä pimeiden aikojen jälkeen uudelleen ja palasi viheriölle valmentajan roolissa. Loputon tiedonjano ja rohkeus ovat johdattanut hänet Hoffenheimin U17-joukkueesta aina Mestarien liigaan saakka. Nagelsmann on murtanut perinteisiä valmentajaoppeja ja -malleja ainutlaatuisella tavalla.

Isän kuolema teki nuoresta miehestä aikuisen

Julian Nagelsmann syntyi 23. heinäkuuta vuonna 1987 Landsberg am Lechin kaupungissa Etelä-Saksassa. Perheeseen kuului hänen lisäkseen vanhempi sisar ja veli.

Tuleva mestarivalmentaja unelmoi pienestä pitäen ammattijalkapalloilijan urasta. Ensimmäiset ottelunsa hän pelasi jo kolmevuotiaana kotikylänsä FC Issingin riveissä. Seuraavaksi matka jatkui Augsburgin akatemiaan, jossa Nagelsmann pelasi vuoteen 2002 saakka.

Nuori mies muutti vain 15-vuotiaana Baijerin pääkaupunkiin, Muncheniin. Hän liittyi 1860 Munchen -seuran akatemiaan ja nousi nopeasti myös U17-joukkueen kapteeniksi. Nagelsmann pelasi kausilla 2004/2005 ja 2005/2006 yhteensä 31 peliä A-Bundesliigassa eli U19-tasolla.

Nagelsmannin pelaajaura oli nosteessa, mutta tilanne muuttui nopeasti. Hän nousi 1860 Munchenin kakkosjoukkueeseen kaudelle 2006/2007, muttei pelannut yhtään ottelua polvivammojen vuoksi.

Seuraavalla kaudella kaikki romahti. Lupaavan nuorukaisen pelaajaura loppui loukkaantumisiin, ja samaan aikaan hänen isänsä kuoli vain 56-vuotiaana.

“I realised later that it all made me more mature and grown in my life. I did maybe things that were not normal for somebody my age.”

Nagelsmann on kertonut useissa haastatteluissa, että isän menettäminen kasvatti häntä henkisesti todella paljon. Samaan aikaan mielessä oli oma tulevaisuus pelaajauran päättymisen jälkeen.

Valmentajaura alkaa 1860 Munchenin nuorisojoukkueesta

Julian Nagelsmann oli 20-vuotiaana kovan paikan edessä. Vuosien panostukset olivat valuneet hukkaan polvivammojen myötä, joten nuoren miehen oli keksittävä jotain muuta. Nagelsmann päätti siirtyä koulun penkille Business Administration -linjalle.

Opinnot sujuivat mainiosti, ja Nagelsmannille oli luvattu työpaikka myös BMW:n myyntipuolelta. Nuoren talentin tie näytti vievän pois urheilun parista, mutta kohtalo päätti toisin.

Thomas Tuchel

Nagelsmann rahoitti opintojaan tekemällä scoutin töitä Augsburgin kakkosjoukkueelle. Sen valmentajana toimi vielä tuohon aikaan tuntematon mies – Thomas Tuchel (kuvassa).

Nykyään kyseinen herra toimii PSG:n päävalmentajana, ja Tuchelista tuli vuosien myötä yksi Nagelsmannin mentoreista.

Tuchel käytti Nagelsmannia aluksi vain scoutin tehtävissä, mutta eräänä päivänä hän houkutteli oppilaansa kokeilemaan siipiään valmennuspuolella. Nagelsmannin entisessä joukkueessa, 1860 Munchenissa, oli apuvalmentajan paikka auki vuonna 2008.

Nagelsmann huomasi nopeasti löytäneensä oikean työn ja nautti paluustaan kentän laidalle. Joukkueen päävalmentajana toimi Alexander Schmidt, joka oli tuttu Nagelsmannille myös pelaajauralta.

“After a few weeks, there was so much passion and I felt the fire burning in me. I had so much fun being back on the pitch. But this time it was from a different perspective.”

Nagelsmann vaihtoi valmentajanuransa myötä opintonsa Sports Science -osastolle. Hän ahmi informaatiota kehon toiminnasta ja opiskeli myös psykologiaa sekä filosofiaa.

Miehen ura 1860 Munchenin U17 joukkueessa jatkui syksyyn 2010 saakka. Silloin Nagelsmann siirtyi Hoffenheimin organisaatioon, ja loppu on historiaa.

Julian Nagelsmann ja Hoffenheim

Julian Nagelsmannin valmentajanura otti askeleen eteenpäin heinäkuussa 2010, jolloin hän siirtyi Hoffenheimin U17-joukkueen apuvalmentajaksi. Nälkäinen ja innovatiivinen Nagelsmann kehittyi nopeasti, ja hänet nimitettiin päävalmentajaksi kaudelle 2011/2012.

