8 arvokasta vinkkiä verkossa toimivalle yrittäjälle

ohje-nettiyrittaja
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Yhä useampi henkilö saa nykyisin elantonsa internetin välityksellä. Verkossa toimiva yrittäjyys eroaa monin tavoin perinteisestä kivijalkaputiikin perustamisesta, mutta toiminnassa on myös paljon yhtäläisyyksiä. Tässä artikkelissa annetaan vinkkejä tuleville online-yrittäjille!

Internet mahdollistaa kokeiluja pienellä rahalla

Uuden yrittäjän askeleet lähtevät perinteisesti liikkeelle yritysmuodon valinnasta, liiketoimintasuunnitelmasta, lupa-asioiden hoidosta, kirjanpidosta ja niin edelleen. Nämä ovat kaikki relevantteja asioita myös online-yrittäjälle, mutta niitä ei tarvitse välttämättä murehtia aivan ensimmäiseksi.

Internet tarjoaa mahdollisuuden kokeilla liikeideoita hyvin pienellä rahalla. Käytännössä pääset jo pitkälle jo parilla sadalla eurolla (tai ideasta riippuen myös täysin ilmaiseksi), minkä lisäksi yritysideaa voi sitten testata omalla työpanoksella käytännössä ilmaiseksi.

Web HostingTämä on mahdollista siksi, koska internet-sivujen tekeminen ja niiden hostaus on muuttunut todella helpoksi 2010-luvun aikana. Tarjolla on nykyisin huippulaadukasta hostausta alle 10e/kk, mihin sisältyy myös domainnimi.

Tämän lisäksi WordPress mahdollistaa todella hienojen nettisivujen tekemisen täysin ilmaisia teemoja käyttäen.

Sosiaalinen media on myös ilmainen alusta kaikille. Voit avata Twitter, Facebook ja Instagram-tilit ilman maksua ja alkaa promota liikeideaasi koko maailmalle.

Vinkki numero 1: Jos sinulla on hyvä idea, testaa sitä netissä!

Verkossa et tarvitse varastoja etkä toimitiloja

Toinen vinkki liittyy hieman edelliseen, eli verkossa toimiva yrittäjä välttää monia perinteisen kivijalkakaupan vitsauksista. Yksi merkittävimmistä eduista on toimitilojen eli vuokran puuttuminen.

Internet-yrittäjä voi tehdä työtään kotisohvalta tai perustaa työpisteen oman olohuoneensa nurkkaan. Tämä on merkittävä etu etenkin alkuvaiheessa, jolloin yrityksen tulot ovat epävarmoja, ja kiinteillä kuluilla on iso merkitys tulokseen.

Et tarvitse myöskään muita oheispalveluita, joita tilojen vuokraukseen liittyy. Sama koskee myös varastoa. Nykyisin on mahdollista perustaa ns. dropshipping-verkkokauppa, joka on käytännössä vain välityspalvelu Amazonin tai Alibaban miljoonien tuotteiden arsenaaliin.

shopify
Shopify.com on suosittu verkkokauppa-alusta esimerkiksi dropshipping-yrittäjyyteen.

Dropshipping-palvelussa asiakkaasi tekevät tilauksen sivustosi kautta, jonka jälkeen se välitetään esimerkiksi Amazonille toimitettavaksi. Sinun ei tarvitse tilata tuotteita itsellesi ja murehtia myymättä jääneistä tavaroista. Vältät myös kalliit varastointikustannukset.

Näiden kulusäästöjen vuoksi voit tuottaa palveluita ja tuotteita aivan eri tavalla. Voit esimerkiksi myydä käsityötuotteita yhden villapaidan kerrallaan tai bulkkitavaraa todella halvalla suoraan olohuoneestasi.

Moni suomalainen hyödyntää tätä mahdollisuutta myös muuttamalla halvemman elinkustannuksen maahan. Jos asiakkaita ei tarvitse tavata fyysisesti, voit tehdä duunit esimerkiksi Espanjasta. Jos elinkustannukset ovat 50% pienemmät, voit myös myydä palveluitasi halvemmalla hinnalla.

Valitettavasti tämä tulee vastaan monelle digiyrittäjälle myös ikävällä tavalla, eli verkon ”bulkkiduunit” kuten graafinen suunnittelu, käännöstyöt, artikkelien kirjoitus yms. on nykyisin poljettu hinnaltaan hyvin alas edellä mainitusta syystä. Edes suomen kielen käännöstyöstä on vaikea laskuttaa paljon, jos toinen suomalainen tekee duunit Thaimaasta käsin muutaman euron tuntipalkalla.

Vinkki numero 2: Älä murehdi varastoista tai tilavuokrista ensi alkuun – voit aloittaa internet-yrittäjyyden kotoasi tai muuttaa vaikka ulkomaille halvempien elinkustannusten perään!