”Mini-Mourinhon” uran merkittävä käänne tapahtui kaudella 2012/2013, jolloin pääsi osaksi Hoffenheimin miesten joukkueen valmennusryhmää. Kaudella 2013/2014 Nagelsmann otti vetovastuun myös seuran U19-joukkueesta ja valmensi nuoret A-Bundesliigan mestariksi.

Nagelsmannin nousi futismaailman tietoisuuteen kaudella 2015/2016. Hoffenheimin miesten joukkue oli vaikeuksissa Bundesliigassa, joten valmennusportaassa tehtiin muutoksia. Lokakuussa 2015 seuran manageriksi nimitettiin Huub Stevens, joka korvasi Markus Gisdolin. Samalla U19-joukkueessa toiminut Nagelsmann nimitettiin seuran päävalmentajaksi.

Julian Nagelsmannista tuli 27.10.2015 Bundesliigan historian nuorin päävalmentaja.

Vain muutamaa kuukautta myöhemmin kohtalo puuttui peliin. Manageriksi nimitetty Huub Stevens joutui väistymään helmikuussa 2016 terveysongelmien vuoksi. Hoffenheim oli tässä vaiheessa 7 pistettä putoamisviivan väärällä puolella, ja seurajohto valitsi pelastajakseen Nagelsmannin.

Nuori mies joutui kovaan paikkaan. Epäilijöitä riitti joka nurkalla, ja hänen valintaansa pidettiin lehdistössä PR-stunttina. Nagelsmann joutui suorittamaan kaiken keskellä myös valmentajanlisenssinsä loppuun. Hän eli valtavien paineiden alla illasta toiseen.

Embed from Getty Images

Kuva: Julian Nagelsmannia hymyilyttää putoamiskamppailun keskellä. Otos on 16.4.2016 matsista Hoffenheim-Hertha, jonka Nagelsmannin joukot voittivat 85. minuutin maalilla.

Harva uskoi kokemattoman Nagelsmannin ihmetekoihin, mutta loppukaudesta tuli menestys. Hoffenheim voitti puolet neljästätoista jäljellä olevasta ottelustaan ja sijoittui karsintaviivan yläpuolelle yhden pisteen erolla.

Tämän periodin jälkeen Hoffenheim on pyörinyt sarjataulukon toisessa päässä. Nagelsmann johdatti joukkueen kaudella 2016/2017 neljännelle sijalle, mikä olisi tarkoittanut nykyisellä paikkajaolla Mestarien liigaan pääsyä. Hän pokkasi täysin ansaitusti Kauden manageri -palkinnon Bundesliigassa.

Viime kaudella Hoffenheim sijoittui pykälää paremmin ja nappasi Bundesliigassa pronssia. Suorituksen ansiosta joukkue pelaa tällä hetkellä historiansa ensimmäisiä Mestarien liigan otteluita.

Nagelsmannin Hoffenheim-diili oli alun perin solmittu kauden 2020/2021 loppuun saakka. Tilanne muuttui kesällä 2018, sillä Red Bullin rahoilla mellastava RB Leipzig osti Bundesliigan kuumimman managerin sopimuksen ulos.

Nagelsmann johtaa Hoffenheimia vielä kauden 2018/2019 loppuun, jonka jälkeen hän ottaa RB Leipzigin komentoonsa. Onko miehen seuraava osoite Dortmund, FC Bayern tai Die Mannschaft? Aika näyttää.

Artikkelin kirjoitushetkellä Nagelsmannin saldo on Hoffenheimin peräsimessä 46 voittoa, 31 tasapeliä ja 30 tappiota yhteensä 107 ottelusta.

Julian Nagelsmann ei kuulu mihinkään kategoriaan

Hoffenheim on menestynyt Nagelsmannin alaisuudessa hyökkäävällä pelityylillä. Hän teki tämän päätöksen jo keväällä 2016 pelastaessaan seuraa putoamiselta. Nagelsmannin mielestä joukkueen ainoa mahdollisuus oli pelata rohkeasti ja positiivisesti.

Nagelsmannin suurin mentori on ollut edellä mainittu Thomas Tuchel, joka johdatti hänet valmennuksen pariin jo nuorella iällä. Nagelsmann on jakanut myös paljon kiitosta Xaver Zembrodille, joka oli merkittävä tuki keväällä 2016.

Esikuvikseen hän on maininnut Pep Guardiolan, Arsene Wengerin, Jose Mourinhon sekä Johan Cruijffin.

Kuva: FC Barcelonan jalkapallokoneisto on myös ollut Nagelsmannin ihailun kohteena.

Mutta miten on mahdollista, että sankarimme sai pelaajien arvostuksen alle kolmekymppisenä valmentajana ilman kokemusta ammattilaisfutiksesta edes pelaajana?

Julian Nagelsmann on äärimmäisen taitava hyödyntämään omia lähtökohtiaan valmennustyössään. Hän on poikkeuksellisen fleksiibeli mentaalisesti ja taktisesti sekä todella taitava kommunikoija.

Harva valmentaja saa 23 erilaista pelaajaa toimimaan kollektiivisesti joukkueena ja samaan aikaan valmennettua heidät yksilötasolla huippuunsa. Tämä prosessi on kaikkien haaveena, mutta tulokset ovat hyvin vaihtelevia. Kenestä tahansa ei voi tulla uutta Nagelsmannia.

Kyseessä on poikkeuksellinen valmentaja myös taktisessa älykkyydessä. On mahdotonta asettaa tätä miestä tiettyyn kategoriaan valmentajana. Juuri tämä tekee Nagelsmannista niin ainutlaatuisen.

Nagelsmannin tärkeät työkalut Hoffenheimissa: Footbonaut ja Helix

Hoffenheim on tällä hetkellä fantastinen esimerkki kaikista vahvuuksista ja adjektiiveista, jotka Nagelsmannin kohdalla voidaan mainita. Pitkäjänteinen työ, yhtenäinen pelitapa, motivoituneet pelaajat ja valmennus, rohkeutta päätösten tekemisessä. Hoffenheim sekä Saksan kenties kadehdituin seura, RB Leipzig, ovat saaneet viime vuosina myös seuraajia. Kilpavarustelu on käynnistynyt.

Hoffenheim on seura, joka venyttää jalkapallon rajoja ja murtaa perinteisiä malleja. Se nojaa Nagelsmannin johdolla hyvin vahvasti dataan. Seuran urheilujohtaja Peter Gorlich on myös kehitystä eteenpäin vievän ajattelumallin takana. Hoffenheim rakentaa Gorlichin ja Nagelsmannin johdolla superstruktuuria, josta kilpailijat ottavat nyt mallia.

Automatisoidut prosessit ovat Nagelsmannin erityisosaamista Hoffenheimissa. Hänen joukkueensa voi murtaa vastustajan kahdella kosketuksella ja yhdellä syötöllä. Kuulostaa helpolta, mutta prosessin takana on paljon tutkimustyötä ja analyysiä, jonka Nagelsmann on saanut tuotettua konkreettiseksi tekemiseksi joukkueen peliin.

Seura käyttää työkaluja kuten Footbonaut ja Helix, joiden avulla kuvaillaan muun muassa syöttötyöskentelyä pelitilanteissa. Hoffenheimin harjoituskeskuksesta löytyy myös testisysteemi, joka keskittyy työstämään psyko-diagnostiikkaa. Sen avulla on mahdollista mm. selvittää, miten pelaajat käsittelevät valtaa, tunnustusta, johtajuutta ja muita motivaationaalisia struktuureita.

Alla on video Footbonaut-järjestelmästä Dortmundin käytössä.


Myös päätöksentekoa paineen alla päästään tutkimaan ja työstämään pelaajatasolla. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä asioita nykyaikaisessa jalkapallossa. Kun tila vähenee, pallokosketukset pienenevät ajallisesti ja juoksua tulee enemmän. Tilat, joihin syötetään, on valittavat entistä nopeammin.

Footbonautin avulla on mahdollista asettaa pelaaja kovan paineen alle pelitilanteeseen Westfalenin hornankattilaan. Työkalua on käyttänyt ensimmäisenä juuri Dortmund Jürgen Kloppin aikakaudella. Systeemi antaa pelaajille mahdollisuuden sisäistää tärkeän, tai jopa tärkeimmän, osan Nagelsmannin peli-ideologiaa: kaksi kosketusta ja oikea suuntautuminen.

Helixillä Nagelsmannin pelaajat kehittävät 180-asteen näkemystään kentästä. Etenkin maalivahdit ja keskikentän keskustan pelaajat hyötyvät ja kehittyvät, kun systeemin avulla saadaan implementoitua visiota heidän peleihinsä. Seura on Gorlichin mukaan testannut ja ottamassa käyttöön sensoriteknologiaa harjoitteluunsa.

Nagelsmann pääsee ensi vuonna jatkamaan työtään Leipzigiin, jossa puitteiden ja resurssien ei ainakaan pitäisi heikentyä.

Nagelsmannin joukkue on monien eri pelityylien summa 

Julian Nagelsmann on todistanut viime vuosina, ettei moderni peli ole enää tiukkoihin sääntöihin ja muotoihin asetettava kokonaisuus. Menestyvä jalkapallo voi olla sekoitus useita eri pelitapoja. Hoffenheimin peli on kuin jalkapallon avantgardea.

Toki Nagelsmannilla on tiettyjä peruspilareita, joiden varaan hänen filosofiansa rakentuu. Tästä huolimatta on välillä mahdotonta sanoa, missä formaatiossa Hoffenheimn pelaa. Tämä joustavuus ja on yksi osoitus Nagelsmannin tavasta implementoida Guardiolaa, Cruijffia sekä realismiin pohjautuvaa, puolustusvoittoisempaa, filosofiaa.

Nykyaikaisessa pelissä formaatiot elävät paljon. Hoffenheimia katsovalla henkilöllä ei ole montaa hetkeä aikaa hahmottaa, pelaako joukkue esim. 4-4-2 vai 4-3-2-1 formaatiolla. Nagelsmann käyttää tyypillisesti jopa kolmesta kuuteen erilaista muodostelmaa per ottelu. Alla olevassa videossa on esitellään Hoffenheimin erityispiirteitä keväällä 2017.

Kollektiivin repertuaarista löytyy myös erinomainen pelitilanteisiin reagointi. Kun tähän joustavuuteen yhdistetään tiiviit linjat, kollektiivinen prässi sekä tehokas vastaprässi, on kasassa menestyksen resepti.

Puolustuspelissä on havaittavissa palasia Diego Simeonen Atletico Madridista, vaikka Nagelsmann ei olekaan sanonut tätä julkisesti. Hän on myös kertonut ihastuksestaan Marcelinon Villarrealiin.

Hoffenheim on joukkue, joka pakottaa vastustajansa takaisin omalle kenttäpuoliskolleen ja tukkii syöttölinjat. Kun joukkue prässää yksikkönä, vastustaja menettää palloja alueilla, joista Hoffenheimin on optimaalisinta kääntää pelin virta edukseen.

Nagelsmannin luoma pelitapa on tehokas, viihdyttävä ja tuloksellinen.

Julian Nagelsmannin perintö

Julian Nagelsmann on artikkelin kirjoitushetkellä vasta 31-vuotias. Tarinamme sankari on saavuttanut nuoresta iästä huolimatta asioita, joista moni valmentaja voi vain unelmoida. Hänestä on tullut yksi Euroopan kuumimmista valmentajista, joka on kerännyt rohkeudellaan valtavasti arvostusta.

Nagelsmann on ennen kaikkea osoittanut, että ikä on vain numero. Hän on saavuttanut taktisen sekä mentaalipuolen osaamisellaan myös vanhempien ammattilaisfutaajien kunnioituksen. Nagelsmann haluaa valmentaa ihmisiä, jotka jakavat samat arvot ja tavoitteet hänen kanssaan.

”Valmentaminen on 30 prosenttia taktiikkaa ja 70 prosenttia sosiaalista kompetenssia”, totesi Nagelsmann Süddeutsche Zeitung -lehden haastattelussa.

Embed from Getty Images

Julian Nagelsmann on nälkäinen jalkapallon opiskelija, josta on tullut viime vuosina myös yksi pelin tärkeimmistä kehittäjistä. Jo tässä vaiheessa on selvää, että Nagelsmann on murtanut perinteisiä valmentajaoppeja ja -malleja ainutlaatuisella tavallaan ymmärtää informaation merkitystä.

Bundesliiga ei ole enää harmaantuvien valmentajien työmaa. Se on tällä hetkellä Julian Nagelsmannin ja hänen kaltaistensa, nälkäisten, alati kehittyvien valmentajien sarja. Augsburgin Manuel Baum (39), Werder Bremenin Florian Kohfeldt (36), Mainzin Sandro Schwarz (40) sekä Schalken Domenico Tedesco (33) ovat hyviä esimerkkejä nuorista kyvyistä, joille on annettu tilaisuus huipputasolla.

Nagelsmannin tarina on vertaansa vailla. Se on ylitsepääsemättömän inspiroiva ja samalla kummaksuttava, mutta ehdottomasti kertomisen arvoinen jo tässä vaiheessa. On mielenkiintoista nähdä, millaisen perinnön Nagelsmann lopulta jättää koko jalkapalloilevalle maailmalle.

Artikkelin ovat tehneet yhteistyössä Antti Hyppänen (@bergenconsult), Bujamies (@bujamies) sekä Kim Keränen (@KeranenKim). Kim esiintyy viikottain Tutkapari-podcastissa, jossa käydään usein läpi myös Hoffenheimin viimeaikaisia otteita. Bujamiehen analyyseja löydät osoitteesta fudista.wordpress.com.

Lainaukset: joe.co.uk, Kuvat: Flickr / Mariano Mantel, Flickr / Michael, Wikimedia Commons, Save the Dream from Doha, Qatar (Save the Dream at the Match of Champions) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Etusivu