Saat kohderyhmiä haltuun aivan eri tavalla

Mainostaminen on perinteisesti tuskaista puuhaa pienyrittäjille. Osaamista ei itseltä löydy, ja mainoksien ostamista pidetään usein rahan tuhlaamisena kaivoon. Omista tuotteista pitäisi kuitenkin pystyä kertomaan maailmalle, ja mielellään vielä niiden kohderyhmälle.

Internet tarjoaa todella tehokkaita työkaluja kohderyhmien filtteröintiin. Jokainen sovellusalusta toimii hieman eri tavalla, mutta tunnetuimmista sivustoista esimerkiksi Facebook, Google ja Twitter ovat tässä varsin päteviä.

facebook
Facebookissa on helppoa ja halpaa kokeilla erilaisia mainoksia.

Mainoksen tekeminen esimerkiksi Facebookissa on todella helppoa. Teet vain postauksen Facebook-sivullesi, jonka jälkeen voit suoraan mainostaa sitä naamakirjan muille käyttäjille. Voit haarukoida kohderyhmiä todella tarkkaan mm. iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Tämän lisäksi voit esimerkiksi mainostaa tuotetta vain ihmisille, jotka tykkäävät tietyistä sivuista.

Mainostaminen on netissä (hieman alustan mukaan) varsin halpaa. Esimerkiksi Facebookissa mainos on sitä halvempi, mitä paremmin se toimii. Pääset jo parilla sadalla eurolla pitkälle. Tämän lisäksi tiedät, että mainostasi näytetään hyvin tarkkaan määritellylle ja juuri oikealle kohderyhmälle.

Parasta verkkomainonnassa on joustavuus. Voit kokeilla mainostamista vaikka viisi euroa kerrallaan! Sinun ei tarvitse hankkia kallista kampanjaa ja istua palavereissa. Tee mainos, ja katso tunnin päästä toimiko se vai ei. Jos bisnes laajenee ja mainostamisella on yhä suurempi merkitys, voit ottaa yhteyttä alan asiantuntijoihin ja maksaa heille.

Vinkki numero 3: Mainostaminen verkossa on näppärää ja kustannustehokasta, eikä se vaadi mainosalan tutkintoa.

Internet poistaa valtioiden rajat

Yksi netin suurimpia etuja on ehdottomasti koko planeetan avautuminen eteesi parilla hiiren klikkauksella. Perinteinen kenkäkauppias on tiukasti kiinni paikkakuntansa kivijalassa, joten asiakaspotentiaali on hyvin rajallinen ja riippuvainen talousalueen koosta.

Internetissä kaikki on toisin.

globaali
Netissä koko maailma on hyppysissäsi.

Jokainen nettiyrittäjä voi käytännössä valita itse, minkä maan asukkaat hän ottaa kohderyhmäkseen. Voit toki myydä palveluita tai tuotteita edelleen suomeksi, mutta silloinkin käytössäsi on koko maa – ei vain oma paikkakuntasi. Englannin kieli takaa globaalin näkyvyyden ja pari miljardia potentiaalista asiakasta.

Vaikka et haluaisikaan käyttää euroja mainostamiseen, pääset potentiaalisiin asiakkaisiin käsiksi myös hankkimalla näkyvyyttä muulla tavoin. Esimerkiksi Twitterissä ja Instagramissa saat asiasi #hashtagien avulla kenen tahansa ruudulle. Viraali Youtube-video voi saada hetkessä tuhansia katselijoita ympäri maailmaa. Nettisivut saa hyvällä hakukoneoptimoinnilla globaalin näkyvyyteen myös täysin ilmaiseksi.

Voit myydä vaikkapa suomalaisia käsityötuotteita japanilaisille tai käännöspalveluita Kiinaan.

Vinkki numero 4: Ajattele alusta asti globaalisti

Aloita ilmaisohjelmilla tai pienillä kk-sopimuksilla

Internet-yrittäjä tarvitsee myös työkaluja, siinä missä puuseppä tai maalarikin. Nettiduunarin (sirppi ja) vasara ovat digitaalisia ja tietokoneen tai mobiililaitteen sisällä. Seuraava vinkki liittyy taas talouden hallintaan.

Mielestäni yksi aloittelevien yrittäjien suurimpia virheitä on liian korkea kulutaso heti lähtöviivalla. On niin paljon helpompi olla käyttämättä 500 euroa kuin käyttää 500 euroa ja sitten tehdä kauppaa sen kattamiseksi.

Nettiyrittäjän kannattaa lähteä myös liikkeelle kevyesti, sillä tarjolla on todella paljon hyödyllisiä työkaluja täysin ilmaiseksi. Nykyisin ei tarvitse enää ostaa suoraan Office-pakettia CD:llä ja polttaa siihen turhaa rahaa. Saat Officen parin euron kk-hintaan, tai voit käyttää Google Docseja täysin ilmaiseksi.

Jos tarvitset jotain kalliimpia työkaluja, kuten vaikkapa Photoshopia kuvankäsittelyyn, niin aloita ensin kk-sopimuksilla. Älä osta heti uutta tietokonetta ja kalliita ohjelmia, vaan aloita askel kerrallaan. Jos bisneksestä näyttää tulevan jotain, voit sitten panostaa enemmän.

Pääset myös nettisivujen kanssa liikkeelle täysin ilmaisella WordPress-hostauksella ja ilmaisilla teemoilla. Voit ajan myötä käyttää graafikon palveluita ja panostaa tyyliin.

Vinkki numero 5: Ajattele aluksi kuin Roope Ankka, niin yrityksesi pysyy pystyssä huomattavasti pidempään.

Opettele ostamaan palveluita

Ulkoistaminen on oikea kirosana monelle pienyrittäjälle – heti verottajan, myynnin ja markkinoinnin jälkeen. Ihan syystäkin, sillä palveluiden ostaminen ei ole helppoa puuhaa.

Internet-yrittäjän on kuitenkin astuttava tälle epämukavuusalueelle välittömästi. Haluat olla tehokas ja keskittyä vain siihen, mitä osaat tehdä itse parhaiten. Ulkoista kaikki muu, ja opettele ostamaan palveluita kotimaisilta ja globaaleilta kauppapaikoilta.

Hyvä esimerkki on yrityksen logon tai käyntikortin suunnittelu. Voit sählätä Paintin kanssa ja saada aikaan kammottavan lopputuloksen, tai maksaa 50$ ja saada pari laadukasta vedosta Fiverr-palvelun kautta.

Lähes jokaiselle eri alalle on olemassa internetissä omat fooruminsa tai kauppapaikkansa, josta voit ostaa palveluita. Fiverr on esimerkki globaalista freelancer-foorumista, josta löydät digitaalisia työmiehiä hommaan kuin hommaan. Voit tilata firmasi logon Singaporesta ja ostaa sen jälkeen kodin eli toimiston siivouksen Suomesta.

tienaa rahaa netissä - fiverr
Fiverr on suosittu sivusto digitaalisten palveluiden ostamiseen.

Suomalaiset eivät ole hyviä ostamaan palveluita. Nettiyrittäjän on oltava fiksu ja tehostettava toiminta heti alusta asti. Käytössäsi on vain rajallisesti aikaa, joten älä tuhlaa sitä itselle vieraisiin asioihin.

Vinkki numero 6: Osta ensimmäisenä kirjanpitopalvelu, jos toiminta on sen verran laajaa, että perustat yrityksen. Kuittipohjainen laskutus ei paljon maksa, ja kokeneen kirjanpitäjän neuvot esim. verotuksessa ovat ajan myötä kultaakin kalliimpia.

Hyödynnä netin ilmainen informaatio

Olipa internet-ideasi mikä tahansa, löydät siihen taatusti informaatiota netin välityksellä. Youtube on nykyisin ehdoton ykkösvalinta, halusitpa opetella tekemään oikeastaan mitä tahansa. Tubettajilta löytyy videoita ja oppaita joka lähtöön.

Tämän lisäksi eri aihealueilla on yleensä omat fooruminsa, ja netin kautta on helppo olla yhteydessä myös erilaisiin yrittäjien tukijärjestöihin. Voit myös liittyä Facebook-ryhmiin ja luoda uusia kontakteja muiden some-kanavien kautta.

Netti on täynnä valtavan hyödyllisiä resursseja täysin ilmaiseksi. Voit myös tutkia todella tarkasti sitä, mitä kilpailijasi tekevät. Millaisia hashtageja muut vastaavat yrittäjät käyttävät, tai mitä heidän verkkokaupastaan löytyy.

Vinkki numero 7: Hyödynnä yrittäjyyden alkuvaiheessa kaikki ilmaisresurssit, älä tuhlaa heti rahaa kalliisiin kursseihin tai opaskirjoihin. Voit laajentaa niihin myöhemmin, kun tulosi ovat kasvaneet.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä, jos pohdit yritystoiminnan aloittamista netissä. Onko sinulla vinkkejä aiheeseen liittyen, joita haluaisit jakaa? Kommentoi alla!

P.S. Lopuksi vielä vinkki numero 8: Kotitoimisto ei tarkoita verkoston puutetta. Jos kaipaat fyysisiä kontakteja, etsi oman kaupunkisi ”läppäritoimisto”. Suurimmista kaupungeista löytyy yleensä palveluita, joista läppäriyrittäjä voi vuokrata työtilan esim. yhdeksi päiväksi viikossa. Voit hyödyntää tällaista palvelua myös silloin, kun tarvitset puitteet tapaamiselle. Sinun ei tarvitse tuoda potentiaalisia kumppaneita tai asiakkaita olohuoneeseesi.

P.P.S Asialinjalta löytyy paljon hyvää materiaalia eri tienaamismahdollisuuksista netissä!

Photo by Fernando @cferdo on Unsplash , Andrew Neel on Unsplash, by Con Karampelas on Unsplash

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *